Prelaz „Morf“: Saveti i trikovi

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

po Lauren Janas, PowerPoint PM

PowerPoint 2016 ima Morf će vam pomoći da napravite blago animacije i prelazi objekat pokreta na slajdovima u prezentaciji.

Pregledač ne podržava video zapis. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Da biste saznali osnove primene prelaza „Morf“, obavezno pročitajte članak Korišćenje prelaza „Morf“ u programu PowerPoint 2016.

Ova funkcija je dostupna samo pretplatnicima na Office 365. Ako ste pretplaćeni na Office 365, proverite da li imate najnoviju verziju sistema Office.

Koristite „Morf“ za pravljenje sledećih vrsta efekata i animacija:

 1. Napravite slajd sa objektom postavljenim u početno stanje.

 2. Duplirajte slajd ili kopirajte i nalepite objekat koji želite da premestite ili naglasite na sledeći slajd.

  Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste napravili animaciju putanje kretanja, premestite objekat na drugi slajd na ciljni položaj na kom biste želeli da se nađe.

  • Za animaciju rotacije izaberite objekat i koristite regulator za rotiranje da biste okrenuli objekat na drugom slajdu onako kako biste voleli da se rotira tokom prelaza „Morf“.

  • Da biste napravili animaciju zumiranja, promenite veličinu objekta na drugom slajdu kako biste učinili da se poveća ili smanji u mestu.

  • Za animaciju preokretanja izaberite objekat na drugom slajdu i idite na stavke Početak > Raspoređivanje > Rotiranje > Preokreni horizontalno ili Preokreni vertikalno.

   Prikazuje stavke „Raspoređivanje“ > „Rotiranje“ > „Opcije preokretanja“ u programu PowerPoint.

  • Ako promenite svojstva boje ili oblikovanja objekta na drugom slajdu, „Morf“ animira promene oblikovanja na gladak i neometan način kada prelazite između prvog i drugog slajda.

 3. Izaberite drugi slajd u oknu sa sličicama i idite na stavke Prelazi > Morf da biste primenili prelaz „Morf“, a zatim kliknite na dugme Pregledaj da biste ga videli na delu.

Bilo koji od ovih efekata mogu da se koriste u kombinaciji – objekat se može premestiti, može mu se promeniti veličina, može se rotirati i može mu se promeniti boja, sve u isto vreme. Jednostavno podesite početno i završno stanje na prvom i drugom slajdu, primenite prelaz „Morf“ na drugi slajd sa završnim stanjem, a „Morf“ će uraditi ostalo.

 1. Napravite slajd sa objektom postavljenim u početno stanje.

 2. Duplirajte slajd ili kopirajte i nalepite objekat koji želite da premestite ili naglasite na sledeći slajd.

  Uradite nešto od sledećeg:

  • Ulazna animacija postepenog prikazivanja: Dodajte novi objekat na drugi slajd kada duplirate slajd.

  • Izlazna animacija postepenog prikazivanja: Izbrišite objekat na drugom slajdu kako biste učinili da on nestane tokom prelaza.

  • Uletanje animacije: premeštanje objekta sa prvog slajda (u smeru u koju želite da uletati). Možda ćete morati da biste napravili mesta da biste prevukli objekta sa slajda da biste umanjili .

  • Animacija izletanja: Premestite objekat u potpunosti sa drugog slajda (u pravcu u kom biste voleli da izleti). Možda ćete morati da umanjite prikaz da biste napravili mesta za prevlačenje objekta sa slajda.

 3. Izaberite drugi slajd u oknu sa sličicama i idite na stavke Prelazi > Morf da biste primenili prelaz „Morf“, a zatim kliknite na dugme Pregledaj da biste ga videli na delu.

 1. Napravite slajd sa rečima koje želite da animirate postavljenim u početno stanje.

 2. Duplirajte slajd ili kopirajte i nalepite reči koje želite da premestite ili naglasite na sledeći slajd.

 3. Pomerajte reči do stanja u kom biste želeli da se nađu – ili promenite bilo šta drugo, kao što je stil, veličina ili boja fonta – na drugom slajdu i primenite prelaz „Morf“.

  Na kartici Prelazi postavite stavku Opcija efekta na opciju Reči. U zavisnosti od efekta koji želite postignete, možete da naglasite dodavanje, uklanjanje, pomeranje ili pojavljivanje reči sa jednog slajda na drugom. Kliknite na dugme Pregledaj da biste to videli na delu.

  Prikazuje meni „Opcije efekta“ za prelaz „Morf“ sa izabranom opcijom „Reči“.

