Provera pravopisa i gramatike na drugom jeziku u sistemu Office 2010 i novijim verzijama

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Ako dokumente pravite na jezicima s latiničnim pismom, kao što su engleski, francuski, španski ili nemački, a nema potrebe da promenite jezik rasporeda tastera na tastaturi, možete postaviti jezik za proveru teksta tako da proverava pravopis različitih jezika u jednom dokumentu. Da biste saznali kako da promenite jezik radi provere pravopisa, kliknite na dolenavedeni Office proizvod koji koristite.

Napomena : Ako želite da kucate na jeziku koji nije zasnovan na latinici, npr. na arapskom ili kineskom, možete da promenite raspored tastera na tastaturi pomoću trake jezika. Kad promenite raspored tastera na tastaturi, Office menja jezik za proveru pravopisa i gramatike. Više informacija potražite u članku Omogućavanje ili promena jezika rasporeda tastera na tastaturi.

 • Ovaj članak pokriva Office 2010, Office 2013 i Office 2016. Uputstva za Office 2007 potražite u članku Provera pravopisa i gramatike na drugom jeziku u sistemu Office 2007.

 • Da biste kucali međunarodne znakove, kao što su umlaut u nemačkom (ö), tilda u španskom (ñ), kukica u turskom (Ç) ili čak i neki simbol, na primer oznaku potvrde, uradite nešto od sledećeg:

  • Koristite galeriju simbola. Da biste saznali više, pogledajte članak Umetanje simbola.

  • Ako znate ASCII kodove za specijalne znake koji se ne nalaze u rasporedu tastera na tastaturi, možete otkucati željeni znak ili simbol koristeći ASCII kôd.

 1. Postavite kursor u dokumentu na mesto na kojem želite da počnete da kucate tekst na drugom jeziku. Možete i da izaberete tekst ako ste ga već otkucali.

 2. Na kartici Redigovanje, u grupi Jezik kliknite na dugme Jezik, a zatim izaberite stavku Podesi jezik za korekturu.

  Postavljanje jezika za proveru

 3. U dijalogu Jezik ili oknu Jezik za proveru pomerite se do jezika koji želite da koristite i potražite ikonu Provera pravopisa i gramatike ispred jezika. Ikona „Proveri pravopis & gramatiku“ u programu Word 2013

  Ikona vas obaveštava da imate instalirane alatke za proveru za taj jezik. Ako ne vidite ikonu, to je u redu – pogledajte napomene u 6. koraku.

 4. Počnite da kucate.

 5. Da biste se vratili na prvobitni jezik ili prebacili na neki drugi jezik, ponovite korake od 1. do 3. U 3. koraku odaberite sledeći jezik.

 6. Sledeći put kad budete proveravali pravopis, možete da promenite jezik rečnika u oknu ili dijalogu Pravopis, a zatim da proverite dokument za svaki jezik koji ste koristili. Ponovite ovaj korak za svaki jezik u dokumentu.

  Napomene : 

  • Ako se ništa ne dešava ili dobijete poruku o grešci, možda nemate instalirane alatke za proveru za taj jezik. Sledite upite u poruci da biste dodali jezik ili pogledajte članak Dodavanje jezika ili podešavanje željenih postavki jezika u sistemu Office da biste saznali kako da dodate jezik koji vam je potreban.

  • Ako provera pravopisa ne prepoznaje ispravno greške i pošto ste ispratili ove korake, pokušajte da opozovete izbor u polju za potvrdu Automatski prepoznaj jezik u dijalogu Jezik.

Da biste promenili jezik za vreme provere pravopisa baze podataka ili radne sveske, promenite jezik rečnika tokom procesa provere pravopisa:

 1. Na kartici Redigovanje u programu Excel ili na kartici Početak u programu Access kliknite na dugme Pravopis.

 2. U oknu ili dijalogu Pravopis odaberite željeni jezik na listi Jezik rečnika.

Ako željeni jezik nije dostupan, možda će vam biti potreban Office jezički paket. Više informacija potražite u člancima Utvrđivanje da li je potreban jezički paket ili jezički interfejs paket za Office 2013 ili Language Accessory Pack za Office 2016.

Ako želite da promenite podrazumevani jezik uređivanja da biste proverili pravopis, pogledajte članak Dodavanje jezika ili podešavanje željenih postavki jezika u sistemu Office.

U programu InfoPath Designer, Podešavanje jezika za proveru primenjuje se na trenutni prikaz obrasca. Obrasci sa više prikaza mogu da imaju različite jezike za proveru za svaki prikaz. U programu InfoPath Editor, Podešavanje jezika za proveru primenjuje se na ceo obrazac. Jezik za proveru se primenjuje na kompletan prikaz. Sav tekst u prikazu označen je kao da je na istom jeziku.

Da biste promenili jezik obrasca, uradite sledeće:

 1. Na kartici Početak kliknite na strelicu ispod stavke Pravopis, a zatim izaberite stavku Podešavanje jezika za proveru.

 2. U dijalogu Jezik izaberite željeni jezik.

 3. Počnite da kucate ili proverite pravopis.

Podešavanje jezika za proveru prilikom kreiranja novog dokumenta

 1. U novom dokumentu kliknite na mesto gde želite da počnete sa pisanjem na drugom jeziku.

 2. Na kartici Redigovanje izaberite stavke Pravopis i Podešavanje jezika za proveru.

  Na kartici „Redigovanje“ izaberite stavke „Pravopis“ > „Podesi jezik za korekturu“

 3. Pomerajte se kroz listu da biste izabrali željeni jezik i kliknite na dugme U redu.

  Slika liste „Postavljanje jezika za proveru“ u aplikaciji Word Web App.

 4. Počnite da kucate na jeziku koji ste izabrali.

 5. Da biste se vratili na originalni jezik, ponovite 3. i 4. korak.

Podešavanje jezika za proveru prilikom uređivanja postojećeg dokumenta

 1. Otvorite postojeći dokument za koji želite da promenite jezik.

 2. Izaberite stavku Uredi dokument, a zatim kliknite na dugme Word Online.

  Uredi u programu Word Online

 3. Izaberite tekst i kliknite desnim tasterom miša na njega, a zatim izaberite stavku Postavi jezik za proveru.

  Kliknite desnim tasterom miša i izaberite stavku „Podesi jezik za korekturu“

 4. Pomerajte se kroz listu da biste izabrali željeni jezik i kliknite na dugme U redu.

  Slika liste „Postavljanje jezika za proveru“ u aplikaciji Word Web App.

 5. Počnite da kucate na jeziku koji ste izabrali.

 6. Da biste se vratili na originalni jezik, ponovite 3. i 4. korak.

Takođe pogledajte

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Deli Facebook Facebook Twitter Twitter E-pošta E-pošta

Da li su vam ove informacije koristile?

Odlično! Imate li još neke povratne informacije?

Kako možemo da je poboljšamo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×