Premeštanje Outlook datoteke sa podacima

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

U ovom članku objašnjava se kako se premešta Outlook datoteka sa podacima. U njemu se pretpostavlja da znate kako da napravite rezervnu kopiju Outlook datoteka sa podacima i da ste to uradili pre praćenja ovih procedura. Pogledajte povezane veze na dnu stranice da biste saznali više o Outlook datotekama sa podacima.

Kad koristite Microsoft Exchange Server nalog (neophodno) i uključite podršku za rad van mreže ili koristite Keširani Exchange režim, sinhronizovana kopija stavki iz programa Outlook čuva se u vanmrežna Outlook datoteka sa podacima (.ost) datoteci, u skrivenoj fascikli na računaru.

Gde je moja vanmrežna Outlook datoteka sa podacima (.ost) datoteka?

vanmrežna Outlook datoteka sa podacima (.ost) datoteku možete da pronađete putem Outlook naloga.

Važno: Nemojte da koristite ove korake da biste premestili vanmrežnu Outlook datoteku sa podacima (.ost) na drugi računar. Kada dodate Exchange nalog u Outlook na drugom računaru, a zatim radite van mreže ili koristite Keširani Exchange režim, automatski se pravi vanmrežna Outlook datoteka sa podacima (.ost) i preuzimaju se Outlook podaci.

 1. Otvorite Outlook i na kartici Datoteka odaberite stavke Postavke naloga > Postavke naloga > Datoteke sa podacima.

 2. Na kartici Datoteke sa podacima vidite lokaciju .ost datoteke i možete da uradite nešto od sledećeg:

  Kartica „Datoteke sa podacima“ za postavke Outlook naloga koja prikazuje lokaciju Outlook datoteke sa podacima za imenovanog korisnika

  • Prihvatite vanmrežna Outlook datoteka sa podacima (.ost) lokaciju koja se pojavi u koloni Lokacija za Exchange nalog.

   ili

  • Promenite lokaciju – na primer, izaberite drugu fasciklu – na kojoj će se vanmrežna Outlook datoteka sa podacima (.ost) datoteka sačuvati.

   Napomene: 

   • Kad odaberete novu lokaciju fascikle, podrazumevano se automatski pravi nova vanmrežna Outlook datoteka sa podacima (.ost) datoteka. Iako to nije neophodno, možete ručno da premestite postojeću datoteku u novu fasciklu kako biste izbegli vreme preuzimanja potrebno za ponovno pravljenje datoteke.

   • vanmrežna Outlook datoteka sa podacima (.ost) koristi se i za Outlook Connector. Te datoteke nije moguće premestiti.

Premeštanje ili pravljenje vanmrežna Outlook datoteka sa podacima (.ost) datoteke

Sada kada ste otkrili lokaciju – celu putanju – vanmrežna Outlook datoteka sa podacima (.ost) datoteke, možete da je premestite ili da napravite novu datoteku.

 1. Otvorite dijalog Postavke naloga i odaberite karticu Datoteke sa podacima.

 2. Odaberite Exchange nalog, a zatim stavku Postavke.

  U postavkama naloga za Exchange nalog promenite postavke datoteke sa podacima

 3. Na kartici Više opcija opozovite izbor u polju za potvrdu Koristi keširani Exchange režim, a zatim kliknite na dugme U redu.

 4. U odzivu kliknite na dugme U redu, a zatim odaberite stavku Postavke.

 5. Na kartici Napredno odaberite stavke Postavke Outlook datoteke sa podacima > Onemogući korišćenje van mreže > Da.

  Napomena: Ako dugme Onemogući korišćenje van mreže nije dostupno, vratite se na 3. korak i opozovite izbor u polju za potvrdu Koristi keširani Exchange režim.

 6. Odaberite stavku Postavke Outlook datoteke sa podacima, a zatim uradite nešto od sledećeg:

  • Želim da napravim datoteku (podrazumevano)   
   Odaberite stavku Potraži, izaberite fasciklu u kojoj želite da sačuvate vanmrežna Outlook datoteka sa podacima (.ost), a zatim odaberite stavku Otvori.

  • Želim da premestim staru datoteku   
   Odaberite stavku Potraži, izaberite vanmrežna Outlook datoteka sa podacima (.ost) datoteku koju ste premestili na novu lokaciju fascikle, a zatim odaberite stavku Otvori.

 7. Odaberite stavku U redu.

 8. Na kartici Napredno potvrdite izbor u polju za potvrdu Koristi keširani Exchange režim, kliknite na dugme U redu, a zatim kliknite na dugme U redu u odzivu da biste ponovo pokrenuli Outlook.

