Prvi koraci u korišćenju čitača ekrana u programu Excel Online

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Korišćenjem tastature i čitač ekrana, možete lako da se krećete u Excel Online. Tasterske prečice vam pomoći da se brzo prebacivali između oblasti i izvršite zadatke.

Napomene : 

 • Ova tema pretpostavlja da JAWS korisnici imaju funkciju virtuelne meniju trake isključeno. Kada koristite Excel Online, preporučujemo da koristite Internet Explorer kao pregledač.

 • Ako prečica zahteva pritiskanje dva ili više tastera istovremeno, u ovoj temi tasteri su razdvojeni znakom plus (+). Ako treba da pritisnete jedan taster neposredno nakon drugog, tasteri su razdvojeni zarezom (,).

 • Excel Online je aplikacija zasnovanih na Vebu, pa tasterske prečice i navigaciju mogu da se razlikuju od onih u Excel 2016. Saznajte više o pristupačnosti u sistemu Office Online.

Neke razlike između navigacija u Excel Online i Excel 2016:

 • Da biste uredili, morate da se prebacite sa prikaza za čitanje u prikazu za Uređivanje . Da biste se prebacili u prikazu za Uređivanje :

  1. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + F6 dok se ne čujete „Excel Online”, a zatim pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + F6 ponovo da biste se premestili na naslovnoj traci radne sveske. Čućete kako ime fascikle koja sadrži radnu svesku.

  2. TAB dok ne čujete „Dugme Uredi radnu svesku”.

  3. Pritisnite taster Enter. Uređivanje radne sveske menija otvara i čuli „Uredi u programu Excel”.

  4. Pritisnite taster strelica nadole ili taster Tab. Kada čujete „Uredi u Excel Online, brzo promene se ovde u pregledaču” pritisnite taster Enter.

 • Koristite kombinaciju tastera Ctrl + F6 umesto tastera F6 za pomeranje između trake sa komandama Excel Online (datoteka, Home, Umetanje, podatke, Redigovanje, Prikaz, recitei Otvori u programu Excel) i sadržaj radne sveske.

Saveti za navigaciju brzo:

 • Da biste brzo pronašli komande, koristite Pokaži mi. Da biste saznali više o funkcije " Pokaži mi ", pogledajte ovaj video zapis: Korišćenje govori da biste dobili poslova brzo pomoću čitača ekrana i tastaturu

  Da biste koristili obavesti Me, sledite ove korake:

  1. Izaberite ćeliju ili opseg ćelija u kojima želite da izvršite radnju.

  2. Da biste skočili na reci mi polje za uređivanje, pritisnite tastere Alt + Q.

  3. Otkucajte željenu komandu (dostupno samo u prikazu za uređivanje). Na primer, otkucajte Umetni komentar.

  4. Na listi, koristite tastere strelica nagore i strelica nadole da biste izabrali komande, a zatim pritisnite taster Enter. Excel Online izvršava radnju.

 • Da biste skočili na određenu ćeliju, koristite komandu Idi na : pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + G, otkucajte referencu ćelije (na primer B14) i zatim pritisnite taster Enter.

 • Da biste skočili na prvu ćeliju (A1), pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + Home.

 • Da biste uneli se automatski zbir za izabrani opseg ćelija, pritisnite tastere Alt + znak jednakosti (=).

 • Da biste uredili ćeliju, pritisnite taster F2.

U ovoj temi

Tasterske prečice

Detalje o kombinacije potražite u članku Tasterske prečice u programu Excel Online.

Korišćenje čitača ekrana

Evo nekih stvari koje treba uzeti u obzir prilikom korišćenja čitača ekrana sa Excel Online:

 • Na traci. Traka je traka na vrhu Excel Online, organizovanih po karticama. Svakoj kartici prikazuje različite traci koja se sastoji od grupa, i svake grupe sadrži jednu ili više komandi. Možete da odete na traci sa tastature na.

  • Da biste premestili napred i nazad između kartica sa komandama na glavnoj traci, pritisnite taster Tab i Shift + Tab. Kada čujete ime kartice koju želite (datoteka, Home, Umetanje, podatke, Redigovanje, recite, Prikazili Otvori u programu Excel), pritisnite taster Enter. Otvara se na karticu traka sa alatkama.

