Premeštanje podataka iz programa Excel u Access

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Ovaj članak vam pokazuje kako da premestite podatke iz programa Excel u Access i konvertujete podatke u relacionoj tabele tako da možete da koristite Microsoft Office Excel i Access zajedno. Da rezimiramo, je najbolje za hvatanje, skladištenje, izvršavanje upita i deljenje podataka programa Access i Excel je najbolji za izračunavanje, analiza i vizuelizacija podataka.

Dva članke, koristite Access ili Excel za upravljanje podacima i prvih 10 razloga da koristite Access pomoću programa Excel, o program koji najviše odgovara određenom zadatak i kako da koristite Excel i Access da biste kreirali praktično rešenje.

U ovom članku

Suština relacione baze podataka i modelovanje podataka

Komponente relacione tabele

Šta je to normalizovanje?

Tabela može da bude u normalnom različitih oblika

Relacije i ključevi

Integritet podataka i valjanost

Sabiranje

Osnovni koraci za premeštanje podataka iz programa Excel u Access

Korak 1: Uvoz podataka iz programa Excel u Access

Automatsko dodavanje podataka na jednostavan način

Korak 2: Normalizovanje podataka pomoću čarobnjaka za analizator tabele

Korak 3: Povezivanje sa Access podatke iz programa Excel

Preuzimanje podataka u programu Access

Suština relacione baze podataka i modelovanje podataka

Veliki broj datoteka sa podacima, uključujući Excel, nazivaju ravnom datoteke. Ove datoteke često su velike i sadrže suvišnih podataka kolone koje se retko koriste i mnogo prazne vrednosti. Može da nasledi ove datoteke iz drugog sistema ili korisnik ili su možda razvili ovaj način kao kolona su dodati tokom vremena da zadovoljavaju zahteve za promenu. Iako organizacija podataka u ravnom datotekom radi i za određenu namenu, oni su fleksibilne i možete da je teško da biste odgovorili na neočekivana pitanja o podataka.

sa ravnom datotekom

Isprobanom rešenje sa ravnom datotekom je relacione baze podataka. Access je program za relacione baze podataka i najbolje funkcioniše kada tabele pa su dizajnirani sa relacijama koje odgovaraju modelu relacione baze podataka.

Vrh stranice

Komponente relacione tabele

Dobro dizajnirano relacione baze podataka, svaku tabelu je kolekcija imenovani kolone i većeg broja redova koji skladišti informacije o jednom tema, kao što su zaposleni. Svaka kolona u tabeli je jedinstveno ime i sadrži informacije o temi, kao što su imena i adrese zaposlenog. Redovi tabele sadrže pojavljivanja "tema", kao što je trenutni zaposlenih u preduzeću. Jednu vrednost je uskladištena u preseku redova i kolona, a je jedan stvari, kao što su „Seattle”. Na kraju, možete promeniti redosled redove i kolone bez promene značenje tabele.

relacioni tabele

1. tabele predstavlja jednu temu – osoba, mesto, stvari, događaja ili koncept

2. u svakom redu je jedinstvena i ima primarni ključ, kao što je broj značke

3. svaka kolona ima kratko, jedinstveno i smisleno ime

4. sve vrednosti u koloni su slične po značenje i oblikovanje

5. svake vrednosti u tabeli (u ekvivalentnu vrednost u ćeliji u programu Excel) predstavlja jedan činjenicama

Vrh stranice

Šta je to normalizovanje?

Nažalost, dobro dizajnirano relacione tabele automatski se u Access bazu podataka. Morate da koristite metod za analizu podataka u ravnom datotekom i da biste prerasporedili podatke iz jedne tabele u dve ili više povezanih tabela. Ovaj metod se zove Normalizacija. Na proces korak po korak, možete Razdeljivanje jednu tabelu u dve ili više manje tabela uklanjanje ponavljajuće vrednosti u koloni, uklanjanje suvišnih podataka iz redova i dodavanjem primarni ključevi (polje koje jedinstveno identifikuje svaki zapis u tabeli) i sporednim ključevima (polje koje sadrži vrednosti u polje primarnog ključa u povezanoj tabeli) da biste definisali relacije između nove tabele.

relacioni dijagrama

1. relacione tabele

2. imena kolona

3. primarni ključ

4. sporedni ključ

5. relacione linije i simbola

Vrh stranice

Tabela može da bude u normalnom različitih oblika

Tabele može biti u jednom od četiri različite normalan obrasce: nula, prvi, drugi i treći. Svaki obrazac opisuje stepen na koje podatke u tabeli su organizovane i može da se uspešno koristi u relacionoj bazi podataka. Nula normalan obrazac najmanje organizovana i treću normalnu oblik je efikasnije organizovane.

