Primena usluge Information Rights Management na listu ili biblioteku

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Information Rights Management (IRM) možete da koristite sa Microsoft SharePoint Server 2010 lokacijama da biste lakše kontrolisali i zaštitili datoteke preuzete iz liste ili biblioteke.

U ovom članku

Šta je to Information Rights Management?

Kako IRM može da pomogne u zaštiti sadržaja

Kako IRM ne može da pomogne u zaštiti sadržaja

Kako IRM funkcioniše za SharePoint liste i biblioteke

Primena usluge IRM na listu ili biblioteku

Šta je usluga Information Rights Management?

Usluga Information Rights Management (IRM) omogućava da ograničite radnje koje korisnici mogu izvršavati nad datotekama preuzetim iz SharePoint listi ili biblioteka. Usluga IRM šifruje preuzete datoteke i ograničava skup korisnika i programa kojima je dozvoljeno da dešifruju ove datoteke. Usluga IRM može takođe ograničiti prava korisnika kojima je dozvoljeno čitanje datoteka, tako da oni ne mogu izvršavati radnje kao što je štampanje kopija datoteka ili kopiranje teksta iz njih.

Uslugu IRM možete koristiti u listama ili bibliotekama da biste ograničili širenje osetljivog sadržaja. Na primer, ako kreirate biblioteku dokumenata da biste informacije o budućim proizvodima podelili sa izabranim predstavnicima marketinga, uslugu IRM možete koristiti da sprečite ove pojedince da podele taj sadržaj sa drugima koji su zaposleni u kompaniji.

Na lokaciji SharePoint Server 2010 uslugu IRM možete primeniti na celu listu ili biblioteku, a ne na pojedinačne datoteke. Ovo olakšava doslednog nivoa zaštite za ceo skup dokumenata ili datoteka. IRM samim tim može da pomogne vašoj organizaciji u primeni smernica korporativne zaštite koje regulišu korišćenje i širenje poverljivih ili privatnih informacija.

Kako usluga IRM može pomoći u zaštiti sadržaja

Usluga IRM pomaže u zaštiti ograničenih sadržaja na sledeće načine:

 • Pomaže u sprečavanju autorizovanog pregledača da kopira, izmeni, štampa, šalje faksom ili kopira i lepi sadržaj za neautorizovano korišćenje

 • Pomaže u sprečavanju autorizovanog pregledača da kopira sadržaj korišćenjem funkcije „Print Screen“ u operativnom sistemu Microsoft Windows

 • Pomaže u sprečavanju neautorizovanog pregledača da pregleda sadržaj ako je poslat e-poštom posle preuzimanja sa servera

 • Ograničava pristup sadržaju na određeni vremenski period, posle koga korisnici moraju da potvrde svoje akreditive i da ponovo preuzmu sadržaj

 • Pomaže u primeni smernica korporativne zaštite koje regulišu korišćenje i širenje sadržaja u okviru vaše organizacije

Kako usluga IRM ne može pomoći u zaštiti sadržaja

Usluga IRM ne može zaštititi ograničeni sadržaj od sledećeg:

 • Brisanje, krađa, sakupljanje ili prenos zlonamernim programima kao što su trojanski konji, programi za evidenciju pritisaka na tastere i izvesni tipovi špijunskog softvera

 • Gubitak ili oštećenje zbog delovanja računarskih virusa

 • Ručno kopiranje ili prepisivanje sadržaja sa prikaza na ekranu

 • Digitalno ili filmsko fotografisanje sadržaja koji je prikazan na ekranu

 • Kopiranje pomoću programa nezavisnih proizvođača za hvatanje ekrana

 • Kopiranje metapodataka sadržaja (vrednosti kolona) korišćenjem programa nezavisnih proizvođača za hvatanje ekrana ili radnje kopiraj-i-nalepi

Vrh stranice

Kako IRM funkcioniše za SharePoint liste i biblioteke

IRM zaštita primenjuje se na datoteke na nivou liste ili biblioteke. Kada omogućite uslugu IRM za listu ili datoteku, možete da zaštitite svaki tip datoteke u toj listi ili biblioteci za koji je instaliran zaštitnik na svim izloženim Web serverima. Zaštitnik je program koji kontroliše šifrovanje i dešifrovanje datoteka sa uređenim pravima određenog formata datoteke.

