Promena podrazumevane teme

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Važno: Više informacija o promeni podrazumevane teme u programu Excel/Word 2013 i novijim verzijama, pogledajte članak promenite temu i učinite je podrazumevanom u programima Word ili Excel. Da biste promenili kompletna Microsoft Office tema u sistemu Office 2013 i novijim verzijama, pogledajte članak promena Office teme.

tema je brz i lak način da biste dali profesionalan i moderan izgled Microsoft Office dokument. Tema dokumenta je skup izbora oblikovanja koji uključuju skup boje teme, skup fontovi teme (uključujući zaglavlje i telo teksta fontova) i skup efekti teme (uključujući linije i efekte popune).

Način na koji se koriste teme dokumenta se razvilo od njihove uvod i koristite Microsoft Office 2010, koji su opisana ispod.

Ako želite da promenite fontove ili prored u tvoja kancelarija 2010 dokumentima, pogledajte članak:

Svaki dokument u sistemu Office 2010 koji su kreirani u programu Word, Excel ili PowerPoint ima teme u njemu nalazi – čak i praznog, novog dokumenta. Podrazumevane teme je Office temu sa belom pozadinom i tamno, fino bojama. Kada primenite novu temu, Office tema zamenjuje se novi izgled, kao što su tamne pozadine i svetlih boja teme Metro. Ako želite različite podrazumevane teme iz Office teme, možete da uštedite vreme unapred konfigurisanjem dokumenta sa različitim podrazumevanu temu. Sav sadržaj (kao što su tekst, tabele i SmartArt grafika) je dinamički povezana teme, pa promena teme automatski menja izgled vašeg sadržaja, osim ako ne možete da prilagodite.

Da biste promenili podrazumevane teme u programu Excel, morate da kreirate novu, podrazumevane radne sveske predložak ili nove, podrazumevani predložak radnog lista. Predložak radne sveske mogu da sadrže više radnih listova, za razliku od predloška radnog lista sadrži samo jedan radni list. Radne sveske i radnog lista može da sadrži podrazumevani tekst, kao što su zaglavlja stranica, kolona i oznake redova, formule, tema i druge informacije o oblikovanju. Podrazumevani predložak radne sveske automatski se koristi za kreiranje novih radnih svezaka, a podrazumevani predložak radnog lista se koristi za automatsko kreiranje novih radnih listova.

Kreirali podrazumevani predložak iz nove, prazne radne sveske

 1. Izaberite datoteku, a zatim kliknite na dugme New.

 2. U okviru Dostupni predlošci dvaput kliknite na Prazna radna sveska.

 3. Na kartici Raspored na stranici, u grupi Teme izaberite stavku Teme.

  Slika Excel trake

 4. Da biste primenili temu na radnu svesku koja će koristiti svaku novu radnu svesku, postupite na neki od sledećih načina:

  • Da biste primenili unapred definisanu temu dokumenta, u okviru stavke Ugrađeno kliknite na temu dokumenta koju želite da koristite.

  • Da biste primenili prilagođenu temu dokumenta koji ste kreirali, u okviru prilagođene, kliknite na dugme teme dokumenta koji želite da koristite.

   Napomena: Prilagođena je dostupna samo ako ste kreirali jednu ili više prilagođenih tema dokumenta. Više informacija o kreiranju prilagođenih tema dokumenta potražite u članku Primeni ili prilagođavanje teme dokumenta.

  • Da biste primenili teme dokumenta koji nije naveden, kliknite na dugme Potraži teme da biste ga pronašli na vašem računaru ili na lokaciju na mreži.

  • Da biste videli druge teme dokumenta na lokaciji Microsoft Office Online, izaberite jednu od teme navedene u kategoriji Iz Office.com unapred definisane teme.

 5. Kliknite na karticu datoteka, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj kao

 6. Potražite fasciklu XLStart. Lokacija je C:\Program Files\Microsoft Office\Office14\XLSTART

  a zatim u polju ime datoteke , uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste kreirali podrazumevanu radnu svesku, unesite book.xltx.

  • Da biste kreirali podrazumevani radnog lista, unesite sheet.xltx.

 7. Na listi Sačuvaj kao tip izaberite stavku Excel predložak (*.xltx), a zatim kliknite na dugme Sačuvaj. Imajte na umu da možete biti upitani da se obratite administratoru za dozvolu za čuvanje u ovoj fascikli. Ako je tako, obratite se administratoru. Ako ste vlasnik administratorski nalog, ponovo pokrenite sistem i prijavite se kao administrator da biste dovršili ovaj zadatak.

Napomena: Bilo koji predložak u podrazumevana XLStart fascikla se automatski otvara kada pokrenete Microsoft Excel.

Kreirali podrazumevani predložak iz postojeće radne sveske

 1. Izaberite datoteku, a zatim kliknite na dugme New.

 2. U okviru Predlošci, kliknite na dugme novo iz postojećeg, a zatim u dijalogu novo iz postojeće radne sveske potražite na računar, mrežom ili Internet lokaciju koja sadrži radnu svesku koju želite da koristite.

