Provera pravopisa i gramatike u sistemu Office

Svi Microsoft Office programi mogu da proveravaju pravopis, a većina može da proverava gramatiku. 

Napomena: Ovaj članak pokriva Office 2010 i novije verzije u operativnom sistemu Windows. Ako imate Office za Mac, pogledajte članak Provera pravopisa i gramatike u sistemu Office za Mac

Ako otkrijete da provera pravopisa ili gramatike ne radi kao što ste očekivali, pogledajte članak Kontrolor pravopisa i gramatike ne radi kao što se očekuje. Ako želite da proverite pravopis ili gramatiku na jeziku koji nije vaš podrazumevani jezik, pogledajte članak Provera pravopisa i gramatike na drugom jeziku.

Koristite Word 2016 (ili noviji)? Možda ćete želeti da isprobate moćnu novu funkciju „Redaktor“. Dodatne informacije potražite u članku Redaktor – pomoćnik za pisanje.

Ručno pokretanje kontrolora pravopisa i gramatike

Da biste pokrenuli proveru pravopisa i gramatike u datoteci, samo pritisnite taster F7 ili sledite ove korake:

 1. U većini Office programa kliknite na karticu Redigovanje na traci. U programima Access ili InfoPath možete da preskočite ovaj korak. U programu Project idite na karticu Projekat .

 2. Kliknite na dugme Pravopis ili Pravopis i gramatika.

  Dugme za pravopis i gramatiku na traci „Redigovanje“

 3. Ako program pronađe pravopisne greške, pojavljuje se dijalog sa prvom pogrešno napisanom rečju koju je kontrolor pravopisa pronašao.

 4. Kada odlučite kako da ispravite pravopisnu grešku (ignorisanjem, dodavanjem reči u rečnik programa ili promenom reči), program prelazi na sledeću pogrešno napisanu reč.

Kliknite na naslov u nastavku da biste dobili više informacija

Većina Office programa automatski traži potencijalne pravopisne i gramatičke greške dok kucate, tako da ne morate ništa da uradite da bi se prikazale greške tokom rada. 

Napomene: 

 • Automatska provera pravopisa i gramatike nije dostupna u programima Access, Excel ili Project. Možete ručno da pokrenete proveru pravopisa tako što ćete pritisnuti taster F7.

 • Automatska provera gramatike je dostupna samo u programima Outlook, Word i PowerPoint 2013 (ili novijim)

Office označava potencijalne pravopisne greške crvenom talasastom linijom:

Pravopisna greška označena crvenom talasastom linijom

Potencijalne gramatičke greške se označavaju plavom talasastom linijom:

Moguće gramatičke greške označene plavom talasastom linijom

Ako pravopisne ili gramatičke greške nisu označene, možda je automatska provera isključena. Možete da uključite automatsku proveru pravopisa i gramatike.

Kada ugledate pravopisnu ili gramatičku grešku za koju želite pomoć pri ispravljanju, kliknite desnim tasterom miša na podvučenu reč ili frazu i odaberite neku od opcija da biste ispravili grešku.

Ako Office označava reči kao pogrešno napisane, ali ste ih napisali onako kako ste želeli, izaberite stavku Dodaj u rečnik da biste naučili Office da ubuduće ne označava tu reč kao pogrešno napisanu. Više informacija potražite u članku: Dodavanje ili uređivanje reči u rečnik za proveru pravopisa.

Ako ne želite da Office označava potencijalne greške talasastim linijama dok radite, možete da isključite automatsku proveru pravopisa i gramatike:

 1. Otvorite opcije pravopisa i gramatike:

  • U programu OneNote, PowerPoint, Publisher, Visio i Word: Izaberite karticu Datoteka, kliknite na dugme Opcije, a zatim izaberite stavku Provera.

  • U programu InfoPath: Na kartici Početak kliknite na strelicu pored stavke Pravopis i izaberite stavku Opcije kontrole pravopisa.

  • U programu Outlook: U meniju Datoteka izaberite stavku Opcije i kliknite na Pošta, a zatim izaberite stavku Pravopis i automatsko ispravljanje.

 2. Potvrdite ili opozovite izbor u polju za potvrdu Proveravaj pravopis tokom kucanja. U programima koji imaju automatsku proveru gramatike takođe možete da potvrdite ili opozovete izbor u polju za potvrdu Označavaj gramatičke greške tokom kucanja.

  Polje za potvrdu „Proveravaj pravopis tokom kucanja“

  Napomena: U programu Word možete da uključite ili isključite proveru pravopisa za dokument na kojem radite ili za sve dokumente. Izaberite opciju na listi Izuzeci za, a zatim potvrdite ili opozovite izbor u poljima za potvrdu Sakrij pravopisne greške samo u ovom dokumentu i Sakrij gramatičke greške samo u ovom dokumentu.

Ako uopšte ne želite da Office proverava gramatiku (bilo prilikom provere pravopisa ili automatski tokom kucanja), možete isključiti tu opciju na sledeće načine:

 1. Otvorite opcije pravopisa i gramatike:

  • U programu OneNote, PowerPoint, Publisher, Visio i Word: Izaberite karticu Datoteka, kliknite na dugme Opcije, a zatim izaberite stavku Provera.

  • U programu InfoPath: Na kartici Početak kliknite na strelicu pored stavke Pravopis i izaberite stavku Opcije kontrole pravopisa.

  • U programu Outlook: U meniju Datoteka izaberite stavku Opcije i kliknite na Pošta, a zatim izaberite stavku Pravopis i automatsko ispravljanje.

 2. Opozovite izbor u poljima Označavaj gramatičke greške tokom kucanja i Proveri gramatiku uz pravopis.

  Polja za potvrdu za gramatiku

  Napomena: Neki Office programi nemaju obe opcije.

U programima Word, Outlook, PowerPoint 2013 (ili novijim) možete da nametnete ponovnu proveru reči i gramatike koje ste prethodno zanemarili tako što ćete uraditi sledeće:

 1. Otvorite dokument ili stavku koju želite da proverite.

 2. U meniju Datoteka kliknite na stavke Opcije > Provera> Ponovo proveri dokument. U programu Outlook ovo se nalazi u okviru Datoteka > Opcije > Pošta > Pravopis i automatsko ispravljanje

 3. Kliknite na dugme Da kada budete videli poruku upozorenja o ponovnom postavljanju provere pravopisa i gramatike.

 4. Kliknite na dugme U redu u dijalogu da biste se vratili na dokument, a zatim ponovo pokrenite kontrolor pravopisa i gramatike.

Slušamo!

Ovaj članak je poslednji put ažurirao Ben dana 21. maja 2019. Ako vam je članak bio od koristi, a naročito ako to nije slučaj, koristite dolenavedene kontrole povratnih informacija da biste nam poslali konstruktivne povratne informacije da bismo nastavili da ga poboljšavamo.

Takođe pogledajte

Testiranje čitljivosti dokumenta

Kontrolor pravopisa i gramatike ne funkcioniše na očekivani način

Izaberite opcije gramatike i stila pisanja u sistemu Office 2013 i starijim verzijama

Dodavanje reči u rečnik za proveru pravopisa

Kontrolor pravopisa ili gramatike ne proverava ispravno reči na drugom jeziku

Izbor opcija automatskog ispravljanja za pisanje velikih početnih slova, pravopis i simbole

Provera pravopisa pre slanja poruke u programu Outlook

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×