Nula normalan obrasca    Jedan znak da tabele u najmanje organizovani stanju, poznat kao „nula normalan obrazac”, je kada jednu ili više kolona sadrže „nije-atomsku” vrednosti, što znači da više vrednosti se nalaze u jednoj ćeliji. Na primer, klijent adresa može da se sastoji od adresu (na primer 2302 Harvard Ave), grada, države i Poštanski broj (ZIP). Najboljem slučaju, svaki od ovih elemenata adrese su uskladišteni u odvojene kolone. Na primer, kolona koja sadrži puna imena, kao što su „Li, Yale” ili „Ellen Adams” trebalo bi da se Razdeli u odvojene kolone za ime i prezime. Skladištenje imena i prezimena u odvojene kolone predstavlja dobru praksu koja vam pomaže da brzo pronađete i Sortirajte podatke.

Još jedan znak podatke nula normalan obrasca je kada on sadrži informacije o različitim temama, kao što su prodavci, proizvodima, klijentima i porudžbinama. Kad god je to moguće, podataka bi trebalo da budu odvojeni u zasebne tabele za svaku temu.

Prvi normalni obrazac    Tabele je u prvom normalan obrascu kada svaka kolona sadrži atomsku vrednosti, ali jednu ili više kolona sadrži neke suvišnih podataka, kao što je prodavac ili korisnička informacija za svaki deo porudžbine. Na primer, Adams, je se ponavlja pet puta na radnom listu zato što ona sadrži dve različite porudžbine (jedan sa tri proizvoda i sa dva proizvoda).

Drugi normalan obrasca    Tabele je u drugoj normalan obrasca kada suvišnih podataka je uklonjen, ali jednu ili više kolona ili ne zasniva na primarnog ključa ili sadrže izračunate vrednosti (kao što su cena * popust).

Treći normalan obrasca    Tabele je u trećem normalan obrascu kada sve kolone u tabeli se zasnivaju na primarni ključ. Kao što je prikazano na sledećoj slici, proizvoda i snabdevač informacije su uskladištene u odvojene tabele i se pridružuje za pronalaženje u polje ID dobavljača tabele.

Tabela u nula, prvo i drugo normalan obrazac može da predstavlja problem kada želite da promenite podatke. Na primer, ažuriranje vrednosti koje se ponavljaju često je veoma dugotrajan proces. Svaki put kada ažurirate vrednost, treba da proverite da li je svaki drugi red sadrži iste vrednosti. Ovo možete gube vreme i da se lako nastaju greške operaciju. Pored toga, nije lako da biste efikasno sortiranje i filtriranje kolone koje sadrže ponavljajuće vrednosti. Tabela u prvu i drugu normalan obrazac veliki napredak gotovo nula normalan obrazac, ali su i dalje može da bude problem kada umetnete, ažuriranje ili brisanje podataka.

Kada odete kroz proces Normalizacija podataka, možete konvertovali tabelu iz donje obrasca napredniji sve dok sve tabele u trećem normalan obrazac. U većini slučajeva, savršena je treća normalan obrazac zato što:

 • Izmena probleme mogu nestati kad je podataka umeću, brišu ili ažurirana.

 • Integritet podataka mogu da se održi sa podacima ograničenjima i poslovnih pravila.

 • Možete da postavljate upite podatke na različite načine za odgovaranje na pitanja.

Vrh stranice

Relacije i ključevi

Oblikovani relacione baze podataka sadrži više tabela, svaki u trećem normalan obrascu, ali postoje i relacije između ove tabele koje vam pomažu da sakupljanje podataka. Na primer, zaposleni pripadaju odsecima i su dodeljene projekte, projekti imaju podzadataka podzadataka u vlasništvu zaposlenih i odeljenja Upravljanje projektima. U ovom scenariju, relacione baze podataka bi četiri tabele definisane: zaposlenih, projekte, podzadataka i odeljenja i svaki od ovih relacije ključa definisana: pripadaju, su dodeljeneimaju, u vlasništvui Upravljanje.

