Primena uslovnog oblikovanja u programu Excel

Važno: Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Uslovno oblikovanje vam omogućava da primenite boje na ćelije na osnovu određenih uslova, kao što su duplirane vrednosti, vrednosti koje ispunjavaju određene uslove, kao što je veća od 100, ili jednako je "Prihod" sa pravila za markiranje ćelija i pravila za prve/poslednje. Takođe možete prikazati kako pojedinačne ćelije rang protiv opseg vrednosti pomoću traka podataka, skale boja i skupovi ikona. Uslovno oblikovanje je dinamički, pa kako se vrednosti menjaju, oblikovanje će automatski podesi.

Opcije uslovnog oblikovanja

Uslovno oblikovanje sa skale boja

Uslovno oblikovanje izbora

Uslovno oblikovanje sa skalom sa tri boje

Napomena: Pre Excel 2007, pravila uslovnog oblikovanja treba da kreirate pomoću formule, a podržano samo tri nivoa. Uslovno oblikovanje od programa Excel 2007, ima mnogo unapred definisanih pravila koja se lako da biste primenili, i može da podrži do 64 nivoa. Ako imate oblikovanja situaciju koja nije moguće kreirati pomoću unapred definisanih uslovna oblikovanja, onda možete da i dalje koristite formule za primenu uslovnog oblikovanja.

U ovoj temi demonstriraćemo nekoliko metoda primene neke od ovih unapred definisanih pravila uslovnog oblikovanja. Samo imajte na umu da su hiljade različite kombinacije možete da kreirate, tako da možete da eksperimentišete sa ih dok ne pronađete šta vam najviše odgovara. Možete takođe trebalo bi da pažljivo od publici, nije teško Primena mnogo različitih uslovna oblikovanja da je teško za nekoga da shvatite koju pokušavate da prikažete.

Možete da istaknete duplirane stavke u koloni podataka:

Uslovno oblikovanje dupliranih vrednosti su istaknute

 1. Izaberite opseg kojem želite da oblikujete duplirane vrednosti bojom, kao što su ime zaposlenog kolonu u ovom slučaju.

 2. Na kartici Početak , kliknite na dugme Uslovno oblikovanje > Pravila za markiranje ćelija > Duplirane vrednosti.

  Duplirane vrednosti

 3. Sa padajuće liste opcija izaberite format, a zatim kliknite na dugme u redu da biste oblikovali ćelije.

  Markira duplikate opcije oblikovanja

Sada opsega oblikovana duplirane stavke markirane u boju koju ste izabrali.

Sortiranje po boji

Uzmite duplirane pretragu korak dalje tako što ćete Sortiranje liste po boji. Ovo da biste olakšali da biste primenili masovne promene duplikate, kao što su brisanja.

 1. Kliknite bilo gde u opsegu podataka, a zatim na kartici " podaci ", kliknite na dugme Sortiraj i Filtriraj > Sortiraj.

 2. Izaberite Ime zaposlenog za opciju " Sortiraj po " Sortiraj po > Boja ćelije, a zatim redosled > izaberite boju za sortiranje > Na vrhui kliknite na dugme u redu.

Podaci > Sortiraj > Sortiraj po opcije boje

Sortiranje tabele će grupisali duplikate na vrhu:

Uslovno oblikovanje sa duplikate vrednosti sortirane na vrh liste

Opciju Prvih 10 stavki možete brzo da identifikujete gornje izvođači u opsegu, kao što je prvih 10 klijentima u liste zasnovane na rang. Slično tome, možete da odaberete Poslednjih 10 stavki, gornje i donje 10%, ili Above/Below proseka. Možete da promenite u 10 god vrednost želite kad ste izabrali pravila. U sledećem primeru, možemo su istaknute prvih 10 prihod nastupe.

Uslovno oblikovanje prvih 10 stavki primenjena u opseg
 1. Izaberite opseg koji želite da oblikujete. U prethodnom primeru je kolone "prihod".

 2. Na kartici Početak , kliknite na dugme Uslovno oblikovanje > Pravila za prve/poslednje > Prvih 10 stavki.

  Opcije formata uslovnog oblikovanja prvih 10
 3. Zatim možete da podesite broj opcije nagore ili nadole i boju za popunjavanje.

  Uslovno oblikovanje izbora prvih 10 stavki

Kada koristite uslovno oblikovanje da biste prikazali Trake podataka, Excel crta trake u svakoj ćeliji čiju dužinu odgovara da vrednost ćelije u odnosu na druge ćelije u izabranom opsegu.

