Pretvaranje datuma uskladištenih kao tekst u datume

Povremeno, datumi mogu biti oblikovani i uskladišteni u ćelije kao tekst. Na primer, možda ste uneli datum u ćeliju koja je oblikovana kao tekst ili su podaci možda uvezeni ili nalepljeni iz spoljašnjeg izvora podataka kao tekst.

Datumi koji su oblikovani kao tekst poravnati su u ćeliji sa leve strane umesto sa desne. Kada je uključena opcija „Proveravanje grešaka”, tekstualni datumi sa dvocifrenim godinama takođe mogu biti označeni indikatorom greške Ćelija sa greškom u formuli .

Pošto funkcija „Proveravanje grešaka“ u programu Excel može identifikovati datume oblikovane kao tekst sa dvocifrenim godinama, možete koristiti opcije automatskog ispravljanja da biste ih konvertovali u datume oblikovane kao datume. Funkciju DATEVALUE možete koristiti za konvertovanje većine drugih vrsta tekstualnih datuma u datume.

Konvertovanje tekstualnih datuma sa dvocifrenim godinama pomoću funkcije „Proveravanje grešaka“

Ako u Excel uvezete podatke iz drugog izvora ili ako datume sa dvocifrenim godinama otkucate u ćelijama koje su prethodno oblikovane kao tekst, možda ćete videti mali zeleni trougao u gornjem levom uglu ćelije. Ovaj indikator greške vam saopštava da je datum uskladišten kao tekst, kao što je prikazano u ovom primeru.

Ćelije sa zelenim indikatorom greške u gornjem levom uglu

Indikator greške možete da koristite da biste konvertovali datume iz formata teksta u format datuma.

Napomene: Prvo ono najvažnije – proverite da li je funkcija „Proveravanje grešaka“ omogućena u programu Excel. Da biste to uradili:

 1. Izaberite stavke Datoteka > Opcije>Formule.

  U programu Excel 2007 kliknite na dugme „Microsoft Office“ Slika dugmeta „Office“ > Opcije programa Excel > Formule.

 2. U okviru Proveravanje grešaka potvrdite izbor u polju za potvrdu Omogući otkrivanje grešaka u pozadini. Sve pronađene greške biće označene trouglom u gornjem levom uglu ćelije.

 3. U okviru Pravila proveravanja grešaka izaberite stavku Ćelije koje sadrže godine predstavljene sa 2 cifre.

Pratite dolenavedenu proceduru da biste datum oblikovan kao tekst ponovo konvertovali u običan datum.

 1. Na radnom listu izaberite jednu ćeliju ili opseg susednih ćelija koje imaju indikator greške u gornjem levom uglu.

  Kako izabrati ćelije, opsege, redove ili kolone

  Želite da izaberete:

  Postupite na sledeći način

  Jednu ćeliju

  Kliknite na ćeliju ili pređite na ćeliju pritiskanjem tastera sa strelicama.

  Opseg ćelija

  Kliknite na prvu ćeliju u opsegu, a zatim prevucite do poslednje ćelije ili držite pritisnut taster Shift i pritiskajte tastere sa strelicama da biste proširili izbor.

  Takođe možete izabrati prvu ćeliju u opsegu i zatim pritisnuti taster F8 da biste proširili selekciju korišćenjem tastera sa strelicama. Za prestanak proširenja selekcije, ponovo pritisnite taster F8.

  Veliki opseg ćelija

  Kliknite na prvu ćeliju u opsegu, a zatim držite pritisnut taster Shift i kliknite na poslednju ćeliju u opsegu. Možete da se pomerite kako bi poslednja ćelija postala vidljiva.

  Sve ćelije u radnom listu

  Kliknite na dugme Izaberi sve.

  Dugme „Izaberi sve“

  Da biste izabrali ceo radni list, možete da pritisnete i kombinaciju tastera Ctrl+A.

  Napomena: Ako radni list sadrži podatke, pritiskom kombinacije tastera Ctrl+A bira se trenutno područje. Ponovnim pritiskom kombinacije tastera Ctrl+A birate ceo radni list.

  Nesusedne ćelije ili opsege ćelija

  Izaberite prvu ćeliju ili opseg ćelija, a zatim držite pritisnut taster Ctrl dok birate ostale ćelije ili opsege.

  Takođe možete da izaberete prvu ćeliju u opsegu, a zatim da pritisnete kombinaciju tastera SHIFT+F8 kako biste izboru dodali druge nesusedne ćelije ili opseg. Da biste prestali da dodajete ćelije ili opsege izboru, ponovo pritisnite kombinaciju tastera SHIFT+F8.

  Napomena: Ne možete otkazati selekciju ćelije ili opsega ćelija prilikom selekcije nesusednih ćelija, a da pritom ne otkažete čitavu selekciju.

  Izbor celog red ili cele kolone

  Izaberite zaglavlje reda ili kolone.

  Radni list koji prikazuje naslov reda i naslov kolone

  1. Naslov reda

  2. Naslov kolone

  Ćelije u redu ili koloni takođe možete da izaberete tako što ćete izabrati prvu ćeliju, a zatim pritisnuti kombinaciju tastera Ctrl+Shift+Taster sa strelicom (Strelica nadesno ili Strelica nalevo za redove, Strelica nagore ili strelica nadole za kolone).

  Napomena: Ako red ili kolona sadrže podatke, kombinacijom testera Ctrl+Shift+Taster sa strelicom birate red ili kolonu do poslednje korišćene ćelije. Ponovnim pritiskom kombinacije tastera Ctrl+Shift+Taster sa strelicom birate ceo red ili kolonu.

