Prikazivanje upita i upravljanje njima u radnoj svesci (Power Query)

Prikazivanje upita i upravljanje njima u radnoj svesci (Power Query)

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Napomena : Power Query je poznat kao Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016. Informacije koje su pružene ovde odnose se na oba. Da biste saznali više, pročitajte članak Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016.

Power Query upitima možete da upravljate u oknu Upiti radne sveske u programu Excel.

Prvi koraci

To je naročito korisno ako imate previše upita u Excel radnoj svesci, a ne želite da se krećete kroz listove radne sveske da biste pronašli traženi upit. Okno Upiti radne sveske vam omogućava i da izvršite druge akcije na upitima radne sveske kao što su uređivanje, dupliranje, upućivanje, objedinjavanje, dodavanje, deljenje i brisanje upita.

Prikazivanje upita i upravljanje njima u radnoj svesci:

 1. Otvorite Excel radnu svesku koja sadrži upite.

 2. Prijavite se u Power BI ako želite da delite neki od upita iz radne sveske. U suprotnom, preskočite taj korak i idite na sledeći. Da biste se prijavili u Power BI, na kartici POWER QUERY kliknite na dugme Prijavi me. U dijalogu Prijavljivanje kliknite na dugme Prijavi me, a zatim unesite informacije o nalogu organizacije koje ste koristili za upisivanje u Power BI.

 3. U odeljku Upravljanje upitima kartice POWER QUERY izaberite stavku Radna sveska.

 4. Okno Upiti radne sveske prikazuje sve upite u radnoj svesci. Upiti su sortirani po datumu i vremenu kada su deljeni ili poslednji put izmenjeni sa najnovijim upitom na vrhu liste.

 5. Kliknite na ime upita da biste videli podatke na koje upućuju odgovarajući upiti u radnoj svesci.

 6. U oknu Upiti radne sveske možete da izvršite razne radnje na upitu na bilo koji od sledeća dva načina:

  1. U oknu Upiti radne sveske kliknite desnim tasterom miša na upit, a zatim izaberite odgovarajuću opciju iz kontekstualnog menija. Pomoću kontekstualnog menija možete da

   Kontekst upita u radnoj svesci
  2. Postavite pokazivač miša na ime upita u oknu Upiti radne sveske i izaberite odgovarajuću opciju na padajućem ekranu pregleda. Imajte u vidu da su opcije Dupliraj, Uputi na, Objedini, Dodaj i Svojstva dostupne u iskačućem meniju koji se pojavljuje kada kliknete na tri tačke () pored opcije SLANJE U KATALOG PODATAKA na padajućem ekranu pregleda.

   Upravljanje upitima radne sveske

 7. Na upitima radne sveske možete da izvršite sledeće radnje:

  • Uredi: Uredite izabrani upit u Uređivaču upita.

  • Dupliraj: Kreira kopiju upita u određenom vremenskom trenutku. Podrazumevano, ime novog upita je ime originalnog upita sa dodatom celobrojnom vrednošću u zagradama, koja se automatski povećava svaki put kada duplirate originalni upit. Na primer, ako duplirate Upit1, kreira se novi upit sa istim koracima upita pod imenom Upit1 (2). Ime novog upita možete da promenite kako biste ga lako prepoznali. Naredne promene originalnog upita neće uticati na novi upit.

  • Uputi na: Kreira novi upit koji upućuje na rezultat originalnog upita. Novi upit prati sličnu konvenciju imenovanja kao dupliranje upita. Ime novog upita možete da promenite kako biste ga lako prepoznali. Naredne promene originalnog upita uticaće na novi upit ako se promeni rezultat.

  • Izbriši: Izbrišite upit.

  • Objedini i Dodaj: Objedinite i dodajte kolone u upit sa kolonama koje se podudaraju sa kolonama u drugim upitima u radnoj svesci. Dodatne informacije o objedinjavanju i dodavanju upita u programskom dodatku Power Query potražite u članku Kombinovanje više upita.

  • Slanje u katalog podataka: Delite upit. Dodatne informacije potražite u članku Deljenje upita. Ova opcija je dostupna samo ako ste prijavljeni u Power BI.

  • Premesti u grupu: Napravite novu grupu ili premestite upit u grupu.

  • Svojstva: Uredite ime i opis.

Srodne teme

Pomoć za iskustvo upravljanja podacima u dodatku Power BI za Office 365

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×