Prikazivanje navigacije na Web stranici pomoću Web segmenta sadržaja stranice

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Dobra funkcionalnost navigacije spada u ključeve uspeha Web stranice. Korišćenjem programa Microsoft Office SharePoint Server 2007 možete da poboljšate funkciju navigacije Web stranice pomoću veb segment sadržaja.

Ovaj članak sadrži:

Šta je Web segmenta sadržaja?

Kada mogu da koristim Web segmenta sadržaja?

Kako se koristi Web segmenta sadržaja?

Uopšteno o Web segmentu sadržaja

Web segment sadržaja je segment koji se može podešavati i dodati Stranica veb segmenta. Web segment sadržaja možete da koristite za automatsko generisanje mape lokacije koja ukazuje na različite delove kolekcije lokacija programa Office SharePoint Server 2007.

Prilikom dodavanja Web segmenta sadržaja stranici, naznačuje se deo kolekcije lokacija ka kome Web segment treba da generiše veze, kao i način za predstavljanje i organizovanje veza.

Vrh stranice

Korišćenje Web segmenta sadržaja

Novu stranicu možete da kreirate pomoću rasporeda na stranici Stranica dobrodošlice sa sadržajem. Na ovaj način se kreira stranica koja već sadrži Web segment sadržaja.

Za obezbeđivanje navigacionih veza na bilo kojoj stranici Web segmenta možete da koristite Web segment sadržaja koji se dodaje u zonu Web segmenta na stranici. Sledeći rasporedi na stranici iz programa Office SharePoint Server 2007 dozvoljavaju dodavanje Web segmenta sadržaja:

 • Više opcija pretraživanja

 • Matična stranica interne mreže

 • Matična stranica vesti

 • Stranica sa rezultatima pretrage osoba

 • Stranica za pretraživanje

 • Rezultati pretrage

 • Matična stranica direktorijuma lokacija

 • Stranica dobrodošlice sa izdvojenim vezama

 • Uvodna stranica dobrodošlice

Vrh stranice

Načini za korišćenje Web segmenta sadržaja

Postoje dva osnovna koraka za korišćenje Web segmenta sadržaja:

 1. Dodavanje Veb segmenta na stranicu

 2. Podešavanje Web segmenta

Dodavanje Web segmenta stranici

Kao što je već pomenuto, stranice kreirane pomoću rasporeda na stranici Stranica dobrodošlice sa sadržajem već imaju Web segment sadržaja. Ako stranica na kojoj radite podržava Web segmente, ali još uvek nema Web segment sadržaja, možete ga dodati pomoću sledeće procedure:

 1. Pronađite stranicu kojoj želite da dodate Web segment sadržaja.

 2. U Slika dugmeta meniju Radnje na lokaciji izaberite stavku Uredi stranicu.

 3. Odaberite zonu za Web segment, a zatim u njoj kliknite na vezu Dodaj Web segment. Otvoriće se dijalog Web stranice Dodavanje Web segmenata.

 4. U dijalogu Dodavanje Web segmenata, u odeljku Svi Web segmenti, u odeljku Podrazumevano, potvrdite izbor u polju za potvrdu Web segment sadržaja, a zatim kliknite na dugme Dodaj.

Podešavanje Web segmenta

Za podešavanje Web segmenta sadržaja koristite sledeću proceduru:

 1. Kliknite na strelicu u gornjem desnom uglu Web segmenta, a zatim izaberite stavku Izmeni deljeni Web segment. Otvara se deo sa alatkama Web segmenta sadržaja.

  Napomena: Ako ste u režimu za uređivanje stranice, strelica u gornjem desnom uglu Web segmenta je sa oznakom uređivanje.

 2. U odeljku Sadržaj postavite sledeće opcije:

  • Započni od      Ova opcija određuje osnovni nivo sa koga se uključuje sadržaj. Sav sadržaj koji Web segment sadržaja pokazuje mora da bude stranica, lokacija ili stranica na lokaciji na ovoj osnovnoj lokaciji. Kliknite na dugme Potraži, a zatim odaberite lokaciju koju želite da koristite kao osnovnu lokaciju za Web segment.

  • Nivoi za prikaz      Ovu opciju koristite za određivanje broja nivoa koje će Web segment prikazivati. Osnovna lokacija je na prvom nivou navigacije, sve lokacije koja su direktno ispod osnovne lokacije su na drugom nivou navigacije i td. Stranice se nalaze na nivou navigacije lokacije kojoj pripadaju.

   Na primer, pretpostavimo da ste odabrali osnovnu lokaciju sa nazivom Matična stranica koja sadrži dve lokacije sa nazivom Vesti i Objave, a svaka od njih sadrži četiri lokacije sa nazivom Kvartal 1, Kvartal 2, Kvartal 3 i Kvartal 4. Ako navedete da Web segment sadržaja prikazuje dva nivoa, on neće prikazati lokacije Kvartal zato što se nalaze na trećem nivou navigacije. Međutim, stranice koje pripadaju lokacijama Vesti i Objave će se prikazati, jer pripadaju lokacijama na drugom nivou navigacije.

