Prikaz prezentacija pomoću čitača ekrana u programu PowerPoint

Prikaz prezentacija pomoću čitača ekrana u programu PowerPoint

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranice podrške za Office.

Koristite PowerPoint 2016 sa tastaturom i naratorom, ugrađeni Windows čitač ekrana, da biste prikazali prezentaciju publici pomoću prikaza „Projekcija slajdova“. U prikazu „Projekcija slajdova“ prezentacija se prikazuje na ekranu računara na isti način kao što je vaša publika vidi.

Napomene : 

U ovoj temi

Pokretanje projekcije slajdova

 1. Otvorite prezentaciju u programu PowerPoint.

 2. Da biste pokrenuli projekciju slajdova, pritisnite taster F5.

 3. Da biste se kretali po slajdovima:

  • Da biste prešli na sledeći slajd, pritisnite razmaknicu.

  • Da biste otišli na prethodni slajd, pritisnite taster Backspace.

  • Da biste otišli do određenog slajda, otkucajte broj slajda i pritisnite taster Enter.

  • Da biste otvorili kontekstualni meni, pritisnite kombinaciju tastera Shift+F10. Pomerite se do opcija u meniju pomoću strelice nadole. Čitač ekrana najavljuje stavke kako se krećete.

 4. Da biste napustili projekciju slajdova, pritisnite taster Esc.

Prikazivanje crnog ekrana

Da biste pauzirali prezentaciju i prikazali prazan crni ekran, pritisnite taster B. Da biste se vratili na prezentaciju i ponovo prikazali slajdove, pritisnite taster Esc.

Savet : Da biste umesto toga prikazali prazan beli ekran, pritisnite taster W. Da biste se vratili, ponovo pritisnite taster W.

Takođe pogledajte

Čitanje ili dodavanje beležaka govornika i komentara u prezentaciji korišćenjem čitača ekrana

Korišćenje tasterskih prečica za vođenje prezentacije

Osnovni zadaci za pravljenje prezentacije u programu PowerPoint uz pomoć čitača ekrana

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365

Saznajte kako da se krećete u programu PowerPoint pomoću funkcija pristupačnosti

Možete predstaviti prezentaciju publici pomoću prikaza „Projekcija slajdova“ ili prikaza za izlagača sa čitačem ekrana u programu PowerPoint 2016 za Mac. U prikazu „Projekcija slajdova“ prezentacija se prikazuje na ekranu računara na isti način kao što je vaša publika vidi. U prikazu za izlagača možete zadržati prezentaciju sa beleškama govornika na ekranu računara, dok publika vidi slajdove bez beležaka projektovane na drugom ekranu.

Napomene : 

U ovoj temi

Pokretanje projekcije slajdova

 1. Otvorite prezentaciju u programu PowerPoint.

 2. Da biste pokrenuli projekciju slajdova, pritisnite tastere Command + Shift + Enter.

 3. Da biste prešli na sledeći slajd, pritisnite razmaknicu. Da biste prešli na prethodni slajd, pritisnite taster Delete.

 4. Da biste napustili projekciju slajdova, pritisnite taster Esc.

Izlaganje prezentacije pomoću prikaza za izlagača

Pomoću dva ekrana možete da pokrenete druge programe i pristupite beleškama govornika na ekranu, dok publika vidi slajdove na drugom ekranu.

Podešavanje prikaza za izlagača

Da biste koristili prikaz za izlagača, uverite se da računar može da podrži više monitora, a da je drugi monitor ili računar povezan sa računarom.

Izlaganje prezentacije na dva monitora

 1. Otvorite prezentaciju u programu PowerPoint.

 2. Ako već ne delite ekran, pritisnite tastere Command + F2 na računaru na kojem želite da prikažete prezentaciju.

 3. Na računaru pritisnite kombinaciju tastera Option + Enter da biste započeli izlaganje u prikazu za izlagača.

  Beleške govornika i slajdovi dostupni su na ekranu, dok ostali ekrani prikazuju samo prezentaciju.

