Prvi koraci uz Power BI

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Napomena : Power Query je poznat kao Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016. Informacije koje su pružene ovde odnose se na oba. Da biste saznali više, pročitajte članak Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016.

Pomoću programskog dodatka Power Query možete da pronađete izvora podataka, napravite veze i zatim oblik tih podataka (na primer uklonite kolone, promenite tip podataka ili objedinjavanje tabele) na načine koji odgovara vašim potrebama. Kada ste u obliku podataka, možete da delite svoje nalaze ili koristite upit za kreiranje izveštaja.

Uobičajeni koraci za Power Query

Koraci se obično javljaju po ovom redosledu:

  • Povezivanje – napravite veze sa podacima koji se nalaze u oblaku, u nekoj usluzi ili koji se čuvaju lokalno

  • Transformacija – oblikujte podatke u skladu sa svojim potrebama – originalni izvor ostaje nepromenjen

  • Kombinovanje – kreirajte model podataka iz više izvora podataka i steknite jedinstven uvid u podatke

  • Deljenje – kada je upit završen, možete da ga sačuvate, delite ili koristite za izveštaje

Power Query evidentira svaki vaš korak i omogućava vam da izmenite te korake kako god želite. Takođe vam omogućava da opozovete ili ponovite radnju, promenite redosled ili izmenite bilo koji korak... i to samo da biste stekli uvid u povezane podatke baš onako kako želite.

Power Query vam omogućava da kreirate upite čiji će nivo složenosti biti prilagođen vašim potrebama. Pošto Power Query koristi programski jezik M za zapisivanje i izvršavanje koraka, možete da kreirate potpuno nove upite (ili da ih ručno prilagodite) kako biste iskoristili moć i fleksibilnost pisanja skripti sa podacima, i to sve iz programskog dodatka Power Query.

Programskom dodatku Power Query možete da pristupite sa trake Power Query u programu Excel.

Traka „Power Query“

Važno : Ako koristite Excel 2013 ili starijim verzijama programa Excel, možda ćete morati da omogućite Power Query u programu Excel. Takođe možete da preuzmete i instalirate najnoviju verziju programskog dodatka Power Query za Excel, koji je automatski Omogući.

Povezivanje

Možete da koristite Power Query da biste se povezali sa jednim izvorom podataka, kao što je Excel radna sveska, a možete i da se povežete sa više baza podataka, feedova ili usluga koje su raštrkane po oblaku. Power Query vam omogućava da objedinite sve te izvore pomoću sopstvenih jedinstvenih kombinacija, kao i da steknete uvid kakav inače ne biste mogli.

Povezivanje sa izvorima podataka obavlja se sa trake Power Query, u odeljku Preuzimanje spoljnih podataka. Izvori podataka obuhvataju podatke sa veba, iz datoteke, baze podataka, usluge Azure, drugih izvora ili čak iz tabela u Excel radnoj svesci.

Traka „Power Query“

Sledeći kratki video prikazuje mnogobrojne tipove izvora podataka sa kojima Power Query može da se poveže. Stalno se dodaju nove veze sa podacima, pa proverite da li uvek imate najnoviju verziju programskog dodatka Power Query.

Power Query – povezivanje sa podacima filma

Kada se povežete sa izvorom podataka, pojaviće se okno za Pregled . Ako želite da radite sa podacima u programu Excel, odmah, kliknite na dugme Učitaj . Da, ali ako želite da biste primenili transformacije ili oblikuju podatke unapred, kliknite na dugme Uredi. Power Query zatim za pokretanje Uređivača upita: namensku prozor koji olakšava i prikazuje podatke za povezivanje i transformacije koje primenite. U sledećem odeljku transformacija, pruža više informacija o uređivač upita.

Saznajte više o Povezivanju:

Transformacija

Power Query vam omogućava da transformišete podatke iz veza tako da možete da ih analizirate. Transformisanje podataka podrazumeva da ih na neki način promenite da biste ispunili svoje potrebe. Na primer, možete da uklonite kolonu, promenite tip podataka ili objedinite tabele, pri čemu svaka od ovih radnji predstavlja transformaciju podataka. Dok transformišete podatke, oni poprimaju oblik koji vam je potreban za njihovu dalju analizu. Proces primene transformacija na jedan ili više skupova podataka često se naziva oblikovanje podataka.

Power Query za olakšavanje i prikaz transformacija podataka koristi namenski prozor pod nazivom Uređivač upita. Uređivač upita možete da otvorite tako što ćete na traci Power Query izabrati stavku Pokreni uređivač.

