Prvi koraci uz se i transformacija u programu Excel 2016

Prvi koraci uz se i transformacija u programu Excel 2016

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016, možete izvore podataka tražite, uverite veze, a zatim oblik tih podataka (na primer uklonite kolone, promenite tip podataka ili objedinjavanje tabele) na načine koji odgovara vašim potrebama. Kada ste u obliku vaše podatke, možete da delite svoje nalaze ili koristite upit za kreiranje izveštaja.

Uobičajeni koraci za Power Query

Koraci se obično javljaju po ovom redosledu:

  • Povezivanje – napravite veze sa podacima koji se nalaze u oblaku, u nekoj usluzi ili koji se čuvaju lokalno

  • Transformacija – oblikujte podatke u skladu sa svojim potrebama – originalni izvor ostaje nepromenjen

  • Kombinovanje – kreirajte model podataka iz više izvora podataka i Steknite jedinstven uvid u podatke

  • Deljenje – kada je upit završen možete ga sačuvate, delite ili koristite za izveštaje

Svaki put kada se povežete sa podacima, transformaciju kako ili kombinovati sa drugim izvorima podataka, funkcija se i transformacija koji se zove Uređivača upita zapise svaki korak i omogućava da izmenite sve korake u onako kako treba. Uređivač upita takođe omogućava da opozovete, ponavljanje, promenite redosled ili izmenite svaki korak... sve tako da možete da oblikujete prikaz povezanih podataka onako kako želite.

Preuzimanje i transformacija, možete da kreirate upite koji su jednostavni ili složeni koliko vam je potrebno. Dok dodajete korake za upit, Uređivač upita radi u pozadini da biste kreirali skup diskretni uputstva koja izvrši se komande. Ova uputstva se kreiraju M jeziku. Korisnici koji uživanje i prilagodljivost podataka izvršavanje skripti možete da kreirate jezik M da biste ručno kreirali (ili smanjiti) upita pomoću Napredni uređivač. Sve ovo i prilagodljivost, da li je kreiranje korake automatski ili ručno, je deo se i transformacija kolekcije funkcija u programu Excel 2016. Uređivač upita i Napredni uređivač su detaljnije opisana u nastavku ovog članka.

Novi upit možete da počnete tako što ćete izabrati dugme Novi upit sa se i transformacija trake u programu Excel 2016.

Novi upit u programu Excel 2016

Napomena : Ova tehnologija je takođe dostupan za prethodne verzije programa Excel Power Query programski dodatak, koji je dostupan kao za Preuzimanje, kao i kao Power BI. Da biste videli Power Query na delu u prethodnim verzijama programa Excel, pogledajte Prvi koraci uz Power Query.

Povezivanje

Možete da koristite upit za povezivanje sa jedan izvor podataka, kao što su Access baze podataka, ili se možete povezati sa više datoteka, baza podataka, OData feedovima ili Veb lokacijama rasuta preko Interneta. Preuzimanje i transformacija, možete zatim prenesete sve izvore saradnja uz sopstveni jedinstvene kombinacije i otkrili uvida u suprotnom ne bi video.

Kada izaberete stavku Novi upit iz odeljka trake se i transformacija na kartici " podaci ", dostupnih izvora podataka su predstavljeni u meni. Postoji mnogo izvora podataka koje možete odabrati, uključujući datoteke kao što je Excel radne sveske ili CSV datoteke, baze podataka kao što je Access, SQL Server, Oraclei MySQL, Azure usluge kao što su HDInsight ili Bloba, i velikog broja drugih izvora kao što su Veb, SharePoint liste, Hadoop datoteke, Facebook, Salesforcei mnogi drugi.

Napomena : Neki izvori podataka su dostupne samo na Professional i Professional Plus licenci.

Izvori podataka za upit

Kada se povežete sa izvorom podataka, Preuzimanje i transformacija prikazuje Navigator prozora, što vam omogućava da uređujete podatke iz izvora. Kada izaberete stavku Uredi iz prozora " Navigator ", prvi i transformišete pokreće Uređivača upita, namensku prozor koji olakšava i prikazuje veze sa podacima i transformacije koje primenite. U sledećem odeljku transformacija, pruža više informacija o Uređivača upita.

Transformacija

Preuzimanje i transformacija omogućava da transformišete podatke iz podataka izvori na načine koji vam pomažu da ih analizirate. Transforming podataka znači da ga izmena na neki način u skladu sa potrebama – na primer, možete da uklonite kolonu, promenite tip podataka ili objedinjavanje tabele – svaka od njih se transformacije podataka. Dok ste transformisanje podataka, zajednički vodi na ovom obliku treba da dalje analize. Proces primene transformacije za jednog ili više skupova podataka se često nazivaju oblikovanju podataka.