  Savet : Ako se beleške govornika prikazuju na pogrešnom ekranu, možete da zamenite ekrane. Pritisnite tastere Control + Option + I da biste otvorili birač stavki i otkucajte dugme „Zameni prikaze“. Pritisnite kombinaciju tastera Control+Option+razmaknica da biste izabrali dugme i pritisnite kombinaciju tastera Control+Option+razmaknica da biste zamenili. Fokus ostaje na dugmetu. Da biste se pomerili od dugmeta, pritisnite taster sa strelicom nadesno.

 4. Da biste prešli na sledeći slajd, pritisnite taster N. Da biste se vratili na prethodni slajd, pritisnite taster P.

 5. Da biste prešli na odeljak sa beleškama izlagača, pritiskajte taster sa strelicom nadesno ili nalevo dok VoiceOver najavljuje: „Okno sa beleškama, oblast rasporeda.“ Pritisnite tastere Control + Opcija + Shift + strelica nadole da biste izabrali, a VoiceOver čita beleške. Da biste napustili beleške izlagača, pritisnite tastere Control + Opcija + Shift + Strelica nagore.

 6. Da biste zaustavili izlaganje, pritisnite taster Esc.

Prikazivanje crnog ekrana

Da biste pauzirali prezentaciju i prikazali prazan crni ekran tokom izlaganja, pritisnite taster B. Da biste se vratili na prezentaciju i ponovo prikazali slajdove, ponovo pritisnite taster B.

Savet : Da biste umesto toga prikazali prazan beli ekran, pritisnite taster W. Da biste se vratili, ponovo pritisnite taster W.

Takođe pogledajte

Kretanje kroz slajdove vaše PowerPoint 2016 za Mac prezentacije pomoću VoiceOver čitača ekrana na iPhone uređaju. Saznajte kako da počnete, da se krećete i završite projekciju slajdova, kao i kako da koristite crni slajd da biste sakrili prezentaciju.

Napomena : Ova tema pretpostavlja da koristite iPhone. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na iPad uređaju.

U ovoj temi

Pokretanje projekcije slajdova

 1. Otvorite prezentaciju u programu PowerPoint.

 2. Brzo prevlačite nadesno pomoću jednog prsta dok VoiceOver ne najavi: „Pokretanje projekcije slajdova iz ovog slajda, dugme.“ Dvaput dodirnite ekran da biste pokrenuli projekciju slajdova.

Napredak kroz slajdove

 1. U prezentaciji projekcija slajdova brzo prevucite nalevo sa tri prsta da biste prešli na sledeći slajd. Da biste se vratili na prethodni slajd, brzo prevucite desno sa tri prsta.

 2. VoiceOver čita naslov slajda kada se zadržite na slajdu. Da biste pročitali ostatak sadržaja slajdova, brzo prevucite nadesno jednim prstom. Fokus se premešta na sledeći okvir za tekst i VoiceOver čita sadržaj.

  Savet : Kada čujete kucanje, dostigli ste kraj slajda i više nema više sadržaja za čitanje.

 3. Da biste izašli iz projekcije slajdova, samo brzo prevlačite nalevo sa tri prsta i prikaz projekcije slajdova se zatvara kada stignete do kraja projekcije slajdova.

  Da biste odmah izašli iz projekcije slajdova, brzo prevucite nadole sa tri prsta da biste prikazali traku sa alatkama. Zatim prevucite jednim prstom polako u gornjem levom uglu ekrana dok VoiceOver najavljuje: „Kraj projekcije slajdova, dugme.“ Dvaput dodirnite da biste kliknuli na dugme i završili projekciju slajdova.

Skrivanje prezentacije

 1. U prezentaciji projekcija slajdova brzo prevucite nadole sa tri prsta da biste prikazali traku sa alatkama.

 2. Prevucite jednim prstom polako u gornjem desnom uglu ekrana dok VoiceOver najavljuje: „Crna projekcija slajdova, dugme.“ Dvaput dodirnite da biste kliknuli na dugme i sakrili prezentaciju.

 3. Fokus ostaje na dugmetu. VoiceOver objavljuje: „Normalna projekcija slajdova, dugme.“ Da biste ponovo prikazali slajdove, dvaput dodirnite ekran.

Takođe pogledajte

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×