Uređivač za pokretanje programskog dodatka PQ

Uređivač upita se takođe otvara svaki put kada se povežete sa izvorom podataka, kreirate novi upit ili učitate postojeći.

Uređivač upita

Power Query prati sve što radite sa podacima. Uređivač upita evidentira i označava svaku transformaciju, tj. korak, koju primenite na podatke. Bilo da se transformacija javlja u obliku veze sa podacima (izvora podataka), uklanjanja kolone, objedinjavanja ili promene tipa podataka, Uređivač upita prati svaku operaciju u odeljku PRIMENJENI KORACI okna Postavke upita.

Uređivač upita – postavke upita

Transformacije koje primenite na veze sa podacima zajedno sačinjavaju vaš upit.

Važno je (i korisno) da znate da Power Query ne menja originalne izvorne podatke. Umesto toga, Power Query evidentira svaki vaš korak prilikom povezivanja sa podacima ili njihovog transformisanja, a kad završite oblikovanje podataka, on pravi snimak izmenjenog skupa podataka i šalje ga u Excel.

Postoji zaista veliki broj transformacija koje možete da primenite na podatke. Možete i da napišete sopstvene transformacije na programskom jeziku M (pomoću kojeg Power Query evidentira korake u pozadini), i to tako što ćete koristiti stavku Napredni uređivač Uređivača upita. Napredni uređivač možete da otvorite na traci Transformacija Uređivača upita, gde možete da izmenite korake programskog jezika M koji su povezani sa postojećim upitom. Možete i da kreirate potpuno nove upite pomoću stavke Napredni uređivač.

Uređivač upita – Napredni uređivač

Saznajte više o traci Transformacija:

Deljenje

Kada sačuvate Excel radnu svesku koja sadrži upit, automatski će biti sačuvan i upit. Možete da prikažete sve upite u Excel radnoj svesci tako što ćete izabrati stavku Prikaži okno u odeljku Upiti radne sveske na traci Power Query.

Prikaži okno

Okno Upiti radne sveske prikazuje sve upite u radnoj svesci.

Upiti radne sveske

Ali zašto se zaustaviti tu? Pomoću programskog dodatka Power Query i kataloga podataka možete da delite upite sa bilo kim u organizaciji. Ili kreirajte upit koji ćete često koristiti, a zatim ga koristite u više radnih svezaka i smanjite sebi posao. Umesto da Excel radne sveske čuvate i šaljete e-poštom (i pokušavate da pratite koja verzija je original, šta se promenilo i da li su podaci zastareli), sačuvajte upit u katalogu podataka i kako vam se prijemni poštanski sandučići ne bi punili gomilom nepraćenih verzija radne sveske. Jednostavno kliknite desnim tasterom miša na upit u oknu Upiti radne sveske i pojaviće se meni koji vam daje razne opcije, uključujući opciju Pošalji u katalog podataka.

Slanje u katalog podataka

Obratite pažnju i na ostale opcije u meniju koji se otvara klikom na desni taster miša. Možete da duplirate upit, što vam omogućava da promenite određene (ili sve) elemente upita bez promene originalnog upita. To je kao kreiranje predloška upita koji zatim možete izmeniti da biste kreirali prilagođene skupove podataka – recimo jedan skup podataka za maloprodaju, drugi za veleprodaju, a treći za magacin, pri čemu su svi zasnovani na istim podacima za povezivanje.

Možete i da objedinite ili dodate upite, što vam omogućava da upite pretvorite u sastavne blokove koje možete ponovo koristiti.

Pomoću programskog dodatka Power Query možete kreativno da koristite podatke, veze i transformacije i da zatim povećate funkcionalnost dobijenih datoteka tako što ćete ih deliti sa drugima (ili sa sobom kada ste na drugom uređaju).

Deljene upite lako možete da vidite i pomoću kataloga podataka.

Prikazivanje upiti kataloga podataka

Otvoriće se okno Moji upiti kataloga podataka, u kome se vide svi upiti koje delite. Odatle možete da odaberete da učitate upit, uredite ga ili ga na neki drugi način koristite u radnoj svesci na kojoj trenutno radite.

U oknu moji upiti kataloga podataka

Kada dovršite upit, možete ga koristiti za kreiranje izveštaja u programu Excel, u programskom dodatku Power View ili usluzi Power BI. Pogledajte sledeći odeljak da biste saznali više o resursima za izveštaje koji vam omogućavaju da koristite rezultate koje ste dobili kada ste Power Query koristili da biste podatke oblikovali baš onako kako želite.

Saznajte više o čuvanju, deljenju, izveštajima:

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×