Promena veličine slajdova

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

U starijim verzijama programa PowerPoint slajdovi su bili više kockasti (4:3 odnos širina/visina). Podrazumevana veličina slajda u programima PowerPoint 2013 i PowerPoint 2016 jeste široki ekran (16:9 odnos širina/visina). Međutim, možete da promenite veličinu slajdova na 4:3 – pa čak i na prilagođenu veličinu. Možete i da postavite veličine slajdova tako da odgovaraju raznim uobičajenim veličinama papira i ostalih elemenata na ekranu.

Prilagođeno širokom ekranu

Ako želite da se prebacite iz položenog u uspravni položaj, pročitajte članak Korišćenje vertikalnog prikaza slajdova za prezentaciju.

Koristite Mac računar?    Pročitajte članak Promena veličine slajdova u programu PowerPoint 2016 za Mac

Promena veličine slajda sa formata širokog ekrana (16:9) na format standardnog ekrana (4:3) ili sa standardnog na široki ekran

 1. Prvo proverite da li se nalazite u normalnom prikazu (na kartici Prikaz izaberite stavku Normalno). Zatim izaberite karticu Dizajn i izaberite stavku Veličina slajda u grupi Prilagođavanje.

  Dugme „Veličina slajda“ u grupi „Prilagodi“

  Savet:   Dugme Veličina slajda dostupno je i u prikazu master slajda na kartici Master slajda.

 2. Izaberite stavku Standardno (4:3) ili Široki ekran (16:9).

  Kada PowerPoint nije u mogućnosti da automatski podešava razmeru sadržaja, ponudiće vam dve opcije:

  • Uvećaj: Izaberite ovu opciju da biste povećali veličinu sadržaja slajda kada podešavate razmeru na veću veličinu slajda. Izbor ove opcije može da prouzrokuje da sadržaj ne stane na slajd.

  • Uklopi: Izaberite ovu opciju da biste smanjili veličinu sadržaja kada podešavate razmeru na manju veličinu slajda. To može da učini da sadržaj izgleda manji, ali moći ćete da vidite sav sadržaj na slajdu.

   Osiguraj ili uvećaj uklapanje

Postavka širokog ekrana 16:9 predstavlja podrazumevanu vrednost za nove prezentacije koje pravite. Kada promenite veličinu slajda za prezentaciju, veličina koju odaberete primenjuje se samo na tu prezentaciju. Međutim, možete da olakšate pravljenje 4:3 prezentacije kad god to želite – tako što ćete definisati prilagođenu temu koja koristi 4:3 odnos širina/visina. Pročitajte odeljak Pravljenje novog slajda podrazumevane veličine za nove prezentacije u nastavku.

Promena veličine slajdova na prilagođene dimenzije i ostale uobičajene veličine papira i ekrana, uključujući prikaz strukture

 1. Prvo proverite da li se nalazite u normalnom prikazu (na kartici Prikaz izaberite stavku Normalno). Zatim na kartici Dizajn izaberite stavku Veličina slajda, a zatim stavku Prilagođena veličina slajda.

  Opcija menija „Prilagođena veličina slajda“

  Savet:   Dugme Veličina slajda dostupno je i u prikazu master slajda na kartici Master slajda.

 2. Uradite nešto od sledećeg u polju Veličina slajda:

  • Podesite dimenzije visine i širine, kao i položaj.

  • Kliknite na strelicu nadole pored stavke Veličina slajdova prilagođena za i izaberite opciju.

   Postoje dve opcije za 16:9 odnose širina/visina: Široki ekran i Projekcija na ekranu (16:9). Evo razlike između njih:

   • Projekcija na ekranu (16:9) dimenzije slajda postavlja na 10 inča x 5,625 inča.

   • Široki ekran dimenzije slajda postavlja na 13,333 inča x 7,5 inča.

   Obe opcije predstavljaju isti odnos širine/visine tako da će identično izgledati u normalnom prikazu jer zumiranje automatski podešavamo. Široki ekran (13,333 inča x 7,5 inča.) pruža veću površinu na slajdu za sadržaj i zato je to najbolji izbor za prezentacije. Međutim, postoji nekoliko stvari koje treba imati u vidu. Široki ekran (13,333 inča x 7,5 inča) nije moguće uklopiti na list papira dimenzija 8,5 x 11, a da prethodno ne morate da mu podesite razmeru.

   Široki ekran ili Projekcija na ekranu 16:9
  • Opcija Priprema pruža odnos širina/visina približan standardnoj 4:3 veličini slajda.

Pravljenje novog slajda podrazumevane veličine za nove prezentacije

 1. Prvo proverite da li se nalazite u normalnom prikazu (na kartici Prikaz izaberite stavku Normalno). Zatim na kartici Dizajn izaberite stavku Veličina slajda, a zatim stavku Prilagođena veličina slajda.

  Opcija menija „Prilagođena veličina slajda“

 2. Pratite korake u odeljku iznad da biste odabrali željenu veličinu slajda.

 3. Na kartici Dizajn kliknite na strelicu Još u donjem desnom uglu grupe Teme.

  Strelica „Još“

 4. Izaberite stavku Sačuvaj trenutnu temu.

 5. Dajte temi ime koje ćete lako zapamtiti i kliknite na dugme Sačuvaj.

 6. Na kartici Dizajn kliknite ponovo na strelicu Još u donjem desnom uglu grupe Teme. Novosačuvanu temu vidite u okviru grupe Prilagođeno.

 7. Kliknite desnim tasterom miša tu novu prilagođenu temu u okviru naslova Prilagođeno, a zatim izaberite stavku Postavi kao podrazumevanu temu:

  Kliknite desnim tasterom miša novu temu prikazanu u okviru naslova „Prilagođeno“, a zatim odaberite stavku „Postavi kao podrazumevanu temu“.

Sledeći put kada otvorite PowerPoint, vidite podrazumevanu temu u gornjoj levoj oblasti galerije tema. Kada je izaberete, svi slajdovi će biti prilagođene veličine koju ste podrazumevano odabrali.

Prezentacija može da ima samo jedan položaj (položeni ili uspravni), ali možete da povežete dve prezentacije (jednu u položenom položaju, a drugu u uspravnom) kao biste prikazali i položene i uspravne slajdove u naizgled jednoj prezentaciji.

Nemate projektor širokog ekrana? Recite nam koju vrstu projektora koristite tako što ćete otići na UserVoice forum programa PowerPoint za Windows. To će nam pomoći da odredimo prioritet novih funkcija u budućim ispravkama.

Veličina slajda u usluzi PowerPoint Online

Nažalost, trenutno nije moguće promeniti veličinu slajdova u programu PowerPoint Online. Ako je ovo funkcija koju biste želeli da zatražite, ostavite nam povratne informacije na UserVoice forumu usluge PowerPoint Online. To nam pomaže da odredimo prioritet novih funkcija za moguće buduće ispravke.

Takođe pogledajte

Korišćenje uspravnog položaja slajdova za prezentaciju

Korišćenje uspravnog i položenog položaja slajda u istoj prezentaciji

Smanjenje veličine datoteke slike

Da li mogu da smanjim veličinu slajdova u usluzi PowerPoint Online?

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×