Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Excel 2016 sadrži novi moćan skup funkcija pod imenom Preuzimanje i transformacija, koji pruža brze i jednostavne mogućnosti prikupljanja i oblikovanja podataka. Preuzimanje i transformacija vam omogućava da povezujete i kombinujete izvore podataka i sužavate im obim u skladu sa potrebama analize. Ove funkcije se koriste i u usluzi Power BI, kao i u programskom dodatku Power Query dostupnom za prethodne verzije programa Excel.

Napomena: pre nego što kontejnerima u detalje, Možda ćete želeti da korak unazad i pogledajte video ili da nam učenje vodič Get "i" transformacija "i" Power Pivot.

Upit u programu Excel 2016

Povezivanje sa podacima i njihova transformacija često se odvijaju u nekoliko uobičajenih koraka:

Uobičajeni koraci za Power Query

Iako se neke analize podataka fokusiraju na samo nekoliko ovih koraka, svaki od njih je važan u procesu analize i transformacije podataka. Dodatne informacije o Preuzimanju i transformaciji i procesu analize podataka, kao i primer ovih koraka na delu u programu Excel 2016, potražite u članku Prvi koraci uz Preuzimanje i transformaciju u programu Excel 2016.

Savet: Koristite prethodnu verziju programa Excel? Ako je to slučaj, pročitajte članak Power Query – pregled i učenje da biste dobili pregled zasnovan na prethodnim verzijama programa Excel sa programskim dodatkom Power Query. Sadržaj i premise su slične, ali neki ekrani i koraci su malo drugačiji, a želimo da jasno vidite kako ove funkcije rade u vašoj verziji programa Excel. Da biste videli ove funkcije na delu u prethodnim verzijama programa Excel, pročitajte članak Prvi koraci uz Power Query.

Resursi

Sledeće veze i informacije mogu da vam pomognu da počnete sa radom i da razumete ove nove funkcije za uvoz i transformaciju podataka u programu Excel. Odeljci i veze predstavljeni su redosledom koji bi vam bio potreban u slučaju da tek počinjete sa radom – prva veza opisuje gde da pronađete novu funkcionalnost u programu Excel, sledeći odeljak vas upućuje na Vodič kroz prve korake, a zatim slede veze ka uputstvima i povezivanju sa zajednicom.

Ažuriramo ove veze kada su dostupni dodatni resursi, pa često proveravajte.

Kako se koristi Preuzimanje i transformacija?

Da biste koristili Preuzimanje i transformaciju u programu Excel 2016, napravite upit u radnoj svesci. Upit vam omogućava da se povežete sa podacima iz mnoštva dostupnih izvora podataka, da ih pregledate i transformišete. Zatim možete da učitate te transformisane podatke u tabelu ili u ugrađeni model podataka u programu Excel 2016, pa čak i da ih kasnije osvežite. Možete i da uredite upit kad god je to potrebno, kao i da ga delite.

Da biste napravili upit u programu Excel 2016, koristite karticu Podaci na traci, a zatim kliknite na dugme Novi upit iz grupe Preuzimanje i transformacija na traci.

Novi upit u programu Excel 2016

Funkcije povezane sa Preuzimanjem i transformacijom dostupne su i u grupi Preuzimanje i transformacija na traci Podaci. Dodatne informacije i prikaz ovih koraka na delu potražite u članku Prvi koraci uz Preuzimanje i transformaciju podataka u programu Excel 2016.

Prvi koraci uz Preuzimanje i transformaciju

Želite da vidite na koji način upit može da transformiše podatke? Stranica Prvi koraci uz Preuzimanje i transformaciju u programu Excel 2016 objašnjava kako da se povežete sa podacima i transformišete ih u programu Excel 2016, uz razumljive kategorije i korake koji pokazuju kako da napravite i delite upit.

Savet: Kolekcija funkcija za uvoz i transformaciju podataka dostupnih u grupi Preuzimanje i transformacija na traci u programu Excel 2016 dostupna je u mnogim Microsoft proizvodima. Te funkcije se često nazivaju Power Query. Mnoge veze iz sledećih odeljaka upućuju na Power Query, a funkcionalnost opisana u tim člancima odnosi se i na kolekciju funkcija u grupi Preuzimanje i transformacija na traci Podaci programa Excel 2016.

Uputstva

Kada vidite kako se pravi upit, lakše možete da naučite da koristite funkcije Preuzimanja i transformacije. Evo nekoliko uputstava koja vam mogu pomoći da počnete sa radom, kao i veza koje vas vode kroz izazovnije i interesantnije scenarije:

Dodatne informacije o funkciji Query

Sledeći resursi mogu da vam pomognu ako želite još detaljnih informacija o Preuzimanju i transformaciji:

Zajednica, forumi i povratne informacije

Ove mogućnosti prikupljanja i transformacije podataka koriste različiti ljudi, i oni vole da dele ono što su naučili. Pogledajte sledeće resurse da biste stupili u kontakt sa drugima u zajednici.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×