Postoje tri tipa relacija:

 • Jedan (1:1)    Na primer, svakog zaposlenog ima jedinstvene značke ID i svaki značke ID upućuje na ima jedinstvene zaposlenog.

 • Jedan-prema-više (1:M)    Na primer, svakog zaposlenog vam je dodeljen jedan sektor, ali odeljenje ima mnogo zaposlenih. Ovo se zove nadređeno-podređeno relacije.

 • Prema-(M:M)    na primer, zaposleni mogu da budu dodeljene mnogim projektima i broju zaposlenih dodeljeni možete da svaki projekat. Imajte na umu da specijalno tabelu, koja se zove spajanja tabelu, često se koristi za kreiranje relacije između svaku tabelu u treću normalnu obrasca za ukupne vrednosti od tri tabele koje zajedno čine odnosa prema-jedan-prema-više.

Možete kreirati relaciju između dve ili više tabela zasnovanu na primarnim i sporednim ključevima. Primarni ključ je kolona u tabeli čije vrednosti jedinstveno identifikuje svaki red u tabeli, kao što je broj legitimacije ili sektoru kôd. Sporedni ključ je kolona u tabeli čije vrednosti su isti kao primarni ključ druge tabele. Možete da shvatite sporednog ključa kao kopiju primarni ključ iz druge relacione tabele. Relacije između dve tabele je napravio podudaranja vrednosti sporednog ključa u jednu tabelu sa vrednostima primarnog ključa u nekom drugom.

relacije primarnog i sporednog ključa

Vrh stranice

Integritet podataka i valjanost

Nakon što kreirate relacione baze podataka sa sve tabele u treći normalan obrasca i ispravne definisane relacije, koje želite da bi obezbedio integritet tih podataka. Integritet podataka znači da možete ispravno i dosledno navigacija relacije i manipulisati tabele u bazu podataka tokom vremena dok se ažurira bazu podataka. Postoje dva osnovna pravila u relacione baze podataka koje vam pomažu da bi obezbedio integritet podataka.

Entitet pravila    Svaki red u tabeli mora da ima primarni ključ i primarni ključ mora da ima vrednost. Ovo pravilo potvrđuje da li svaki red u tabeli mogu jedinstveno identifikovati i nije slučajno izgubljeni. Pored toga, svaki put kada umetnete, ažuriranje ili brisanje podataka, jedinstvenost i postojanje sve primarnih ključeva može da se održi.

Referencijalni integritet pravila    Ovo pravilo kontrole pravila mesto umetanja i brisanja relaciji "jedan-prema-više". Ako tabela ima sporednog ključa, svaka vrednost sporednog ključa ili mora da bude bez vrednosti (vrednost) ili moraju da se podudaraju vrednosti u relacione tabele u kojoj to sporedni ključ je primarni ključ.

Uređivanje relacije

I dalje možete obezbediti integriteta podataka u relacione baze podataka pomoću različitih pravila za validaciju podataka, uključujući tip podataka (kao što je ceo broj), dužine podataka (na primer kao 15 znakova ili manje), format podataka (kao što je valuta), podrazumevana vrednost (kao što su 10) i ograničenja (kao što su Inventory_Amt > ReOrder_Amt). Ova pravila za validaciju podataka da obezbedite da baza podataka ima kvaliteta podataka i takođe u skladu osnivanja poslovnih pravila.

Vredi napomenuti da unos podataka je važna razlika između Access baze podataka i Excel radne sveske. Unos podataka u Excel radnom listu je „proizvoljnog”. Možete da unesete podatke bilo gde i možete lako da biste opozvali promenu. Međutim, Access baze podataka je mnogo strukturirane i ograničena. Pored toga, kada unesete podatke u tabeli, promena je posvećena bazu podataka. Nije moguće opozvati unosa podataka na isti način kao za Excel, iako možete da izbrišete ili ažurirali podatke da biste ispravili greške.

Vrh stranice

Sabiranje

Pošto normalizovanje podataka u relacione tabele sa relacijama oblikovani i definišete njegove integriteta podataka, on postaje mnogo lakše:

 • Uštedite prostor i poboljšati performanse, zato što ponavljajuće i suvišnih podataka fizički uklonjeni.

