Prelamanje teksta oko slike u programu Publisher

Ova tema sadrži objašnjenja o tome kako da kontrolišete tok teksta oko slike ili WordArt u publikaciji. Menjanjem toka teksta možete da promenite odnos između teksta i slike.

Napomena : Ova tema ne sadrži objašnjenja o poravnavanju teksta duž zakrivljenih linija (to ne možete uraditi u programu Publisher) niti o toku teksta u kolonama. Da biste saznali kako da rotirate tekst tako da se čita vertikalno ili kako da kontrolišete tok teksta, kliknite na odgovarajuću vezu u odeljku Takođe pogledajte.

Pre nego što saznate kako da prelomite tekst, važno je da shvatite razlike između rada sa tekstom u publikacijama za štampu i Web publikacijama.

Tekst i slika u publikacijama za štampu

U publikacijama za štampu postoji nekoliko opcija za prelamanje teksta oko slike tako da slike možete da postavite gde god želite.

Napomena : Pogledajte naslovnu traku da biste otkrili da li se nalazite u publikaciji za štampu. Na njoj je prikazan tekst „Publikacija za štampu“ ili „Web publikacija“ u zavisnosti od tipa publikacije koju ste otvorili. Publikacija za štampu predstavlja publikaciju koju pokrećete iz čarobnjaka za publikacije za štampu ili prazne publikacije za štampu. Publikacije za štampu dizajnirane su za štampanje, a ne za objavljivanje na Webu.

Sledeći primeri prikazuju uobičajene opcije za prelamanje teksta.

four text wrapping options illustrated

1. Vrh i dno  Tekst se prekida na vrhu okvir slike i nastavlja se iza dna okvira. Ako se slika nalazi na gornjoj ili donjoj margini publikacije, a vi ste odabrali ovu opciju, tekst će se prelomiti samo oko vrha ili dna slike.

2. Zbijeno  Tekst će se prelomiti oko konture slike, a ne oko okvira. Opcija Kroz slična je opciji Zbijeno ali, kod nekih slika, dovodi do zbijenijeg prelamanja teksta oko konture slike.

3. Kvadratno  Tekst će se prelomiti oko okvira slike, a ne oko same slike.

4. Nijedno  Tekst se ponaša kao da slika ne postoji i može se nalaziti ispod ili iznad slike u zavisnosti od redosleda objekata. (Da biste promenili redosled slike, kliknite na nju, a zatim u meniju Rasporedi postavite pokazivač na stavku Redosled.)

Napomena : 

 • Ako se u publikaciji za štampu nalazi tabela, imajte na umu da tekst u tabelama ne možete da prelomite oko slika ili WordArt objekta.

 • Ukoliko publikaciju za štampu konvertujete u Web publikaciju, prelamanje teksta koje ste postavili u publikaciji za štampu će se izgubiti.

Tekst i slika u Web publikacijama

U Web publikacijama ne možete da koristite alatke za automatsko prelamanje teksta programa Publisher u cilju prelamanja teksta oko slika.

Napomena : Pogledajte naslovnu traku da biste otkrili da li se nalazite u Web publikaciji. Na njoj je prikazan tekst „Publikacija za štampu“ ili „Web publikacija“ u zavisnosti od tipa publikacije koju ste otvorili. Web publikacije predstavljaju publikacije koje pokrećete iz čarobnjaka za Web lokacije ili prazne Web stranice. Web publikacije dizajnirane su za objavljivanje na Webu, a ne za štampanje.

To znači sledeće:

 • Ako sliku postavite u pasus teksta u Web publikaciji, slika će prekriti tekst ili će tekst prekriti sliku (u zavisnosti od redosleda slike koji ste postavili pomoću komande Redosled u meniju Rasporedi).

 • Slike i tekst možete postaviti jedne pored drugih, ali je potrebno da koristite više okvira za tekst da biste postigli željene rezultate.

  Da biste saznali kako da kreirate okvir za tekst i povežete više okvira za tekst kako bi se tekst iz jednog okvira nastavljao u drugom, kliknite na odgovarajuću vezu u odeljku Takođe pogledajte ove teme.

Prelamanje teksta oko slike

Da biste kontrolisali tok teksta oko slike, potrebno je da postavite stil prelamanja za sliku:

 1. Izaberite sliku.

 2. U meniju Oblikovanje izaberite stavku Slika, a zatim izaberite karticu Raspored.

 3. Izaberite željeni stil prelamanja, a zatim kliknite na dugme U redu.

Napomena : 

 • Ako prelamate tekst oko WordArt objekta, u meniju Oblikovanje izaberite stavku WordArt umesto stavke Slika.

 • Ako na kartici Raspored ne vidite opcije Stil prelamanja, nalazite se u Web publikaciji. U Web publikacijama ne možete prelamati tekst.

 • U tabeli ne možete prelomiti tekst oko slike ili WordArt objekta. Kada kliknete na sliku u tabeli, opcije za stil prelamanja će biti dostupne, ali njihov izbor neće uticati na tekst.

 • Da biste saznali kako da precizno podesite stil prelamanja tako što ćete promeniti oblik okvira slike ili rastojanje između teksta i slike, kliknite na odgovarajuću vezu u odeljku Takođe pogledajte ove teme.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×