  • Da biste premestili komande na traci sa alatkama na karticu, pritisnite taster Tab. Kada čujete ime željenu komandu, pritisnite taster Enter.

  • Premeštanje fokusa između kartica sa komandama i koordinatnu mrežu ćelija, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + F6.

 • Koordinatne mreže ćelija

  • Da biste premestili iz jedne ćelije u drugu, tab ili koristite tastere sa strelicama.

  • Da bi ekrana čitač pročitajte u ćeliju ili opseg, premeštanje na ćeliju i koristite tastere sa strelicama za premeštanje po opsegu.

  • Da biste čuli čitač ekrana čita oblikovanja kao što su boje pozadine, boju fonta, veličinu i stil teksta, izaberite ćeliju i pritisnite kombinaciju tastera Caps Lock + 0.

 • Listovi: Dodavanje, brisanje i Preimenovanje kartice

  • Da biste premestili na kartice lista, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + F6 dok se ne čujete „Region, pomerite se do dugmeta prvog lista” i zatim tab do lista koji želite.

  • Kada je fokus na karticu lista, da biste dobili dodatne opcije kao što su Umetanje, brisanje, preimenujte i sakrij i Otkrij, pritisnite taster Shift + F10. Kontekstualni meni se otvara i čujete „Umetanje”. Koristite tastere sa strelicama da biste izabrali komandu i pritisnite taster Enter.

 • Grafikoni: tip grafikona, naslov alternativnog teksta i opis. Čitači ekrana pročitajte grafikona kao slike, uključujući ime grafikona i njen opis alatke, ali ne i druge detalje.

 • Formula. Umetanje funkcije u ćeliji:

  1. U ćeliji, pritisnite taster F2, a zatim kombinaciju tastera Ctrl + a (u narator, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Shift + F3 dvaput).

  2. U dijalogu Umetni funkciju otvara sa fokusom na koji se često koriste kategoriju, pomoću funkcije "Zbir" izabrana.

  3. Izaberite željenu funkciju.

   • Da biste umetnuli funkciju Sum, karticu na dugme u redu i pritisnite taster Enter.

   • Da biste umetnuli drugu funkciju, koristite tastere sa strelicama da biste izabrali drugu kategoriju, tab da biste listu funkcija da biste izabrali funkciju koju želite, a zatim pritisnite dugme u redu .

 • Komentari. Čitači ekrana čitaju komentar nakon čitanja sadržaja ćelije.

 • Hiperveze. Čitači ekrana čitaju tekst i odredište veze nakon čitanja sadržaja ćelije.

 • Izvedene tabele. Ne možete da kreirate izvedenu tabelu u Excel Online, ali možete da prikažete izvedenu tabelu koju ste kreirali u programu Excel.

  • Da biste izabrali ćeliju u izvedenoj tabeli, tab ili koristite tastere sa strelicama.

  • Da biste otvorili okno polja izvedene tabele, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + F6.

  • Da pređem sa jednog polja dugme na drugi, koristite tastere sa strelicama i zatim, da biste izabrali polja, pritisnite taster Enter.

  • Da biste prešli na donjem delu okna, pritisnite taster Tab i zatim, da biste pristupili kontekstualne komande, koristite tastere sa strelicama.

  • Da biste zatvorili Kontekstualni meniji, pritisnite taster Esc.

Evo nekih saveta za korišćenje čitača ekrana određene u Excel Online:

JAWS Prilikom unosa Excel Online, JAWS automatski isključuje virtuelne kursora. Ako vam se virtuelne kursor na, možete ga isključiti tako što ćete pritisnuti taster Insert + Z.

Windows Eyes Da biste isključili režim pregledanja, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + Shift + A.

Narator Narator ne čita tabele, uslovno oblikovanje i module za sečenje i kontrole obrazaca.

Uobičajeni zadaci u programu Excel Online

Korake za obavljanje određenih zadataka u programu Excel Online potražite u sledećim člancima:

Više informacija

Informacije o funkcijama pristupačnosti vašeg pregledača potražite na veb lokaciji pregledača.

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×