 9. Zatvorite dijaloge Postavke naloga i Podešavanje parametara pošte.

 10. U dijalogu Pošta kliknite na dugme U redu.

Napomena: Kada se napravi nova vanmrežna Outlook datoteka sa podacima (.ost) datoteka, stara se ne briše. Staru datoteku možete da izbrišete.

Takođe pogledajte

Pravljenje Outlook datoteke sa podacima (.pst) koja služi za čuvanje informacija

Uvoz e-pošte, kontakata i kalendara iz Outlook .pst datoteke

Uvod u datoteke sa podacima (.pst i .ost) za Outlook 2010

Osnovni podaci o premeštanju datoteka sa podacima programa Outlook 2007

Ako se premeštate na novi računar ili ponovo instalirate sav softver na novom ili ponovo formatiranom čvrstom disku, moraćete ponovo da instalirate Outlook 2007. U ovom članku objašnjava se kako da pogledate stare e-poruke u novoj instalaciji.

Važno: Nemojte koristiti korake u ovom članku da biste premestili vanmrežne datoteke sa podacima programa Outlook (.ost) sa jednog računara na drugi. Ova uputstva su za samo datoteke ličnih fascikli (.pst). Više informacija o ove dve vrste datoteka programa Outlook potražite u članku Uvod u Outlook datoteke sa podacima. Ovaj članak ne pokriva kopiranje druge informacije o konfiguraciji, kao što su pravila, grupe slanje/prijem, postavke naloga i predloge automatskog dovršavanja.

Upozorenje: U ovom članku se pretpostavlja da znate kako da napravite rezervnu kopiju Outlook datoteka sa podacima i da ste to već uradili. Nemojte da formatirate čvrsti disk koji sadrži Outlook datoteke sa podacima dok prvo ne napravite rezervnu kopiju podataka na drugom čvrstom disku, mrežnom disku ili prenosivom medijumu. Formatiranje čvrstog diska trajno uništava podatke na njemu. Pored datoteka sa podacima postoje druge konfiguracione datoteke čije bi rezervne kopije možda trebao da napravite.

Gde se čuvaju e-poruke?

Gde se čuvaju e-poruke? Da li se poruke čuvaju na serveru e-pošte ili lokalno na računaru u Outlook datoteci sa podacima? Odgovor zavisi od tipa naloga e-pošte koji imate i toga kako ste konfigurisali nalog u programu Outlook. Mesto gde se čuvaju nove poruke definisano je kao podrazumevana lokacija za isporuku.

 • Microsoft Exchange nalog    

  Ako koristite Exchange nalog, e-poruke, kalendar, kontakti i druge stavke obično se isporučuju i skladište u poštansko sanduče na serveru koji radi pod sistemom Exchange. Kada instalirate Outlook na novom računaru i konfigurišete Exchange nalog, ponovo su vam dostupne sve stavke na serveru koji radi pod sistemom Exchange. Preostale informacije iz ovog članka ne odnose se na vas, osim ako ste napravili arhivu ili lokalne datoteke sa podacima odnosno naveli da se Exchange poruke isporučuju u lokalnu datoteku sa podacima.

  Exchange nalozi omogućavaju da radite i van mreže ili da koristite keširani Exchange režim. Ako koristite neku od tih funkcija, lokalne kopije stavki čuvaju se na računaru u datoteci vanmrežne fascikle (.ost). .ost datoteka se povremeno sinhronizuje sa stavkama na serveru koji radi pod sistemom Exchange. Zbog toga što podaci ostaju na serveru koji radi pod sistemom Exchange, tu .ost datoteku možete ponovo da napravite na računaru bez potrebe da pravite njenu rezervnu kopiju.

  • Utvrđivanje da li je uključen keširani Exchange režim    

   1. U meniju Alatke izaberite stavku Nalozi e-pošte.

   2. Izaberite Exchange nalog, a zatim kliknite na dugme Promeni.

   3. Ako je u okviru stavke Microsoft Exchange Server potvrđen izbor u polju za potvrdu Koristi keširani Exchange režim, keširani Exchange režim je uključen.

    Umesto toga stavke Exchange naloga možete da premestite u datoteka ličnih fascikli (.pst) datoteku ili da ih arhivirate u njoj. Možete i da konfigurišete Outlook tako da isporučuje nove stavke u .pst datoteku, umesto da ih čuva na serveru. Morate da napravite rezervnu kopiju tih .pst datoteka, kao i da ih ponovo povežete sa novom instalacijom programa Outlook.

  • Utvrđivanje da li je podrazumevana lokacija za isporuku .pst datoteka    

   1. U meniju Alatke izaberite stavku Nalozi e-pošte.

   2. U okviru stavke Izabrani nalog e-pošte isporučuje nove e-poruke na sledeću lokaciju potvrdite podrazumevanu lokaciju za isporuku koja je navedena.

