Prilagođavanje lokacije centra za pretraživanje

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Predložak lokacije centra za pretraživanje dizajniran je tako da se lako prilagođava ili proširuje bez upotrebe koda, tako da korisnicima možete da obezbedite odgovarajuće iskustvo pretraživanja. Ovaj članak nudi pregled visokog nivoa načina na koji lokacija centra za pretraživanje funkcioniše, načine za početak njenog prilagođavanja i resurse za više informacija.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Kako funkcioniše lokacije centra za pretragu

Načini prilagođavanja lokacije centra za pretragu

Uređivanje stranice na lokaciji centra za pretragu

Dodavanje Veb segmenta na stranicu na lokaciji centra za pretragu

Uređivanje Veb segmenta pomoću njegove okno sa alatkama

Resursi za više informacija

Funkcionisanje lokacije centra za pretraživanje

Najjednostavnije opisano, kada korisnik otkuca upit u Veb segmentu polja za pretragu na stranici za pretraživanje (default.aspx) na lokaciji centra za pretraživanje, mašina za upit šalje zahtev usluzi pretrage. Usluga pretrage vraća rezultate koji se prikazuju u različitim Veb segmentima na stranici sa rezultatima pretrage (results.aspx). Isti proces se odvija kada korisnik kreira upit pomoću stranice sa više opcija pretraživanja (advanced.aspx). Korisnicima se prikazuju samo rezultati za čije prikazivanje imaju dozvolu.

Predložak lokacije centra za pretraživanje preduzeća, dostupan uz Microsoft SharePoint Server 2010, sadrži dve dodatne stranice koje su korisne kada vaša organizacija uvozi informacije o zaposlenima u SharePoint. Korisnici mogu da otkucaju upit za svojstva na stranici people.aspx, na primer ime, radno mesto ili oblast stručnosti, a rezultati se prikazuju na stranici peopleresults.aspx.

Sve stranice za pretraživanje su stranice sa Veb segmentima i unapred su konfigurisane sa nekim Veb segmentima za pretragu koji se mogu konfigurisati na osnovu vaših potreba. Veb segmente možete da dodajete i uklanjate, kao i da ih premeštate na stranicama. Veb segmenti su pojedinačne i posebne komponente koje mogu da prikazuju rezultate ili prihvataju upite, ali zajednički rade na kreiranju utiska korisnika pri radu.

Lokacija centra za pretraživanje, kao i druge lokacije u organizaciji, nasleđuje dozvole. Takođe možete da podesite da lokacija koristi jedinstvene dozvole. Korisnici moraju da imaju dozvole da bi pristupili lokaciji kako bi izvršili upit i videli rezultate.

Vrh stranice

Načini prilagođavanja lokacije centra za pretraživanje

Postoji nekoliko načina na koje možete da prilagodite stranice u centru za pretraživanje. Jedan jednostavan način jeste izmena svojstava podrazumevanih Veb segmenata. Na primer, broj rezultata koji korisnici vide na stranici sa rezultatima pretrage možete da promenite tako što ćete promeniti svojstva Veb segmenta za osnovne rezultate.

Neki Web segmenti imaju na svojstvo XSL Veb segment koji omogućava dodatno prilagođavanje izgled i raspored. Sa malo znanja XSLT, možete da promenite kako bi prikazao rezultate na stranici. Na primer, rezultati pretrage ključnih reči su navedena u boldface tip podrazumevano. Promenom na XSL može promeniti rezultata da biste markirali ključne reči u žuta.

Da biste promenili izgled i utisak pri radu sa stranicom, možete da dodate ili uklonite Veb segmente ili da promenite njihovu poziciju. Obezbeđeno je nekoliko spremnih Veb segmenata za pretragu koji su već programirani za prikaz rezultata ili pružanje funkcija za dizajn korisničkog interfejsa. Sledi lista Veb segmenata za pretragu i opis funkcionisanja svakog od njih.

Ime Veb segmenta

Opis

Polje za pretragu sa više opcija

Mesto unosa za naprednu pretragu. Omogućava ograničenije upite, na primer za metapodatke dokumenta.

Dvojna kineska pretraga

Pretražuje sadržaj na dvojnom kineskom jeziku

Spoljni rezultati

Prikazuje rezultate za upit unet u Veb segment polja za pretragu u odnosu na spoljni izvor, na primer Live.com.

Tabla za sužavanje obima pretrage osoba

Prikazuje rezultate pretrage osoba, na primer dokumente koje su one kreirale.

Polje za pretragu osoba

Lokacija na koju se unose upiti u vezi sa osobama.

Osnovni rezultati pretrage osoba

Prikazuje rezultate pretrage upita u vezi sa osobama.

Tabla za sužavanje obima pretrage

Prikazuje rezime rezultata, na primer na osnovu tipa dokumenta ili autora.

Srodni upiti

Obezbeđuje listu veza ka upitima sličnim ključnim rečima ili frazama unetim u polje za pretragu.