 • Ažuriranje podataka precizno i održavanje integriteta podataka.

 • Sortiranje, filtriranje, kreiranje izračunate kolone, agregatne, i rezimiranje podataka.

 • Upit podatke na različite načine da odgovorite na očekivani i neočekivana pitanja.

Da biste bili sigurni tu su napredne aspekti za dizajn relacionih baza podataka, kao što su složeni ključevi (taster koja se sastoji od vrednosti iz dve ili više kolona), dodatne normalan obrasce (četvrti normalan obrazac – sa više vrednosti zavisnost), i denormalization. Ali za većinu jednostavnih u umerenom bazu podataka je potrebno, morate osnovnim informacijama o dizajniranju baze podataka koje morate razumeti sledeće studije slučaja u ovom članku.

Vrh stranice

Osnovni koraci za premeštanje podataka iz programa Excel u Access

Kada premeštate podataka iz programa Excel u Access, postoje tri osnovna koraka u procesu.

tri osnovna koraka

Vrh stranice

Korak 1: Uvoz podataka iz programa Excel u Access

Uvoz podataka je operaciju koja može da glatko mnogo ako neko vreme da pripremite i Pospremanje podataka. Uvoz podataka je premeštanje na novo mesto. Ako čišćenje i organizovanje stvari pre nego što korak, uklopiti se u svoj novi dom mnogo je jednostavnije.

Pospremanje podataka pre nego što uvezete

Pre nego što uvezete podatke u Access, u programu Excel je dobra ideja da:

 • Konvertovanje ćelija koje sadrže podatke koji nisu atomsku (to jest, više vrednosti u jednoj ćeliji) u više kolona. Na primer, ćelija u koloni „Veštine” koja sadrži više veština vrednosti, kao što su „C# programiranje” „VBA programiranje” i „Web dizajna” trebalo bi da podeliti odvojene kolone da svaka sadrži samo jednu veština vrednost.

 • Koristite komandu TRIM da biste uklonili vodeći prateći i više razmaka.

 • Uklonite znakove koji se ne štampaju.

 • Pronađite i ispravite pravopis i interpunkciju greške.

 • Uklonite duplirani redovi ili duplirana polja.

 • Uverite se da kolone podataka ne sadrži mešoviti formate, naročito datume oblikovane kao brojevi ili brojevi oblikovani kao tekst.

Više informacija potražite u sledećim temama pomoći Excel:

Napomena : Ako podaci čišćenje potrebe su složene ili nemate vremena ili resurse da biste automatizovali proces samostalno, razmislite o korišćenju nezavisnog proizvođača. Za više informacija potražite „podataka kvalitet” ili „podataka prociscenja softver” tako što ćete vaše omiljene pretraživač u Veb pregledaču.

Odaberite tip najbolje podataka prilikom uvoza

Tokom operacije uvoza u programu Access koji želite da napravite dobar izbor tako da primite nekoliko (ukoliko postoje) greške prilikom pretvaranja koji će zahtevati ručno interventne. Sledeća tabela rezimira kako formata brojeva u programu Excel i Access tipove podataka se konvertuju prilikom uvoza podataka iz programa Excel u Access i nudi nekoliko saveta najbolje tipove podataka da biste odabrali u čarobnjaku za uvoz unakrsne tabele.

Excel formata broja

Access tip podataka

Komentari

Najbolja praksa

Tekst

Tekst, Memo

Tip podataka programa Access tekst skladišti alfanumerički podaci do 255 znakova. Tip podataka Access Memo skladišti alfanumerički podaci do 65 535 znakova.

Odaberite stavku memoranduma da biste izbegli odsecanje sve podatke.

Broj, procenat, razlomak, naučnom

Broj

Access ima tip numeričkih podataka koje razlikuje se zasniva na svojstvo Veličina polja (bajtni ceo broj, Dugački ceo broj, jednom, dvaput, decimalni).

Odaberite stavku dvaput da biste izbegli greške prilikom pretvaranja sve podatke.

Datum

Datum

Access i Excel obe koristite isti broj redni broj datuma za skladištenje datuma. U programu Access, opseg datuma su veće: od -657.434 (januar 1, 100 A.D.) do 2 958 465 (decembar 31, 9999 A.D.).

Zato što Access ne prepoznaje datumski sistem 1904 (koristi u programu Excel za Macintosh), morate da biste konvertovali datume u programu Excel ili Access da biste izbegli zabunu.

