Prvi koraci u korišćenju čitača ekrana sa uslugom Skype za posao u programu Outlook na vebu

Čitač ekrana u usluzi Skype za posao u programu Outlook na vebu možete koristiti da biste vodili razgovore i sa jednim kontaktom i sa više osoba. Skype za posao radi kao deo programa Outlook na vebu, a ne kao samostalna aplikacija.

Napomene : 

 • Skype za posao u programu Outlook na vebu je aplikacija zasnovana na vebu, pa se tasterske prečice i navigacija mogu razlikovati od onih iz usluge Skype za posao 2016. Saznajte više o Pristupačnosti u usluzi Skype za posao u programu Outlook na vebu.

 • Kada koristite Skype za posao u programu Outlook na vebu, preporučujemo da koristite Internet Explorer kao pregledač.

U ovoj temi

Otvaranje usluge Skype za posao u programu Outlook na vebu

Skype za posao Online mora se pokrenuti unutar programa Outlook na vebu i izvršava unutar programa Outlook na vebu. Skype za posao Online nije samostalna aplikacija.

 1. Otvorite program Outlook na vebu tako što ćete otići na http://outlook.office.com. Prijavite se na svoj Office nalog.

 2. Da biste se prebacili na Office Online traku sa alatkama, pritiskajte Ctrl+F6 dok ne čujete „Otvori pokretanje aplikacija“.

 3. Da biste otvorili okno Skype za posao, pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Koristite strelicu nadole da biste koristili okno za razgovore usluge Skype za posao“. (u Naratoru ćete čuti „Koristite strelicu nadole da otvorite okno usluge Skype“.) Zatim pritisnite taster sa strelicom nadole.

  Otvara se okno Skype za posao i aktivna je kartica sa listom Svi kontakti.

Istraživanje korisničkog interfejsa usluge Skype za posao u programu Outlook na vebu.

Kada prvi put otvorite tablu Skype za posao u programu Outlook na vebu, aktivna je kartica „Svi kontakti“. Ova prva od dve kartice prikazuje sve vaše Skype kontakte, navedene abecednim redom prema imenu. Druga od dve kartice navodi samo Skype kontakte koji su trenutno na mreži.

Sa desne strane se nalaze tri kontrolna dugmeta: dugme „Traži osobe“, koje vam omogućava da pretražite Skype tražeći nove kontakte, dugme za listu „Prikažite svoje kontakte“, koje vas vodi u okna „Kontakti“, i dugme „Pokreni novi razgovor“, koje vam omogućava da pokrenete novo ćaskanje sa jednim ili više kontakta preko usluge Skype.

Kada imate aktivne razgovore koji su u toku, ikone učesnika se pojavljuju na krajnjoj desnoj margini, ispod tri glavne Skype kontrole. Kada imate novu poruku u bilo kom tekućem razgovoru, na ikoni kontakta koji ju je poslao pojavljuje se narandžasti indikator.

U donjem desnom odeljku okna usluge Skype postoje dva dodatna dugmeta: ikona „Uključi/isključi obaveštenja o ćaskanju“ i ikona „Pošaljite povratne informacije“. Prvo isključuje ili uključuje obaveštenja o ćaskanju programa Outlook na vebu. Drugo pokreće obrazac za povratne informacije u novoj kartici pregledača, gde možete poslati poruku timu usluge Skype za posao.

Kada izaberete neki pojedinačni Skype kontakt, otvarate ćaskanje sa tom osobom. Okno „Kontakti“ zamenjuje se oknom za ćaskanje. Okno za ćaskanje ima proširivo okno. Na vrhu tog okna se nalaze ime i status kontakta, uz dugme koje vam omogućava da dodate još ljudi u ćaskanje. U prozoru ispod oblasti „Kontakt za ćaskanje“ odvija se razgovor. Na donjoj ivici table usluge Skype za posao nalazi se polje za uređivanje ćaskanja, u kome možete otkucati poruku.

