Provera pravopisa i gramatike u sistemu Office 2010 i novijim verzijama

Provera pravopisa i gramatike u sistemu Office 2010 i novijim verzijama

Svi Office programi mogu da provere pravopis i gramatiku vaših datoteka. Možete da proverite pravopis i gramatiku u isto vreme tako što ćete pokrenuti kontrolor pravopisa i gramatike ili možete automatski da proveravate pravopis i gramatiku i vršite ispravke dok radite. Takođe možete da isključite automatsku proveru pravopisa i gramatike po potrebi.

Napomene : Ovaj članak pokriva Office 2010 i novije verzije.

 1. Otvorite kontrolor pravopisa i gramatike:

  • U većini Office programa izaberite karticu Redigovanje, u grupi Provera kliknite na dugme Pravopis.

  • U programu Access izaberite karticu Početak , a zatim kliknite na Pravopis u grupi Zapisi.

  • U programu InfoPath izaberite karticu Početak , a zatim kliknite na Pravopis u grupi Uređivanje.

  • U programu OneNote izaberite karticu Redigovanje, a zatim kliknite na Pravopis u grupi Pravopis.

 2. Pojavljuje se dijalog ili okno zadataka sa prvom pogrešno napisanom rečju koju je kontrolor pravopisa pronašao. Opcije i dugmad će se blago razlikovati u zavisnosti od toga da li koristite okno zadatka ili dijalog.

  Dijalog „Pravopis“ Okno „Pravopis“

 3. Otklonite svaku grešku na neki od sledećih načina:

  • Da biste koristili jednu od preporučenih reči, izaberite reč i kliknite na dugme Promeni.

  • Da biste sami promenili reč, uredite je direktno u dokumentu ili u polju Nije u rečniku.

  • Da biste dodali reč u podrazumevani rečnik kako bi Office prestao da je markira kao pogrešno napisanu, odaberite stavku Dodaj ili Dodaj u rečnik.

   Napomena : Ako opcija Dodaj ili Dodaj u rečnik nije dostupna, uverite se da ste izabrali podrazumevani prilagođeni rečnik u dijalogu Prilagođeni rečnici. Pogledajte Promena podrazumevanog prilagođenog rečnika u koji kontrolor pravopisa dodaje reči da biste saznali kako da izaberete podrazumevani prilagođeni rečnik.

  • Da biste zanemarili reč i prešli na sledeću označenu reč, izaberite stavku Zanemari ili Zanemari jednom.

  • Da biste zanemarili sve instance označene reči i prešli na sledeću, kliknite na Zanemari sve.

Većina Office programa automatski traži potencijalne pravopisne i gramatičke greške dok kucate, tako da ne morate ništa da radite da biste prikazali greške tokom rada. Međutim, ako biste radije da sačekate sa proverom pravopisa i gramatike dok ne završite pisanje, možete da isključite automatsku proveru pravopisa i gramatike.

Napomene : 

 • Automatska provera pravopisa i gramatike nije dostupna u programu Access, Excel ili Project.

 • Automatska provera gramatike dostupna je samo u programima Outlook, Word, PowerPoint 2013 i PowerPoint 2016.

Office označava potencijalne pravopisne greške crvenom talasastom linijom:

Pravopisna greška označena crvenom talasastom linijom

Potencijalne gramatičke greške se označavaju plavom talasastom linijom:

Moguće gramatičke greške označene plavom talasastom linijom

Ako pravopisne ili gramatičke greške nisu označene, možda je automatska provera isključena. Možete da uključite automatsku proveru pravopisa i gramatike.

Kada ugledate pravopisnu ili gramatičku grešku, kliknite desnim tasterom miša ili pritisnite i zadržite reč ili frazu i odaberite neku od opcija da biste ispravili grešku.

