Prelazak sa rada van mreže na rad na mreži

Prelazak sa rada van mreže na rad na mreži

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

U programu Outlook, imate fleksibilnost da bi Outlook rad na mreži ili van mreže sa serverom pošte.

Kako da znam da kada radite van mreže ili na mreži u Outlook? Postoje vizuelne znakove, počevši od statusnu traku na dnu prozora Outlook . Ako neki od sledećih indikatora statusa se prikazuju, to znači da Outlook nije povezan sa serverom pošte.

Status „Rad van mreže“ ili Status „Prekinuta veza“

Ne možete da šaljete ili primate e-poštu sve dok se ponovo povežete.

Status: Rad van mreže

Rad van mreže obično je izbor. Vraćanje na režim rada na mreži je jednostavan proces.

 • U Outlook, na kartici Slanje/prijem , odaberite stavku Rad van mreže da biste se ponovo povezali.

  Opcija „Rad van mreže“ na kartici „Slanje/prijem“

Napomene: 

 • Ako na pozadinu dugme rad van mreže je osenčena (kao što je prikazano na slici iznad), niste povezani. Da, ali ako pozadine nije potvrđen, da ste povezani.

 • Ako ne vidite dugme rad van mreže i nalog e-pošte je Microsoft Exchange Server nalog ili Office 365 nalog, možda je isključen Keširani Exchange režim . Pratite korake u uključite keširani režim Exchange servera da biste promenili tu postavku. Ili se obratite osobi koja upravlja sa Exchange serverom za vašu organizaciju.
  Preporučujemo da uvek uključite keširani režim Exchange servera sa Office 365 nalog.

Status: veza je prekinuta

Može biti različitih razloga zašto se prekine veza sa Outlook. Šta sledi su samo nekoliko primera neke od mogućih razloga.

 • Ako internet veza funkcioniše, možda postoji problem sa serverom pošte.

 • Ako možete da se prijavite na e-poštu sa Veb lokacije – na primer, http://outlook.com – potvrdu da biste videli da li možete da primate i šaljete e-poštu tako. Ako e-pošte ne funkcioniše na Veb lokaciji, pozovite se tehničkoj podršci za vaš dobavljač usluga e-pošte za pomoć.

 • Ako možete da šaljete i primate poštu na Veb lokaciji, server pošte je u redu. Ali računar možda će biti potrebno ispravke ili možda postoji problem sa postavki naloga.

Saveti za ponovno Outlook

Evo nekih predloženih načina da se ponovo povežete Outlook.

Vrati prethodnu postavku statusa rad van mreže

 • Na kartici Slanje/prijem , odaberite stavku Rad van mrežei pogledajte na statusnu traku. Ako status prikazuje rad van mreže, ponovite radnju dok status se menja u povezani.

Da li postoje ispravke?

Kreiranje novog profila

Da biste uklonili mogućnost da postoji greška u trenutnom Outlook profila, Kreirajte novi profil. Ako otvorite Outlook pomoću novog profila i veza je i dalje prekinuta, pokušajte da uklonite nalog, a zatim ga ponovo ponovo dodate.

 1. U oknu sa fasciklama kliknite desnim tasterom miša na ime naloga, a zatim odaberite stavku Ukloni < ime naloga >.

 2. Pratite korake u dodavanju naloga ponovo da biste nastavili.

Ako na statusnu traku na dnu prozora programa Microsoft Outlook prikazuje Rad van mreže, to znači da je Outlook povezan sa serverom pošte. Ne možete da šaljete ili primate e-poštu sve dok se ponovo povežete.

Outlook status bar with Working Offline status

Prva stvar koju treba da proverite je Internet vezu tako što ćete pokušava da se poveže sa Veb lokacije. Ako Internet veza funkcioniše, pokušajte ponovo da se povežete sa serverom pošte. Evo kako:

 1. Kliknite na Slanje/prijem.

  Imajte u vidu kada je Outlook postavljen na Rad van mreže, dugme je markirana.

  Komanda „Rad van mreže“ na traci koja ukazuje da je uključen status „Van mreže“

 2. Kliknite na dugme Rad van mreže da biste se vratili sa radom na mreži.

  Kada se ponovo povežete sa serverom, dugme Rad van mreže ima običnog pozadinu:

  Komanda „Rad van mreže“ na traci koja ukazuje na status rada na mreži

I dalje bi? Ako možete da koristite taj nalog e-pošte sa Veb lokacije, kao što je Outlook.com, pogledajte da li možete da primate i slanje nove e-pošte pomoću te lokacije. Ako ne možete da, poziv se tehničkoj podršci ili dobavljača usluga e-pošte za pomoć.

