Prikazivanje ili skrivanje kartica objekata

Važno: Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Microsoft Office Access 2007 obezbeđuje nov način rada sa tabelama, obrascima, izveštajima i drugim objektima u bazi podataka. Umesto otvaranja svakog objekta u posebnom prozoru, Access sada objekte smešta u jedno okno i odvaja ih karticama. Kartice predstavljaju podrazumevano ponašanje za sve baze podataka kreirane pomoću programa Office Access 2007.

Ovaj članak sadrži:

Razumevanje kartica

Zašto sakrivati kartice?

Prikazivanje ili skrivanje kartica objekata bez upotrebe preklopnih prozora

Prebacivanje sa kartice na preklopni prozori

Razumevanje kartica

Kada kreirate novu bazu podataka u programu Office Access 2007, on će podrazumevano prikazati objekte baze podataka – obrasce, izveštaje, tabele i upite – u jednom prozoru, a svaki otvoreni objekat će razdvojiti karticom. Izaberite odgovarajuću karticu kako biste se kretali između otvorenih objekata.

Na ovoj slici je prikazana uobičajena grupa kartica. Ne zaboravite da boje mogu da se menjaju.

Kartice objekata u Access 2007 bazi podataka

Kartice vam pomažu da otvoreni objekti ostanu vidljivi i pristupačni. Prethodne verzije programa Access prikazuju objekte u odvojenim preklopnim prozorima. Ovi prozori često zaklanjaju jedan drugi i time otežavaju pronalaženje nekih objekata. Kartice vam pomažu da rešite taj problem, pošto ih uvek možete videti.

Vrh stranice

Zašto skrivati kartice?

U principu, kartice objekata se skrivaju iz dva razloga.

 • Želite da prilagodite izgled i utisak koji ostavlja baza podataka. Na primer, pretpostavimo da želite da kreirate grupu dugmadi koja korisnicima omogućava da se kreću kroz bazu podataka. Kartice mogu da utiču na to da baza podataka izgleda prenatrpano ili da narušavaju dizajn, pa ćete ih skriti.

 • Sviđa vam se izgled i utisak iz prethodnih verzija programa Access. Office Access 2007 ne obezbeđuje „klasičan“ prikaz, ali preklopni prozori imaju isti izgled i ostavljaju isti utisak kao prozori u prethodnim verzijama programa Access.

Napomena: Možete da sakrijete kartice i ne prikazuje preklopne prozore. Međutim, ako to uradite, Access ne pruža Zatvori dugmad koja obično se pojavljuju u uglovima vaše otvorene objekte Dugme „Zatvori“ . Ako ste sakrili kartice i će ostati u prikazu jednog dokumenta, morate da unesete drugi način za korisnike da biste zatvorili sve otvorene prozore. Na primer, možete da dugmad ili recite korisnicima da pritisnete kombinaciju tastera CTRL + F4.

Kartice ćete sakriti i raditi sa preklopnim prozorima tako što ćete promeniti postavke baza podataka u dijalogu Access opcije. Ne zaboravite da menjanje postavki utiče samo na otvorene baze podataka.

Sledeći odeljci sadrže objašnjenja o tome kako da sakrijete kartice dokumenata i koristite preklopne prozore.

Vrh stranice

Prikazivanje ili skrivanje kartica objekata bez upotrebe preklopnih prozora

Imajte u vidu da ćete praćenjem ove procedure sakriti dugme Zatvori koje se obično pojavljuje u uglu prozora otvorenog objekta. Ako izaberete ovu opciju, trebalo bi da obezbedite alternativne načine zatvaranja prozora.

 1. Kliknite na dugme Microsoft Office Slika Office dugmeta , a zatim izaberite stavku Access opcije.

  Pojaviće se dijalog Access opcije.

 2. Izaberite stavku Aktuelna baza podataka.

 3. U odeljku Opcije za aplikaciju opozovite izbor Prikaži kartice dokumenata.

Vrh stranice

Prebacivanje sa kartica na preklopne prozore

 1. Kliknite na dugme Microsoft Office Slika Office dugmeta , a zatim izaberite stavku Access opcije.

  Pojaviće se dijalog Access opcije.

 2. Izaberite stavku Aktuelna baza podataka.

 3. U odeljku Opcije za aplikaciju, pod stavkom Opcije prozora dokumenata izaberite opciju Preklopni prozori.

  Napomena: Kada izaberete ovu opciju, Access će automatski opozvati izbor Prikaži kartice dokumenata.

Napomena: 

 • Morate da otvorite bazu podataka da biste sakrili kartice dokumenata ili omogućili preklopne prozore.

 • Ako dizajner baze podataka ili vi postavite bazu podataka tako da podrazumevano prikazuje preklopne prozore, nećete moći da omogućite kartice dokumenata.

 • Kada otvorite baze podataka kreirane u prethodnim verzijama programa Access, kartice dokumenata se automatski isključuju. Da biste uključili ih, Obrni korake za Prebacivanje sa kartica na preklopne prozore iznad, i zatim zatvorite i ponovo otvorite bazu podataka.

 • Ako sakrijete kartice dokumenata, a želite da otvorite više objekata i da se prebacujte sa jednog na drugi objekat, to možete učiniti pomoću okna za navigaciju.

  –ili–

  Na kartici Početak, u grupi Prozor kliknite na dugme Prebacivanje prozora. Takođe, možete da kliknete na strelicu na dnu dugmeta Prebacivanje prozora i izaberete opciju prikazivanja, poput opcije Naporedno po vertikali ili Kaskadno.

 • Za informacije o korišćenju okna za navigaciju, potražite u članku Vodič za okno za navigaciju.

Vrh stranice

Napomena: Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×