  • Prikaži sadržaj sa početne lokacije      Potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu ako želite da Web segment prikaže veze ka stranicama koje se nalaze direktno ispod su direktno ispod osnovnog nivoa koji je naveden pomoću opcije Započni od. Ako ne potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu, Web segment će prikazati lokacije koje su direktno ispod osnovnog nivoa, kao i stranice i lokacije koje su ispod tih lokacija, ali ne i stranice koje su direktno ispod osnovnog nivoa.

   Napomena: Potvrđivanjem izbora u polju za potvrdu Prikaži sadržaj sa početne lokacije sadržaj će se prikazati u jednoj koloni.

  • Prikaži stranice      Ako želite da Web segment prikaže veze ka stranicama, kao i veze ka lokacijama, morate da potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu. Ako ne potvrdite izbor ove opcije u Web segmentu prikazuju se samo veze ka lokacijama.

  • Uključi skrivene stranice      Potvrdite izbor ove opcije ako želite da Web segment prikaže veze ka stranicama koje su skrivene iz navigacije.

  • Uključi skrivene lokacije      Potvrdite izbor ove opcije ako želite da Web segment prikaže veze ka lokacijama koje su skrivene iz navigacije.

 3. U odeljku Prezentacija postavite sledeće opcije:

  • Tekst zaglavlja      Upisivanjem u ovo polje možete da zaglavlju Web segmenta dodate tekst. Tekst zaglavlja se prikazuje direktno ispod naslova Web segmenta.

  • Stil zaglavlja      Ako dodajte tekst zaglavlja, pomoću ove opcije možete da izaberete stil teksta. Izaberite stil iz padajuće liste.

  • Prikaži kolone      Ovu opciju koristite za postavljanje kolona koje će Web segment prikazati. Veze su raspoređene onoliko kolona koliko ste naznačili pomoću padajuće liste.

   Napomena: Ova opcija nema efekta ako ste u odeljku Sadržaj potvrdili izbor u polju za potvrdu Prikaži sadržaj sa početne lokacije, jer time Web segment prikazuje samo jednu kolonu.

  • Stil – nivo 1:      Pomoću ove opcije možete da navedete stil prikaza za veze sa prvog nivoa u hijerarhiji navigacije Web segmenta. Veze nivoa 1 upućuju na stavke koje su direktno ispod osnovnog nivoa koji ste naveli u odeljku Sadržaj pomoću opcije Započni od.

  • Stil nivoa 2      Možete da navedete stil prikaza za veze koje su na drugom nivou u hijerarhiji navigacije Web segmenta pomoću ove opcije. Nivoa 2 upućuju na stavke koje su direktno ispod veza nivoa 1. Ova opcija ne utiče ako podesite opciju Nivoi da biste prikazali (u odeljku sadržaja ) 1.

  • Stil nivoa 3      Možete da navedete stil prikaza za veze sa trećeg nivoa u hijerarhiji navigacije Web segmenta pomoću ove opcije. Nivo 3 upućuju na stavke koje su direktno ispod veza nivoa 2. Ova opcija ne utiče ako podesite opciju Nivoi da biste prikazali (u odeljku sadržaja ) 1 ili 2.

 4. U odeljku Organizacija postavite sledeće opcije:

  • Sortiraj sadržaj onako kako je sortiran u navigaciji      Izaberite ovu opciju kako bi Web segment koristila isti redosled sortiranja koji je upotrebljen u postavkama navigacije lokacije.

  • Sortiraj sadržaj pomoću sledećih postavki      Izaberite ovu opciju ako želite da navedete redosled sortiranja koji koristi Web segment. Ako izaberete ovu opciju, dostupne su sledeće opcije sortiranja:

   • Sortiraj lokacije po      Ova opcija vam dozvoljava da navedete svojstva lokacija koja se koriste za sortiranje veza ka tim lokacijama. Za sortiranje možete da koristite tri svojstva: Naslov, Datum kreiranja i Datum poslednje izmene.

   • Smer sortiranja      Koristite ovu opciju da biste izabrali pravac sortiranja koji se primenjuje na sortiranje veza ka lokacijama. Na primer, lokacije možete da sortirate po abecednom redu po naslovu ako za opciju Sortiraj lokacije po postavite svojstvo Naslov, a za opciju Smer sortiranja postavite svojstvo Rastući redosled.

   • Sortiraj stranice po      Ova opcija vam dozvoljava da navedete svojstva stranica koja se koriste za sortiranje veza ka tim stranicama. Postoje tri svojstva koja možete da koristite za sortiranje: Naslov, Datum kreiranja i Datum poslednje izmene.

   • Smer sortiranja      Koristite ovu opciju da biste izabrali pravac sortiranja koji se primenjuje na sortiranje veza ka stranicama. Na primer, stranice možete da sortirate po abecednom redu po naslovu ako za opciju Sortiraj stranice po postavite svojstvo Naslov, a za opciju Smer sortiranja svojstvo Rastući redosled.

    Napomena: Stranice se sortiraju unutar lokacije kojoj pripadaju.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×