Ako možete da dobijete i slanje e-pošte na Veb lokaciji, na server pošte je u redu. Ali Outlook možda će biti potrebno ispravke ili možda postoji problem sa postavke naloga pošte. Ako koristite Exchange nalog, Proverite da li postoje ispravke i instalirajte sve potrebne od njih. (To je uvek dobra ideja da bi se ažurirale sa ispravkama.)

Oиajan? Možda nalog e-pošte mora novi početak. Pokušajte da kreirate novi profil pošte.

Kada možda želite da radite van mreže

Kada radite na mreži pomoću programa Outlook i server pošte, dobijate nova e-pošta stigne, a pošta koju šaljete se automatski šalje. Međutim, može biti vremena kada radite na mreži nije praktično. Na primer, možda postoji mrežnom vezom dostupna. Ili možda postoji mreža dostupne, ali ne želite da se povežete sa njim jer Premašili ste podataka plan ili će se naplaćuje nadoknadu.

U programu Outlook, imate fleksibilnost da odaberete da li želite da radite na mreži ili van mreže, a to možete učiniti automatski ili ručno. Ako ste odlučili da radite van mreže, ali spremni ste da biste ručno pokrenuli operaciju slanja/prijema, jednostavno kliknite na dugme Slanje/prijem > Pošalji/primi sve fascikle.

Traka u programu Outlook

Rad van mreže sa Microsoft Exchange Server nalog

Ako koristite Microsoft Exchange Server nalog, vaše poruke se čuvaju u poštanskom sandučetu na serveru. Kada ste povezani sa serverom i radite na mreži, možete da koristite sve funkcionalnost u programu Outlook, kao što su otvaranje stavki, premeštanje između fascikle i brisanja stavki. Međutim, kada radite van mreže, izgubićete pristup na sve stavke na serveru. To je kada vanmrežne fascikle koje se čuvaju u vanmrežne Outlook datoteke sa podacima (.ost) na vašem računaru, su korisni.

Vanmrežna Outlook datoteka sa podacima (.ost) datoteka je replike ili kopiju Exchange poštanskog sandučeta. Kada ste na mreži, ova datoteka se automatski sinhronizuje sa serverom tako da obe kopije su ista i u drugi nisu unete promene napravljene u jednoj kopiji. Možete da podesite Outlook da biste automatski započeli rad van mreže ako nije moguće uspostaviti vezu sa Exchange serverom. Možete i ručno da biste se prebacivali između stanja veze na mreži i van mreže i odaberite koje Exchange fascikle će se redovno ažurirati lokalno na vašem računaru.

Ukoliko koristite Exchange nalog, preporučuje se da koristite keširani režim Exchange servera. Ako koristite taj režim, uglavnom neće biti potrebno da radite van mreže. Nedostatak mrežne veze je gotovo neprimetan jer ste u mogućnosti da nastavite da radite sa stavkama.

Podrazumevano keširani režim Exchange servera pravi i koristi vanmrežne Outlook datoteke sa podacima (.ost) i zatim preuzima i održava sinhronizovanu kopiju stavki u svim fasciklama u poštanskom sandučetu. Radite sa informacijama na vašem računaru, a Outlook ih sinhronizuje sa serverom.

Bilo da se nalazite u kancelariji, kod kuće ili u avionu, možete da vidite promene na mreži, kao i njenu dostupnost. Kada se vaša veza sa Exchange serverom prekine, moći ćete da nastavite rad sa podacima. Pošto se veza ponovo uspostavi, Outlook će automatski sinhronizovati promene, pa će fascikle i stavke na serveru i na vašem računaru biti opet potpuno identične. Outlook upravlja vezom sa serverom i redovno ažurira podatke. Nije potrebno da se prebacujete na režim rada van mreže, kao ni da pokušavate da se ponovo povežete sa serverom – sve se to odvija automatski.

Zahvaljujući keširanom režimu Exchange servera ne morate da podešavate grupe za slanje/prijem jer on bira fascikle za koje vi želite da budu dostupne van mreže i sinhronizuje ih.

