Promena normalnog predloška (Normal.dotm)

Word za Office 365, Word 2019, Word 2016, Word 2013, Word 2010

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Predložak Normal.dotm se otvara svaki put kada pokrenete program Microsoft Word, a obuhvata podrazumevane stilove i prilagođavanja koji određuju osnovni izgled dokumenta.

Napomena: Sve promene koje izvršite na predlošku Normal.dotm će biti primenjen dokumente koje ubuduće kreirate.

 1. Na kartici Datoteka kliknite na dugme Otvori.

 2. Idite na C:\Users\ \AppData\Roaming\Microsoft\Templateskorisničko ime.

 3. Otvorite normalnog predloška (Normal.dotm).

 4. Izvršite sve promene koje želite da fontove, margine, razmaci i druge postavke. Možete da koristite iste komande i funkcije koje koristite da biste promenili dokumenta – ali imajte na umu da će sve promene koje izvršite na predlošku Normal.dotm primenjivati na dokumente koje ubuduće kreirate.

 5. Kada završite, kliknite na karticu datoteka , a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

Napomena: Ako Normal.dotm je preimenovana, oštećen ili premeštena, Word će automatski kreirati novu verziju (koja koristi prvobitne podrazumevane postavke) sledeći put kada pokrenete Word. Nova verzija neće sadržati prilagođavanja koja ste izvršili na verziju koju ste preimenovali ili premestili.

 1. Kliknite na dugme Microsoft Office Slika dugmeta , a zatim na dugme Otvori.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  • U operativnom sistemu Windows Vista:

   Izaberite stavku Predlošci, a zatim kliknite dvaput na Normal.dotm datoteku da biste je otvorili.

  • U operativnom sistemu Microsoft Windows XP ili Microsoft Windows Server 2003:

   Izaberite stavku Predlošci pored imena datoteke.

   Ako nijedan predložak nalaze se u dijalogu Otvaranje , kliknite na strelicu pored datoteke tipa izaberite, a zatim izaberite stavku Word predlošci.

 3. Otvorite normalnog predloška. Da budete sigurni da radite u podrazumevani predložak, proverite da li Normal.dotm se pojavljuje na naslovnoj traci programa Word.

 4. Izvršite sve promene koje želite da fontove, margine, razmaci i druge postavke. Možete da koristite iste komande i funkcije koje koristite da biste promenili dokumenta – ali imajte na umu da će sve promene koje izvršite na predlošku Normal.dotm primenjivati na dokumente koje ubuduće kreirate.

 5. Kada završite, kliknite na Dugme Microsoft Office Slika dugmeta , a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

Napomena: Ako Normal.dotm je preimenovana, oštećen ili premeštena, Word će automatski kreirati novu verziju (koja koristi prvobitne podrazumevane postavke) sledeći put kada pokrenete Word. Nova verzija neće sadržati prilagođavanja koja ste izvršili na verziju koju ste preimenovali ili premestili. T

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×