Više informacija potražite u članku Promena datumski sistem, formatu, ili dve cifre godine interpretaciju i Uvoz ili veza sa podacima u Excel radnoj svesci

.

Odaberite datum.

Vreme

Vreme

Access i Excel oba skladišti vrednosti vremena pomoću istog tipa podataka.

Odaberite vreme, što je obično podrazumevani.

Valuta, Računovodstveni

Valuta

U programu Access, tip podataka "Valuta" skladišti podatke kao 8-bajtni brojeve sa preciznošću do četiri decimalna mesta i se koristi za skladištenje finansijskih podataka i sprečavanju zaokruživanja vrednosti.

Odaberite stavku valuta, što je obično podrazumevani.

Logički

Da/ne

Pristup koristi -1 za sve vrednosti i 0 za bez vrednosti, za razliku od programa Excel koristi 1 za sve tačno vrednosti i 0 za sve vrednosti FALSE.

Odaberite opciju Da/ne, koja automatski pretvara osnovne vrednosti.

Hiperveza

Hiperveza

Hiperveze u programu Excel i Access sadrži URL ili Veb adresu koju možete da kliknete i pratite.

Odaberite hiperveze, u suprotnom Access može podrazumevano koristite tip podataka "tekst".

Kad se podaci u programu Access, Excel podatke možete da izbrišete. Ne zaboravite da napravite rezervnu kopiju originalne Excel radne sveske prvo pre brisanja.

Za više informacija pogledajte temu pomoći programa Access, da li je Uvoz ili veza sa podacima u Excel radnoj svesci.

Vrh stranice

Automatsko dodavanje podataka na jednostavan način

Na uobičajenih problema Excel korisnici imaju je dodavanja podataka sa istim kolonama u jedan veliki radni list. Na primer, možete da imate materijalnih sredstava za praćenje rešenje koje u programu Excel, ali sada proširila uključuju datoteke iz mnogo radne grupe i sektore. Ove podatke može biti u različitim radnim listovima ili radnim sveskama, ili tekstualne datoteke koje su feedovi podataka iz drugih sistema. Ne postoji korisnički interfejs komande ili jednostavan način da dodate slične podatke u programu Excel.

Najbolje rešenje je da koristite Access, gde možete da lako uvozite i dodavanje podataka u jednu tabelu pomoću čarobnjaka za uvoz unakrsne tabele. Pored toga, možete da ih dodate mnogo podataka u jednu tabelu. Možete da sačuvate operacije uvoza, dodajte ih kao planiranih zadataka programa Microsoft Office Outlook i čak i korišćenje makroa da biste automatizovali proces.

Vrh stranice

Korak 2: Normalizovanje podataka pomoću čarobnjaka za analizator tabele

Na prvi pogled prođete kroz proces Normalizacija podataka može da izgleda veliki izazov. Na sreću, Normalizacija tabelama u programu Access je proces koji je mnogo lakše zahvaljujući čarobnjak za analizator tabele.

Čarobnjak za analizator tabele

1. prevucite izabrane kolone u novu tabelu i automatski kreirati relacije

2. koristite dugme komande za preimenovanje tabele dodajte primarni ključ, proverite postojeću kolonu koja se primarni ključ i opoziv poslednje radnje

Možete da koristite čarobnjak da biste uradili sledeće:

 • Konvertovanje tabele u skupu manje tabele i automatsko kreiranje primarnog i sporednog ključa relaciju između tabela.

 • Dodavanje primarnog ključa sa postojećim poljem koje sadrži jedinstvene vrednosti ili kreirajte novi ID polje koje koristi tip podataka "Automatsko numerisanje".

 • Automatsko kreiranje relacija za nametanje referencijalnog integriteta sa kaskadnog ažuriranja. Kaskadno brisanje neće automatski dodaju se sprečava slučajno brisanje podataka, ali lako možete da dodate Kaskadno brisanje kasnije.

 • Traženje nove tabele suvišne ili duplirane podatke (kao što je isti klijent sa dva različita broja) i ažurirajte ovo onako kako vam odgovara.

 • Napravite rezervnu kopiju originalne tabele i preimenujte je dodavanjem „_OLD” na njeno ime. Zatim, kreirajte upit koji reconstructs prvobitna tabela sa originalnim imenom tabelu tako da sve postojeće obrasce ili izveštaje koji su zasnovani na originalnoj tabeli će raditi sa novu strukturu tabele.