Možete da izaberete da radite van mreže još samo onda kad želite da uspostavite veću kontrolu nad onim što se preuzima u lokalnu kopiju Exchange poštanskog sandučeta. Ovo može da podrazumeva situacije u kojima koristite uređaj ili uslugu za povezivanje koja se naplaćuje u zavisnosti od količine podataka koja se prenosi. Keširani režim Exchange servera obezbeđuje redovno ažuriranje podataka. Rad van mreže vam omogućava da koristite grupe za slanje/prijem kako biste precizirali tip i količinu informacija koje se sinhronizuju.

Šta ako ne koristite Exchange nalog? Mnogi ljudi koriste POP3 ili IMAP nalog od njihove dobavljača Internet usluga (ISP) ili Web-based naloga, kao što je Outlook.com (ranije Hotmail).

Najbrži način za rad van mreže je da koristite podrazumevane postavke programa Outlook. Ako želite da prilagodite postavke, uključujući gde želite da sačuvate vanmrežnu Outlook datoteku sa podacima (.ost), koristite uputstva za Podešavanje prilagođene .

Brzo podešavanje parametara

 1. Na kartici Slanje/prijem, u grupi Željene postavke kliknite na dugme Rad van mreže.

 2. Da biste podesili vanmrežne Outlook datoteke sa podacima (.ost), kliknite na dugme u redu.

  Podrazumevano je potvrđen izbor Upitaj me po pokretanju da li želim da radim na mreži ili van mreže. Opozovite izbor u ovom polju za potvrdu ako želite da Outlook uvek radi na mreži kada je veza dostupna.

Nakon kreiranja vanmrežne Outlook datoteke sa podacima (.ost) datoteke, kada zatvorite i ponovo pokrenite Outlook, morate da sinhronizujete Exchange poštanskog sandučeta pomoću nove datoteke. Najbrži način da to uradite je na sledeći način: na kartici slanje / prijem , u grupi Slanje i prijem kliknite na dugme Pošalji/primi sve fascikle.

Prilagođeno podešavanje parametara

Ako želite da prilagodite postavke vanmrežne Outlook datoteke sa podacima (.ost), kao što su gde je sačuvana datoteka na računaru, uradite sledeće:

 1. Ako to već niste uradili, kreirajte vanmrežne Outlook datoteke sa podacima (.ost).

  Kreiranje vanmrežne Outlook datoteke sa podacima (.ost)

  1. Izaberite karticu Datoteka.

  2. Izaberite stavku Postavke naloga, a zatim Postavke naloga.

  3. Na kartici e-pošte izaberite Exchange Server nalog, a zatim kliknite na dugme Promeni.

  4. Kliknite na dugme Još postavki.

  5. Izaberite karticu Više opcija, a zatim kliknite na dugme Postavke za datoteku vanmrežne fascikle.

  6. U polje Datoteka upišite putanju do datoteke koju želite da koristite kao .ost datoteku.

   Podrazumevano ime datoteke je Outlook .ost. Ako ova datoteka već postoji, bićete upitani da date novo ime.

 2. Kliknite na meni " datoteka "

 3. Izaberite stavku Postavke naloga, a zatim Postavke naloga.

 4. Na kartici E-pošta izaberite Exchange nalog, a zatim kliknite na dugme Promeni.

 5. Kliknite na dugme Još postavki.

 6. Postupite na sledeći način:

  1. Podešavanje programa Outlook da se uvek pokreće van mreže     Izaberite opciju Ručno upravljanje stanjem veze, a zatim opciju Radi van mreže i koristi pozivno umrežavanje.

  2. Izbor rada van mreže ili na mreži pri svakom pokretanju programa Outlook     Izaberite opciju Ručno upravljanje stanjem veze, a zatim potvrdite izbor Odaberite tip veze pri pokretanju.

  3. Podešavanje programa Outlook da se uvek povezuje sa mrežom     Izaberite opciju Ručno upravljanje stanjem mreže, a zatim opciju Poveži se na mrežu.

  4. Outlook automatski otkriva da li je veza sa serverom dostupna     Izaberite opciju Automatski otkrij stanje veze. Ako Outlook nije u mogućnosti da se poveže sa poštanskim serverom, automatski će se pokrenuti u režimu rada van mreže.

   Napomena: Upišite broj u polje Vremensko ograničenje veze servera (u sekundama) da biste precizirali koliko vremena Outlook treba da čeka na odgovor sa servera pre nego što budete obavešteni o mogućnosti ponovnog pokušaja povezivanja ili prelaska na rad van mreže.