 3. Kliknite na radnu svesku, a zatim izaberite stavku Kreiraj novu.

 4. Na kartici Raspored na stranici, u grupi Teme izaberite stavku Teme.

  Slika Excel trake

 5. Da biste primenili temu na radnu svesku koja će koristiti svaku novu radnu svesku, postupite na neki od sledećih načina:

  • Da biste primenili unapred definisanu temu dokumenta, u okviru stavke Ugrađeno kliknite na temu dokumenta koju želite da koristite.

  • Da biste primenili prilagođenu temu dokumenta, u okviru stavke Prilagođeno kliknite na temu dokumenta koju želite da koristite.

   Napomena: Prilagođena je dostupna samo ako ste kreirali jednu ili više prilagođenih tema dokumenta. Više informacija o kreiranju prilagođenih tema dokumenta potražite u članku Primeni ili prilagođavanje teme dokumenta.

  • Da biste primenili teme dokumenta koji nije naveden, kliknite na dugme Potraži teme da biste ga pronašli na vašem računaru ili na lokaciju na mreži.

  • Da biste potražili druge teme dokumenta na lokaciji Microsoft Office Online, izaberite jednu od teme navedene u kategoriji Iz Office.com unapred definisane teme.

 6. Kliknite na karticu datoteka, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj kao

 7. Potražite fasciklu XLStart. Lokacija je C:\Program Files\Microsoft Office\Office14\XLSTART

  a zatim u polju ime datoteke , uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste kreirali podrazumevanu radnu svesku, unesite book.xltx.

  • Da biste kreirali podrazumevani radnog lista, unesite sheet.xltx.

 8. Na listi Sačuvaj kao tip izaberite stavku Excel predložak (*.xltx), a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

  Napomena:  možete biti upitani da se obratite administratoru za dozvolu za čuvanje u ovoj fascikli. Ako je tako, ili obratite se administratoru ili ponovo pokrenuti sistem i prijavite se kao administrator da biste dovršili ovaj zadatak.

 9. Na listi Sačuvaj kao tip izaberite stavku Excel predložak (*.xltx), a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

Napomena: Bilo koji predložak u podrazumevana XLStart fascikla se automatski otvara kada pokrenete Excel.

Napomena: Za razliku od programa Word i Excel, PowerPoint sadrži opcije za prilagođavanje stil pozadine. Da biste dodali, prilagođavanje i oblikovanje stila pozadine i koristite slikom ili teksturom kao pozadine slajda, pogledajte članak Oblikovanje boje pozadine slajdova.

 • Na kartici Dizajn , u grupi teme kliknite desnim tasterom miša na temu koju želite, a zatim izaberite stavku Postavi kao podrazumevanu temu na priručni meni. Da biste videli više tema sličice, kliknite na dugme još Dugme „Još“ .

  PowerPoint Ribbon Image

Napomena: Više informacija o kreiranju prilagođenih tema potražite u članku koristite ili kreirate teme u programu PowerPoint.

Da biste promenili celokupnog izgleda na Word 2010 dokumenta, promenite temu i stil skup. Zatim možete da podesite ovo kao podrazumevani za sve nove dokumente. U programu Word 2010, izgled skup stilova tako usko povezan sa fontove i boje koje se koriste u temi da fontovi teme i boje teme može se promeniti i na kartici " Početak " u Promeni stilove (grupa "Stilovi "), a zatim na Raspored na stranici kartica "" u grupi teme gde možete da promenite celu temu.

 1. Izaberite stavke datoteka, a zatim kliknite na dugme novo > prazan dokument.

 2. Na kartici Početak , u grupi Stilovi izaberite stavku Promeni stilove, postavite pokazivač na Skup stilovai zatim izaberite stavku Podešavanje brzog izbora stila koji želite da koristite.

  Slika trake u programu Word

  Postavljanje galerije za brzi izbor stilova promene koje odražavaju novi brzi izbor stilova.

 3. Ponovo kliknite na dugme Promeni stilove , postavite pokazivač boja, a zatim odaberite boje koje želite da koristite.

 4. Ponovo kliknite na dugme Promeni stilove , postavite pokazivač na fontove, a zatim odaberite fontove koje želite da koristite.

 5. Da biste prilagodili pasusa ili prored pre postavljanja podrazumevane teme, pogledajte članak Podešavanje razmaka između redova ili pasusa.

 6. Ponovo kliknite na dugme Promeni stilove , a zatim izaberite stavku Postavi kao podrazumevano.

  Na kartici Raspored na stranici, dugmadi u grupi teme ažurirajte da odražavaju promene.

Napomena: Prilagođene teme dostupne su samo ako ste kreirali jednu ili više prilagođenih tema dokumenta. Više informacija o kreiranju prilagođenih tema dokumenta potražite u članku Primeni ili prilagođavanje teme dokumenta.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×