Provera pravopisa pomoću doslednih pravopisnih pravila ruskog jezika

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Sada možete proveriti pravopis na ruskom pomoću striktnih pravopisnih pravila. Da biste to uradili, prvo morate koristiti verziju sistema Microsoft Office ili Office jezički paket koji uključuje alatke za proveru za ruski jezik, a zatim konfigurisati Office programe za korišćenje neke od sledećih postavki:

 • Dosledno ë    Reči koje bi trebalo pisati sa ë biće označene ako je dijakritika izostavljena, a samo varijantni oblici sa ë će biti predloženi.

 • Dozvoli e za ë    Reči koje zahtevaju ë neće biti označene ako je dijakritika izostavljena i obe varijante se prihvataju; obe varijante će biti predložene. Ovo je podrazumevana postavka.

U ovom članku

Pre nego što počnete

1. korak: konfigurisanje Office programa za korišćenje ruskog jezika

2. korak: korišćenje doslednih pravopisnih pravila ruskog jezika

Pre nego što počnete

Morate da koristite verziju sistema Microsoft Office ili Microsoft Office jezičkog paketa koji uključuje alatke za proveru za Ruski jezik i konfigurišete programe sistema Office da biste koristili ruskog jezika za proveru pravopisa ruskog teksta. Za više informacija o jezički paketi potražite u članku:

Vrh stranice

1. korak: konfigurisanje Office programa za korišćenje ruskog jezika

Ova procedura pretpostavlja da ste već instalirali odgovarajući jezički paket.

 1. Kliknite na dugme Start, postavite pokazivač na stavku Svi programi, postavite pokazivač na stavku Microsoft Office, postavite pokazivač na stavku Microsoft Office alati i izaberite stavku Željene postavke jezika sistema Microsoft Office.

 2. U okviru Izbor jezika za uređivanje kliknite na strelicu pored dugmeta Dodaj dodatne jezike za uređivanje, izaberite stavku Ruski, a zatim kliknite na dugme Dodaj.

  Napomene: 

  • Ako računar nije ispravno konfigurisan za jezik za uređivanje koji ste dodali, nije omogućeno ili nije instalirano može da se pojavi u kolonama Raspored tastera na tastaturi ili Provera . Da biste saznali više o ovim obaveštenja, pogledajte članak Dodavanje jezik ili podešavanje željenih opcija jezika u sistemu Office.

  • Pošto promenite podrazumevani jezik, zatvorite sve Office programe i otvorite ih ponovo da bi promena stupila na snagu.

Vrh stranice

2. korak: korišćenje doslednih pravopisnih pravila ruskog jezika

Striktna opcija pravopisa ruskog jezika je dostupna samo ako koristite verziju sistema Office koja uključuje alatke za proveru za ruski jezik ili pošto instalirate i konfigurišete jezički paket.

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Izaberite stavku Opcije, a zatim kliknite na dugme Provera.

 3. Da biste promenili pravopisne postavke za ruski jezik, potvrdite ili opozovite izbor u polju za potvrdu Ruski: nametanje doslednog ë, a zatim kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×