Vrh stranice

Korak 3: Povezivanje sa Access podatke iz programa Excel

Kad podataka ima su normalizovani u programu Access i upita ili tabele je kreirano koji reconstructs originalne podatke, je proste povezivanja za pristup podacima iz programa Excel. Podataka je sada u programu Access kao spoljnog izvora podataka i tako da mogu povezati sa radnom sveskom pomoću podataka za povezivanje, što je kontejner informacija koje se koriste za pronalaženje, prijavite se na i pristup spoljnom izvoru podataka. Informacije o vezi je uskladištena u radnoj svesci i takođe mogu biti uskladištene u datoteci veze, kao što su datoteke Office Data Connection (ODC) (.odc oznakom tipa datoteke) ili ime izvora podataka datoteke (.dsn oznaka tipa datoteke). Kada se povežete sa spoljnim podacima, možete takođe automatski osvežite (ili ažurirate) Excel radnu svesku iz programa Access svaki put kada se podaci se ažuriraju u programu Access.

Više informacija potražite u članku Pregled povezivanja (uvoza) podataka i podataka Exchange (kopiranje, uvoz, izvoz) između programa Excel i Access.

Vrh stranice

Preuzimanje podataka u programu Access

Ovaj odeljak vodi vas kroz sledeće faze Normalizacija podataka: najnovije vrednosti u kolonama prodavac i adresa na njihove najviše atomsku komade odvajanje Srodne teme u sopstvene tabele, kopiranje i lepljenje te tabele iz programa Excel u Access, Kreiranje ključa relacije između novokreirani Access tabele i kreiranje i pokretanje jednostavnih upita u programu Access da biste dobili informacije.

Primer podatke koji nisu normalizovani obrasca

Sledeći radnog lista sadrži-atomsku vrednosti u koloni prodavac i kolona sa adresama. Obe kolone bi trebalo da se Razdeli na dve ili više odvojene kolone. Ovaj radni list sadrži informacije o prodavci, proizvodima, klijentima i porudžbinama. Ove informacije trebalo bi da takođe se Razdeli dodatno, po temi, u zasebne tabele.

Prodavac

ID porudžbine

Datum porudžbine

ID proizvoda

Kol.

Cena

Ime klijenta

Adresa

Telefon

Li, Jejl

2348

3/2/09

J-558

4

$8.50

Contoso, Ltd.

2302 Harvard Ave novi sad, WA 98227

425-555-0222

Li, Jejl

2348

3/2/09

B-205

2

$4.50

Contoso, Ltd.

2302 Harvard Ave novi sad, WA 98227

425-555-0222

Li, Jejl

2348

3/2/09

D-4420

5

7.25 dolara

Contoso, Ltd.

2302 Harvard Ave novi sad, WA 98227

425-555-0222

Li, Jejl

2349

3/4/09

C-789

3

$7.00

Kafa Četvorka

7007 Kornel St Redmond, WA 98199

425-555-0201

Li, Jejl

2349

3/4/09

C-795

6

$9.75

Kafa Četvorka

7007 Kornel St Redmond, WA 98199

425-555-0201

Adams je

2350

3/4/09

A-2275

2

$16.75

Turistička agencija Adventure Works

1025-te Kolumbiju krug Kirkland, WA 98234

425-555-0185

Adams je

2350

3/4/09

F-198

6

5,25 $

Turistička agencija Adventure Works

1025-te Kolumbiju krug Kirkland, WA 98234

425-555-0185

Adams je

2350

3/4/09

B-205

1

$4.50

Turistička agencija Adventure Works

1025-te Kolumbiju krug Kirkland, WA 98234

425-555-0185

Hens, Džim

2351

3/4/09

C-795

6

$9.75

Contoso, Ltd.