Vrh stranice

Osnovni podaci o radu van mreže

Kada radite na mreži pomoću programa Outlook 2007 i server pošte, dobijate nova e-pošta stigne, a pošta koju šaljete se automatski šalje. Međutim, postoje situacije kada radite na mreži nije praktično. Na primer, može biti puta kad je mrežna veza nije dostupna zbog lokacije. Postoje slučajevi kada iako veza je možda dostupna, ne želite da koristite kako biste izbegli plaćanje novčane naknade.

Ako se nalog povezuje sa sistemom Exchange, poruke će se čuvati u poštanskom sandučetu servera. Kada ste povezani sa serverom i radite na mreži, možete koristiti sve funkcije programa Outlook kao što su otvaranje stavki, njihovo premeštanje iz fascikle u fasciklu i brisanje. Međutim, kada radite van mreže, gubite pristup svim stavkama na serveru. Tada su korisne vanmrežne fascikle koje se čuvaju u datoteci vanmrežne fascikle (.ost) na računaru.

Datoteka sa oznakom tipa .ost predstavlja repliku ili kopiju vašeg Exchange poštanskog sandučeta. Kada ste na mreži, ova .ost datoteka automatski se sinhronizuje sa serverom tako da obe kopije budu iste, a promene napravljene u jednoj kopiji odraziće se i na drugu. Outlook možete da podesite tako da se automatski pokreće za rad van mreže ako veza sa Exchange serverom ne može da bude uspostavljena. Možete i ručno da se prebacujete sa vanmrežnog režima na mrežni režim, i obrnuto, kao i da odaberete koje Exchange fascikle će se redovno ažurirati lokalno na računaru.

Ukoliko koristite Exchange nalog, preporučuje se da koristite keširani režim Exchange servera. Ako koristite taj režim, uglavnom neće biti potrebno da radite van mreže. Nedostatak mrežne veze je gotovo neprimetan jer ste u mogućnosti da nastavite da radite sa stavkama.

Keširani režim Exchange servera podrazumevano kreira i koristi datoteku vanmrežne fascikle (.ost), a zatim preuzima i održava sinhronizovanu kopiju stavki u svim fasciklama poštanskog sandučeta Sa informacijama radite na svom računaru, a Outlook ih sinhronizuje sa serverom.

Bilo da se nalazite u kancelariji, kod kuće ili u avionu, možete da vidite promene na mreži, kao i njenu dostupnost. Kada se vaša veza sa Exchange serverom prekine, moći ćete da nastavite rad sa podacima. Pošto se veza ponovo uspostavi, Outlook će automatski sinhronizovati promene, pa će fascikle i stavke na serveru i na vašem računaru biti opet potpuno identične. Outlook upravlja vezom sa serverom i redovno ažurira podatke. Nije potrebno da se prebacujete na režim rada van mreže, kao ni da pokušavate da se ponovo povežete sa serverom – sve se to odvija automatski.

Zahvaljujući keširanom režimu Exchange servera ne morate da podešavate grupe za slanje/prijem jer on bira fascikle za koje vi želite da budu dostupne van mreže i sinhronizuje ih.

Možete da izaberete da radite van mreže još samo onda kad želite da uspostavite veću kontrolu nad onim što se preuzima u lokalnu kopiju Exchange poštanskog sandučeta. Ovo može da podrazumeva situacije u kojima koristite uređaj ili uslugu za povezivanje koja se naplaćuje u zavisnosti od količine podataka koja se prenosi. Keširani režim Exchange servera obezbeđuje redovno ažuriranje podataka. Rad van mreže vam omogućava da koristite grupe za slanje/prijem kako biste precizirali tip i količinu informacija koje se sinhronizuju.

Šta ako ne koristite Exchange nalog? Mnogi korisnici koriste POP3 ili IMAP nalog koji obezbeđuje dobavljač Internet usluga (ISP) ili HTTP nalog, kao što je Microsoft Windows Live Mail. Kada ste na mreži, veza sa poštanskim serverom je dostupna, a Outlook odmah šalje i prima poruke za Exchange, IMAP i HTTP naloge e-pošte. Za POP3 naloge e-pošte poruke se šalju odmah ako je na kartici Podešavanje parametara pošte (u meniju Alatke izaberite stavku Opcije) potvrđen izbor Pošalji odmah po povezivanju. Ako ste van mreže, svi nalozi koriste raspored vremena za slanje/prijem podešen u dijalogu Grupe slanje/prijem. Ni za IMAP naloge e-pošte fascikle nisu dostupne kada ste van mreže.