Excel koristi namensku prozor pod imenom Uređivač upita da biste olakšali i prikazali transformacije podataka. Kada izaberete Novi upit iz odeljka trake se i transformacija na kartici " podaci ", a zatim izaberite izvor podataka (kao što je radna sveska ili baze podataka), Navigator pojavljuje se prozor tako da možete da izaberete koje tabele (ili tabele) koju želite da koristite u upitu. Kada izaberete tabelu, pregled podataka prikazuje se u oknu sa desne strane prozora Navigator .

Navigator upita

Ako izaberete Opterećenje, izvora podataka se unesu u Excel direktno. U ovom slučaju, odaberite Uređivanje da biste pokrenuli Uređivač upita.

Uređivač upita

Uređivač upita čuva podatke o svemu radite sa podacima. Uređivač upita zapisa i označava svaku transformaciju ili korak, možete primeniti na podatke. Da li je transformacije podataka za povezivanje (podataka izvora), kolonu uklanjanje, objedinjavanja ili promena tipa podataka, Uređivača upita prati svaku operaciju u odeljku PRIMENJENI koraci u oknu Postavke upita .

Transformacije koje primenite na veze sa podacima zajedno sačinjavaju vaš upit.

Nije važno (i korisno) da shvatite da radnje koje definišete u Uređivač upita ne menjate originalni izvor podataka. Umesto toga, Excel zapisa svaki korak kada povezujete ili transformacije podataka, a kada ste završili sa oblikovanju podatke, vodi snimak Rafinirani skup podataka i donosi ga u radnoj svesci.

Postoji mnogo transformacije možete da primenite na podatke. Takođe možete pisati sopstvene transformacije pomoću jezika M (što je kako Uređivača upita zapise korake u pozadini), pomoću uređivača upita Napredni uređivač. Napredni uređivač možete otvoriti iz uređivača upita Prikaz traci, gde možete da izmenite M jezik korake povezan sa postojećeg upita. Možete da kreirate upite ispočetka pomoću Napredni uređivač.

Napredni uređivač za upit

Kada završite pri kreiranju upita možete izabrati Zatvori i Učitaj od kuće kartici na traci i upit rezultati se učitavaju u programu Excel i dostupne na novoj kartici radne sveske.

Saznajte više o traci Transformacija:

Deljenje

Kada sačuvate Excel radnu svesku koja sadrži upit, upit je automatski čuva se i. Možete da vidite sve upite u Excel radnoj svesci tako što ćete izabrati Prikaz upita iz odeljka trake se i transformacija na kartici " podaci ".

Prikazivanje upita

Okno Upiti radne sveske prikazuje sve upite u radnoj svesci.

Upiti radne sveske u programu Excel 2016

Ali scensko? Pomoću Power BI kataloga podataka, možete da delite upite sa svima u organizaciji. Ili kreirajte upit da li ćete često koristite, zatim koristite u više radnih svezaka i čuvanje sami rad. Umesto čuvanje i slanje e-poštom u programu Excel radne sveske (i pokušavate da ћongliram koja verzija je original, šta se promenilo ili da li je zastarelih njegove podatke!), čuvanje upita u Katalogu podataka i izbegli glava mnogo verzija nepraćene radne sveske pune prijemnim poštanskim sandučićima. Jednostavno kliknite desnim tasterom miša na upit u oknu Upiti radne sveske i meni pruža raznih opcija, uključujući Slanje u katalog podataka.

Slanje u katalog podataka

Obratite pažnju i na ostale opcije u meniju koji se otvara klikom na desni taster miša. Možete da duplirate upit, što vam omogućava da promenite određene (ili sve) elemente upita bez promene originalnog upita. To je kao kreiranje predloška upita koji zatim možete izmeniti da biste kreirali prilagođene skupove podataka – recimo jedan skup podataka za maloprodaju, drugi za veleprodaju, a treći za magacin, pri čemu su svi zasnovani na istim podacima za povezivanje.

Možete i da objedinite ili dodate upite, što vam omogućava da upite pretvorite u sastavne blokove koje možete ponovo koristiti.

Takođe možete da objavite radnu svesku na Power BI i kreiranje izveštaja na mreži koja može da deli sa grupom, osvežene automatski i precizirano. Objavljivanje radne sveske na Power BI, izaberite datoteke > objavi > objavi na Power BI. Objavi u dodatku Power BI

Napomena : Radne sveske mora biti sačuvana u usluzi OneDrive for Business za objavljivanje na Power BI.

Dovršavanje upit, možete da je koristite za kreiranje izveštaja u programu Excelili u Power BI. Pogledajte sledeći odeljak da biste saznali više o izveštavanje resurse tako da iskoristite prednost trud kad koristite funkcionalnost se i transformacija za oblikovanje podataka onako kako želite.

Saznajte više o Deljenje:

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×