Priprema Excel izvora podataka za objedinjavanje pošte u programu Word

Napravili ste spisak kontakata i drugih podataka koje želite da koristite za objedinjavanje pošte u programu Word. Ako je izvor podataka postojeća Excel unakrsna tabela, onda treba samo da pripremite podatke za objedinjavanje pošte. Ali ako je izvor podataka datoteka sa vrednostima razgraničenim tabulatorima (.txt) ili sa vrednostima razdvojenim zarezima (.csv), prvo morate da uvezete podatke u Excel, a zatim da ih pripremite za objedinjavanje pošte.

Napomena: U starijoj verziji programa Excel možda ste koristili Dynamic Data Exchange (DDE) u kombinaciji sa čarobnjakom za objedinjavanje korak po korak u programu Word. Excel više ne podržava DDE. Ako želite da razmotrimo tu funkciju za sledeću verziju programa Excel, ostavite nam komentar u polju za predloge za Excel.

1. korak: Podešavanje izvora podataka u programu Excel

Ako već koristite Excel unakrsnu tabelu kao izvor podataka za objedinjavanje pošte u programu Word, idite na 2. korak u ovoj temi. Na primer, ako je izvor podataka .txt ili .csv datoteka koja sadrži Gmail kontakte, koristite čarobnjak za uvoz teksta da biste podesili podatke u programu Excel.

 1. Otvorite Excel.

 2. Na kartici Podaci odaberite stavke Pribavljanje spoljnih podataka > Od teksta.

  Opcija „Iz teksta“ je markirana na kartici „Podaci“.

 3. Odaberite željenu .txt ili .csv datoteku, a zatim stavku Uvezi.

 4. U čarobnjaku za uvoz teksta, u oknu Originalni tip podataka odaberite stavku Razgraničeno.

  Excel – preuzimanje spoljnih podataka iz teksta, čarobnjak za uvoz teksta, korak 1 od 3

 5. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Moji podaci imaju zaglavlja iznad okna za Pregled ako datoteka koju uvozite ima zaglavlja, a zatim odaberite stavku Dalje.

 6. U oknu Znakovi za razgraničavanje potvrdite izbor u polju za potvrdu koje se podudara sa znakom za razgraničavanje (kao što je „Tabulator“ ili „Zarez“) koji se koristi u podacima, a zatim odaberite stavku Dalje.

  Opcije za znakove za razgraničavanje markirane su u čarobnjaku za uvoz teksta.

  Savet: Okno za Pregled podataka pokazuje kako rezultati izgledaju u obliku tabele.

 7. U okviru stavke Pregled podataka odaberite kolonu koja sadrži ZIP kodove ili poštanske brojeve, a u okviru Format podataka u koloni odaberite stavku Tekst.

  Opcija „Tekst“ za format podataka u koloni markirana je u čarobnjaku za uvoz teksta.

  Napomena: Svakog puta kada primenite format podataka – „Opšte“, „Tekst“ ili „Datum“ – na kolonu, ime formata se pojavljuje u zaglavlju tabele za tu kolonu.

 8. Ponovite 7. korak ako je potrebno i odaberite kolonu koje želite da promenite, kao i format podataka koji želite da primenite.

 9. Odaberite stavku Završi.

 10. U dijalogu Uvoz podataka prihvatite podrazumevanu postavku koja je Postojeći radni list i adresu ćelije, a zatim kliknite na dugme U redu.

  U dijalogu „Uvoz podataka“ odaberite podrazumevanu postavku – da stavite podatke na postojeći radni list – ili odaberite da ih stavite na novi radni list

  Oprez: Adresa ćelije u dijalogu Uvoz podataka prikazuje trenutno izabranu ćeliju. Podaci se uvoze počev od adrese navedene ćelije.

 11. Sačuvajte unakrsnu tabelu sa novim imenom datoteke.

Kada uspešno uvezete .txt ili .csv datoteku, idite na 2. korak.

2. korak: Pripremanje izvora podataka

Proverite da li je ispravan format kolona sa numeričkim podacima u Excel izvoru podataka koji koristite za listu slanja u objedinjavanju pošte u programu Word. Na primer, oblikujte kolonu sa brojevima tako da se podudara sa određenom kategorijom kao što je valuta.

Ako odaberete procenat kao kategoriju, imajte na umu da format procenta množi vrednost ćelije brojem 100. Oblikujte kolonu sa procentima kao tekst ako želite da izbegnete to množenje. Kolona koja sadrži ZIP kodove ili poštanske brojeve takođe treba da se oblikuje kao tekst kako bi se očuvali podaci tokom objedinjavanja pošte. Početne nule – na primer, 00399 – u kodovima izostavljaju se tokom objedinjavanja pošte ako nisu oblikovane kao tekst.

 1. Otvorite Excel izvor podataka i odaberite kolonu koja sadrži ZIP kodove ili poštanske brojeve.

 2. Na kartici Početak, u grupi Broj kliknite na strelicu pored polja Format broja (Opšte), a zatim odaberite opciju sa liste.

  U programu Excel, na kartici „Početak“, u grupi „Broj“ kliknite na strelicu nadole u polju „Opšte“ da biste odabrali oblik broja koji će se koristiti.

Obavezno dodajte odgovarajući simbol ispred ili iza polja za objedinjavanje. Na primer, evo kako izgledaju vrednosti valute i procenta ako izostavite simbole.

U dokumentu objedinjavanja pošte piše „vaš doprinos od 50,00“ i „pruža vam popust od 20“.

Ako uključite simbole, brojevi imaju više smisla.

U dokumentu rezultata objedinjavanja pošte piše „vaš doprinos od 50,00 USD“ i „pruža vam popust od 20%“.

U dokumentu objedinjavanja pošte simbole dodajete pre ili posle polja za objedinjavanje, ovako:

Uzorak dokumenta objedinjavanja pošte u kom ispred polja pod imenom „Donacija“ stoji znak dolara, a posle polja pod imenom „Procenat“ stoji znak procenta.

Takođe pogledajte

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×