Premeštanje ili kopiranje radnih listova ili podataka radnih listova

Premeštanje ili kopiranje radnih listova ili podataka radnih listova

Možete da koristite komandu Premesti ili kopiraj list da biste premestili ili kopirali cele radne listove (takođe se zovu i listovi), na druge lokacije u istoj ili nekoj drugoj radnoj svesci. Možete koristiti komande Iseci i Kopiraj da biste premestili ili kopirali deo podataka u druge radne listove ili radne sveske.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

 1. Izaberite radne listove koje želite da premestite ili kopirate. Ako želite da premestite ili kopirate više od jedne, pritisnite i držite taster Ctrl, a zatim kliknite na kartice listova koje želite da kopirate.

  Napomena    Kada je izabrano više radnih listova, stavka [Grupa] pojavljuje se na naslovnoj traci na vrhu radnog lista. Da biste otkazali izbor većeg broja radnih listova u radnoj svesci, kliknite na bilo koji radni list koji nije izabran. Ako nije vidljiv nijedan radni list koji nije izabran, kliknite desnim tasterom miša na karticu izabranog radnog lista, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Razgrupiši listove.

 2. Izaberite stavke Početak > Format > Premeštanje ili kopiranje lista. Takođe možete da kliknete desnim tasterom miša na izabranu karticu lista i izaberete stavku Premesti ili kopiraj.

  Premeštanje ili kopiranje lista
 3. U polju Premeštanje ili kopiranje izaberite list koji bi trebalo da bude posle premeštenog ili kopiranog lista.

  Dijalog „Premeštanje ili kopiranje“

  Ili možete da kliknete na (premesti na kraj) da biste umetnuli iza poslednjeg lista u radnoj svesci.

 4. Da biste kopirali listove umesto da ih premestite, u dijalogu Premeštanje ili kopiranje potvrdite izbor u polju za potvrdu Kreiraj kopiju.

  Kada kreirate kopiju radnog lista, on se duplira u radnoj svesci, a ime lista ukazuje na to da je u pitanju kopija – na primer, prva kopija lista „List1“ koju napravite zvaće se „List1 (2)“.

Napomene i saveti

 • Ako ne vidite radnu svesku u koju želite da kopirate, pogledajte članak Premeštanje ili kopiranje dela radnog lista u drugi.

 • Da biste premestili listove na drugo mesto u trenutnoj radnoj svesci, možete prevlačiti izabrane listove duž reda sa karticama lista. Da biste kopirali listove, držite pritisnut taster CTRL, a zatim prevucite listove. Otpustite taster miša pre nego što otpustite taster CTRL.

 • Da biste preimenovali premešteni ili kopirani radni list, kliknite desnim tasterom miša na karticu tog lista, izaberite stavku Preimenuj, a zatim na kartici lista otkucajte novo ime. (Alternativno, možete dvaput da kliknite na karticu lista, a zatim da uredite ime.)

 • Da biste promenili boju kartice lista, kliknite desnim tasterom miša na karticu lista, izaberite stavku Boja kartice, a zatim izaberite boju koju želite da koristite.

  Boja kartice
 • Imajte na umu da izračunavanja ili grafikoni zasnovani na podacima radnog lista mogu postati neprecizni ako premestite radni list. Slično tome, ako se premešteni ili kopirani radni list umetne između listova na koje se upućuje pomoću reference 3-D formula, podaci sa tog radnog lista mogu se neočekivano uključiti u izračunavanje.

 1. Da biste premestili ili kopirali radne listove u drugu radnu svesku, uverite se da je ciljna radna sveska otvorena u istoj instanci programa Microsoft Excel.

  Napomena: Radne listove nije moguće premeštati ili kopirati iz jedne u drugu radnu svesku ako su one otvorene u zasebnim instancama programa Excel. Ako je radna sveska otvorena u zasebnoj instanci programa Excel – na primer, do ovoga može doći kada otvorite radnu svesku sa Windows SharePoint Services lokacije – uverite se da ste otvorili tu radnu svesku u istoj instanci programa Excel umesto da je tražite putem dijaloga Otvaranje (kartica Datoteka, Otvaranje).

 2. Izaberite radne listove koje želite da premestite ili kopirate. Ako želite da premestite ili kopirate više od jedne, pritisnite i držite taster Ctrl, a zatim kliknite na kartice listova koje želite da kopirate. Ako želite da izaberete sve listove, kliknite desnim tasterom miša na karticu lista, a zatim izaberite stavku Izaberi sve listove.

