Promena veličine slajdova

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

U starijim verzijama programa PowerPoint slajdove su još kvadrat (4:3). Podrazumevana veličina slajda u programu PowerPoint 2013 i PowerPoint 2016 je širokog ekrana (16:9). Međutim, možete da promenite veličinu slajdova na 4:3 – pa čak i da prilagođene veličine. Takođe možete da podesite slajda veličine da se podudara sa raznih uobičajenih veličine papira i drugim elementima ekrana.

Ako želite da se prebacite iz položenog položaja u uspravni, pogledajte članak Korišćenje Prikaz vertikalne slajdova za prezentaciju.

Prilagođeno širokom ekranu

Promena veličine slajda iz širokog ekrana (16:9) na format standardnog ekrana (4:3) ili iz standardnog u široki ekran

 1. Prvo se uverite da ste u normalnom prikazu (na kartici Prikaz , kliknite na dugme normalno). Zatim kliknite na karticu Dizajn i u grupi Prilagodi izaberite stavku Veličina slajda .

  Dugme veličina slajda u grupi Prilagođavanje

  Napomena : Dugme Veličina slajda i nije dostupna u prikazu mastera slajda na kartici Master slajda .

 2. Izaberite standardni (4:3) ili širokog ekrana (16:9).

  Napomene : Kada PowerPoint nije u mogućnosti da automatski podešava razmeru vašeg sadržaja, ponudiće vam dve opcije:

  • Uvećavanje: Izaberite ovu opciju da biste povećali veličinu sadržaj slajda kada su razmere za veće veličine slajda. Izbor ove opcije može dovesti do sadržaja ne uklapaju na slajdu.

  • Uverite se uklapa: Izaberite ovu opciju da biste smanjili veličinu sadržaja prilikom podešavanja razmere u manju veličinu slajda. Ovog mogao da se sadržaj pojavi manja, ali ćete moći da vidite sve sadržaj na slajdu.

   Osiguraj ili uvećaj uklapanje

Promena veličine slajdova na prilagođene dimenzije i druge uobičajene papira i ekrana veličine, uključujući prikaz strukture

 1. Prvo se uverite da ste u normalnom prikazu (na kartici Prikaz , kliknite na dugme normalno). Zatim na kartici " Dizajn " izaberite stavku Veličina slajda, a zatim izaberite stavku Prilagođena veličina slajda.

  Opcija menija Prilagođena veličina slajda

  Napomena : Dugme Veličina slajda i nije dostupna u prikazu mastera slajda na kartici Master slajda .

 2. Uradite nešto od sledećeg u polju Veličina slajda:

  • Podesite dimenzije visine i širine, kao i položaj.

  • Kliknite na strelicu nadole pored stavke Veličina slajdova prilagođena za i izaberite opciju.

   Saveti : Postoje dve opcije za 16:9 odnos kompresije: širokog ekrana i Na ekranu prikazali (16:9). Postoji razlika između ove dve:

   • Projekcija na ekranu (16:9) dimenzije slajda postavlja na 10 inča x 5,625 inča.

   • Široki ekran dimenzije slajda postavlja na 13,333 inča x 7,5 inča.


   Obe opcije predstavljaju isti odnos širine/visine tako da će identično izgledati u Normalnom prikazu jer zumiranje automatski podešavamo. Široki ekran (13,333 inča x 7,5 inča.) pruža veću površinu na slajdu za sadržaj i zato je ovo najbolji izbor za prezentacije. Međutim, postoji nekoliko stvari koje treba imati u vidu. Široki ekran (13,333 inča x 7,5 inča) nije moguće uklopiti na list papira dimenzija 8,5 x 11, a da prethodno ne morate da mu podesite razmeru.

   Široki ekran ili Projekcija na ekranu 16:9

  • Opcija " iznad " pruža odnos širina/visina veoma blizu veličine slajda na standardni 4:3.

Pravljenje novog slajda podrazumevane veličine za nove prezentacije

 1. Prvo se uverite da ste u normalnom prikazu (na kartici Prikaz , kliknite na dugme normalno). Zatim na kartici " Dizajn " izaberite stavku Veličina slajda, a zatim izaberite stavku Prilagođena veličina slajda.

  Opcija menija Prilagođena veličina slajda

 2. Pratite korake u odeljku iznad da biste odabrali željenu veličinu slajda.

 3. Na kartici Dizajn kliknite na strelicu Još u donjem desnom uglu grupe Teme.

  Još strelica

 4. Izaberite stavku Sačuvaj trenutnu temu.

 5. Dajte temi ime koje ćete lako zapamtiti i kliknite na dugme Sačuvaj.

 6. Na kartici " Dizajn ", kliknite na strelicu još u donjem desnom uglu grupe teme . Videćete tek sačuvanu teme u okviru prilagođene grupe.

 7. Kliknite desnim tasterom miša novu prilagođenu temu, a zatim izaberite stavku Postavi kao podrazumevanu temu.

Sledeći put kada otvorite PowerPoint, videćete podrazumevanu temu u gornjoj levoj oblasti galerije tema. Kada je izaberete, svi slajdovi će biti prilagođene veličine koju ste podrazumevano izabrali.

Napomena : Prezentacije mogu da imam samo jedan položaj (položeni ili uspravni), ali možete da vezu dve prezentacije (jedan u položeni i drugi u uspravni) da biste prikazali i uspravni i položeni Slajdovi u jednoj prezentaciji.

Ako biste želeli da zatražite određene funkcije ili Predlaganje promene, ostavite nam povratne informacije u Programu PowerPoint za Windows UserVoice Forum. Ovo će pomozite nam da markirate nove funkcije u buduća ažuriranja.

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden računara sistem bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Takođe pogledajte

Korišćenje uspravnog položaja slajdova za prezentaciju

Koristite uspravni i položeni položaj slajda u istoj prezentaciji

Smanjenje veličine datoteke slike

Da biste promenili veličinu na slajdove u programu PowerPoint Online?

Deli Facebook Facebook Twitter Twitter E-pošta E-pošta

Da li su vam ove informacije koristile?

Odlično! Imate li još neke povratne informacije?

Kako možemo da je poboljšamo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×