Rad sa čitačima ekrana

U usluzi Skype za posao u programu Outlook na vebu možete koristiti Narator, čitač ekrana koji je ugrađen u Windows, ili čitač ekrana nekog nezavisnog proizvođača, kao što je JAWS. Čitač ekrana prebacuje tekst u govor i, osim samog sadržaja, naglas čita komande, lokacije, liste i dugmad.

Evo nekoliko napomena o tome kako se radi sa Naratorom ili čitačem ekrana „JAWS“.

 • Da biste uključili ili isključili Narator na PC računaru, u operativnom sistemu Windows pritisnite kombinaciju tastera sa Windows logotipom+Enter.

 • Da biste uključili ili isključili Narator na tabletu, pritisnite kombinaciju tastera dugme sa logotipom Windows+Volume Up.

 • Ako čitač ekrana prestane sa čitanjem ili počne da se ponaša neočekivano, pritisnite Alt+Tab da napustite trenutni prozor, a zatim ponovo pritisnite Alt+Tab da se vratite u prozor. Ovo ponovo postavlja fokus čitača ekrana na trenutni prozor.

 • Za više informacija o Naratoru pogledajte članak Slušanje teksta koji narator naglas čita.

 • Za više informacija o čitaču ekrana JAWS, pogledajte članak Dokumentacija za čitač ekrana JAWS.

Kada pokrenete čitač ekrana u programu Outlook na vebu, da biste otišli u Skype za posao u programu Outlook na vebu, pritiskajte Ctrl+F6 dok ne čujete „Započni pokretanje aplikacija“. Zatim pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Koristite strelicu nadole da biste koristili Skype za posao“.

Da biste se kretali kroz kontrole Skype za posao, koristite taster Tab ili taster sa strelicom nadole. Pošto ova verzija usluge Skype za posao radi unutar programa Outlook na vebu, lako se izlazi iz Skype kontrola i ulazi u kontrole Outlook na vebu. Na sreću, sasvim ćete se lako vratiti tako što pritisnete Ctrl+F6 ili Shift+Tab. Saznajte više u članku Korišćenje čitača ekrana za navigaciju u usluzi Skype za posao u programu Outlook na vebu.

Započinjanje razgovora

 1. Kada je fokus na dugmetu Otvori Skype tablu, pritisnite taster Tab da biste dobili prvo ime u vašoj listi Kontakti. Za kretanje nadole po listi pritiskajte taster sa strelicom nadole. Čućete ime svakog kontakta kada se on izabere.

 2. Kada čujete ime osobe sa kojom želite da ćaskate, pritisnite Enter. Otvara se okno Razgovor, a fokus je na okviru Uredi ćaskanje. Čućete ime kontakta i njegov trenutni status.

  1. Da biste pozvali druge osobe u ovaj razgovor, pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Dodaj osobe u ovaj razgovor“. Zatim otkucajte imena osoba koje želite da dodate u razgovor. Da biste odabrali dodatne kontakte iz svoje liste Svi kontakti, pritisnite Enter. Kada dodate nove kontakte, pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Dugme ’Dodaj’“, a zatim pritisnite Enter da biste dodali te osobe u razgovor.

  2. Da biste prebacili fokus na okvir Unosi ćaskanja, pritisnite taster Tab. Čućete „Unosi ćaskanja“.

 3. U oknu Razgovor otkucajte poruku u okviru Poruka.

 4. Da biste poslali poruku, pritisnite Enter.

Završavanje razgovora

 1. Kada ste spremni da završite razgovor, pritisnite taster Tab da biste otišli u tablu sa menijem usluge Skype za posao. Čućete „Pretražite razgovor“, a fokus će biti na prvoj stavki menija.

 2. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete ime kontakta. Za više opcija pritisnite Shift+F10. Čućete prvu dostupnu opciju menija. Ako je razgovor otvoren sa jednom osobom, čućete „Zatvori razgovor“. Ako razgovor ima više od dva učesnika, čućete „Prikaži profil“.

 3. Da biste postavili fokus na stavku Zatvori razgovor, koristite taster sa strelicom nadole, a zatim pritisnite Enter.

Saznajte više

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×