Ako ne želite da Word označava potencijalne greške talasastim linijama dok radite, možete da isključite automatsku proveru pravopisa i gramatike:

 1. Otvorite opcije pravopisa i gramatike:

  • U programu OneNote, PowerPoint, Publisher, Visio i Word: Izaberite karticu Datoteka, kliknite na dugme Opcije, a zatim izaberite stavku Provera.

  • U programu InfoPath: Na kartici Početak kliknite na strelicu pored stavke Pravopis i izaberite stavku Opcije kontrole pravopisa.

  • U programu Outlook: U meniju Datoteka izaberite stavku Opcije i kliknite na Pošta, a zatim izaberite stavku Pravopis i automatsko ispravljanje.

 2. Potvrdite ili opozovite izbor u polju za potvrdu Proveravaj pravopis tokom kucanja. U nekim programima takođe možete da potvrdite ili opozovete izbor u polju za potvrdu Označavaj gramatičke greške tokom kucanja.

  Polje za potvrdu „Proveravaj pravopis tokom kucanja“

  Napomena : U programu Word možete da uključite ili isključite proveru pravopisa za dokument na kojem radite ili za sve dokumente. Izaberite opciju na listi Izuzeci za, a zatim potvrdite ili opozovite izbor u poljima za potvrdu Sakrij pravopisne greške samo u ovom dokumentu i Sakrij gramatičke greške samo u ovom dokumentu.

Ako ne želite da Word uopšte proverava gramatiku (bilo prilikom provere pravopisa ili automatski dok kucate), možete to isključiti:

 1. Otvorite opcije pravopisa i gramatike:

  • U programu OneNote, PowerPoint, Publisher, Visio i Word: Izaberite karticu Datoteka, kliknite na dugme Opcije, a zatim izaberite stavku Provera.

  • U programu InfoPath: Na kartici Početak kliknite na strelicu pored stavke Pravopis i izaberite stavku Opcije kontrole pravopisa.

  • U programu Outlook: U meniju Datoteka izaberite stavku Opcije i kliknite na Pošta, a zatim izaberite stavku Pravopis i automatsko ispravljanje.

 2. Opozovite izbor u poljima Označavaj gramatičke greške tokom kucanja i Proveri gramatiku uz pravopis.

  Polja za potvrdu za gramatiku

  Napomena : Neće svaki Office program imati obe opcije. Jednostavno opozovite izbor u bilo kojem polju za potvrdu za proveru gramatike da bi Word prestao sa proverom gramatike.

U programima Word, Outlook, PowerPoint 2013 i PowerPoint 2016 možete ponovo da proverite reči i gramatiku koje ste prethodno preskočili ako uradite sledeće:

 1. Otvorite dokument ili stavku koju želite da proverite.

 2. U meniju Datoteka izaberite stavku Opcije, a zatim:

  • U programu Word: Izaberite stavku Provera, a zatim u okviru Prilikom ispravljanja pravopisa i gramatike u programu Word kliknite na dugme Ponovo proveri dokument.

  • U programu PowerPoint: Izaberite stavku Provera, a zatim u okviru Prilikom ispravljanja pravopisa i gramatike u programu PowerPoint kliknite na dugme Ponovo proveri dokument.

  • U programu Outlook: Izaberite stavku Pošta, kliknite na Pravopis i automatsko ispravljanje, a zatim u okviru Prilikom ispravljanja pravopisa i gramatike u programu Outlook kliknite na Ponovo proveri e-poštu (Čak i ako želite da proverite stavku kalendara).

 3. Kliknite na dugme Da kada budete videli poruku upozorenja o ponovnom postavljanju provere pravopisa i gramatike.

 4. Kliknite na dugme U redu u dijalogu da biste se vratili na dokument, a zatim ponovo pokrenite kontrolor pravopisa i gramatike.

Takođe pogledajte

Ako kontrolor pravopisa i gramatike ne radi kao što ste očekivali ili ne želite da prilagođavate rezultate, pogledajte sledeće srodne članke:

Ako imate povratne informacije ili predloge o funkciji provere pravopisa i gramatike, ovde ih postavite.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×