  Susedne redove ili kolone

  Prevucite pokazivač duž naslova redova ili kolona ili izaberite prvi red ili kolonu, a zatim držite pritisnut taster Shift i izaberite poslednji red ili kolonu.

  Nesusedne redove ili kolone

  Kliknite na naslov kolone ili reda u prvom redu ili koloni u izboru. Zatim držite pritisnut taster Ctrl dok izaberete naslove drugih redova ili kolona koje želite da dodate izboru.

  Prvu ili poslednju ćeliju u redu ili koloni

  Izaberite ćeliju u redu ili koloni, a zatim pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+strelica (strelica nadesno ili strelica nalevo za redove, a strelica nagore ili strelica nadole za kolone).

  Prvu ili poslednju ćeliju u Microsoft Office Excel tabeli

  Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Home da biste izabrali prvu ćeliju na radnom listu ili na Excel listi.

  Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+End da biste izabrali poslednju ćeliju na radnom listu ili na Excel listi koja sadrži podatke ili oblikovanje.

  Ćelije do poslednje korišćene ćelije u radnom listu (donji desni ugao)

  Izaberite prvu ćeliju, a zatim pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+End da biste proširili izbor ćelija na poslednju korišćenju ćeliju na radnom listu (u donjem desnom uglu).

  Ćelije do početka radnog lista

  Izaberite prvu ćeliju, a zatim pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+Home da biste proširili izbor ćelija na početak radnog lista.

  Više ili manje ćelija od aktivne selekcije

  Držite pritisnut taster Shift, a zatim izaberite poslednju ćeliju koju želite da uključite u novi izbor. Pravougaoni opseg između aktivna ćelija i izabrane ćelije postaje novi izbor.

  Savet: Da biste otkazali izbor ćelija, kliknite na bilo koju ćeliju na radnom listu.

 2. Kliknite na dugme greške koje se pojavljuje pored izabrane ćelije ili opsega ćelija.

  Dugme greške

 3. U meniju izaberite stavku Pretvori XX u 20XX ili Pretvori XX u 19XX. (Ako želite jednostavno da uklonite indikator greške bez konvertovanja broja, izaberite stavku Zanemari grešku.)

  Komande za konvertovanje datuma

  Ova radnja konvertuje tekstualne datume sa dvocifrenim godinama u standardne datume sa četvorocifrenim godinama.

  Konvertovani datumi

  Kada konvertujete ćelije iz tekstualnih datuma, možete promeniti način na koji se datumi prikazuju u ćelijama tako što ćete primeniti oblikovanje datuma.

Vrh stranice

Pretvaranje tekstualnih datuma pomoću funkcije DATEVALUE

Upotrebite funkciju DATEVALUE da biste tekstualni datum u ćeliji pretvorili u redni broj. Nakon toga kopirajte formulu, izaberite ćelije koje sadrže tekstualne datume, a zatim izaberite stavku Specijalno lepljenje da biste primenili format za datum na njih.

 1. Izaberite praznu ćeliju i proverite da li koristi opšti format broja.

  Provera formata broja

  1. Na kartici Početak, u grupi Broj kliknite na strelicu pored polja Format broja i izaberite stavku Opšte.

   Slika trake u programu Excel

 2. U praznu ćeliju:

  1. Upišite =DATEVALUE(

  2. Kliknite na ćeliju koja sadrži datum oblikovan kao tekst koji želite da konvertujete.

  3. Otkucajte )

  4. Pritisnite taster ENTER.

   Funkcija DATEVALUE vraća redni broj datuma koji je predstavljen tekstom.

   Šta je redni broj?

   Excel skladišti datume kao uzastopne redne brojeve kako bi mogli da se koriste u izračunavanjima. Podrazumevano je da 1. januar 1900. godine ima redni broj 1, a 1. januar 2008. godine ima redni broj 39 448 zato što je 39 448 dana nakon 1. januara 1900. godine.

 3. Da biste kopirali formulu konverzije u opseg susednih ćelija, izaberite ćeliju u koju ste otkucali formulu, a zatim prevucite pokazivač za popunjavanje Pokazivač za popunjavanje preko opsega praznih ćelija koji se po veličini poklapa sa opsegom ćelija koji sadrži tekstualne datume.

  Pošto prevučete regulator za popunjavanje, trebalo bi da dobijete opseg ćelija sa serijskim brojevima koji odgovara opsegu ćelija koji sadrži tekstualne datume.

 4. Izaberite ćeliju ili opseg ćelija koje sadrže redne brojeve, a zatim na kartici Početak, u grupi Ostava kliknite na dugme Kopiraj.

  Slika trake programa Excel

  Tasterska prečica  Takođe možete da pritisnete kombinaciju tastera CTRL+C.

 5. Izaberite ćeliju ili opseg ćelija koje sadrže datume u tekstualnom obliku, a zatim na kartici Početak, u grupi Ostava kliknite na strelicu na dugmetu Nalepi, a potom izaberite stavku Specijalno lepljenje.

 6. U dijalogu Specijalno lepljenje, u odeljku Nalepi izaberite opciju Vrednosti, a zatim kliknite na dugme U redu.

 7. Na kartici Početak kliknite na pokretanje dijaloga pored stavke Broj.

  Pokretanje dijaloga u grupi „Broj“

 8. U polju Kategorija izaberite stavku Datum, a zatim sa liste Tip izaberite željeni format datuma.

 9. Da biste izbrisali redne brojeve nakon uspešnog konvertovanja svih datuma, izaberite ćelije koje ih sadrže, a zatim pritisnite taster DELETE.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×