Promena proreda u programu Word

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovog članka ovde na engleskom jeziku.

Najbrži način da biste promenili veličinu razmaka između redova teksta ili između pasusa za ceo dokument je da koristite opciju Razmak između pasusa na kartici " Dizajn ", koja menja oba u isto vreme.

Šta želite da uradite?

 1. Odaberite stavku Dizajn > Prored između pasusa.

  Opcije „Prored između pasusa“ prikazane su na kartici „Dizajn“.

 2. U okviru ugrađenih, postavite kursor iznad svake opcije proreda i primetite kako se prored menja.

 3. Uradite nešto od sledećeg:

Napomena : Ovo zamenjuje postavke stila trenutno koristite. Ako odlučite da biste vratili originalne postavke, odaberite stavku Dizajn > Prored između pasusa i odaberite željenu opciju u okviru Skup stilova. Opcija može da bude podrazumevani, kao što je prikazano iznad ili pojaviće se ime trenutni stil.

 1. Izaberite pasuse koje želite da promenite.

  Savet : Ako odlučite da želite da promenite prored za čitav dokument, a ne samo određene pasusa, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + A. Ta kombinacija tastera bira sav tekst u dokumentu.

 2. Odaberite stavke Početak > linijski i razmak između pasusa.

  Opcije za „Prored između redova i pasusa“ prikazane su na kartici „Početak“.

 3. Odaberite željeni broj redova proreda želite ili odaberite Opcije proreda na dnu menija, a zatim izaberite željene opcije u dijalogu Pasus u okviru Prored.

  Opcije za „Prored“ su markirane u dijalogu „Pasus“.

  Ako želite da promenite prored pre ili posle izabranih pasusa, u okviru pre ili posle i unesite željenu veličinu razmaka koji želite.

  Napomena : Više informacija o ovim postavkama potražite u članku Prilagođavanje uvlačenja i razmaka.

Podrazumevani prored je 1,15 u Word. Podrazumevano pasusa su praćeno prazan red i naslovi imaju razmak iznad njih.

 1. Odaberite stavke Početak > linijski i razmak između pasusa > Opcije proreda.

 2. U dijalogu Pasus u okviru razmak, odaberite stavku padajući meni Prored da biste podesili prored.

  Snimak ekrana dijaloga "pasus" u programu Word, koji prikazuje uvlačenja i razmaci.

 3. Po potrebi promenite razmak između pasusa u poljima pre i posle , a zatim odaberite stavku Postavi kao podrazumevano.

 4. U dijalogu odaberite stavku Svi dokumenti zasnovani na predlošku Normal > u redu.

  Dijalog „Promena podrazumevanog poravnavanja pasusa, uvlačenja pasusa i proreda“

Šta želite da uradite?

U Microsoft Office Word 2007, podrazumevani prored za većinu skupovi brzog izbora stilova je 1,15 između redova i prazan red između pasusa.

Promena proreda u postojećem dokumentu

Najlakši način da biste promenili prored za ceo dokument je da biste primenili brzog izbora stila koji koristi prored koji želite. Ako želite da promenite prored za deo dokumenta, možete izabrati pasuse i menjate njihove postavke razmak između linija.

 1. Na kartici Početak , u grupi Stilovi kliknite na dugme Promeni stilove...

 2. Postavite pokazivač na Skup stilova, a pokazivač na različite skupove stil. Koristite pregled uživo, imajte u vidu kako linije razmak između promena iz jednog stila postavljeno na sledeći.

  Napomena : Na primer, tradicionalni stil postavite koristi single-spacing. Skup stilova rukopis koristi Dvostruki prored.

 3. Kada ugledate prored koji vam se dopada, kliknite na ime skupa stil.

 1. Izaberite pasuse za koje želite da promenite prored.

 2. Na kartici Početak , u grupi Pasus kliknite na dugme Prored.

  Slika glavne trake programa Word

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  • Izaberite broj redova proreda koju želite.

   Na primer, kliknite na dugme 2.0na Dvostruki prored izabranog pasusa. Kliknite na dugme 1.0 za sa jednostrukim proredom sa prored koji se koristi u prethodnim verzijama programa Word. Kliknite na dugme 1,15 za sa jednostrukim proredom sa prored koji se koristi u programu Word 2007.

  • Kliknite na dugme Opcije proreda, a zatim izaberite opcije koje želite u okviru Prored. Pogledajte sledeću listu dostupnih opcija za više informacija.

Jedan    Ova opcija potrebama najveći font u redu i malu količinu dodatnog prostora. Količinu dodatnog prostora varira u zavisnosti od fonta koji se koristi.

1,5 red    Ova opcija je jedan i po puta veći od jednog proreda.

Dvostruka    Ova opcija postavlja Dvostruki prored.

Najmanje    Ova opcija postavlja minimalan prored koji je potreban da se uklopi najveći font ili grafika u redu.

Tačno    Ova opcija postavlja fiksiran prored, izraženu u tačkama. Na primer, ako je tekst napisan fontom 10 tačaka, možete da navedete 12 tačaka kao proreda.

Više    Ova opcija postavlja prored koji se može iskazati u brojeve veće od 1. Na primer, postavljanje proreda na 1,15 će povećati prostor za 15% i Podešavanje proreda 3 povećava razmak za 300% (trostrukih razmak).

Napomena : Ako red sadrži veliki tekstualni znak, grafiku ili formulu, Word povećava prored za taj red. Da biste prostor svi redovi ravnomerno unutar pasusa, koristite tačan prored i Navedite veličinu prostora koji je dovoljno velik kako da se uklopi najveći znak ili slika u redu. Ako stavke izgledaju isečeno, povećati veličinu razmaka.

Najlakši način da biste promenili razmak između pasusa za ceo dokument je da biste primenili skupa brzog izbora stilova koji koristi prored koji želite. Ako želite da promenite prored između pasusa za deo dokumenta, možete da izaberete pasuse i promenu njihove razmaka-pre i razmak posle postavke.

Koristite stil podešavanje da biste promenili razmak između pasusa za celog dokumenta

 1. Na kartici Početak , u grupi Stilovi kliknite na dugme Promeni stilove...

  Dugme „Promeni stilove“

 2. Postavite pokazivač na Skup stilova, a pokazivač na različite skupove stil. Koristite pregled uživo, imajte u vidu kako linije razmak između promena iz jednog stila postavljeno na sledeći.

  Napomena : Skup stilova Word 2007 koristi Dvostruki prored između pasusa i dodaje još prostora iznad zaglavlja.

 3. Kada ugledate prored koji vam se dopada, kliknite na ime skupa stilova.

Promenite prored pre i posle izabranih pasusa

Podrazumevano pasusa su praćeno prazan red i naslovi su dodatni razmak iznad njih.

 1. Izaberite pasus pre ili posle koji želite da promenite prored.

 2. Na kartici Raspored na stranici , u grupi Pasus kliknite na strelicu pored stavke Prored pre ili Razmak posle i unesite željenu veličinu razmaka koji želite.

  Slika trake u programu Word

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft pruža ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. Članak bio mašinskog preveli, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Deli Facebook Facebook Twitter Twitter E-pošta E-pošta

Da li su vam ove informacije koristile?

Odlično! Imate li još neke povratne informacije?

Kako možemo da je poboljšamo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×