Pronalaženja u formulama dodatka Power Pivot

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Jedna od najmoćnijih funkcija u programskom dodatku Power Pivot je mogućnost kreiranja relacija između tabela i kasnije korišćenje povezanih tabela za pronalaženje ili filtriranje povezanih podataka. Povezane vrednosti preuzimate iz tabela koristeći jezik za formule Data Analysis Expressions (DAX) obezbeđen u okviru programskog dodatka Power Pivot. DAX koristi relacioni model i zato može lako i precizno da preuzme povezane ili odgovarajuće vrednosti iz druge tabele ili kolone. Ako vam je poznata funkcija VLOOKUP u programu Excel, u programskom dodatku Power Pivot ta funkcija je slična, ali mnogo lakša za primenu.

Možete da kreirate formule koje izvršite pronalaženja kao deo izračunate kolone ili kao deo mera za korišćenje u izvedene tabele ili izvedenog grafikona. Više informacija potražite u sledećim temama:

Izračunata polja u programskom dodatku Power Pivot

Izračunate kolone u programskom dodatku Power Pivot

Ovaj odeljak opisuje DAX funkcije koje su obezbeđene za pronalaženje uz nekoliko primera za način korišćenja.

Napomena: U zavisnosti od željenog tipa operacije ili formule pronalaženja možda ćete prvo morati da kreirate relaciju između tabela.

Razumevanje funkcija pronalaženja

Mogućnost pretraživanja odgovarajućih ili povezanih podataka iz druge tabele posebno je korisna u situacijama kada trenutna tabela sadrži samo neku vrstu identifikatora, a potrebni podaci (kao što su cena i ime proizvoda ili druge detaljne vrednosti) su uskladišteni u povezanoj tabeli. Takođe, korisno je kada postoji više redova u drugoj tabeli koji su povezani sa trenutnim redom ili trenutnom vrednošću. Na primer, možete lako da preuzmete sve podatke o prodaji povezanoj za određeni region, prodavnicu ili prodavca.

Nasuprot funkcijama za pretraživanje u programu Excel, kao što je VLOOKUP, koje se zasnivaju na nizovima ili LOOKUP koja dobija prvu vrednost od više odgovarajućih, DAX prati postojeće relacije između tabela koje su spojene ključevima da bi dobio jedinstvenu povezanu vrednost sa tačnim podudaranjem. Osim toga, DAX može da preuzme tabele zapisa koji su povezani sa trenutnim zapisom.

Napomena: Ako su vam poznate relacione baze podataka, pretraživanja u programskom dodatku Power Pivot slična su ugnežđenim izrazima upita u okviru jezika Transact-SQL.

Preuzimanje jedinstvene povezane vrednosti

Funkcija RELATED vraća jedinstvenu vrednost iz druge tabele povezane sa trenutnom vrednošću u trenutnoj tabeli. Sami navodite kolonu koja sadrži željene podatke i funkcija prati postojeće relacije između tabela da bi preuzela vrednost iz navedene kolone u povezanoj tabeli. U nekim slučajevima funkcija mora da prati lanac relacija da bi preuzela podatke.

Na primer, recimo da imate listu današnjih pošiljki u programu Excel. Međutim, lista sadrži samo ID broj zaposlenog, ID broj narudžbine i ID broj isporučioca, zbog čega je čitanje izveštaja otežano. Da biste dobili dodatne informacije koje želite, možete da konvertujete tu listu u Power Pivot povezanu tabelu i zatim da kreirate relacije sa tabelama „Zaposleni“ i „Lokalni prodavac“ i na taj način će polje „ID zaposlenog“ odgovarati polju „Ključ zaposlenog“, a polje „ID lokalnog prodavca“ polju „Ključ lokalnog prodavca“.

Da biste prikazali informacije pronalaženja u povezanoj tabeli, dodajete dve nove izračunate kolone sa sledećim formulama:

= RELATED('Employees'[EmployeeName])
= RELATED('Resellers'[CompanyName])

Današnji isporuke pre pronalaženja

ID porudžbine

EmployeeID

ResellerID

100314

230

445

100315

15

445

100316

76

108

Tabela „Zaposleni“

EmployeeID

Employee

Reseller

230

Kuppa Vamsi

Modular Cycle Systems

15

Pilar Ackeman

Modular Cycle Systems

76

Kim Ralls

Associated Bikes

Današnji isporuka sa pronalaženja

ID porudžbine

EmployeeID

ResellerID

Employee

Reseller

100314

230

445

Kuppa Vamsi

Modular Cycle Systems

100315

15

445

Pilar Ackeman

Modular Cycle Systems

100316

76

108

Kim Ralls

Associated Bikes

Funkcija koristi relacije između povezane tabele i zaposlene i prodavaca tabele da biste dobili ispravno ime za svaki red u izveštaju. Takođe možete da koristite povezanih vrednosti za izračunavanja. Više informacija i primere, pogledajte članak povezane funkcije.

Preuzimanje liste povezanih vrednosti

Funkcija RELATEDTABLE prati postojeću relaciju i vraća tabelu koja sadrži sve odgovarajuće redove iz navedene tabele. Na primer, želite da saznate koliko porudžbina je svaki lokalni prodavac isporučio ove godine. Možete da kreirate novu izračunatu kolonu u tabeli „Lokalni prodavci“ koja uključuje sledeću formulu za pronalaženje zapisa za svakog lokalnog prodavca u tabeli ResellerSales_USD i broji pojedinačne narudžbine koju je svaki lokalni prodavac isporučio. Ove tabele su deo radne sveske DAX uzorka. Više informacija o podacima uzoraka potražite u članku Uputstva za preuzimanje uzoraka podataka za DAX i model podataka.

=COUNTROWS(RELATEDTABLE(ResellerSales_USD))

U ovoj formuli funkcija RELATEDTABLE prvo preuzima vrednosti tabele „Ključ lokalnog prodavca“ za svakog lokalnog prodavca u trenutnoj tabeli. (Ne morate da odredite kolonu „ID“ u formuli jer Power Pivot koristi postojeće relacije između tabela.) Funkcija RELATEDTABLE zatim preuzima sve redove iz tabele ResellerSales_USD koji su povezani sa svakim lokalnim prodavcem i broji redove. Ako ne postoji relacija (direktna ili indirektna) između dve tabele, onda ćete dobiti sve redove iz tabele ResellerSales_USD.

Za lokalnog prodavca „Modular Cycle Systems“ u našoj bazi podataka u primeru, postoji četiri narudžbine u tabeli prodaje, tako da funkcija vraća vrednost 4. Za lokalnog prodavca „Associated Bikes“ ne postoje podaci o prodaji tako da funkcija vraća praznu vrednost.

Reseller

Zapisi u tabeli prodaje za ovog lokalnog prodavca

Modular Cycle Systems

Reseller ID

SalesOrderNumber

445

SO53494

445

SO71872

445

SO65233

445

SO59000

Reseller ID

SalesOrderNumber

Associated Bikes

Napomena: Zato što funkciju relatedtable vraća tabelu, jednu vrednost, mora da se koristi kao argument za funkciju koja se izvršava operacije u tabelama. Više informacija potražite u članku Funkcija RELATEDTABLE.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×