Ćelije

Pronalaženje ili zamena teksta i brojeva na radnom listu

Pronalaženje ili zamena teksta i brojeva na radnom listu

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Koristite funkcije za pronalaženje i zamenu u programu Excel da biste pronašli nešto u radnoj svesci, kao što su niske određenog broja ili teksta.

 1. Na kartici Početak, u grupi Uređivanje kliknite na dugme Pronađi i izaberi.

  Slika trake u programu Excel

 2. Izvršite neku od sledećih radnji:

  • Da biste pronašli tekst ili brojeve, kliknite na dugme Pronađi.

  • Da biste pronašli i zamenili tekst ili brojeve, kliknite na dugme Zameni.

 3. U polju Pronađi sledeće otkucajte tekst ili brojeve koje želite da tražite, ili kliknite na strelicu u polju Pronađi , a zatim izaberite stavku nedavne pretrage na listi.

  U kriterijumima pretrage možete koristiti džoker znakove, kao što je zvezdica (*) ili znak upita (?):

  • Koristite zvezdicu da biste pronašli bilo koju nisku znakova. Na primer, kriterijum s*d će pronaći reči „sad“ i „sulud“.

  • Koristite znak pitanja da biste pronašli bilo koji pojedinačni znak. Na primer, kriterijum s?t će pronaći reči „sat“ i „set“.

   Savet: Možete da pronađete zvezdice, znak pitanja i znake tilda (~) u podatke radnog lista tako što ćete ih prethodni znak tilda u polju Pronađi sledeće . Na primer, da biste pronašli podatke koji sadrže „?”, možete da otkucate ~? kao kriterijume za pretragu.

 4. Kliknite na dugme Opcije da biste dodatno definisali pretragu po potrebi:

  • Da biste tražili podatke u radnom listu ili celoj radnoj svesci, u polju Unutar izaberite stavku List ili Radna sveska.

  • Da biste tražili podatke u redovima ili kolonama, u polju Pretraga izaberite stavku Po redovima ili Po kolonama.

  • Da biste tražili podatke sa određenim detaljima, u polju Pogledaj u izaberite stavku Formule, Vrednosti ili Komentari.

   Napomena: Formule, vrednosti, beleške i komentare su dostupne samo na kartici Pronalaženje ; Samo formule su dostupne na kartici Zameni .

  • Da biste tražili podatke koji razlikuju mala i velika slova, potvrdite izbor u polju za potvrdu Podudari mala i velika slova.

  • Da biste tražili ćelije koje sadrže samo znakove koje ste otkucali u polje Pronađi, potvrdite izbor u polju za potvrdu Podudaranje čitavog sadržaja ćelije.

 5. Ako želite da tražite tekst ili brojeve sa određenim oblikovanjem, kliknite na dugme Oblikuj, a zatim napravite izbor u dijalogu Pronađi oblik .

  Savet: Ako želite da pronađete ćelije koje se samo podudaraju sa određenim oblikovanjem, možete izbrisati bilo koji kriterijum iz polja Pronađi i izabrati oblikovanje ćelije kao primer. Kliknite na strelicu pored dugmeta Oblikovanje, izaberite stavku Odaberi oblikovanje iz ćelije i izaberite ćeliju sa oblikovanjem koje želite da tražite.

 6. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste pronašli tekst ili brojeve, kliknite na dugme Pronađi sve ili Pronađi sledeće.

   Savet: Kada kliknete na dugme Pronađi sve, sva pojavljivanja kriterijume koje ste tražili će biti navedeni i kliknuti na određeno pojavljivanje stavke na listi će aktivirate ćeliju. Možete da sortirate rezultate Pronađi sve pretrage tako što ćete kliknuti na naslov kolone.

  • Da biste zamenili tekst ili brojeve, u polje Zameni sa otkucajte znakove za zamenu (ili ostavite ovo polje prazno da biste znakove zamenili prazninom) i kliknite na dugme Pronađi ili Pronađi sve.

   Napomena: Ako polje Zameni sa nije dostupno, izaberite karticu Zamena.

   Po potrebi možete otkazati pretragu koja je u toku tako što ćete pritisnuti taster ESC.

 7. Da biste zamenili istaknuto pojavljivanje ili sva pojavljivanja pronađenih znakova, kliknite na dugme Zameni ili Zameni sve.

Saveti

 • Microsoft Excel čuva definišete opcije oblikovanja. Ako ponovo Pretraži radnog lista za podatke, a ne možete da pronađete znakove da bude tamo, možda ćete morati da biste opozvali izbor opcije oblikovanja iz prethodne pretrage. U dijalogu Pronalaženje i zamena na kartici Pronalaženje , a zatim kliknite na dugme Opcije da biste prikazali opcije oblikovanja. Kliknite na strelicu pored Oblikovanje, a zatim kliknite na dugme Obriši oblikovanje za pronalaženje.

 • Funkcije SEARCH i PRONALAŽENJE možete da koristite i da biste pronašli tekst ili brojeve na radnom listu.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×