    Napomena: Isporuka nove pošte u Exchange poštansko sanduče obično se pojavljuje pod imenom Poštansko sanduče – <korisničko ime> ili samo pod vašim korisničkim imenom. Isporuka nove e-pošte u .pst datoteci pojavljuje se pod imenom Lične fascikle ili prilagođenim imenom za prikaz koje ste pružili za .pst datoteku.

 • POP3, IMAP i HTTP nalozi    

  Ako koristite POP3 nalog e-pošte, koji je jedan od najčešćih tipova ličnih naloga e-pošte, e-poruke se preuzimaju sa POP3 servera e-pošte dobavljača internet usluga (ISP) na računar i isporučuju se lokalno u datoteku ličnih fascikli (.pst) pod imenom Outlook.pst i čuvaju u njoj. Podrazumevano ime datoteke sa podacima jeste „Outlook.pst“. Datoteka je uskladištena na putanji <disk jedinica>:\Documents and Settings\<korisnik>\Local Settings\Application Data\Microsoft\fascikla „Outlook“.

  IMAP i HTTP nalozi čuvaju e-poruke na serveru, kao i Exchange nalog. Kao i za svaki tip Outlook naloga e-pošte, možete da odaberete da arhivirate ili premestite stavke sa servera u lokalnu .pst datoteku. Ako ste arhivirali ili premestili stavke sa servera u lokalnu .pst datoteku, morate da napravite rezervnu kopiju .pst datoteke, a zatim da se ponovo povežete sa njom u novoj instalaciji programa Outlook. Ako ste sve čuvali na serveru, kada postavite IMAP ili HTTP nalog pomoću čarobnjaka za naloge e-pošte, u programu Outlook ponovo su vam dostupne sve stavke na serveru e-pošte.

Premeštanje Outlook datoteke sa podacima sa jednog računara na drugi

Instalirali ste Outlook na novom računaru ili novom čvrstom disku i spremni ste da počnete da koristite stare podatke.

 • Koristite Windows Explorer da biste kopirali svaku datoteku ličnih fascikli (.pst) sa lokacije rezervne kopije (mrežni disk ili prenosivi medijum, kao što je CD, DVD ili prenosni čvrsti disk) na putanju <disk jedinica>:\Documents and Settings\<korisnik>\Local Settings\Application Data\Microsoft\fascikla „Outlook“.

Iako datoteke sa podacima možete da čuvate u bilo kojoj fascikli, ovo je podrazumevana lokacija koju Outlook koristi kada pravi .pst datoteke.

Napomena: Ova lokacija je skrivena fascikla. Da biste koristili Windows Explorer kako biste otišli na ovu fasciklu, prvo morate da uključite prikazivanje skrivenih fascikli. U programu Windows Explorer, u meniju Alatke izaberite stavku Opcije fascikle. Na kartici Prikaz, u okviru stavke Više opcija za postavke, u okviru Datoteke i fascikle, u odeljku Skrivene datoteke i fascikle izaberite stavku Prikaži skrivene datoteke i fascikle. Ako želite da vidite sve oznake tipa datoteke, opozovite izbor i polju za potvrdu Sakrij oznake tipa datoteke poznatih tipova datoteke. Sakrivene fascikle se pojavljuju kao nedostupne kako bi se ukazalo da to nisu obične fascikle.

Kada prvi put pokrenete Outlook, traže se informacije o nalogu e-pošte. U zavisnosti od tipa naloga koji koristite, Outlook može da napravi novu datoteku sa podacima koja se u programu Outlook zove datoteka ličnih fascikli (.pst). To je dobro ako ste novi korisnik, ali verovatno nije ono što želite ako ste već korisnik programa Outlook, e-poruke vam se isporučuju u .pst datoteku i želite da nastavite da koristite tu .pst datoteku. I dalje možete da dođete do izvornih podataka, ali prvo dovršite postavljanje programa Outlook tako što ćete odgovoriti na pitanja koja vam se postave. Dok ste u programu Outlook, postoje neki važni koraci za preuzimanje starih podataka i obezbeđivanje da se nove poruke isporučuju u istu .pst datoteku koju ste prethodno koristili.

Ako koristite POP3 nalog ili ako ste Exchange nalog postavili tako da isporučuje u lokalnu datoteku ličnih fascikli (.pst), morate da postavite Outlook tako da otvara datoteku.

 1. U meniju Datoteka postavite pokazivač na stavku Otvori, a zatim izaberite stavku Outlook datoteka sa podacima.

 2. Kliknite na .pst datoteku koju želite da otvorite, a zatim kliknite na dugme U redu.

Ime fascikle povezano sa datotekom sa podacima pojavljuje se na spisku fascikli u oknu za navigaciju. Ako nikad niste promenili ime za prikaz, ono je i dalje podrazumevano „Lične fascikle“.

