Primena ili uklanjanje ivica ćelije na radnom listu

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Korišćenjem unapred definisane stilove ivica, možete brzo da dodate ivicu oko ćelija ili opsega ćelija. Ako unapred definisane ivice ne zadovoljava vaše potrebe, možete da kreirate prilagođenu ivicu.

Napomena : Ivice ćelija koje ste primenili se pojavljuju na odštampanim stranicama. Ako ne koristite ivice ćelija, ali želite koordinatnu liniju ivice radnog lista da se vide na odštampanim stranicama, možete da prikažete koordinatne linije. Više informacija potražite u članku Štampanje sa ili bez linije koordinatne mreže ćelija.

Primena unapred definisane ivice ćelije

 1. Na radnom listu Izaberite ćeliju ili opseg ćelija koje želite da dodate ivicu, promenite stil ivice na ili uklonite ivicu.

 2. Na kartici Početak, u grupi Font izvršite jednu od sledećih radnji:

  • Da biste primenili na novi ili drugačiji stil ivice, kliknite na strelicu pored dugmeta Ivica Slika dugmeta , a zatim izaberite stil ivice.

   Savet : Da biste primenili prilagođeni stil ivice ili dijagonalnu ivicu, izaberite stavku Još ivica. U dijalogu Oblikovanje ćelija , na kartici Ivica , u okviru linije i boju, kliknite na stil linije i boju koju želite. U okviru početne postavke i ivice, izaberite jedno ili više dugmadi da biste odredili položaj ivica. Dva dijagonalnu ivicu dugmad Slika dugmeta   Slika dugmeta su dostupne u okviru Ivica.

  • Da biste uklonili ivice ćelija, kliknite na strelicu pored dugmeta Ivica Slika dugmeta , a zatim kliknite na dugme Bez ivice Slika dugmeta .
   Slika glavne trake programa Excel

 • Dugme Ivice prikazuje poslednji korišćeni stil ivice. Da biste primenili taj stil, kliknite na dugme Ivice umesto na strelicu pored njega.

 • Ako na izabranu ćeliju primenite ivicu, ona se primenjuje i na susedne ćelije sa kojima se izabrana ćelija graniči. Na primer, ako primenite ivicu u vidu okvira da biste uokvirili opseg B1:C5, ćelije D1:D5 će dobiti levu ivicu.

 • Ako na zajedničku graničnu liniju između ćelija primenite dva različita tipa ivica, prikazuje se ivica koja je poslednja primenjena.

 • Izabrani opseg ćelija oblikuje se kao jedinstven blok ćelija. Ako na opseg ćelija B1:C5 primenite desnu ivicu, ona će se prikazati samo na desnoj ivici ćelija C1:C5.

 • Ako želite da istu ivicu odštampate na ćelijama razdvojenim prelomom stranice, ali se ivica pojavljuje samo na jednoj stranici, možete da primenite unutrašnju ivicu. Na ovaj način možete da odštampate ivicu na dnu poslednjeg reda jedne stranice i da tu istu ivicu upotrebite na vrhu prvog reda naredne stranice. Postupite na sledeći način:

  1. Izaberite redove sa obe strane preloma stranice.

  2. Kliknite na strelicu pored dugmeta Ivica Slika dugmeta , a zatim izaberite stavku Još ivica.

  3. U okviru početne postavke, kliknite na unutar dugme Slika dugmeta .

  4. U okviru Ivica, u dijagramu za pregled uklonite vertikalnu ivicu tako što ćete kliknuti na nju.

Uklanjanje ivice ćelije

 1. Na radnom listu Izaberite ćeliju ili opseg ćelija koje želite da uklonite ivicu.

  Da biste otkazali selekciju ćelija, kliknite na bilo koju ćeliju u radnom listu.

 2. Na kartici Početak , u grupi Font kliknite na strelicu pored dugmeta Ivica Slika dugmeta , a zatim kliknite na dugme Bez ivice Slika dugmeta .

  Slika glavne trake programa Excel

Vrh stranice

Kreiranje prilagođene ivice ćelije

Možete kreirati stil ćelije koji uključuje prilagođenu ivicu, a zatim taj stil ćelije možete primeniti kada budete želeli da prikažete prilagođenu ivicu oko izabranih ćelija.

 1. Na kartici Početak, u grupi Stilovi izaberite stavku Stilovi ćelija.

  Slika glavne trake programa Excel

  Savet : Ako ne vidite dugme Stilovi ćelija , kliknite na dugme Stilovi, a zatim kliknite na dugme još dugmeta u Slika dugmeta pored polja stilova ćelija.

 2. Izaberite stavku Novi stil ćelije.

 3. U polje Ime stila upišite odgovarajuće ime za novi stil ćelije.

 4. Kliknite na dugme Oblikovanje.

 5. Na kartici Ivica, u okviru Linija, u polju Stil izaberite stil linije koji želite da koristite za ivicu.

 6. U polju Boja izaberite boju koju želite da koristite.

 7. U okviru Ivica kliknite na dugmad ivica da biste kreirali ivicu koju želite da koristite.

 8. Kliknite na dugme U redu.

 9. U dijalogu Stil, u okviru Stil uključuje (po primeru) opozovite izbore u poljima za potvrdu za oblikovanja koja ne želite da uključite u stil ćelije.

 10. Kliknite na dugme U redu.

 11. Da biste primenili stil ćelije, izvršite sledeće radnje:

  1. Izaberite ćelije koje želite da oblikujete pomoću prilagođene ivice ćelije.

  2. Na kartici Početak, u grupi Stilovi izaberite stavku Stilovi ćelija.

  3. Izaberite stil ćelije koji želite da primenite.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×