Pregled povezivanja (uvoza) podataka

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Ovaj članak referenci govori o uvoz i povezivanje podataka. Će Saznajte više o zadacima, kao što je uvoz, ažuriranje, obezbeđivanje i upravljanje podacima u radne listove u programu Excel 2007.

U ovom članku

Rad sa spoljnim podacima za povezivanje

Osvežavanje podataka

Uvoz podataka iz izvora podataka

Pristup podacima pravljenje sigurniji

Pitanja o povezivanju sa podacima

Rad sa spoljnim podacima za povezivanje

Sledeći odeljci govore o kako se spoljni podaci za povezivanje rad i kako da pronađete Uredi, upravljanje i deljenje informacija za povezivanje sa druge aplikacije i korisnike.

Vrh stranice

Razumevanje osnova podataka za povezivanje

Podaci u Excel radnoj svesci mogu da potiču sa dve različite lokacije. Podaci mogu biti uskladišteni direktno u radnoj svesci ili on može biti uskladišteno u spoljnog izvora podataka, kao što su tekstualne datoteke, baze podataka ili Online Analytical Processing (OLAP) kocka. Ovaj spoljni izvor podataka je povezan sa radnom sveskom pomoću podataka za povezivanje, što je skup informacija koji opisuje kako da pronađete, prijavite se i pristup spoljnom izvoru podataka.

Glavna prednost povezivanja sa spoljnim podacima je da povremeno možete da analizirate podatke bez više puta da kopirate podatke, što je operacija koja može da bude bilo dugotrajan i lako nastaju greške. Nakon povezivanja sa spoljnim podacima, možete takođe automatski osvežite (ili ažurirate) Excel radne sveske iz originalne izvora podataka kad god izvora podataka se ažurira novim informacijama.

Informacije o vezi uskladištene su u radnoj svesci i takođe mogu da se skladište u datoteci veze, kao što je Office Data Connection (ODC) datoteka (.odc) ili datoteka imena izvora podataka (.dsn).

Da uvezem spoljni podaci u programu Excel, potrebno je pristup podacima. Ako spoljni izvor podataka koji želite da pristupite ne nalazi na lokalnom računaru, možda ćete morati da se obratite administratoru baze podataka za lozinku, korisničke dozvole ili druge informacije o vezi. Ako je izvor podataka sa bazom podataka, uverite se da baze podataka nije otvorena u isključivom režimu. Ako je izvor podataka tekstualnu datoteku ili unakrsne tabele, uverite se da je drugi korisnik ne bi je otvorena za isključivi.

Većina izvora podataka takođe zahteva ODBC upravljački program ili OLE DB dobavljača za koordinaciju protoka podataka između programa Excel, datoteke veze i izvora podataka.

Sledeći dijagram rezimira najvažnije informacije o podacima za povezivanje.

Povezivanje sa spoljnim izvorima podataka

1 postoje različite izvore podataka kojima se možete povezati sa: Analysis Services, SQL Server, Microsoft Office Access, druge OLAP i relacione baze podataka, unakrsne tabele i tekstualne datoteke.

2. Veliki broj izvora podataka ima povezan ODBC upravljački program ili OLE DB dobavljača.

3. u datoteku za povezivanje definiše sve informacije koje su potrebne za pristup i preuzimanje podataka iz izvora podataka.

4. informacije o vezi se kopiraju iz datoteku veze u radnu svesku i može da se uređuje.

5. Podaci se kopiraju u radnu svesku, tako da možete da ih koristite, kao što možete da koristite podatke koji su uskladišteni direktno u radnoj svesci.

Vrh stranice

Pronalaženje veza

Koristite dijalog Postojeće veze da biste pronašli datoteke veze. (Na kartici Podaci, u grupi Preuzimanje spoljnih podataka kliknite na dugme Postojeće veze.) Pomoću ovog dijaloga možete videti sledeće tipove veza:

 • Veze u radnoj svesci    

  Ova lista prikazuje sve postojeće veze u radnoj svesci. Na listi se kreira iz veze koje ste već definisali, da ste kreirali pomoću dijaloga " Izbor izvora podataka " u čarobnjaku za povezivanje podataka ili veze koje ste prethodno izabrali kao vezu iz ovaj dijalog.

 • Datoteke veze na računaru    

  Ova lista se kreira iz fascikle Moji izvori podataka koja je obično uskladištena u fascikli Moji dokumenti (Windows XP) ili Dokumenti (Windows Vista).