  Napomena    Kada je izabrano više radnih listova, stavka [Grupa] pojavljuje se na naslovnoj traci na vrhu radnog lista. Da biste otkazali izbor većeg broja radnih listova u radnoj svesci, kliknite na bilo koji radni list koji nije izabran. Ako nije vidljiv nijedan radni list koji nije izabran, kliknite desnim tasterom miša na karticu izabranog radnog lista, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Razgrupiši listove.

 3. Izaberite stavke Početak > Format > Premeštanje ili kopiranje lista. Takođe možete da kliknete desnim tasterom miša na izabranu karticu lista i izaberete stavku Premesti ili kopiraj.

 4. U dijalogu Premeštanje ili kopiranje kliknite na radnu svesku u koju želite da premestite ili kopirate izabrane listove. Ili izaberite stavku nova sveska da biste premestili ili kopirali izabrane listove u novu radnu svesku.

 5. Na listi Pre lista izaberite list koji bi trebalo da bude posle premeštenog ili kopiranog lista. Ili možete da kliknete na (premesti na kraj) da biste umetnuli iza poslednjeg lista u radnoj svesci.

 6. Da biste kopirali listove umesto da ih premestite, u dijalogu Premeštanje ili kopiranje potvrdite izbor u polju za potvrdu Kreiraj kopiju.

  Kada kreirate kopiju radnog lista, on se duplira u odredišnoj radnoj svesci. Kada premestite radni list, on se uklanja iz originalne radne sveske i pojavljuje se samo u odredišnoj radnoj svesci.

Napomene i saveti

 • Da biste preimenovali premešteni ili kopirani radni list u odredišnoj radnoj svesci, kliknite desnim tasterom miša na karticu tog lista, izaberite stavku Preimenuj, a zatim na kartici lista otkucajte novo ime.

 • Da biste promenili boju kartice lista, kliknite desnim tasterom miša na karticu lista, izaberite stavku Boja kartice, a zatim izaberite boju koju želite da koristite.

 • Radni listovi koje premestite ili kopirate u drugu radnu svesku koristiće fontove, boje i efekte teme koji su primenjeni na odredišnu radnu svesku.

 1. Na radnom listu izaberite podatke koje želite da premestite ili kopirate.

  Napomena: Ako izbor uključuje skrivene redove ili kolone, Excel kopira i podatke iz tih skrivenih redova ili kolona. Redove ili kolone koje ne želite da uključite ćete možda morati privremeno da otkrijete, a zatim da izaberete svaki opseg podataka koje želite da premestite ili kopirate u posebnoj operaciji. Više informacija potražite u članku Skrivanje i prikazivanje redova i kolona.

 2. Ako želite da premestite podatke, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + X. Ako želite da kopirate, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + C.

 3. Idite na radni listi gde želite da nalepite podatke, bilo da je list u istoj radnoj svesci ili nekoj drugoj.

 4. Izaberite gornju levu ćeliju oblasti u koju želite da nalepite podatke.

  Napomena: Podaci iz oblasti lepljenja biće zamenjeni. Takođe, ako oblast lepljenja sadrži skrivene redove ili kolone, možda ćete morati da otkrijete oblast lepljenja da biste videli sve kopirane ćelije.

 5. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + V.

Napomene i saveti

 • Pre nego što nalepite, možete da pritisnete i kombinaciju tastera CTRL + ALT + V (Ctrl, Option, V na Mac računaru), a zatim odaberite opciju kao što je širina kolona da biste nalepili širinu originalnih podataka. Ili odaberite Vrednosti da biste nalepili samo vrednosti, a ne formule originalnih podataka.

 • Excel podrazumevano prikazuje dugme Opcije lepljenja na radnom listu kako bi vam prilikom lepljenja ćelija obezbedio specijalne opcije, kao što su Zadrži u izvornom obliku. Ovu opciju možete da isključite ako ne želite da Excel prikazuje ovo dugme prilikom svakog lepljenja ćelija (Na kartici Datotela trake u vrhu radne sveske izaberite Opcije, izaberite kategoriju Napredne opcije, a zatim potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikaži dugme „Opcije lepljenja“ kada se sadržaj nalepi u okviru Isecanje, kopiranje i lepljenje).

 • Kada kopirate ćelije, reference ćelija se automatski prilagođavaju. Međutim, kada premestite ćelije, reference za ćelije se ne prilagođavaju, a sadržaj tih ćelija i svih ćelija koje upućuju na njih možda će se prikazati kao greške u referenci. U tom slučaju ćete morati ručno da prilagodite reference.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×