Na pola ste puta. Sada verovatno imate dve fascikle „Lične fascikle“ navedene u oknu za navigaciju. Prvu je napravio Outlook kada ste ga prvi put pokrenuli i pružili informacije o nalogu. Druga fascikla sadrži stare podatke. Možete da proverite da li se izvorni podaci ponovo nalaze u programu Outlook tako što ćete pogledati prijemno sanduče ili potfascikle u okviru nekog od unosa. Trebalo bi da vidite sve stare stavke.

Ako vidite dva unosa pod imenom „Lične fascikle“ u oknu za navigaciju, preporučujemo da pratite brze korake u odeljku „Prilagođavanje imena za prikaz datoteke sa podacima“ kako biste olakšali sledeću proceduru. Ako vidite samo jednu fasciklu najvišeg nivoa koja se zove „Lične fascikle“, preskočite odeljak „Isporuka poruka u prethodno korišćenu .pst datoteku“.

Ako ste zadržali podrazumevane postavke i dobili dva skupa ličnih fascikli, to može da bude zbunjujuće. Imate dve datoteke sa podacima – datoteku koju je Outlook napravio kada ste ga prvi put pokrenuli i staru datoteku sa podacima koja je upravo dodata. Sada je pravo vreme da prilagodite ime za prikaz kako biste sprečili zabunu.

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na stavku Lične fascikle, a zatim izaberite stavku Svojstva za lične fascikle.

 2. Izaberite stavku Napredno.

 3. U okviru za tekst Ime otkucajte smisleno ime, kao što je „Moje poruke“.

 4. Kliknite dvaput na dugme U redu.

Sada u oknu za navigaciju vidite fasciklu najvišeg nivoa pod imenom „Moje poruke“. Uvek možete lako da razlikujete svoju datoteku sa podacima od drugih.

Savet: Prilagođavanje imena datoteka korisno je i ako čuvate više arhiva .pst datoteka. Na primer, ako napravite mesečnu .pst datoteku za skladištenje svih stavki poslatih tog meseca, ime za prikaz Lične fascikle možete da promenite u nešto prepoznatljivije, kao što je Arhiva poslate pošte – decembar 2007.

Možete da koristite jednu ili više .pst datoteka, ali nove poruke mogu da se isporučuju samo u jednu datoteku.

Sada kada su stare stavke dostupne u programu Outlook, programu Outlook morate da kažete koja datoteka sa podacima je primarna i da sve nove stavke treba da idu u prijemno sanduče te .pst datoteke. Datoteka ili poštansko sanduče gde se isporučuju nove poruke definišu se kao podrazumevana lokacija za isporuku.

 1. U meniju Alatke, izaberite stavku Postavke naloga.

 2. Na kartici E-pošta izaberite novi nalog e-pošte, a zatim kliknite na dugme Promeni fasciklu.

 3. U dijalogu Lokacija za isporuku nove e-pošte izaberite prijemno sanduče stare .pst datoteke.

 4. Kliknite na dugme Završi.

 5. Izađite iz programa Outlook i ponovo ga pokrenite.

Možda želite da odbacite datoteku ličnih fascikli koja je napravljena kada ste postavili Outlook. Pre nego što nastavite, veoma je važno da prvo kliknite na Prijemno sanduče za tu datoteku ličnih fascikli i uverite se da do sada u njega nisu smeštane nikakve nove stavke. Na bilo koju stavku iz prijemnog sandučeta nove .pst datoteke možete da kliknete i da je prevučete u staru .pst datoteku. Kliknite desnim tasterom miša na datoteku ličnih fascikli koju želite da odbacite, a zatim izaberite stavku Zatvori lične fascikle. Ako nije dostupna opcija Zatvori lične fascikle, pokušavate da uklonite .pst datoteku koju je Outlook napravio kada ste ga prvi put pokrenuli ili podrazumevana lokacija za isporuku i dalje upućuje na pogrešnu datoteku. Proverite da li pokušavate da uklonite datoteku ličnih fascikli koja ne sadrži nikakve stavke ili ponovite korake iz odeljka „Isporuka poruka u prethodno korišćenu .pst datoteku“ da biste promenili podrazumevanu lokaciju za isporuku.

Zatvaranjem .pst datoteke ne briše se datoteka niti uklanjaju stavke iz nje. Datoteka se više ne prikazuje u oknu za navigaciju. Uvek možete da dodate bilo koju .pst datoteku nazad u prikaz:

 1. U meniju Datoteka postavite pokazivač na stavku Otvori, a zatim izaberite stavku Outlook datoteka sa podacima.

 2. Kliknite na .pst datoteku koju želite da otvorite, a zatim kliknite na dugme U redu.

Takođe pogledajte

Uvod u Outlook datoteke sa podacima

Uvoz e-pošte, kontakata i kalendara iz Outlook .pst datoteke

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×