Preuzimanje podataka pomoću programskog dodatka Power Pivot

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Uvoz relacionih podataka preko programskog dodatka Power Pivot često predstavlja brže i efikasnije rešenje od uvoza u Excel.

 1. Pitajte administratora baze podataka za informacije o vezi baze podataka i uverite se da imate dozvolu za pristup podacima.

 2. U programskom dodatku Power Pivot izaberite stavke Početak > Preuzmi spoljnje podatke > Iz baze podataka ako su podaci relacioni ili dimenzionalni.

Druga mogućnost je Uvoz iz drugih izvora podataka:

 • Izaberite stavke Početak > Iz usluge sa podacima ako se je iz Microsoft Azure Marketplace ili OData podataka za feed podataka.

 • Kliknite na karticu Početak > i u grupi Preuzmi spoljne podatke > kliknite na dugme Iz drugih izvora da biste odabrali stavku sa liste svih podržanih izvora podataka.

Na stranici Izbor načina uvoza podataka možete odabrati da li ćete uzeti sve podatke iz izvora podataka ili ćete filtrirati podatke, bilo izborom tabela i prikaza sa liste ili pisanjem upita koji navodi koji podaci treba da se uvezu.

U prednosti uvoza putem programskog dodatka Power Pivot spadaju:

 • Filtriranje nepotrebnih podataka da bi se uvezao samo podskup.

 • Preimenovanje tabela i kolona prilikom uvoza podataka.

 • Lepljenje u unapred definisan upit radi izbora podataka koje on vraća.

Saveti za biranje izvora podataka

 • OLE DB dobavljači ponekad mogu da ponude brže performanse za veći opseg podataka. Kada birate između različitih dobavljača za isti izvor podataka, trebalo bi prvo da probate sa OLE DB dobavljačem.

 • Uvoz tabela iz relacionih baza podataka čuva korake zato što se relacije sporednog ključa koriste tokom uvoza da biste kreirali relacije između radnih listova u prozoru Power Pivot .

 • Uvoz više tabela, a zatim brisanje nepotrebnih tabela može da vam uštedi korake. Ako uvozite jednu po jednu tabelu, možda će ipak biti potrebno da ručno kreirate relacije između tabela.

 • Kolone koje sadrže slične podatke u različitim izvorima podataka predstavljaju osnovu za kreiranje relacija u okviru Power Pivot prozora. Kada koristite heterogene izvore podataka, odaberite tabele sa kolonama koje se mogu mapirati u tabelama u drugim izvorima podataka koji sadrže iste ili slične podatke.

 • Da bi osvežavanje podataka bilo podržano za radnu svesku koju objavljujete na SharePoint serveru, odaberite izvore podataka koji su jednako dostupni na radnim stanicama i serverima. Nakon objavljivanja radne sveske, možete da podesite raspored osvežavanja podataka da bi se informacije u radnoj svesci automatski ažurirale. Korišćenje izvora podataka dostupnih na mrežnim serverima omogućava osvežavanje podataka.

Preuzimanje podataka iz drugih izvora

Preuzimanje podataka iz usluge Analysis Services

Preuzimanje podataka iz feeda podataka

Preuzimanje podataka sa lokacije Microsoft Azure Marketplace

Povezivanje sa ravnom datotekom iz programskog dodatka Power Pivot

Dodavanje podataka radnog lista u model podataka pomoću povezane tabele

Kopiranje i lepljenje redova u Model podataka u programskom dodatku PowerPivot

Osvežavanje relacionih podataka

U programu Excel izaberite stavke Podaci > Veze > Osveži sve da biste se ponovo povezali sa bazom podataka i osvežili podatke u radnoj svesci.

Osvežavanje će ažurirati pojedinačne ćelije i dodati redove koji su uneti u spoljnu bazu podataka prilikom poslednjeg uvoza. Biće osveženi samo redovi i postojeće kolone; ako želite da dodate novu kolonu u model, morate da je uvezete sledeći korake koji su predstavljeni ranije u ovom članku.

Osvežavanje ponovo pokreće upit koji se koristi za uvoz podataka. Ako se izvor podataka više ne nalazi na istom mestu ili ako su tabele ili kolone uklonjene ili preimenovane, osvežavanje neće uspeti, ali ćete i dalje imati podatke koje ste prethodno uvezli. Da biste prikazali upit koji se koristi tokom osvežavanja podataka, izaberite stavke Power Pivot > Upravljaj da biste otvorili Power Pivot prozor. Da biste prikazali upit, izaberite stavke Dizajn > Svojstva tabele.

Obično su potrebne dozvole za osvežavanje podataka. Ako delite radnu svesku sa drugim osobama koje takođe žele da osveže podatke, potrebne su im i dozvole za čitanje za bazu podataka.

Imajte na umu da će način deljenja radne sveske odrediti da li je osvežavanje podataka moguće. U usluzi Office 365 nije moguće osvežiti podatke u radnoj svesci koja je sačuvana u usluzi Office 365. U usluzi SharePoint Server 2013 možete da kreirate plan za osvežavanje podataka bez nadzora na serveru, ali da biste to uradili, potrebno je da je Power Pivot za SharePoint 2013 instaliran i konfigurisan u SharePoint okruženju. Proverite kod SharePoint administratora da li je dostupno planirano osvežavanje podataka.

