Primenjivanje uslovnog oblikovanja na predložak obrasca

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Ovaj članak sadrži:

Šta je uslovno oblikovanje?

Pitanja kompatibilnosti

Dodavanje uslovnog oblikovanja

Menjanje uslovnog oblikovanja

Šta je uslovno oblikovanje?

U Microsoft Office InfoPath 2007, uslovno oblikovanje vam omogućava da navedete različite opcije oblikovanja za kontrolu, na osnovu uslova koji se javljaju u obrascu. Ako su određeni uslovi tačni kada korisnik popunjava obrazac koji je zasnovan na predlošku obrasca, uslovno oblikovanje se prikazuje. Možete da koristite uslovno oblikovanje da biste primenili podebljavanje, podvlačenje, kurziv, precrtani tekst, boju fonta i boju pozadine za kontrole. Uslovno oblikovanje možete da koristite i da biste utvrdili da li je kontrola vidljiva u obrascu kada korisnici popune, da li je kontrola onemogućena ili da li želite da omogućite korisnicima da biste dodali ili uklonili određene kontrole, kao što su opcionalni odeljci.

Ovde je navedeno nekoliko primera kako se uslovno oblikovanje koristi u predlošku obrasca:

 • Skrivanje adrese primaoca osim ako je potvrđen izbor Odredi adresu primaoca.

 • Menjanje boje fonta u plavu i stila fonta u podebljano za sve troškove za koje je potrebna priznanica.

 • Menjanje boje reda u ponavljajućoj tabeli na osnovu vrednosti u okviru za tekst u tom redu. Na primer, podesite da boja stavke koja kasni bude crvena, a stavke koja ne kasni zelena.

 • Označavanje finansijskih stavki crvenom kada imaju vrednost manju od 0 din, odnosno zelenom kada imaju vrednost veću ili jednaku 0 din.

 • Filtriranje redova u ponavljajućoj tabeli.

Napomena : Možete da koristite i validacija podataka da biste prikazali poruku kada korisnik unese neispravne vrednosti u obrazac.

Vrh stranice

Pitanja kompatibilnosti

Prilikom dizajniranja predloška obrasca u programu InfoPath, možete odabrati određene kompatibilnosti režim za dizajniranje predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem. Kada predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem bude objavljena na serveru na InfoPath Forms Services, a zatim omogućenih za pregledač, obrasce zasnovane na predlošku obrasca se prikazuje u Veb pregledaču. Prilikom dizajniranja predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem, neke kontrole nisu dostupne u oknu zadatka kontrole , zato što ih nije moguće prikazati u Veb pregledaču.

Lista kontrola koje podržavaju uslovno oblikovanje

U sledećoj tabeli navedene su one Office InfoPath 2007 kontrole koje podržavaju uslovno oblikovanje, kao i to da li su dostupne za predloške obrazaca kompatibilnim sa pregledačem.

Kontrole koje podržavaju uslovno oblikovanje

Da li je dostupna za predložak obrasca omogućen za pregledač?

Dugme

Da

Polje za potvrdu

Da

Odabirač datuma

Da

Okvir padajuće liste

Da

Polje za izraz

Da

Prilog datoteke

Da

Okvir sa listom opcija

Da

Dugme opcije

Da

Opcionalna sekcija

Da

Ponavljajuća sekcija

Da

Ponavljajuća tabela

Da

Okvir za obogaćeni tekst

Da

Sekcija

Da

Okvir za tekst

Da

Lista sa znacima za nabrajanje, numerisana lista ili obična lista

Ne

Sekcija sa izabranim elementom

Ne

Kombinovani okvir

Ne

Horizontalna ponavljajuća tabela

Ne

Slika napravljena perom

Ne

Master/detalj

Ne

Okvir sa listom za višestruki izbor

Ne

Slika

Ne

Ponavljajuća rekurzivna sekcija

Ne

Vertikalna oznaka

Ne

Vrh stranice

Dodavanje uslovnog oblikovanja

 1. U predlošku obrasca izaberite kontrolu kojoj želite da dodate uslovno oblikovanje, a zatim u meniju Oblikovanje izaberite stavku Uslovno oblikuj.

 2. U dijalogu Uslovno oblikovanje kliknite na dugme Dodaj.

 3. Unesite uslov u polja Ako je ovaj uslov ispunjen.

  Napomena : InfoPath proverava uslova tako što ćete proveriti vrednost na polje kojem je povezana kontrola, ne sama kontrola.

 4. Kliknite na dugme I, a zatim u krajnjem desnom polju u grupi Ako je ovaj uslov ispunjen postupite na neki od sledećih načina da biste dodali još uslova:

  • Izaberite stavku I da biste oblikovanje primenili samo kada su oba uslova ispunjena.

  • Kliknite na strelicu u polju i, a zatim izaberite stavku ili da biste oblikovanje primenili kada je ispunjen jedan ili oba uslova.

 5. U odeljku Primeni ovo oblikovanje izaberite oblikovanje koje želite da primenite za taj uslov ili uslove, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Napomena : Ukoliko je ispunjeno više navedenih uslova, InfoPath će primeniti samo oblikovanje za prvi ispunjeni uslov.

 6. Da biste testirali promene, kliknite na dugme Pregled na standardnoj traci sa alatkama ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+B.

Vrh stranice

Menjanje uslovnog oblikovanja

 1. U predlošku obrasca izaberite kontrolu čije uslovno oblikovanje želite da promenite, a zatim u meniju Oblikovanje izaberite stavku Uslovno oblikuj.

 2. U dijalogu Uslovno oblikovanje izaberite uslov koji želite da promenite, a zatim kliknite na dugme Izmeni.

 3. U poljima Ako je ovaj uslov ispunjen izmenite uslov.

  Napomena : InfoPath ispituje da li je uslov ispunjen tako što proverava vrednosti polja koje je povezano sa kontrolom, a ne proverom same kontrole.

 4. Izaberite nova oblikovanja koja želite da primenite za taj uslov ili uslove, a zatim kliknite na dugme U redu.

 5. U dijalogu Uslovno oblikovanje izaberite uslov, a zatim kliknite na dugme Premesti nagore ili Premesti nadole ako imate više uslova za kontrolu i želite da promenite redosled njihove procene.

  Napomena : Ukoliko je ispunjeno više navedenih uslova, InfoPath će primeniti samo oblikovanje za prvi ispunjeni uslov.

 6. Da biste testirali promene, kliknite na dugme Pregled na standardnoj traci sa alatkama ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+B.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×