Prikazivanje i sakrivanje komentara ili praćenih promena

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Da bi vas sprečio da nenamerno isporučite dokumente koji sadrže praćene promene i komentare, Word će ih podrazumevano prikazati. Opcija Završno sa naznakama predstavlja podrazumevanu opciju u padajućoj listi Prikaži radi redigovanja.

Sve promene u dokumentu možete da prikažete na različite načine. Na primer, program Microsoft Office Word možete da podesite tako da se praćene promene prikažu načinom uređivanja  – poput umetanja i brisanja ili promena u oblikovanju. Takođe, možete prikazati samo komentare. Balončiće za komentare i praćene promene možete da isključite kako biste sve komentare i promene prikazali u liniji s tekstom. Imate mogućnost i da prikažete samo promene koje je izvršio autor ili određeni redaktor.

Da biste brzo prikazali praćene promene i komentare, na kartici Redigovanje, u grupi Praćenje kliknite na dugme Prikaži naznake.

Napomena : Pomoću dugmeta Prikaži naznake u dokumentu će se prikazati ili sakriti sve naznake za određene redaktore. Kada prikažete sve naznake, svi njihovi tipovi će biti izabrani u meniju Prikaz naznaka.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Prikazuje sve promene u samom tekstu

Prikaz komentara u ekranske napomene umesto balončića

Prikaz promena po tipu uređivanja ili redaktora

Prikaz promena i komentara određenih redaktora

Skrivanje praćenih promena i komentara prilikom štampanja

Prikaz svih promena u liniji s tekstom

U programu Word brisanja i komentari podrazumevano se prikazuju u balončićima na marginama dokumenta. Međutim, možete promeniti prikaz kako bi komentari bili prikazani u liniji s tekstom, a sva brisanja pomoću precrtanog teksta, umesto pomoću unutrašnjih balončića.

 1. Na kartici Redigovanje , u grupi Praćenje kliknite na dugme Prikaži naznake.

  Komanda „Prikaži naznake“

 2. Postavite pokazivač balončiće, i zatim kliknite na dugme Prikaži sve promene u samom tekstu brisanja precrtanim tekstom i komentare u tekstu.

Vrh stranice

Prikaz komentara u ekranske napomene umesto balončića

Podrazumevana opcija u programu Word je da biste prikazali komentare i brisanja u balončićima na margine dokumenta. Međutim, možete da promenite prikaz da biste prikazali komentare u tekstu. Umetnutih komentara može se prikazati kada postavite pokazivač na indikator komentara.

 1. Na kartici Redigovanje , u grupi Praćenje kliknite na dugme Prikaži naznake.

  Komanda „Prikaži naznake“

 2. Postavite pokazivač balončiće, i zatim kliknite na dugme Prikaži sve promene u samom tekstu brisanja precrtanim tekstom i komentare u tekstu.

 3. Postavite pokazivač na komentar u dokumentu. Komentar pojavljuje se u okviru ekranske napomene.

  Komentar u liniji sa tekstom

Vrh stranice

Prikaz promena po načinu uređivanja ili po redaktoru

 1. Na kartici Redigovanje , u grupi Praćenje kliknite na dugme Prikaži naznake.

  Komanda „Prikaži naznake“

 2. Uradite sledeće:

  • Kliknite na dugme da biste izabrali tip promene koju želite da prikažete.

   Na primer, izaberite stavku Komentari ili umetanja i brisanja. Na oznaku potvrde pored stavke ukazuje na to da li je izabrana stavka.

   Lista opcija „Prikaži naznake“

   Važno : Naznake će se automatski pojaviti svaki put kada vi ili redaktor otvorite dokument, čak i kada neki tip naznaka sakrijete tako što na listi Prikaži naznake opozovete izbor u polju za potvrdu.

  • Postavite pokazivač na stavku Redaktori, a zatim opozovite izbor u svim poljima za potvrdu, osim onih pored imena redaktora čije promene i komentare želite da prikažete.

   Napomena : Da biste potvrdili ili poništili izbor u svim poljima za redaktore na listi, kliknite u polje Svi redaktori.

Vrh stranice

Prikaz promena i komentara za određene redaktore

Obično urednik ili redaktor želi da pregleda dokument nakon što su u njega unete sve promene. Ova procedura omogućava uredniku ili redaktoru da vidi kako će dokument izgledati sa tim promenama.

 • Na kartici Redigovanje , u grupi Praćenje kliknite na strelicu u okviru Prikaži za redigovanje , a zatim odaberite željenu opciju.

  Meni sa opcijama „Prikaži za redigovanje“

  • Završno sa naznakama    U ovom prikazu se može videti konačna verzija dokumenta sa svim praćenim promenama i komentarima. Ovo je podrazumevani prikaz za sve dokumente otvorene u programu Word.

  • Završno    U ovom prikazu se dokument može videti sa svim promenama izvršenim na tekstu, ali bez praćenih promena. Međutim, u dokumentu će ostati praćene promene i komentari koji nisu prihvaćeni, odbačeni ili izbrisani.

  • Originalno sa naznakama    U ovom prikazu se može videti originalni tekst sa praćenim promenama i komentarima.

  • Originalno    U ovom prikazu se može videti samo originalni dokument, bez praćenih promena i komentara. Međutim, u dokumentu će ostati praćene promene i komentari koji nisu prihvaćeni, odbačeni ili izbrisani.

Napomena : Ako želite da komentare i praćene promene vidite u balončićima, morate da izaberete prikaz rasporeda za štampanje ili prikaz veb rasporeda.

Vrh stranice

Sakrivanje praćenih promena i komentara prilikom štampanja

Ukoliko sakrijete promene, nećete ih ukloniti iz dokumenta. Da biste uklonili naznake iz dokumenta, morate da upotrebite komande Prihvati i Odbij koje se nalaze u grupi Promene.

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Kliknite na dugme Odštampaj.

 3. U okviru postavke, kliknite na strelicu pored dugmeta Odštampaj sve stranice.

 4. Kliknite na dugme Odštampaj naznaku opozovite izbor u polju za potvrdu.

  Komanda „Odštampaj naznaku“ u programu Word

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×