Preuzimanje i instaliranje prilagođenih fontove za korišćenje sa sistemom Office

Većina aplikacija (kao što je Microsoft Word, Excel i PowerPoint) sadrže fontove koji se automatski instaliraju kada instalirate softver. Na primer, aplikacije koje su napravljene posebno za projekte dizajna dokumenata, kao što je Microsoft Publisher, često imaju dosta dodatnih fontova koje možete da koristite sa bilo kojim drugim programom na računaru.

Međutim, možda ćete nekad poželeti da instalirate prilagođene fontove koje ste napravili, kupili ili preuzeli sa nekog drugog mesta. U ovom članku ćemo razgovarati o tome kako da instalirate te fontove, tako da možete da ih koristite u sistemu Microsoft Office.

Napomena : Da biste ugradili fontove u Microsoft Office Word dokument ili PowerPoint prezentaciju, pogledajte Ugrađivanje fontova na sajtu PPTools.

Pronalaženje prilagođenih fontova na vebu

Pored pribavljanja i korišćenja fontova instaliranih uz druge aplikacije, fontove možete da preuzmete sa Interneta. Neki fontovi na Internetu su komercijalni, neki se distribuiraju kao šerver, a neki su besplatni. Microsoft Typography sajt pruža veze ka drugim proizvođačima fontova (preduzeća ili osobe van korporacije Microsoft koji prave i distribuiraju fontove) gde možete da pronađete dodatne fontove.

Kada pronađete font koji želite da koristite sa Office aplikacijom, možete da ga preuzmete i instalirate putem operativnog sistema koji trenutno koristite na računaru. Zato što fontovi rade uz operativni sistem, oni se ne preuzimaju direktno u Office. Trebalo bi da to obavite putem sistemske fascikle Fontovi u Windows kontrolnoj tabli i font će automatski raditi sa sistemom Office. Na Mac računaru, možete da koristite Font Book da dodate font, a zatim da ga kopirate u fasciklu kompatibilnu sa sistemom Windows Office.

Mnogi nezavisni proizvođači van korporacije Microsoft pakuju svoje fontove u .zip datoteke da bi smanjili veličinu datoteke i da bi ubrzali preuzimanje. Ako ste preuzeli font koji je sačuvan u formatu .zip, kliknite dvaput na zip datoteku da biste ga otvorili.

Instaliranje prilagođenog fonta koji ste preuzeli

Kada preuzmete font koji želite da instalirate, morate da ga instalirate u operativni sistem. Kada je font ispravno instaliran u operativnom sistemu, Microsoft Office će moći da ga vidi i da ga koristi. Za detaljna uputstva izaberite operativni sistem koji koristite iz padajućeg okvira ispod.

 1. Pronađite datoteku fonta koju ste preuzeli, imajući u vidu da ona može da se nalazi u .zip datoteci. Verovatno se nalazi u fascikli „Preuzimanja”.

 2. Kliknite dvaput na datoteku fonta da biste je otvorili u pregledaču fontova

  Windows pregledač fontova omogućava prikazivanje i instalaciju fontova na Windows računaru
 3. Ako ste sigurni da je to font koji želite, kliknite na dugme Instaliraj u gornjem levom uglu. Kliknite na dugme „Instaliraj“ da biste instalirali font

 4. Zatvorite pregledač fontova i otvorite program Office. Sada bi trebalo da vidite da je vaš novi font uključen na listu fontova.

 1. Idite do stavke Kontrolna tabla, a zaim kliknite Fontovi.

 2. Kliknite desnim tasterom miša bilo gde unutar fascikle, a zatim kliknite na Instaliraj novi font.

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste instalirali font sa disk jedinice na računaru, u dijalogu Dodavanje fontova, u okviru sa listom koja sadrži okvir sa listom Jedinice izaberite fasciklu koja sadrži datoteke novog fonta.

  • Da biste instalirali font sa mrežne disk jedinice, kliknite „Mreža”, a zatim navedite jedinicu i fasciklu iz koje želite da instalirate font.

   Napomena : Datoteke fonta mogu da budu u različitim formatima, kao što su Type 1, True Type ili Open Type. Ako fontovi koje ste izabrali imaju datoteke fonta u ovim formatima, to će biti navedeno pod naslovom Lista fontova.

 4. Kliknite na dugme Instaliraj, a zatim kliknite na dugme Zatvori.

 1. U meniju Start izaberite stavku Kontrolna tabla.

 2. U Kontrolnoj tabli, kliknite dvaput na stavku Fontovi.

 3. U meniju Datoteka, kliknite na stavku Instaliraj novi font.

 4. Pronađite preuzeti ili raspakovani font, a zatim u okviru Lista fontova kliknite na font koji želite da dodate.

 5. Kliknite na dugme „U redu“.

 1. Pronađite datoteku fonta koju ste preuzeli – ona verovatno ima oznaku tipa .ttf ili .otf i najverovatnije je u fascikli „Preuzimanja”. Kliknite dvaput na nju.

  Napomena : Ako datoteka fonta ima oznaku tipa .zip, morate da otvorite tu .zip datoteku i da otvorite datoteku fonta iz nje.

 2. Otvoriće se u pregledaču fontova. Kliknite na Instaliraj font. Otvoriće se u programu Font Book.

 3. U programu Font Book, prevucite i otpustite font u Windows Office kompatibilno da bi postao dostupan programu Microsoft Office.

Deljenje datoteka koje sadrže nestandardne fontove

Kada instalirate prilagođeni font, svaki font će funkcionisati samo sa računarom na kojem ste ga instalirali. Prilagođeni fontovi koje ste instalirali na svom računaru možda neće da se prikazuju na isti način na drugom računaru. Tekst koji je oblikovan fontom koji nije instaliran na računaru će se prikazati u Times New Roman ili u podrazumevanom fontu.

Stoga, ako planirate da delite Microsoft Office Word, PowerPoint ili Excel datoteke sa drugim osobama, trebalo bi da znate koji fontovi su izvorni na verzijama sistema Office koje primalac koristi. Ako on nije izvorni, možda ćete morati da ugradite ili distribuirate font zajedno sa Word datotekom, PowerPoint prezentacijom ili Excel unakrsnom tabelom. Dodatne informacije o ovome pogledajte u članku Fontovi koji se isporučuju sa različitim verzijama sistema Office.

Takođe pogledajte

Imate ideje kako možemo da poboljšamo Microsoft Office?

Pogledajte odeljak Kako da pošaljem povratne informacije o sistemu Microsoft Office?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×