Problemi sa brendiranjem koji mogu da se jave prilikom nadogradnje na SharePoint 2013

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Napomena: Ovaj članak je odradio svoj posao i uskoro će biti obustavljen. Da biste sprečili poruku „Stranica nije pronađena“, uklanjamo veze za koje znamo. Ako ste kreirali veze do ove stranice, uklonite ih i zajedno ćemo održati veb povezanim.

SharePoint 2013 uvodi novi korisnički interfejs koji je laganiji, brži i pokretniji. Ovaj korisnički interfejs je izgrađen pomoću CSS stilova, tema i master stranica. Za ovo novo iskustvo potrebna je nadogradnja na novi korisnički interfejs. Međutim, ove znatne promene kreirane za podršku novog korisničkog interfejsa mogu da pokvare nadogradnju u nekim scenarijima gde koristite prilagođeno brendiranje.

U sistemu SharePoint 2010 vašu lokaciju možete da brendirate na nekoliko različitih načina. Na primer, možda ste lokaciju brendirali na sledeće načine:

 • Primena prilagođenog opisa stila na lokaciju, koji zamenjuje podrazumevane SharePoint stilove.

 • Primena prilagođene teme (THMX datoteke) na lokaciju.

 • Kopiranje i menjanje jedne od master stranica koje se ne dobijaju uz SharePoint.

 • Kreiranje potpuno nove prilagođene master stranice na lokaciji za objavljivanje, gde prilagođena master stranica koristi prilagođene stilove i koju referencijaju prilagođeni rasporedi stranica.

Kad nadogradite vašu kolekciju lokacija na sistem SharePoint 2013, ovi tipovi prilagođavanja neće raditi kako treba jer su promenjeni podrazumevani CSS stilovi, teme i master stranice. Umesto toga, morate ponovo da kreirate prilagođeno brendiranje korišćenjem novih stilova, tema ili master stranica dostupnih u sistemu SharePoint 2013, a zatim da primenite nov, ponovo kreiran dizajn na nadograđenu kolekciju lokacija.

Bile su neophodne promene na podrazumevanim SharePoint stilovima, temama i master stranicama da bi se kreirao brži i pokretniji korisnički interfejs, kao i da bi ubuduće naredne nadogradnje bile više predvidive.

Zbog toga ako kolekciji lokacija sadrži prilagođenog brendiranja, preporučujemo da, pre nadogradnje, prvo kreirate procenu kolekcije lokacija gde možete da testirate i ponovo kreirajte vašem prilagođenom brendiranju u sistemu SharePoint 2013 okruženju. Više informacija o procenu kolekcije lokacija, u članku Nadogradnja kolekcije lokacija.

Sledeći odeljci navode probleme sa brendiranjem do kojih može doći prilikom nadogradnje na sistem SharePoint Online 2013.

Vrh stranice

Prilagođena CSS skripta

Najčešći način primene prilagođenog brendiranja na SharePoint 2010 lokaciji je nova CSS datoteka koja sadrži stilove koji zamenjuju podrazumevane SharePoint stilove.

Međutim, da bi novi korisnički interfejs bio brži i pokretniji, SharePoint 2013 uvodi fundamentalne promene u načinu primene CSS-a.

 • Veličine CSS datoteke su smanjene.

 • Ugnežđivanje CSS birača je ograničeno.

 • CSS nasleđivanje koristi se kad god je to moguće.

 • Klase se definišu samo na jednom mestu.

 • Srodne klase grupisane su u CSS datoteci.

 • Umetnuti stilovi i važna deklaracija ne koriste se jer ne mogu biti zamenjeni.

 • Stilovi koriste doslednu strukturu i konvenciju imenovanja.

U sistemu SharePoint 2013 stilovi koriste doslednu strukturu i konvenciju imenovanja.

Segment za imenovanje

MS -

<funkcija>-

<ime>

Objašnjenje

Ukazuje da je ovo Microsoft klasa.

Ime funkcije sa kojom se povezuje ova stavka, odnosno „jezgro“ ako se koristi kao segment osnovnog korisničkog interfejsa.

Deskriptivno ime stavke, poput naslova, veze, itd.

