Primeri tipova grafikona

Stubičasti

Stubičasti grafikon prikazuje promenu podataka tokom izvesnog vremenskog perioda ili ilustruje poređenja stavki. Kategorije su organizovane horizontalno, a vrednosti vertikalno da bi se naglasila varijacija tokom vremena.

Column chart

Naslagani stubičasti grafikoni prikazuju relaciju pojedinačnih stavki u odnosu na celinu.

3-D perspective column chart

Stubičasti grafikon sa 3-D perspektivom poredi tačke sa podacima duž dve ose. U ovom 3-D grafikonu možete da uporedite performanse prodaje u Evropi tokom četiri kvartala sa performansama u druga dva regiona.

Kupa, cilindar i piramida

Označivači podataka u obliku kupe, cilindra i piramide mogu da doprinesu efektu dramatičnosti u 3-D stubičastim i trakastim grafikonima.

3-d bar chart with cylinder data markers

3-d column chart with pyramid data markers

Trakasti

Trakasti grafikon ilustruje poređenja pojedinačnih stavki. Kategorije su organizovane vertikalno, a vrednosti horizontalno da bi pažnja bila usmerena na poređenje vrednosti sa manjim naglašavanjem vremena.

Bar chart

Naslagani trakasti grafikoni prikazuju relaciju između pojedinačnih stavki i celine.

Stacked bar chart

Linijski

Linijski grafikon prikazuje trendove podataka u jednakim intervalima.

connection line

Oblasni

Oblasni grafikon naglašava obim promene tokom vremena. Prikazivanjem zbira prikazanih vrednosti, oblasni grafikon takođe prikazuje relaciju između delova i celine.

Area chart

U ovom primeru oblasni grafikon naglašava uvećanu prodaju u Vašingtonu i ilustruje doprinos svake države ukupnoj prodaji.

XY

XY grafikon prikazuje relaciju između brojčanih vrednosti u nekoliko grupa podataka ili prikazuje dve grupe brojeva kao jednu grupu xy koordinata. On prikazuje nejednake intervale (grupe) podataka i uobičajeno se koristi za naučne podatke.

Kada raspoređujete podatke, x vrednosti smestite u jedan red ili kolonu, a zatim unesite odgovarajuće y vrednosti u susedne redove ili kolone.

data to be charted

xy (scatter) chart

Sa mehurićima

Grafikon sa mehurićima je tip xy grafikona. Veličina obeleživača podataka označava vrednost treće promenljive.

Da biste rasporedili podatke, x vrednosti smestite u jedan red ili kolonu, a odgovarajuće y vrednosti i veličine mehurića unesite u susedne redove ili kolone.

Data to be charted

Bubble chart

Grafikon u ovom primeru prikazuje da preduzeće A ima najviše proizvoda i najveći tržišni udeo, ali ne i najveću prodaju.

Kružni

Kružni grafikon prikazuje proporcionalnu veličinu stavki koje čine grupu podataka sa zbirom stavki. Uvek prikazuje samo jednu grupu podataka i koristan je kada želite da naglasite bitan element.

Pie chart

Mali isečci će se lakše videti ako ih grupišete kao jednu stavku u kružnom grafikonu, a zatim tu stavku razdvojite u manjem kružnom ili trakastom grafikonu pored glavnog grafikona.

Pie chart containing smaller pie chart

Prstenasti

Poput kružnog grafikona, prstenasti grafikon prikazuje relaciju između delova i celine, ali može da sadrži više grupa podataka. Svaki prstenasti grafikon predstavlja grupu podataka.

Doughnut chart

Berzanski

Grafikon najviša-najniža-zatvaranje se često koristi za ilustrovanje cene akcija. Ovaj grafikon se može koristiti i za naučne podatke, na primer za označavanje temperaturnih promena. Morate da organizujete podatke po tačnom rasporedu da biste kreirali ovaj grafikon i druge berzanske grafikone.

Stock chart

Berzanski grafikon koji meri obim ima dve ose vrednosti: jednu za kolone koje mere obim i drugu za cene akcija. Promet možete da uključite u grafikon najviša-najniža-zatvaranje ili grafikon otvaranje-najviša-najniža-zatvaranje.

Stock chart with two value axes

Površinski

Površinski grafikon je koristan kada želite da nađete najpovoljnije kombinacije između dve grupe podataka. Kao na topografskoj mapi boje i šare označavaju oblasti koje su u istom opsegu vrednosti.

Surface chart

Ovaj grafikon prikazuje razne kombinacije temperature i vremena koje kao rezultat imaju istu meru zatezne čvrstoće.

Radarski

U radarskom grafikonu svaka kategorija ima svoju osu vrednosti koja se zrakasto prostire od centralne tačke. Linije povezuju sve vrednosti u istoj grupi.

radar chart

Radarski grafikon upoređuje agregatne vrednosti izvesnog broja grupa podataka. U ovom grafikonu grupa podataka koja pokriva najveću oblast, Brend A, predstavlja brend sa najvećim sadržajem vitamina.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×