Ukoliko radite van mreže, Outlook će se povezati sa poštanskim serverom samo kada vi to odaberete. Kada ste van mreže, Outlook neće pokušavati da se poveže sa poštanskim serverom da bi proverio da li ste primili nove poruke, preuzeo zaglavlja koja ste označili za preuzimanje ili poslao poruke.

Vrh stranice

Ako imate Microsoft Exchange nalog

Morate ponovo pokrenuti Outlook 2007 da biste se prebacivali između rada na mreži i van mreže. Razmislite o korišćenju keširani režim Exchange servera radi veće fleksibilnosti prilikom prebacivanja između stanja veze na mreži i van mreže.

Najbrži način za rad van mreže jeste korišćenje podrazumevanih postavki programa Outlook. Ako želite da prilagodite postavke, između ostalog i lokaciju na kojoj se čuva datoteka vanmrežne fascikle (.ost), koristite uputstva u odeljku Prilagođeno podešavanje parametara.

Brzo podešavanje parametara

 1. U meniju Datoteka izaberite stavku Rad van mreže.

  Work Offline command on File menu

 2. Kliknite na dugme OK da biste podesili datoteku vanmrežne fascikle (.ost).

  Podrazumevano je potvrđen izbor Upitaj me po pokretanju da li želim da radim na mreži ili van mreže. Opozovite izbor u ovom polju za potvrdu ako želite da Outlook uvek radi na mreži kada je veza dostupna.

Nakon kreiranja .ost datoteke i pošto izađete iz programa Outlook i ponovo ga pokrenete, morate da sinhronizujete Exchange poštansko sanduče sa .ost datotekom. Najbrži način da ovo uradite je sledeći: u meniju Alatke postavite pokazivač na stavku Pošalji/Primi, a zatim izaberite stavku Pošalji/primi sve.

Prilagođeno podešavanje parametara

Ako želite da prilagodite postavke datoteke vanmrežne fascikle (.ost), poput lokacije na kojoj se čuva .ost datoteka na računaru, postupite na sledeći način:

 1. Ukoliko to već niste uradili, kreirajte datoteku vanmrežne fascikle (.ost).

  Kreiranje datoteke vanmrežne fascikle (.ost)

  1. U meniju Alatke izaberite stavku Postavke naloga.

  2. Na kartici E-pošta izaberite Exchange nalog, a zatim kliknite na dugme Promeni.

  3. Kliknite na dugme Još postavki.

  4. Izaberite karticu Više opcija, a zatim kliknite na dugme Postavke za datoteku vanmrežne fascikle.

  5. U polje Datoteka upišite putanju do datoteke koju želite da koristite kao .ost datoteku.

   Podrazumevano ime datoteke je Outlook .ost. Ako ova datoteka već postoji, bićete upitani da date novo ime.

 2. U meniju Alatke izaberite stavku Postavke naloga.

 3. Na kartici E-pošta izaberite Exchange nalog, a zatim kliknite na dugme Promeni.

 4. Kliknite na dugme Još postavki.

 5. Postupite na sledeći način:

  1. Podešavanje programa Outlook da se uvek pokreće van mreže     Izaberite opciju Ručno upravljanje stanjem veze, a zatim opciju Radi van mreže i koristi pozivno umrežavanje.

  2. Izbor rada van mreže ili na mreži pri svakom pokretanju programa Outlook     Izaberite opciju Ručno upravljanje stanjem veze, a zatim potvrdite izbor Odaberite tip veze pri pokretanju.

  3. Podešavanje programa Outlook da se uvek povezuje sa mrežom     Izaberite opciju Ručno upravljanje stanjem mreže, a zatim opciju Poveži se na mrežu.

  4. Outlook automatski otkriva da li je veza sa serverom dostupna     Izaberite opciju Automatski otkrij stanje veze. Ako Outlook nije u mogućnosti da se poveže sa poštanskim serverom, automatski će se pokrenuti u režimu rada van mreže.

   Napomena: Upišite broj u polje Vremensko ograničenje veze servera (u sekundama) da biste precizirali koliko vremena Outlook treba da čeka na odgovor sa servera pre nego što budete obavešteni o mogućnosti ponovnog pokušaja povezivanja ili prelaska na rad van mreže.

Ako koristite Exchange nalog u keširanom režimu Exchange servera

 • U meniju Datoteka izaberite stavku Rad van mreže.

  Work Offline command on File menu

Ako koristite POP3, IMAP ili HTTP nalog

 • U meniju Datoteka izaberite stavku Rad van mreže.

  Work Offline command on File menu

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×