„Morf“ može da prerasporedi pojedinačne znakove na slajdu kako bi napravio efekat anagrama u reči ili frazi.

 1. Napravite slajd sa znakovima koje želite da animirate postavljenim u početno stanje.

 2. Duplirajte slajd ili kopirajte i nalepite znakove koje želite da premestite ili naglasite na sledeći slajd.

 3. Pomerite znakove u stanje u kom biste voleli da se nađu na drugom slajdu i primenite prelaz „Morf“.

  Na kartici Prelazi postavite stavku Opcija efekta na opciju Znakovi i kliknite na dugme Pregledaj da biste to videli na delu.

  Prikazuje meni „Opcije efekta“ za prelaz „Morf“ sa izabranom opcijom „Znakovi“.

Ako imate sliku koja pokriva celu pozadinu slajda, možete da napravite efekat zumiranja tako što ćete je učiniti većom od podloge slajda.

 1. Napravite slajd sa slikom koju želite da zumirate postavljenom za pozadinu.

 2. Duplirajte slajd ili kopirajte i nalepite sliku na sledeći slajd.

 3. Prevucite uglove slike tako da se ona širi izvan podloge slajda onoliko daleko koliko hoćete da biste napravili željeni efekat zumiranja.

 4. Izaberite drugi slajd u oknu sa sličicama i idite na stavke Prelazi > Morf da biste primenili prelaz „Morf“, a zatim kliknite na dugme Pregledaj da biste ga videli na delu.

Da biste napravili efekat pomeranja, koristite vertikalnu sliku (kao što je snimak ekrana veb stranice) višu od normalnog položenog slajda i prikažite gornji deo slike. Zatim na drugom slajdu pomerite sliku tako da se deo koji želite da naglasite nalazi u centru slajda. Primenite „Morf“ na drugi slajd i gledajte kako prezentacija izgleda kao da se pomera na važan deo slike.

„Morf“ može da se primeni i da bi uneo pokret u izrezivanje slike kako bi se lako naglasio deo slike.

 1. Napravite slajd sa objektom i dodajte početnu 3-D rotaciju tako što ćete otići na stavke Alatke za crtanje > Efekti oblika > 3D rotacija.

  Prikazuje opciju „3-D rotacija“ u meniju „Efekti oblika“ programa PowerPoint 2016.

 2. Duplirajte slajd i ponovo idite na stavke Alatke za crtanje > Efekti oblika > 3-D rotacija da biste napravili završno stanje 3-D rotacije.

 3. Izaberite drugi slajd u oknu sa sličicama i idite na stavke Prelazi > Morf da biste primenili prelaz „Morf“, a zatim kliknite na dugme Pregledaj da biste ga videli na delu. Videćete kako se objekat animira sa 3D efektom iz početnog položaja u završni položaj.

Prema podrazumevanim postavkama, „Morf“ ne animira automatski različite oblike jedan u drugi. Međutim, ovaj efekat možete da napravite pomoću alatke za preoblikovanje koja se pojavljuje na određenim PowerPoint oblicima, kao što je pravougaonik zaobljenih uglova. Alatke za preoblikovanje jesu žuti regulatori koji se pojavljuju na obodu oblika. Kada se izaberu, možete da ih prevlačite da biste izmenili izgled oblika. U dolenavedenom primeru pravougaonik zaobljenih uglova prelazi u krug pomoću alatki za preoblikovanje. Jednostavno postavite slajdove sa početnim i završnim stanjem, a zatim primenite prelaz „Morf“ na slajd sa završnim stanjem.

Korišćenje alatke za preoblikovanje za promenu oblika

Ako želite još veću kontrolu nad oblicima, možete da uredite tačke oblika kako bi prešao u drugi oblik.

 1. Napravite slajd sa oblikom u početnom stanju.

 2. Duplirajte slajd ili kopirajte i nalepite oblik koji želite da promenite na sledeći slajd.

 3. Na drugom slajdu uredite tačne oblika na kartici Alatke za crtanje tako što ćete otići na stavke Uređivanje oblika > Uredi tačke.

  Prikazuje opciju „Uredi tačke“ u meniju „Uređivanje oblika“, na kartici „Alatke za crtanje“ u programu PowerPoint.

  Pomerajte tačke dok ne dobijete konačni željeni oblik. Da biste dobili najbolje rezultate, zadržite isti ukupan broj tačaka na oba slajda.

 4. Izaberite drugi slajd u oknu sa sličicama i idite na stavke Prelazi > Morf da biste primenili prelaz „Morf“, a zatim kliknite na dugme Pregledaj da biste ga videli na delu.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×