Primena uslovnog oblikovanja u programu Excel

Uslovno oblikovanje omogućava primenu boja na ćelije koje odgovaraju određenim uslovima, kao što su duplirane vrednosti ili vrednosti koje ispunjavaju određene kriterijume – kao što je „veće od 100“ ili „jednako prihodu“. Postoje opcije za pravila za isticanje ćelija i konfigurisanje pravila za prvo/poslednje. Takođe možete da prikažete kako se pojedinačne ćelije rangiraju u odnosu na opseg vrednosti pomoću traka podataka, skala boja i skupova ikona. Uslovno oblikovanje je dinamičko, što znači da se oblikovanje automatski prilagođava promenama vrednosti.

Opcije uslovnog oblikovanja

Uslovno oblikovanje sa skalama boja

Izbori uslovnog oblikovanja

Uslovno oblikovanje sa skalom sa tri boje

Napomena: Pre programa Excel 2007, pravila uslovnog oblikovanja morala su da se prave pomoću formule i podržavala su samo tri nivoa. Od verzije Excel 2007, uslovno oblikovanje ima mnogo unapred definisanih pravila koja se lako primenjuju i može da podrži do 64 nivoa. Ako imate potrebu za nekim oblikovanjem koje nije moguće kreirati putem unapred definisanog uslovnog oblikovanja, možete da  koristite formulu da biste primenili to uslovno oblikovanje.

U ovoj temi pokazaćemo vam nekoliko metoda primene nekih od ovih unapred definisanih pravila uslovnog oblikovanja. Postoje hiljade potencijalnih kombinacija, tako da bi trebalo da eksperimentišete sa njima dok ne pronađete šta vam najviše odgovara. Takođe, odvojite vreme da razmislite o publici, jer previše složenosti otežava razumevanje namene.

Pratite korake da biste istaknuli duplirane stavke u koloni podataka:

Uslovno oblikovanje sa istaknutim dupliranim vrednostima

 1. Odaberite opseg u kojem treba da oblikujete duplirane vrednosti bojom, kao što je ovaj primer „Ime zaposlenog“.

 2. Na kartici Početak izaberite stavke Uslovno oblikovanje > Pravila za isticanje ćelija > Duplirane vrednosti.

  Duplirane vrednosti

 3. Izaberite oblikovanje sa padajuće liste opcija, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Opcije oblikovanja za isticanje duplikata

Opseg će prikazati format koji ističe duplirane stavke bojom koju ste odabrali.

Pretragu duplikata možete dodatno da unapredite sortiranjem liste po boji. Time ćete olakšati primenu masovnih promena na duplikate, na primer njihovo brisanje.

Sledite ove korake:

 1. Kliknite bilo gde u opsegu podataka i izaberite stavke Podaci>Sortiranje i filtriranje>Sortiranje.

 2. Izaberite stavku Ime zaposlenog za opciju Sortiraj po , odaberite stavku „Boja ćelije“ u padajućem meniju Sortiraj po, a zatim izaberite boju u opciji Redosled i odaberite Na vrhu u poslednjoj padajućoj listi. Kliknite na dugme U redu da biste primenili ovo oblikovanje.

Opcije Podaci > Sortiraj > Sortiraj po boji

Sortirana tabela će grupisati duplikate u vrhu:

Uslovno oblikovanje sa dupliranim vrednostima sortiranim u vrhu liste

Opcija Prvih 10 stavki može brzo da identifikuje najbolje izvođače u opsegu, na primer prvih 10 klijenata na listi na osnovu ranga. Slično tome, možete da odaberete i opcije Poslednjih 10 stavki, Prvih/poslednjih 10% ili Iznad/ispod proseka. Kad izaberete pravilo, prvih 10 možete da promenite u bilo koju vrednost koju želite.

Pratite sledeće korake da biste videli kako da istaknete 10 najvećih prihoda.

Uslovno oblikovanje sa prvih 10 stavki primenjeno na opseg
 1. Izaberite opseg koji želite da oblikujete. Na slici iznad, odabrali smo kolonu Prihod.

 2. Na kartici Početak izaberite stavke Uslovno oblikovanje > Pravila za prve/poslednje > Prvih 10 stavki.

  Uslovno oblikovanje sa opcijama oblikovanja za prvih 10 stavki
 3. Onda možete da prilagodite broj opcija na manji ili veći broj, kao i da promenite boju popune.

  Uslovno oblikovanje sa izborom prvih 10 stavki

Kad koristite uslovno oblikovanje da biste prikazali trake podataka, Excel crta traku u svakoj ćeliji čija dužina odgovara vrednosti ćelije u odnosu na druge ćelije u izabranom opsegu.