Radne veze pretrage

Omogućava korisnicima da kliknu na hiperveze u skupu rezultata, na primer na RSS ili „Upozori me“.

Najbolji pokušaji pretrage

Prikazuje rezultate URL adresa koje se podudaraju sa određenim ključnim rečima.

Polje za pretragu

Lokacija na kojoj korisnici unose upite za ključne reči.

Osnovni rezultati pretrage

Prikazuje skup rezultata, tabelarne podatke, metapodatke i URL adrese. Obuhvata opis rezultata, koji se naziva i isečak.

Straničenje pretrage

Brojevi stranica i strelice napred/nazad za skup rezultata.

Statistika pretrage

Prikazuje ukupne rezultate za dati upit, kao i vreme koje je bilo potrebno za njihovu obradu.

Rezime pretrage

Obezbeđuje alternativno pisanje upita. Poznat je i kao Veb segment „Da li ste mislili?“.

Pretraga vizuelnih najboljih pokušaja

Poboljšanje najboljih pokušaja u FAST Search Server 2010 za SharePoint koja omogućava upotrebu slike i na osnovu HTML sadržaj.

Najvažniji spoljni rezultati

Prikazuje listu sa brojem „x“ najvažnijih rezultata sa konfigurisane lokacije.

Veb segmenti koje vidite mogu se razlikovati u zavisnosti od proizvoda koji ste instalirali. Takođe, vlasnik Veb lokacije najvišeg nivoa može da ukloni Veb segment ili da promeni njegov naslov.

Vrh stranice

Uređivanje stranice na lokaciji centra za pretraživanje

Stranice možete da uredite pomoću pregledača ili neke druge alatke kao što je SharePoint Designer. Da biste uredili lokaciju centra za pretraživanje (default.aspx) ili stranicu sa rezultatima (results.aspx), morate da imate dozvole vlasnika lokacije ili više.

  • Na matičnoj stranici lokacije centra za pretraživanje ili stranici sa rezultatima, u meniju Radnje na lokaciji izaberite stavku Uredi stranicu.

Stranica je sada u režimu uređivanja, što vam omogućava da dodajete i uklanjate Veb segmente ili da promenite njihov položaj na stranici.

Ako vaša lokacija ima omogućeno objavljivanje, potrebno je da prijavite promene da bi korisnici mogli da ih vide.

Vrh stranice

Dodavanje Veb segmenta na stranicu na lokaciji centra za pretraživanje

Veb segmenti su moduli koji sadrže delove koda koji se može dodati stranice sa Web segmentima i izmene za vaše potrebe. Više od 15 pretrage Web segmenata obezbeđena su SharePoint Server 2010, opsegu od za Veb segment pretrage, kojoj korisnici unose upite da biste nekoliko vrste rezultata pretrage Veb segmenata. Rezultati Web segmenata omogućavaju vam da biste odabrali i konfigurišete iskustva rezultata pretrage za korisnike. Koristite sledeću proceduru da biste postavili Veb segmenta na stranicu.

  1. Na matičnoj stranici lokacije centra za pretraživanje ili stranici sa rezultatima, u meniju Radnje na lokaciji izaberite stavku Uredi stranicu.

  2. U zoni Veb segmenata kojoj želite da dodate Veb segment kliknite na dugme Dodaj Veb segment.

  3. U okviru Kategorije odaberite opciju Pretraga da biste prikazali Veb segmente za pretragu.

  4. Kliknite na ime Veb segmenta koji želite da dodate na stranicu.

  5. Kliknite na dugme Dodaj da biste dodali Veb segment na stranicu.

Vrh stranice

Uređivanje Veb segmenta pomoću okna sa alatkama

Veb segmenti se u velikoj meri mogu konfigurisati, što znači da su fleksibilni i mogu da služe različitim potrebama. Veb segment konfigurišete nakon njegovog dodavanja na stranicu tako što u meniju Uređivanje birate stavke Izmeni deljeni Veb segment ili Uredi Veb segment. Da biste konfigurisali Veb segment kada je stranica u upotrebi, uverite se da ste stranicu postavili u režim uređivanja.

Svi Veb segmenti imaju najmanje jednu grupu jedinstvenih svojstava i nekoliko grupa svojstava koja su zajednička za sve Veb segmente. Zajednička svojstva obuhvataju postavke kao što su izgled i raspored.

Vrh stranice

Resursi za više informacija

Informacije o radu sa Web segmentima i konfigurisanju zajednička svojstva Veb segmenata potražite u članku SharePoint Foundation 2010 pomoći. Da biste saznali više o radu sa pretrage Web segmenata ili kreiranju prilagođene lokacije centra za pretraživanje, uključujući informacije o radu sa XSLT, pogledajte teme ispod resursima na www.microsoft.com \enterprisesearch ili na lokaciji MSDN www.microsoft.com.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×