Nakon nadogradnje CSS stilovi se neće primeniti na vašu lokaciju zbog ovih promena u načinu na koji SharePoint 2013 primenjuje CSS. Da otklonite ovaj problem, potrebno je prvo da kreirate kolekciju lokacija za procenu, a zatim da tu lokaciju koristite kao okruženje gde možete da identifikujete nove SharePoint 2013 stilove koje je potrebno zameniti. Kreirajte novu CSS datoteku za ove stilove, a zatim taj CSS primenite na nadograđenu lokaciju.

Vrh stranice

Prilagođena tema

U sistemu SharePoint 2010, za kreiranje THMX datoteke možete koristiti Office program kao što je PowerPoint 2010. Potom tu datoteku teme možete otpremiti na SharePoint 2010 i primeniti temu na vašu lokaciju.

U sistemu SharePoint 2013 poboljšana je mašina za kreiranje tema pa se teme kreiraju brže i fleksibilnije i mogu se lakše dalje ažurirati. Taj model kreiranja tema koristi naznake u stilu komentara u CSS-u, a zatim zamenjuje segmente CSS-a na osnovu parametara kao što su fontovi i šeme boja koje izaberu krajnji korisnici. U sistemu SharePoint 2013 teme su definisane XML datotekama:

 • SPColor.xml definiše paletu boja u kojoj dostupna mesta sada imaju semantička imena pa je jasnije na koje elemente korisničkog interfejsa će delovati kad promenite vrednost boje. Takođe, teme sada podržavaju zadavanje neprozirnosti.

 • SPFont.xml definiše šemu fontova i podržava više jezika, fontove koji se mogu bezbedno koristiti na vebu i veb fontove.

Međutim, nadogradnja THMX datoteke iz sistema SharePoint 2010 na SharePoint 2013 nije podržana. Ako ste primenili prilagođenu temu na vašu SharePoint 2010 lokaciju, nakon nadogradnje na SharePoint 2013, datoteka teme ostaje na svom mestu, ali više nije primenjena na lokaciju, a lokacija se vraća na podrazumevanu temu.

Da otklonite ovaj problem, potrebno je prvo da kreirate kolekciju lokacija za procenu, a zatim da ponovo kreirate temu pomoću novih funkcija za kreiranje tema u sistemu SharePoint 2013. Više informacija o novim temama potražite u sledećim člancima:

Vrh stranice

Kopiranje i menjanje jedne od master stranica koje se ne dobijaju uz SharePoint

U sistemu SharePoint 2010, kopiranje i menjanje jedne od master stranica koje se ne dobijaju uz SharePoint je uobičajen način da se kreiraju manja prilagođavanja u korisničkom interfejsu.na primer, master stranicu možete izmeniti da biste uklonili ili sakrili mogućnosti od krajnjih korisnika.

Međutim, kad nadogradite SharePoint 2010 lokaciju na SharePoint 2013, uspostavlja se početna vrednost master stranice da biste koristili podrazumevanu master stranicu u sistemu SharePoint 2013. Zato se vaša lokacija nakon nadogradnje neće pojaviti sa prilagođenim brendiranjem. Prilagođena master stranica koju ste kreirali u sistemu SharePoint 2010 i dalje se nalazi na lokaciji, ali ne bi trebalo da primenjujete staru master stranicu na novu lokaciju jer se ona neće prikazati kako se očekuje.

Za podršku novog korisničkog interfejsa u sistemu SharePoint 2013, unete su promene na podrazumevanoj master stranici. Zato master stranicu kreiranu u sistemu SharePoint 2010 ne možete primeniti na lokaciju u sistemu SharePoint 2013.

Da biste rešili ovaj problem, potrebno je da prvo kreirate kolekciju lokacija za procenu, a zatim ponovo kreirajte master stranicu na SharePoint 2013 lokaciji. Kad proverite da li master stranica ispravno funkcioniše, premestite je u novu kolekciju lokacija i primenite je na lokaciju. Ako su u pitanju lokacije za objavljivanje, možete koristiti Upravljač dizajnom za izvoz, a zatim za uvoz master stranice kao segment paketa dizajna. U suprotnom, master stranicu možete premestiti kao segment rešenja sandbox okruženja ili otpremanjem datoteke u galeriju master stranice.