2302 Harvard Ave novi sad, WA 98227

425-555-0222

Hens, Džim

2352

3/5/09

A-2275

2

$16.75

Turistička agencija Adventure Works

1025-te Kolumbiju krug Kirkland, WA 98234

425-555-0185

Hens, Džim

2352

3/5/09

D-4420

3

7.25 dolara

Turistička agencija Adventure Works

1025-te Kolumbiju krug Kirkland, WA 98234

425-555-0185

Koh, Reed

2353

3/7/09

A-2275

6

$16.75

Kafa Četvorka

7007 Kornel St Redmond, WA 98199

425-555-0201

Koh, Reed

2353

3/7/09

C-789

5

$7.00

Kafa Četvorka

7007 Kornel St Redmond, WA 98199

425-555-0201

Susa, Luis

2354

3/7/09

A-2275

3

$16.75

Contoso, Ltd.

2302 Harvard Ave novi sad, WA 98227

425-555-0222

Adams je

2355

3/8/09

D-4420

4

7.25 dolara

Turistička agencija Adventure Works

1025-te Kolumbiju krug Kirkland, WA 98234

425-555-0185

Adams je

2355

3/8/09

C-795

3

$9.75

Turistička agencija Adventure Works

1025-te Kolumbiju krug Kirkland, WA 98234

425-555-0185

Li, Jejl

2356

3/10/09

C-789

6

$7.00

Contoso, Ltd.

2302 Harvard Ave novi sad, WA 98227

425-555-0222

Informacije u najmanje njenih delova: atomsku podataka

Rad sa podacima u ovom primeru, možete da koristite komandu " tekst u kolone " u programu Excel da biste razdvojili „atomsku” delovi ćelija (kao što su ulica, grad, država i Poštanski broj) u diskretnoj kolone.

Sledeća tabela prikazuje nove kolone u istom radnom listu kada razdvojili su da bi sve vrednosti atomsku. Imajte na umu da informacije u koloni prodavac je bio razdeljen na prezime i ime kolone i koje informacije u koloni adresa je bio razdeljen na ulica, adrese grad, država i POŠTANSKI broj kolona. Ove podatke je u „prvi normalan obrazac”.

Prezime

Ime

 

Ulica

Poštanski broj

Grad

poštanski broj

Li

Yale

2302 Harvard Ave

Novi Sad

SCG

98227

Adamović

Je

1025-te Kolumbiju kruga

Pančevo

SCG

98234

Hens

Bojan

2302 Harvard Ave

Novi Sad

SCG

98227

Koh

Reed

7007 Kornel St Redmond

Novi Sad

SCG

98199

Susić

Luka

2302 Harvard Ave

Novi Sad

SCG

98227

Prekidanje podataka tematski organizovani u programu Excel

Nekoliko tabele sa primerima podataka koji slede prikazuju iste podatke iz Excel radnog lista kada je to bio razdeljen na tabele za prodavci, proizvodima, klijentima i porudžbinama. Dizajn tabele nije dovršeno, ali je na pravom putu.

Prodavci tabela sadrži samo informacije o prodaji osoblja. Imajte na umu da svaki zapis ima jedinstveni ID (prodavac ID). Prodavac ID vrednost će se koristiti u tabeli "porudžbine" da biste se povezali porudžbine prodavcima.

Prodavci

Prodavac ID

Prezime

Ime

101

Li

Yale

103

Adamović

Je

105

Hens

Bojan

107

Koh

Reed

109

Susić

Luka

Tabela "Proizvodi" sadrži samo informacije o proizvodima. Imajte na umu da svaki zapis ima jedinstveni ID (ID proizvoda). ID proizvoda vrednost će se koristiti za povezivanje informacije o proizvodu "Detalji porudžbine".

Proizvodi

ID proizvoda

Cena

A-2275

16.75

B-205

4.50

C-789

7.00

C-795

9.75

D-4420

7.25

F-198

5,25

J-558

8.50

Tabela "Kupci" sadrži samo informacije o klijentima. Imajte na umu da svaki zapis ima jedinstveni ID (ID kupca). ID kupca vrednost će se koristiti za povezivanje korisničke informacije u tabeli "porudžbine".

Klijenti

ID kupca

Ime

Ulica

Poštanski broj

Grad

poštanski broj

Telefon

1001

Contoso, Ltd.