SharePoint Server 2010 uključuje zaštitnike za sledeće tipove datoteka:

 • Microsoft Office InfoPath obrasci

 • Formati datoteka 97-2003 za sledeće Microsoft Office programe: Word, Excel i PowerPoint

 • Office Open XML formati za sledeće Microsoft Office programe: Word, Excel i PowerPoint

 • Format XML Paper Specification (XPS)

Ako vaša organizacija planira da koristi uslugu IRM za zaštitu drugih tipova datoteka pored gorenavedenih, administrator servera mora da instalira zaštitnike za ove dodatne formate datoteka.

Kada je usluga IRM omogućena za biblioteku, upravljanje pravima primenjuje se na sve datoteke u toj biblioteci. Kada je usluga IRM omogućena za listu, upravljanje pravima primenjuje se samo na datoteke koje su priložene stavkama liste, a ne na same stavke liste.

Kada korisnici preuzimaju datoteke iz liste ili biblioteke koja podržava uslugu IRM, datoteke se šifruju tako da samo autorizovani korisnici mogu da ih pregledaju. Svaka datoteka sa upravljanjem pravima takođe sadrži licencu za izdavanje koja nameće ograničenja osobama koje pregledaju datoteku. Tipična ograničenja obuhvataju pristup datoteci samo za čitanje, onemogućavanje kopiranja teksta, sprečavanje korisnika da sačuvaju lokalnu kopiju i sprečavanje korisnika da štampaju datoteku. Klijentski programi koji mogu da čitaju tipove datoteka koji podržavaju uslugu IRM koriste licencu za izdavanje u okviru datoteke sa upravljanjem pravima da bi primenili ova ograničenja. Na taj način datoteka sa upravljanjem pravima zadržava svoju zaštitu čak i posle preuzimanja sa servera.

Tipovi ograničenja koji se primenjuju na datoteku kada se preuzme iz liste ili biblioteke su zasnovane na pojedinačne korisničke dozvole na SharePoint lokaciju koja sadrži datoteku. Sledeća tabela objašnjava kako dozvole na lokacijama SharePoint Server 2010 odgovaraju dozvolama usluge IRM.

SharePoint Server 2010Dozvole

IRM dozvole

Upravljanje dozvolama, Upravljanje veb lokacijom

Puna kontrola (kao što je definisano u klijentskom programu): Ova dozvola obično omogućava korisniku čitanje, uređivanje, kopiranje, čuvanje i izmenu dozvola sadržaja sa kontrolisanim pravima.

Uređivanje stavki, Upravljanje listama, Dodavanje i prilagođavanje stranica

Uređivanje, kopiju, i Čuvanje: korisnik može da štampa datoteku samo ako je za potvrdu Dozvoli korisnicima da štampaju dokumente je izabran na stranici "postavke usluge Information Rights Management" za listu ili biblioteku.

Prikazivanje stavki

Čitanje: korisnika možete da čitate dokument, ali ne možete da ih kopirati ili izmenite njen sadržaj. Korisnik može da štampa samo ako je za potvrdu Dozvoli korisnicima da štampaju dokumente je izabran na stranici "postavke usluge Information Rights Management" za listu ili biblioteku.

Ostalo

Nema drugih dozvola koje direktno odgovaraju dozvolama usluge IRM.

Vrh stranice

Primena usluge IRM na listu ili biblioteku

Microsoft Active Directory Rights Management Services (AD RMS) u operativnom sistemu Windows Server 2008 podržava uslugu Information Rights Management za SharePoint lokacije. Nema odvojene ili dodatnih instalacija nisu potrebne.

Pre nego što primenite IRM na listu ili biblioteku, morate prvo da ga omogućite u centralnoj administraciji za vašu lokaciju. Pored toga, administrator servera mora da instalira zaštitnike na svim izloženim Veb serverima za svaki tip datoteke koji korisnici u vašoj organizaciji žele da zaštite pomoću usluge IRM.

