Pronalaženje ili zamena teksta i brojeva na radnom listu

Koristite funkcije za pronalaženje i zamena u programu Excel da biste pretražili nešto u radnoj svesci, kao što su određeni broj ili tekstualna niska.

 1. Na kartici Početak, u grupi Uređivanje kliknite na dugme Pronađi i izaberi.

  Slika trake u programu Excel

 2. Izvršite neku od sledećih radnji:

  • Da biste pronašli tekst ili brojeve, kliknite na dugme Pronađi.

  • Da biste pronašli i zamenili tekst ili brojeve, kliknite na dugme Zameni.

 3. U polju Pronađi otkucajte tekst ili brojeve koje želite da tražite ili kliknite na strelicu u polju Pronađi i sa liste izaberite nedavnu pretragu.

  U kriterijumima pretrage možete koristiti džoker znakove, kao što je zvezdica (*) ili znak upita (?):

  • Koristite zvezdicu da biste pronašli bilo koju nisku znakova. Na primer, kriterijum s*d će pronaći reči „sad“ i „sulud“.

  • Koristite znak pitanja da biste pronašli bilo koji pojedinačni znak. Na primer, kriterijum s?t će pronaći reči „sat“ i „set“.

   Savet : Zvezdice, znakove pitanja i znak tilda (~) u podacima radnog lista možete pronaći tako što ćete u polju Pronađi ispred njih uneti znak tilda. Na primer, da biste pronašli podatke koji sadrže znak „?“, kao kriterijum pretrage treba da otkucate ~?.

 4. Kliknite na dugme Opcije da biste dodatno definisali pretragu i izvršite neku od sledećih radnji:

  • Da biste tražili podatke u radnom listu ili celoj radnoj svesci, u polju Unutar izaberite stavku List ili Radna sveska.

  • Da biste tražili podatke u redovima ili kolonama, u polju Pretraga izaberite stavku Po redovima ili Po kolonama.

  • Da biste tražili podatke sa određenim detaljima, u polju Pogledaj u izaberite stavku Formule, Vrednosti ili Komentari.

   Napomena : Opcije Formule, Vrednosti i Komentari dostupne su samo na kartici Pronalaženje, a samo je opcija Formule dostupna na kartici Zameni.

  • Da biste tražili podatke koji razlikuju mala i velika slova, potvrdite izbor u polju za potvrdu Podudari mala i velika slova.

  • Da biste tražili ćelije koje sadrže samo znakove koje ste otkucali u polje Pronađi, potvrdite izbor u polju za potvrdu Podudari čitav sadržaj ćelije.

 5. Ako želite da tražite tekst ili brojeve sa određenim oblikovanjem, kliknite na dugme Oblikovanje i u dijalogu Pronalaženje oblikovanja izaberite željene opcije.

  Savet : Ako želite da pronađete ćelije koje se samo podudaraju sa određenim oblikovanjem, možete izbrisati kriterijume iz polja Pronađi i izabrati određeno oblikovanje ćelije kao primer. Kliknite na strelicu pored dugmeta Oblikovanje, izaberite stavku Odaberi oblikovanje iz ćelije i izaberite ćeliju sa oblikovanjem koje želite da tražite.

 6. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste pronašli tekst ili brojeve, kliknite na dugme Pronađi sve ili Pronađi sledeće.

   Savet : Ako kliknete na dugme Pronađi sve, biće navedeno svako pojavljivanje kriterijuma koji tražite, a ćeliju ćete moći da učinite aktivnom tako što ćete sa liste izabrati određeno pojavljivanje. Rezultate pretrage Pronađi sve možete sortirati tako što ćete kliknuti na naslov kolone.

  • Da biste zamenili tekst ili brojeve, u polje Zameni sa otkucajte znakove za zamenu (ili ostavite ovo polje prazno da biste znakove zamenili prazninom) i kliknite na dugme Pronađi ili Pronađi sve.

   Napomena : Ako polje Zameni sa nije dostupno, izaberite karticu Zamena.

   Po potrebi možete otkazati pretragu koja je u toku tako što ćete pritisnuti taster ESC.

 7. Da biste zamenili istaknuto pojavljivanje ili sva pojavljivanja pronađenih znakova, kliknite na dugme Zameni ili Zameni sve.

Saveti

 • Microsoft Excel čuva opcije oblikovanja koje definišete. Ako u radnom listu ponovo tražite podatke i ne možete pronaći znakove za koje znate da su prisutni, možda će biti potrebno da obrišete opcije oblikovanja prethodnih pretraga. U dijalogu Pronalaženje i zamena izaberite karticu Pronalaženje i kliknite na dugme Opcije da biste prikazali opcije oblikovanja. Kliknite na strelicu pored dugmeta Oblikovanje i izaberite stavku Obriši oblikovanje za pronalaženje.

 • Takođe možete da koristite funkcije SEARCH i FIND da biste na radnom listu pronašli tekst ili brojeve.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×