Prikazivanje odnosa između formula i ćelija

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Radni list sa strelicama za praćenje Ponekad je teško proveriti tačnost formula ili pronaći izvor neke greške kada formula koristi prethodne ili zavisne ćelije:

 • Prethodne ćelije    su ćelije na koje upućuje formula koja se nalazi u nekoj drugoj ćeliji. Na primer, ako ćelija D10 sadrži formulu =B5, ćelija B5 je prethodna ćelija ćelije D10.

 • Zavisne ćelije    sadrže formule koje upućuju na druge ćelije. Na primer, ako ćelija D10 sadrži formulu =B5, ćelija D10 je zavisna ćelija ćelije B5.

Da biste lakše proverili formule, možete koristiti komande Prati prethodne ćelije i Prati zavisnih ćelija kako biste pomoću strelice za praćenje grafički prikazali ili pratili odnose između ovih ćelija i formula.

 1. Izaberite stavke Datoteka > Opcije > Više opcija

  Napomena : Ako koristite Excel 2007, kliknite na dugme Microsoft Office Slika dugmeta , izaberite stavku Excel opcije, a zatim izaberite kategoriju Više opcija.

 2. U odeljku Opcije prikaza za ovu radnu svesku izaberite željenu radnu svesku, a zatim proverite da li je izabrana opcija Sve u odeljku Za objekte prikaži.

 3. Ako formule upućuju na ćelije u nekoj drugoj radnoj svesci, otvorite tu radnu svesku. Microsoft Office Excel ne može da pređe na ćeliju u radnoj svesci koja nije otvorena.

 4. Izaberite jednu od sledećih opcija.

Praćenje ćelija koje obezbeđuju podatke za formulu (prethodne ćelije)

 1. Izaberite ćeliju koja sadrži formulu za koju želite da pronađete prethodne ćelije.

 2. Da biste prikazali strelicu za praćenje svih ćelija koje direktno pružaju podatke aktivnoj ćeliji, na kartici Formule, u grupi Nadzor formula kliknite na dugme Prati prethodne ćelije Slika dugmeta .

  1. Plave strelice pokazuju ćelije koje ne sadrže greške. Crvene strelice pokazuju ćelije zbog kojih nastaju greške. Ako se referenca na izabranu ćeliju koristi u ćeliji na drugom radnom listu ili na drugoj radnoj svesci, crna strelica je usmerena od izabrane ćelije prema ikoni radnog lista ikona radnog lista . Međutim, da bi Excel mogao da prati ove zavisnosti, ta druga radna sveska mora da bude otvorena.

 3. Ponovo kliknite na dugme Prati prethodne ćelije Slika dugmeta da biste identifikovali sledeći nivo ćelija koje daju podatke aktivnoj ćeliji.

 4. Da biste strelice za praćenje uklonili za svaki nivo pojedinačno, počev od prethodne ćelije koja je najudaljenija u odnosu na aktivnu ćeliju, na kartici Formule, u grupi Nadzor formula kliknite na strelicu na dugmetu Ukloni strelice, a zatim izaberite stavku Ukloni strelice za prethodne ćelije Slika dugmeta . Ponovo kliknite na dugme, da biste uklonili sledeći nivo strelica za praćenje.

Praćenje formula koje upućuju na određenu ćeliju (zavisne ćelije)

 1. Izaberite ćeliju za koju želite da identifikujete zavisne ćelije.

 2. Da biste prikazali strelicu za praćenje svih ćelija koje zavise od aktivne ćelije, na kartici Formule, u grupi Nadzor formula kliknite na dugme Prati zavisne ćelije Slika dugmeta .

  Plave strelice pokazuju ćelije koje ne sadrže greške. Crvene strelice pokazuju ćelije zbog kojih nastaju greške. Ako se referenca na izabranu ćeliju koristi u ćeliji na drugom radnom listu ili na drugoj radnoj svesci, crna strelica je usmerena od izabrane ćelije prema ikoni radnog lista ikona radnog lista . Međutim, da bi Excel mogao da prati ove zavisnosti, ta druga radna sveska mora da bude otvorena.

 3. Ponovo kliknite na dugme Prati zavisnih ćelija Slika dugmeta da biste identifikovali sledeći nivo ćelija zavisnih od aktivne ćelije.

 4. Da biste strelice za praćenje uklonili za svaki nivo pojedinačno, počev od zavisne ćelije koja je najudaljenija u odnosu na aktivnu ćeliju, na kartici Formule, u grupi Nadzor formula kliknite na strelicu na dugmetu Ukloni strelice, a zatim izaberite stavku Ukloni strelice za zavisne ćelije Slika dugmeta . Ponovo kliknite na dugme, da biste uklonili sledeći nivo strelica za praćenje.

Pregled svih relacija na radnom listu

 1. U praznu ćeliju unesite = (znak jednakosti).

 2. Kliknite na dugme Izaberi sve.

  Dugme „Izaberi sve“

 3. Izaberite ćeliju i na kartici Formule, u grupi Nadzor formula dvaput kliknite na dugme Prati prethodne ćelije Slika dugmeta .

Problem: Microsoft Excel daje zvučni signal kada kliknem na komandu Prati zavisne ćelije ili Prati prethodne ćelije.

Ukoliko Excel daje zvučni signal kada kliknete na dugme Prati zavisne ćelije Slika dugmeta ili na dugme Prati prethodne ćelije Slika dugmeta , to znači da je Excel već ispratio sve nivoe formule ili da pokušavate da pratite neku stavku koju je nemoguće pratiti. Sledeće stavke na radnim listovima na koje mogu da upućuju formule nije moguće pratiti pomoću alatki za nadzor:

 1. Reference na okvire za tekst, ugrađene grafikone ili slike na radnim listovima

 2. Izveštaji izvedene tabele

 3. Reference na imenovane konstante

 4. Formule smeštene u drugim radnim sveskama koje sadrže referencu na aktivnu ćeliju, ukoliko je druga radna sveska zatvorena

 1. Da biste uklonili sve strelice za praćenje na radnom listu, na kartici Formule, u grupi Nadzor formula izaberite stavku Ukloni strelice Slika dugmeta .

  Napomene : 

  • Da biste videli bojom kodirane prethodne ćelije za argumente u formuli, izaberite ćeliju i pritisnite taster F2.

  • Da biste izabrali ćeliju na drugom kraju strelice, dvaput kliknite na strelicu. Ako se ćelija nalazi na drugom radnom listu ili radnoj svesci, dvaput kliknite na crnu strelicu da biste prikazali dijalog Idi na, a zatim dvaput kliknite na željenu referencu na listi Idi na.

  • Sve strelice za praćenje nestaju ako promenite formulu na koju pokazuju, ako umetnete ili izbrišete kolone ili redove ili ako izbrišete, odnosno premestite ćelije. Da biste ih vratili u prethodno stanje pošto izvršite neku od ovih izmena, morate ponovo da koristite komande za nadzor na radnom listu. Da biste pratili originalne strelice za praćenje, odštampajte radni list sa prikazanim strelicama za praćenje pre nego što izvršite izmene.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×