Prevod teksta na drugi jezik

Možete da prevedete tekst, bilo celu datoteku, izabrane reči za fraze ili pojedinačne reči, pomoću alatki za prevođenje koje su dostupne u nekim Office programima.

Koje alatke za prevođenje su dostupne zavisi od toga koji Office program koji koristite:

 • Prevod dokumenta/prevod stavke: Word, Outlook.

  Napomena: Ako ste pretplatnik na Office 365, možete da koristite novu funkciju prevodioca u programu Word da biste prevodili tekst i dokumente.

 • Prevod izabranog teksta: Word, Outlook, OneNote, PowerPoint, Publisher, Excel, Visio.

 • Mini-prevodilac: Word, Outlook, PowerPoint, OneNote

 • Dostupne alatke za prevod u Office programima

Napomene: 

 • Da biste preveli tekst na neke jezike, morate zadovoljiti odgovarajuće zahteve operativnog sistema (jezici zdesna nalevo zahtevaju posebnu podršku, na primer).

 • Ovaj članak odnosi se na Outlook 2013 i starije verzije. Za Outlook 2016 pogledajte: Prevodilac za Outlook

Računar može prevesti celu Word datoteku ili Outlook poruku („mašinski prevod“) i prikazati je u veb pregledaču. Kada odaberete ovu vrstu prevoda, sadržaj datoteke se šalje dobavljaču usluge putem interneta.

Napomena: Mašinsko prevođenje je korisno za prenos suštine sadržaja i utvrđivanje da li je taj sadržaj relevantan za vas. Preporučuje se da važne i osetljive dokumente prevodi čovek zato što se mašinskim prevođenjem ne mogu očuvati potpuno značenje i ton teksta.

Izbor jezika prevoda

 1. Na kartici Redigovanje, u grupi Jezik izaberite stavke Prevedi > Odaberite jezik prevoda.

  Izbor jezika prevoda

 2. U okviru Odaberite jezike za prevod dokumenata izaberite opcije Prevedi sa i Prevod na: za željene jezike i kliknite na dugme U redu.

Prevođenje dokumenta ili poruke

 1. Na kartici Pregled i u grupi Jezik kliknite na dugme Prevedi.

 2. Izaberite stavku Prevedi dokument (Prevedi stavku. Navedeni su jezici Od i Na koje ste izabrali.

  Prevođenje dokumenta ili poruke

Otvoriće se kartica pregledača sa datotekom na originalnom jeziku i jeziku koji ste izabrali za prevod.

Napomena: Ako prvi put koristite usluge prevođenja, kliknite na dugme U redu da biste instalirali dvojezične rečnike i omogućili uslugu prevođenja u oknu Istraživanje. Dvojezične rečnike i usluge za mašinsko prevođenje koje ste omogućili takođe možete da vidite tako što ćete kliknuti na vezu Opcije prevođenja u oknu Istraživanje. Pogledajte Prevod izabranog teksta da biste saznali kako da pristupite oknu Istraživanje.

Vrh stranice

Možete koristiti okno Istraživanje da biste frazu, rečenicu ili pasus preveli na nekoliko izabranih parova jezika u sledećim Microsoft Office programima: Excel, OneNote, Outlook, PowerPoint, Publisher, Visio i Word.

Napomena: U programu PowerPoint odjednom možete prevesti samo jedan okvir za tekst slajda.

 1. Na kartici Redigovanje, u grupi Jezik kliknite na dugme Prevedi > Prevedi izabrani tekst da biste otvorili okno Istraživanje.

  Prevod izabranog teksta

  Napomena: U programu Word možete da kliknete desnim tasterom miša bilo gde u dokumentu i izaberete stavku Prevedi.

 2. U oknu Istraživanje, sa liste Svi priručnici izaberite stavku Prevod.

  Opcija „Prevod“ u oknu „Istraživanje“

 3. Uradite nešto od sledećeg da biste preveli reč ili kratku frazu:

  • Izaberite reči, pritisnite taster ALT i kliknite na izbor. Rezultati će se pojaviti u oknu Istraživanje u okviru Prevod.

  • Otkucajte reč ili frazu u polje Pretraga i pritisnite taster Enter.

   Napomene: 

   • Ako prvi put koristite usluge prevođenja, kliknite na dugme U redu da biste instalirali dvojezične rečnike i omogućili uslugu prevođenja u oknu Istraživanje.

   • Dvojezične rečnike i usluge za mašinsko prevođenje koje ste omogućili takođe možete da vidite tako što ćete kliknuti na vezu Opcije prevođenja u oknu Istraživanje.

   • Da biste promenili jezike koji se koriste za prevod, u oknu Istraživanje, u okviru Prevod izaberite jezike na koje i sa kojih želite da prevodite. Na primer, da biste prevodili sa engleskog na francuski, sa liste Od: izaberite stavku engleski, a sa liste Na izaberite stavku francuski.

   • Da biste prilagodili resurse koji se koriste za prevod, izaberite stavku Opcije prevođenja, a zatim izaberite željene opcije.

Vrh stranice

U programima Word, Outlook, PowerPoint i OneNote mini-prevodilac prikazuje prevod jedne reči kada kursor postavite na nju. Prevedeni tekst možete da kopirate u ostavu, nalepite ga u drugi dokument ili reprodukujete izgovor prevedene reči.

 1. Na kartici Pregled, u grupi Jezik kliknite na dugme Prevedi > Mini-prevodilac.

  Mini-prevodilac

 2. Postavite pokazivač miša na reč ili frazu koju želite da prevedete. Kada se bledi dijalog pojavi prevučen u dokumentu, pomerite miš preko njega da biste videli sve dostupne prevode.

Napomena: Mini-prevodilac će nastaviti da se pojavljuje svaki put kada pomerite pokazivač iznad reči. Da biste ga isključili, ponovite 1. korak iznad.

Za više informacija pogledajte Prikaz prevoda pomoću mini-prevodioca.

Vrh stranice

Da biste tekst preveli direktno u pregledaču, možete da koristite Bing Translator. Koristiće tehnologiju Microsoft Translator, sajt obezbeđuje besplatno prevođenje za više od 50 jezika. Da biste saznali više, pogledajte članak Prevođenje teksta pomoću prevodioca.

Vrh stranice

Više informacija

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×