Vrh stranice

Prilagođena master stranica na lokaciji za objavljivanje

Ako želite potpuno brendiranu lokaciju, poput intranet lokacije za poslovnu komunikaciju, koristite lokaciju za objavljivanje sa potpuno prilagođenom master stranicom i prilagođenim rasporedom stranica koji su priloženi uz prilagođenu master stranicu.

Međutim, kad nadogradite SharePoint 2010 lokaciju na SharePoint 2013, uspostavlja se početna vrednost master stranice da biste koristili podrazumevanu master stranicu u sistemu SharePoint 2013. Zato se vaša lokacija nakon nadogradnje neće pojaviti sa prilagođenim brendiranjem. Prilagođena master stranica koju ste kreirali u sistemu SharePoint 2010 i dalje se nalazi na lokaciji, ali ne bi trebalo da primenjujete staru master stranicu na novu lokaciju jer se ona neće prikazati kako se očekuje.

Da biste rešili ovaj problem, potrebno je da prvo kreirate kolekciju lokacija za procenu, a zatim ponovo kreirajte master stranicu na SharePoint 2013 lokaciji. Kad proverite da li master stranica ispravno funkcioniše, izvezite master stranicu kao segment paketa dizajna, uvezite paket dizajna u novu kolekciju lokacija, a zatim primenite novu master stranicu na lokaciju.

Prilagođeni čuvar mesta za sadržaj na prilagođenoj master stranici

Važno: Ako vaša prilagođena master stranica i prilagođeni raspored stranica sadrže prilagođenog čuvara mesta za sadržaj, nakon nadogradnje greška može da spreči prikaz matične stranice vaše lokacije. Umesto toga, nakon nadogradnje možete videti poruku „Došlo je do neočekivane greške“.

Da biste utvrdili da li imate ovaj problem, potrebno je da kreirate kolekciju lokacija za procenu koja je istovremeno lokacija za objavljivanje, a zatim podesite master stranicu na master stranicu koja ne ide uz SharePoint 2013. Ako se lokacija i dalje prikazuje, nemate ovaj problem. Ako se lokacija ne prikazuje i umesto nje dobijete poruku „neočekivana greška“ sa ID-jem korelacije, verovatno imate ovaj problem.

Da biste otklonili problem, uradite sledeće:

 1. Kreirajte kolekciju lokacija za procenu koja je kolekcija lokacija za objavljivanje.

 2. Kreirajte novu SharePoint 2013 master stranicu.

 3. Dodajte prilagođenog čuvara mesta za sadržaj master stranici u verziji 2013.

 4. Primenite novu master stranicu na lokaciju.

 5. Kreirajte raspored stranice koji ne sadrži prilagođenog čuvara mesta za sadržaj. Raspored stranice biće pridružen novoj master stranici koja je primenjena na lokaciju.

 6. Sve stranice koje koriste stari raspored stranica promenite tako da koriste novi raspored stranica. Ovo možete uraditi ručno uređujući svaku stranicu u pregledaču pojedinačno i koristeći opciju na traci, ili možete biti pragmatični koristeći model objekta koji je na strani klijenta, koji takođe radi u sistemu Office 365.

 7. Izbrišite stari raspored stranica koji sadrži prilagođenog čuvara mesta za sadržaj.

Preporučujemo da ne dodajete prilagođene čuvare mesta za sadržaj vašoj prilagođenoj master stranici ili rasporedu stranica.

Takođe pogledajte

Konfigurišite postavke kolekcije lokacija verzije i nadogradnje

Nadogradnja kolekcije sajtova

Prilagođene datoteke pronađene tokom provere ispravnosti kolekcije lokacija

Prilikom provere ispravnosti kolekcije lokacija pronađeni su neusaglašeni tipovi sadržaja

Nadređeni tipovi sadržaja nedostaju tokom provere ispravnosti kolekcije lokacija

Prilikom provere ispravnosti kolekcije lokacija otkriveno je da nedostaju predlošci lokacije

Rešavanje problema sa nadogradnjom kolekcije lokacija

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×