Uslovno oblikovanje traka sa podacima primenjuju u opseg
 1. Izaberite opseg koji želite da oblikujete. U ovom slučaju, je kolone "prihod".

 2. Na kartici Početak , kliknite na dugme Uslovno oblikovanje > Traka podataka > izaberite stil preliva ili Puna Popuna po vašem izboru.

  Uslovno oblikovanje Galerija stilova traka podataka
 3. Ako želite da sortirate listu nakon primene na trake podataka, samo Izaberite kolonu i na kartici " podaci ", kliknite na dugme Sortiraj i Filtriraj, zatim izaberite stavku Brzo sortiranje po rastućem redosledu ili Brzo sortiranje po opadajućem redosledu opciju da biste sortirali po rastućem ili opadajućem redosledu.

Koristite skup ikona, možete vizuelno označiti gde vrednosti spadaju u okviru određenog opsega na broj ili procenat skali. U sledećem primeru, mi prikazujemo regionalne performansi cilju sa pozitivan Uslovno oblikovanje pozitivan ikona , neutralno Uslovno oblikovanje neutralno ikona i negativne Uslovno oblikovanje negativan ikona ikone.

Uslovno oblikovanje skup ikona primenjena u opseg
 1. Izaberite opseg koji želite da oblikujete.

 2. Na kartici Početak , kliknite na dugme Uslovno oblikovanje > Skupovi ikona > izaberite ikonu za postavljanje stil koji sami odaberete.

  Opcije uslovnog oblikovanja skup ikona
 3. Excel će pokušati da tumačenje podataka i oblikovanje u skladu sa tim, ali ako želite da promenite, možete da odete na karticu Početak i kliknite na dugme Uslovno oblikovanje > Upravljanje pravilima > izaberite Ikonu skup pravila > Uređivanje pravila. Zatim prilagodite u odeljku "Prikaz svaku ikonu prema ova pravila" . U ovom slučaju, koristite podešavanje pravila tako da sve veća od 45000 je pozitivan, sve između 40 000 i 45000 je neutralno i ništa manje od 40 000 negativni.

  Dijalog uslovnog oblikovanja skup ikona opcija

Uslovno oblikovanje sa skalom sa tri boje

Koristite Skale boja, možete da istaknete vrednosti da biste prikazali opsega i uporedili uspeha i neuspeha u ovom slučaju, Jan-Jun.

 1. Izaberite opseg koji sadrži vrednosti koje želite da oblikujete.

 2. Na kartici Početak , kliknite na dugme Uslovno oblikovanje > Skale boja > izaberite stavku skala po vašem izboru. U ovom slučaju, koristili smo Crveno – žuti - skale boja zelene boje .

  Skala boje crveno žuto zeleno

Ako želite da primenite oblikovanje na svaki drugi red u vašim podacima, to možete uraditi pomoću uslovnog oblikovanja formule, ali je lakše jednostavno oblikujte podatke kao tabelu. Izaberite ćeliju u opsegu podataka i izaberite stavke Početak > Stilovi > Oblikuj kao tabelu > izaberite stil koji sami odaberete iz Galerije stilovai Excel će odmah transformacija podatke u tabelu.

Galerija stilova Excel tabele

Ako želite samo oblikovanje tabele, ali ne dodatna funkcionalnost tabele, možete da konvertujete tabelu povratno konvertovali u opseg. Kliknite bilo gde unutar tabele opsega, a zatim kliknite na karticu na traciAlatke za tabele > Dizajn > Alatke > Konvertuj u opseg.

Više informacija o Excel tabelama ovde: Kreiranje ili brisanje Excel tabele u radnom listu.

Ako nijedan od gorenavedenih opcija koju tražite, možete da kreirate sopstveni pravila uslovnog oblikovanja.

 1. Izaberite ćelije koje želite da oblikujete.

 2. Na kartici Početak kliknite na dugme Uslovno oblikovanje > Novo pravilo.

  Novo pravilo za oblikovanje

 3. Kreirajte pravilo i navedite svoje opcije oblikovanja, a zatim kliknite na dugme u redu. Korišćenje formule za primenu uslovnog oblikovanja možete da vidite i više detalja.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Uvek, možete da zatražite od stručnjak Excel zajednica, dobijanje podrške za odgovore zajedniceili ukazuju na novu funkciju ili poboljšani Excel korisnik glas.

Napomena: Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Takođe pogledajte

Brzi start: Primena uslovnog oblikovanja

Korišćenje formule za primenu uslovnog oblikovanja

Korišćenje uslovnog oblikovanja za isticanje datuma u programu Excel

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×