Vrh stranice

Podržani izvori podataka

Uvezite podatke iz izvora podataka u sledećoj tabeli. Power Pivot u programu Microsoft Excel 2013 ne instalira dobavljače navedene za svaki izvor podataka. Neki dobavljači su možda već instalirani sa drugim aplikacijama na vašem računaru; u drugim slučajevima, možda će biti potrebno da preuzmete i instalirate dobavljača.

Takođe možete da se povežete sa tabelama u programu Excel i kopirajte i nalepite podatke iz aplikacije kao što su Excel i Word koje koristite HTML formata za ostavu. Više informacija potražite u članku Dodavanje podataka tako što ćete pomoću Excel povezane tabele i Kopiranje i lepljenje podataka u programskom dodatku Power Pivot.

Izvor

Verzije

Tip datoteke

Dobavljači 1

Access baze podataka

Microsoft Access 2003 ili noviju verziju.

.accdb ili .mdb

ACE 14 OLE DB dobavljač

SQL Server relacione baze podataka

Microsoft SQL Server 2005 ili novijom; Microsoft Azure SQL baze podataka

(nije primenljivo)

OLE DB dobavljač za SQL Server

SQL Server Native Client OLE DB dobavljač

SQL Server Native 10.0 Client OLE DB dobavljač

.NET Framework dobavljač podataka za SQL Client

Paralelno skladište podataka Microsoft SQL servera (PDW)

SQL Server 2008 ili novijim verzijama

(nije primenljivo)

OLE DB dobavljač za SQL Server PDW

Oracle relacione baze podataka

Oracle 9i, 10g, 11g.

(nije primenljivo)

Oracle OLE DB dobavljač

.NET Framework dobavljač podataka za Oracle Client

.NET Framework dobavljač podataka za SQL Server

MSDAORA OLE DB dobavljač 2

OraOLEDB

MSDASQL

Teradata relacione baze podataka

Teradata V2R6, V12

(nije primenljivo)

TDOLEDB OLE DB dobavljač

.Net dobavljač podataka za Teradata

Informix relacione baze podataka

(nije primenljivo)

Informix OLE DB dobavljač

IBM DB2 relacione baze podataka

8.1

(nije primenljivo)

DB2OLEDB

Sybase relacione baze podataka

(nije primenljivo)

Sybase OLE DB dobavljač

Druge relacione baze podataka

(nije primenljivo)

(nije primenljivo)

OLE DB dobavljač ili ODBC upravljački program

Tekstualne datoteke
Poveži se sa ravnom datotekom

(nije primenljivo)

.txt, .tab, .csv

ACE 14 OLE DB dobavljač za Microsoft Access

Microsoft Excel datoteke

Excel 97-2003 ili novija verzija

.xlsx, .xlsm, .xlsb, .xltx, .xltm

ACE 14 OLE DB dobavljač

radne sveske Power Pivot
Uvoz podataka iz usluge Analysis Services ili Power Pivot

Microsoft SQL Server 2008 R2 ili novija verzija

xlsx, .xlsm, .xlsb, .xltx, .xltm

ASOLEDB 10.5

(koristi se samo sa Power Pivot radnim sveskama koje se objavljuju na SharePoint farmama sa instaliranim programskim dodatkom Power Pivot za SharePoint)

Analysis Services kocka
Uvoz podataka iz usluge Analysis Services ili Power Pivot

Microsoft SQL Server 2005 ili novija verzija

(nije primenljivo)

ASOLEDB 10

Feedovi podataka
Uvoz podataka iz feeda podataka

(koristi se za uvoz podataka iz Reporting Services izveštaja, Atom dokumenata o uslugama, Microsoft Azure Marketplace DataMarket lokacije i jednog feeda podataka)

Atom 1.0 format

Sve baze podataka ili dokumenti koji su prikazani kao Windows Communication Foundation (WCF) Data Service (prethodno poznato kao ADO.NET Data Services).

.atomsvc za dokument o servisu koji definiše jedan ili više feedova

.atom za Atom Veb feed dokument

Microsoft Data Feed Provider za Power Pivot

.NET Framework dobavljač podataka za feed podataka za Power Pivot

Izveštaji usluga za izveštavanje
Uvoz podataka iz Reporting Services izveštaja

Microsoft SQL Server 2005 ili novija verzija

.rdl

Office Database Connection datoteke

.odc

1Takođe možete da koristite OLE DB dobavljač za ODBC.

2 U nekim slučajevima, korišćenje MSDAORA OLE DB dobavljača može da dovede do grešaka u povezivanju, posebno sa novijim verzijama aplikacije Oracle. Ako naiđete na greške, preporučujemo da koristite jedan od dodatnih dobavljača navedenih za Oracle.

Vrh stranice

Nepodržani izvori

Sledeći izvor podataka trenutno nije podržan:

 • Objavljena serverska dokumenta, kao što su Access baze podataka već objavljene u programu SharePoint, ne mogu da se uvoze.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×