Pratite korake ispod da biste prošli kroz primer.

Uslovno oblikovanje sa trakama podataka primenjenim na opseg
 1. Izaberite opseg koji želite da oblikujete. Na slici iznad, odabrali smo kolonu Prihod.

 2. Na kartici Početak izaberite stavke Uslovno oblikovanje > Trake podataka. Zatim izaberite stil Preliv boja ili Puna popuna po svom izboru.

  Galerija stilova za traku podataka za uslovno oblikovanje
 3. Ako želite da sortirate listu nakon primene traka podataka, samo izaberite kolonu. Zatim na kartici Podaci kliknite na dugme Sortiraj i filtriraj, a zatim izaberite opcije Brzo sortiranje po rastućem redosledu ili Brzo sortiranje po opadajućem redosledu da biste sortirali po rastućem ili opadajućem redosledu.

Pomoću skupa ikona možete da vizuelno označite gde se vrednosti nalaze u okviru određenih opsega na skali brojeva ili procenata. U sledećem odeljku prikazujemo regionalne performanse namenjene ispunjavanju standarda kao pozitivne Uslovno oblikovanje sa ikonom „Pozitivno“ , neutralne Uslovno oblikovanje sa ikonom „Neutralno“ i negativne Uslovno oblikovanje sa ikonom „Negativno“ ikone.

Pratite korake ispod da biste videli kako se to radi.

Skup ikona za uslovno oblikovanje primenjen na opseg

 1. Izaberite opseg koji želite da oblikujete.

 2. Na kartici Početak kliknite na dugme Uslovno oblikovanje > Skup ikona. Onda,. odaberite stil podešenog stila ikone po Vašem izboru.

  Uslovno oblikovanje sa opcijama za skup ikona


 3. Excel će pokušati da adekvatno protumači podatke i oblikovanje. Ako želite to da promenite, idite na karticu Početak, izaberete stavke Uslovno oblikovanje > Upravljanje pravilima. Zatim izaberite stavke Pravilo za skup ikona > Uredi pravilo. Zatim prilagodite odeljak „Prikaži sve ikone u skladu sa ovim pravilima”. U ovom slučaju, postavljamo pravilo tako da je sve veće od 45.000 pozitivno, sve između 40.000 i 45.000 je neutralno, a sve manje od 40.000 je negativno.

  Uslovno oblikovanje sa dijalogom sa opcijama za skup ikona

Pomoću skala boja možete da istaknete vrednosti da biste prikazali opseg i uporedili visoke i niske vrednosti, u ovom slučaju od januara do juna.

Uslovno oblikovanje sa skalom sa tri boje

Sledite ove korake:

 1. Izaberite opseg koji sadrži vrednosti koje treba da oblikujete.

 2. Na kartici Početak izaberite stavke Uslovno oblikovanje > Skale boja. Izaberite skalu po svom izboru. U ovom slučaju koristili smo crvenu – žutu - zelenu skalu boja.

  Skala boja crveno-žuto-zeleno

Ako želite da primenite oblikovanje na svaki drugi red u podacima, to možete da uradite pomoću formule za uslovno oblikovanje. Međutim, mnogo je lakše jednostavno oblikovati podatke kao tabelu. Izaberite ćeliju u opsegu podataka i izaberite stavke Početak > Stilovi > Oblikuj kao tabelu. Zatim odaberite željeni stil iz okvira Galerija stilova , a Excel će odmah pretvoriti podatke u tabelu.

Galerija stilova u Excel tabeli

Ako želite samo oblikovanje tabele, ali ne i dodatnu funkcionalnost tabele, možete ponovo da konvertujete tabelu u opseg. Kliknite bilo gde u okviru opsega tabele, a zatim izaberite karticu Alatke za tabele na traci > Dizajn > Alatke > Konvertuj u opseg.

Više o Excel tabelama možete saznati ovde: Kreiranje ili brisanje Excel tabele na radnom listu.

Ako vam nijedna od gorenavedenih opcija ne odgovara, možete da napravite vlastito pravilo za uslovno oblikovanje u nekoliko lakih koraka:

 1. Izaberite ćelije koje želite da oblikujete.

 2. Na kartici Početak kliknite na dugme Uslovno oblikovanje > Novo pravilo.

  Novo pravilo za oblikovanje

 3. Napravite pravilo i navedite opcije za oblikovanje, a zatim kliknite na dugme U redu. Više detalja možete da potražite i u članku Korišćenje formule za primenu uslovnog oblikovanja.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×