Da biste na listu ili biblioteku primenili uslugu IRM, morate imati bar nivo dozvole za dizajn za tu listu ili biblioteku.

 1. Idite na listu ili biblioteku za koje želite da konfigurišete IRM.

 2. Na traci izaberite karticu Biblioteka, a zatim izaberite stavku Postavke biblioteke (ako radite na listi, izaberite karticu Lista, a zatim izaberite stavku Postavke liste).

 3. U okviru Dozvole i upravljanje izaberite stavku Information Rights Management.
  Ako se veza „Information Rights Management“ ne prikazuje, IRM možda nije omogućen za tu lokaciju. Obratite se administratoru servera da biste saznali da li je za lokaciju moguće omogućiti uslugu IRM. Veza „Information Rights Management“ se ne prikazuje za biblioteke slika.

 4. Na stranici „Postavke usluge Information Rights Management", potvrdite izbor Ograniči dozvole na dokumente u ovoj biblioteci po preuzimanju da biste na dokumente koji su preuzeti sa ove liste ili iz ove biblioteke primenili ograničenu dozvolu.

 5. U okviru dozvole smernica naslov, otkucajte opisno ime za smernice koje kasnije možete da koristite za razlikovanje od drugih smernica. Na primer, možete upisati Poverljivi podaci preduzeća Ako primenjujete ograničene dozvole na listu ili biblioteku koja sadrži poverljive dokumente kompanije.

 6. U okviru dozvole smernica opisotkucajte opis koji će se pojaviti osobama koje koriste ovu listu ili biblioteku koja sadrži objašnjenja o tome kako da rukuju dokumentima u ovu listu ili biblioteku. Na primer, možete da upišete govore o sadržaju ovog dokumenta samo sa drugim zaposlenima ako želite da ograničite pristup informacijama u ovim dokumentima na interno zaposlene.

 7. Da biste primenili dodatna ograničenja na dokumente u ovoj listi ili biblioteci, postupite na neki od sledećih načina:

  Da biste to uradili:

  Uradite ovo:

  Dozvolili osobama da štampaju dokumente iz liste ili biblioteke

  Potvrdite izbor Dozvoli korisnicima da štampaju dokumente.

  Dozvolili korisnicima koji imaju bar dozvolu „Pregledanje stavki” da pokrenu ugrađeni kôd ili makroe iz dokumenta.

  Potvrdite izbor Dozvoli korisnicima programski pristup sadržaju.

  Napomena: Ako izaberete ovu opciju, korisnici mogu pokrenuti kôd za izdvajanje sadržaja dokumenta.

  Zahtevali da korisnici potvrde svoje akreditive u određenim intervalima.

  Izaberite ovu opciju ako želite da pristup sadržaju ograničite na određeni vremenski period. Ako izaberete ovu opciju, korisničke licence za izdavanje za pristup sadržaju će isteći posle određenog broja dana i od korisnika će se zahtevati da pristupe serveru da bi verifikovali akreditive i preuzeli novu kopiju.

  Potvrdite izbor Korisnici moraju verifikovati svoje akreditive svakih, a zatim navedite broj dana za koje želite da dokument može da se prikazuje.

  Sprečili korisnike da u ovu listu ili biblioteku otpremaju dokumente koji ne podržavaju uslugu IRM.

  Ako izaberete ovu opciju, korisnici neće moći da otpremaju nijedan od sledećih tipova datoteke:

  • Tipovi datoteke za koje na svim izloženim Web serverima nije instalirana odgovarajuća zaštita usluge IRM.

  • Tipovi datoteka koje SharePoint Server 2010 ne može da dešifruje.

  • Tipovi datoteka koji imaju IRM zaštitu u nekom drugom programu

  Potvrdite izbor Ne dozvoli korisnicima da otpremaju dokumente koji ne podržavaju IRM.

  Uklonili ograničene dozvole iz ove liste ili biblioteke određenog datuma.

  Potvrdite izbor u polju za potvrdu Zaustavi ograničavanje dozvola na dokumentima u ovoj biblioteci i izaberite željeni datum.

 8. Kada izaberete sve željene opcije, kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×