2302 Harvard Ave

Novi Sad

SCG

98227

425-555-0222

1003

Turistička agencija Adventure Works

1025-te Kolumbiju kruga

Pančevo

SCG

98234

425-555-0185

1005

Kafa Četvorka

7007 Kornel St

Novi Sad

SCG

98199

425-555-0201

Tabelu "porudžbine" sadrži informacije o porudžbine, prodavci, klijente i proizvodi. Imajte na umu da svaki zapis ima jedinstveni ID (ID porudžbine). Neke informacije u ovoj tabeli mora da se Razdeli na dodatnu tabelu koja sadrži Detalji porudžbine tako da tabelu "porudžbine" sadrži samo četiri kolone – ID jedinstvene porudžbine, Datum porudžbine, ID-a prodavac i ID kupca Tabele koji je ovde prikazan još uvek nije podeljena u tabeli Detalji porudžbine.

Porudžbine

ID porudžbine

Datum porudžbine

Prodavac ID

KupacID

ID proizvoda

Kol.

2348

3/2/09

101

1001

J-558

4

2348

3/2/09

101

1001

B-205

2

2348

3/2/09

101

1001

D-4420

5

2349

3/4/09

101

1005

C-789

3

2349

3/4/09

101

1005

C-795

6

2350

3/4/09

103

1003

A-2275

2

2350

3/4/09

103

1003

F-198

6

2350

3/4/09

103

1003

B-205

1

2351

3/4/09

105

1001

C-795

6

2352

3/5/09

105

1003

A-2275

2

2352

3/5/09

105

1003

D-4420

3

2353

3/7/09

107

1005

A-2275

6

2353

3/7/09

107

1005

C-789

5

2354

3/7/09

109

1001

A-2275

3

2355

3/8/09

103

1003

D-4420

4

2355

3/8/09

103

1003

C-795

3

2356

3/10/09

101

1001

C-789

5

Detalji porudžbine, kao što su ID proizvoda i količina se premeštaju iz tabelu "porudžbine" i uskladištene u tabeli pod imenom Detalji porudžbine. Imajte na umu da su 9 porudžbine, tako da on ima smisla da su 9 zapisa u ovoj tabeli. Napomena tabelu "porudžbine" ima jedinstveni ID (ID porudžbine), koja će se upućuje iz tabele "Detalji porudžbine".

Konačno dizajna tabelu "porudžbine" trebalo bi da izgleda kao na sledeći način:

Porudžbine

ID porudžbine

Datum porudžbine

Prodavac ID

KupacID

2348

3/2/09

101

1001

2349

3/4/09

101

1005

2350

3/4/09

103

1003

2351

3/4/09

105

1001

2352

3/5/09

105

1003

2353

3/7/09

107

1005

2354

3/7/09

109

1001

2355

3/8/09

103

1003

2356

3/10/09

101

1001

Tabela "Detalji porudžbine" sadrži bez kolona koji zahtevaju jedinstvene vrednosti (to jest, postoji bez primarnog ključa), tako da je u redu za neke ili sve kolone sadrže „višak” podataka. Međutim, bez dva zapisa u ovoj tabeli bi trebalo da budu potpuno identične (ovo pravilo važi za sve tabele u bazi podataka). U ovoj tabeli, trebalo bi da bude 17 zapisa – svaki odgovara proizvoda u pojedinačnim redosledu. Na primer, po redosledu 2349, tri C-789 proizvoda čine jedan od dva dela na čitav red.

Detalji porudžbine, stoga, izgledaju na sledeći način:

Detalji porudžbine

ID porudžbine

ID proizvoda

Kol.

2348

J-558

4

2348

B-205

2

2348

D-4420

5

2349

C-789

3

2349

C-795

6

2350

A-2275

2

2350

F-198

6

2350

B-205

1

2351

C-795

6

2352

A-2275

2

2352

D-4420

3

2353

A-2275

6

2353

C-789

5

2354

A-2275

3

2355

D-4420

4

2355

C-795

3

2356

C-789

5

Kopiranje i lepljenje podataka iz programa Excel u Access

Sad kad informacije o prodavci klijente, proizvodima, porudžbine i Detalji porudžbine radi odvojene tematski u programu Excel, možete da kopirate podatke direktno u programu Access, gde će postati tabela.

Kreiranje relacije između tabela u programu Access i pokretanje upita

Nakon premeštanja podataka u Access, možete da kreirate relacije između tabela, a zatim kreirati upite da biste dobili informacije o različitim temama. Na primer, možete da kreirate upit koji vraća ID porudžbine i imena na prodavci za porudžbine uneti između 3/05/09 i 3/08/09.

Pored toga, možete da kreirate obrasce i izveštaje da biste olakšali unos podataka i analiza prodaje.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×