Promena razmere horizontalne ose (kategorija) ose na grafikonu

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Na horizontalnoj osi (kategorija) osa, poznat i kao x ose, grafikona prikazuje tekst oznake umesto numeričke intervale i pruža manje opcije za podešavanje razmere od dostupnih za na vertikalnu osu (vrednost), takođe poznata i kao y ose, grafikona.

Međutim, možete da navedete sledeće opcije ose:

 • Interval između podeljaka i oznaka

 • Položaj oznaka

 • Redosled kojim se prikazuju kategorije

 • Tip ose (ose datuma ili teksta)

 • Položaj podeljaka

 • Mestu preseka horizontalne ose vertikalne ose

Da biste promenili razmeru druge ose na grafikonu, pogledajte članak Promena razmere vertikalne ose (ose vrednosti) ose na grafikonu ili Promena razmere za osu dubine (grupa) u grafikonu.

 1. U grafikonu, kliknite na osu kategorije koje želite da promenite ili uradite sledeće da biste izabrali osu sa liste elemenata grafikona:

  1. Kliknite na bilo koje mesto u grafikonu.

   Prikazaće se kontekstualna kartica Alatke za grafikone, a ispod nje će se pojaviti kartice Dizajn, Raspored i Oblikovanje.

  2. Na kartici Oblikovanje , u grupi Trenutni izbor kliknite na strelicu pored okvira Elementi grafikona , a zatim kliknite na horizontalnu osu (kategorija).

   Slika trake

 2. Na kartici Oblikovanje, u grupi Ova selekcija kliknite na dugme Oblikuj selekciju.

 3. U dijalogu Oblikovanje ose , u okviru Opcije oseuradite nešto od sledećeg:

  Važno : Sledeće opcije za podešavanje razmere su dostupne samo kada je izabrana osa kategorije.

  1. Da biste promenili interval između podeljaka, u polju Interval između podeljaka , otkucajte željeni broj.

   Napomena : Broj koji ste otkucali određuje koliko će se kategorija prikazati između podeljaka.

  2. Da biste promenili interval između oznaka za ose, u okviru stavke Interval između oznaka kliknite na dugme Navedite jedinicu intervala, a zatim u okviru za tekst otkucajte željeni broj.

   Savet : Otkucajte 1 da biste prikazali oznaku za svaku kategoriju, 2 da biste prikazali oznaku za svaku drugu kategoriju, 3 da biste prikazali oznaku za svaku treću kategoriju i tako dalje.

  3. Da biste promenili položaj oznaka za ose, u polju Udaljenost oznake od ose otkucajte željeni broj.

   Savet : Otkucajte manji broj da biste oznake smestili bliže osi. Otkucajte neki veći broj ako želite više rastojanje između oznaka i ose.

  4. Da biste redosled po kategorijama, potvrdite izbor kategorije u obrnutim redosledom .

  5. Da biste promenili tip ose u tekstu ili datumu ose, u okviru Tip ose, kliknite na dugme osa teksta ili Osa sa datumima. Tekst i mesta podataka su ravnomerno na osi teksta. Osa sa datumima prikazuje datume u hronološkom redosledu u određenim intervalima ili osnovnim jedinicama, kao što su broj dana, meseci ili godina, čak i ako datumi na radnom listu ne po redosledu ili u istim osnovnim jedinicama.

   Napomena : Podrazumevano izabrano, Automatski izaberi zasnovano na podacima određuje tip ose koji vam najviše odgovara tipu vaših podataka.

  6. Da biste promenili položaj ose podeljaka i oznaka, izaberite opcije koje želite u polja tip glavnog podeljka, Tip pomoćnog podeljkai Oznake ose .

  7. Da biste promenili mesto gde želite da se vertikalna (vrednost) da biste sa osom horizontalne ose (kategorija), u okviru presek vertikalne ose, kliknite na kategoriju broj, a zatim otkucajte broj koji želite u okvir za tekst ili kliknite na maksimalne kategorije da biste naveli koje vertikalne ose (ose vrednosti) ukršta horizontalne ose (kategorija) iza poslednje kategorije na x-osu.

Saveti : 

 • Nakon promene razmere ose, možda želite da promenite način da se oblikuje osi. Više informacija potražite u članku Promena prikaza osa grafikona.

 • Podešavanje razmere ne promenite preklapanje grupa ili gap širine između grupa podataka. Da biste promenili preklapanje grupa ili gap širina, kliknite desnim tasterom miša na grupu podataka, a zatim izaberite stavku Oblikuj grupe podataka. U okviru Opcije grupanavedite željene postavke.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×