Provera pravopisa na brazilskom portugalskom jeziku pomoću novih pravopisnih pravila

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Možete da proverite pravopis brazilskog portugalskog pomoću pravila starog pravopisa, pravila novog pravopisa ili na oba načina. Da biste to uradili, prvo morate da konfigurišete Microsoft Office programe za korišćenje brazilskog portugalskog, a zatim za korišćenje željenih pravopisnih pravila portugalskog jezika.

Sa instaliranim jezičkim paketom za brazilski portugalski, možete da odaberete sledeća pravopisna pravila:

Samo nova pravopisna pravila (novi pravopis)   

Ovo je podrazumevana postavka. Biće proverene i predložene samo reči koje se smatraju ispravno napisanim nakon reforme; varijante pre reforme će biti označene zastavicom.

Samo stara pravopisna pravila (tradicionalni pravopis)   

Biće proverene i predložene samo reči koje se smatraju ispravno napisanim pre reforme.

I stara i nova pravopisna pravila (i novi i tradicionalni pravopis)   

Proveravaju se i predlažu i stare i nove pravopisne varijante.

U ovom članku

Pre nego što počnete

1. korak: konfigurisanje Office programa za korišćenje brazilskog portugalskog jezika

2. korak: korišćenje novih pravopisnih pravila portugalskog jezika

Pre nego što počnete

Da biste proverili pravopis za tekst na portugalskom morate koristiti portugalskom jeziku verziju sistema Microsoft Office ili instaliranje Office jezički interfejs paketa za portugalski jezik i konfigurišete programe sistema Office da biste koristili portugalski jezik. Da biste proverili pravopis u arapski tekst morate koristiti arapske verziju sistema Office ili instaliranje Office jezički interfejs paketa za arapski i konfigurišete programe sistema Office da biste koristili arapskom jeziku. Za više informacija o jezički paketi potražite u članku:

Vrh stranice

1. korak: konfigurisanje Office programa za korišćenje brazilskog portugalskog jezika

Sledeća procedura pretpostavlja da ste već instalirali odgovarajući jezički paket. Ako niste to uradili, pogledajte članak Preuzimanje, instaliranje, konfigurisanje ili deinstaliranje Office jezičkog interfejs paketa.

Da biste konfigurisali Office da biste uredili portugalski (Brazil) jezik

 1. Otvorite datoteku u Office programu, kao što je Word, Excel ili PowerPoint.

 2. Izaberite stavke Datoteka > Opcije > Jezik.

 3. Ako se portugalski (Brazil) ne nalazi na listi Jezik za uređivanje, u okviru stavke Izbor jezika za uređivanje kliknite na dugme Dodaj dodatne jezike za uređivanje, izaberite stavku portugalski (Brazil) na listi, a zatim kliknite na dugme Dodaj.

 4. U okviru stavke Izbor jezika za uređivanje, na listi Jezik za uređivanje izaberite stavku portugalski (Brazil).

 5. Kliknite na dugmePostavi kao podrazumevanu vrednost.

 6. Ako želite da promenite jezik koji Office programi podrazumevano prikazuju u kontrolama programa ili jeziku pomoći, izaberite jezike u okviru stavke Izbor jezika prikaza i pomoći.

 7. Ako ste izabrali novi jezik za Jezik prikaza ili Jezik pomoći, izaberite stavku Postavi kao podrazumevano ispod svakog izbora.

 8. Ponovo pokrenite sve Office programe da bi promene stupile na snagu.

Napomena : Ako računar nije ispravno konfigurisan za uređivanje portugalski (Brazil), nije omogućeno ili nije instalirano može da se pojavi u kolonama Raspored tastera na tastaturi ili Provera . Da biste saznali više o ovim obaveštenja, pogledajte članak Dodavanje jezik ili Podešavanje željenih opcija jezika u sistemu Office.

Vrh stranice

2. korak: korišćenje novih pravopisnih pravila portugalskog jezika

Brazilski režimi za portugalski su dostupni samo ako koristite verziju sistema Office na portugalskom jeziku ili nakon što instalirate i konfigurišete jezički paket za portugalski.

Da biste konfigurisali pravopisna pravila na brazilskom portugalskom u Office programima

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Izaberite stavku Opcije, a zatim kliknite na dugme Provera.

  Outlook vam ne daje pristup postavkama u okviru stavke Provera. Umesto toga, prilikom promene pravopisnih pravila za Office programe koristite drugi Office program, kao što je Word.

 3. U okviru stavke Prilikom provere pravopisa u Microsoft Office programima, za stavku Brazilski režimi za portugalski izaberite stavku Nakon reforme, Pre reforme ili Oba.

 4. Kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×