 • Datoteke veze na mreži    

  Ova lista može se napraviti na osnovu sledećeg:

  • Skupa fascikli na lokalnoj mreži, lokacija koja može da bude primenjena na celoj mreži kao deo primene smernica Microsoft Office grupe.

  • Na Excel Services podataka za povezivanje biblioteke (zove) na lokaciji Microsoft Office SharePoint Server 2007 . Više informacija o DCL potražite u članku Objavljivanje u sistemu Excel Services.

Vrh stranice

Uređivanje svojstva veze

Excel možete koristiti i kao uređivač datoteka veze za kreiranje i uređivanje veza ka spoljnim izvorima podataka koji su uskladišteni u radnoj svesci ili u datoteci veze. Ako ne pronađete željenu vezu, možete da kreirate vezu tako što ćete kliknuti na Potraži još da biste prikazali dijalog Izbor izvora podataka, a zatim izabrati stavku Novi izvor da biste pokrenuli čarobnjak za podatke za povezivanje.

Kada kreirate vezu, možete da koristite u dijalogu Svojstva veze (na kartici podaci , u grupi Preuzimanje spoljašnjih podataka izaberite stavku Svojstva.) da biste kontrolisali različite postavke za povezivanje sa spoljnim izvorima podataka, a da biste koristili, ponovno korišćenje ili menjate datoteke veze.

Ako koristite datoteku veze da biste se povezali sa izvorom podataka, Excel kopira informacije o vezi sa datoteku veze u Excel radnu svesku. Kada izvršite promene u dijalogu Svojstva veze , uređujete podatke za povezivanje podataka koji su uskladišteni u trenutnoj radnoj svesci programa Excel i ne originalne datoteke za povezivanje podataka koji se mogu koristiti za kreiranje veze, koje je označeno ime datoteke koje se prikazuje u svojstvu Datoteka veze na karticu definicija . Kada uredite informacije o vezi (izuzev svojstva Veze ime i Opis veze ), veza ka datoteku veze se uklanja i Datoteka veze svojstvo je opozvan.

Da biste bili sigurni da se datoteka veze koristi uvek kada se izvor podataka osveži, potvrdite polje Uvek pokušaj da koristiš ovu datoteku za osvežavanje podataka na kartici Definicija. Ovo polje za potvrdu obezbeđuje da sve radne sveske koje koriste tu datoteku veze uvek koriste ispravke datoteke veze, koja takođe mora imati podešeno ovo svojstvo.

Vrh stranice

Upravljanje vezama

Korišćenjem dijalogu Veze radne sveske , lako možete da upravljate ove veze, uključujući kreiranja, uređivanja i brisanja. (Na kartici podaci , u grupi Preuzimanje spoljašnjih podataka izaberite stavku veze.) Možete da koristite ovaj dijalog da biste uradili sledeće:

 • Kreiranje, uređivanje, osvežavanje i brisanje aktivnih veza u radnoj svesci

 • Proveravanje porekla spoljnih podataka u slučaju da je neki drugi korisnik definisao vezu

 • Prikazivanje mesta korišćenja svake veze u trenutnoj radnoj svesci

 • Dijagnostikovanje poruke o grešci koja se odnosi na veze sa spoljnim podacima

 • Preusmeravanje veze na drugi server ili izvor podataka ili zamenjivanje datoteke veze postojećom vezom

 • Lako kreiranje i deljenje datoteka veze sa korisnicima

Vrh stranice

Deljenje veza

Povezivanje datoteke su posebno korisno za deljenje veza na osnovu dosledne, čineći ih pristupačnijim, pomaže u poboljšanju njihove bezbednosti i olakšavanje administraciju izvora podataka. Najbolji način za deljenje datoteka veze je da ih postavite na bezbednih i pouzdanu lokaciju, kao što je na mrežnoj fascikli ili u SharePoint biblioteci, gde korisnici mogu da čitaju datoteku, ali samo određeni korisnici možete da izmenite datoteku.

Korišćenje ODC datoteka

Office Data Connection (ODC) datoteka (.odc) možete da kreirate tako što ćete povezati sa spoljnim podacima pomoću dijaloga Izbor izvora podataka ili pomoću čarobnjaka za povezivanje sa podacima za povezivanje sa novim izvorima podataka. ODC datoteku koristi prilagođene HTML i XML oznake da biste uskladištili informacije o vezi. Možete lako da biste prikazali ili uredili sadržaj datoteke u programu Office Excel.

Možete da delite datoteke veze sa drugim osobama dajući im isti pristup spoljnom izvoru podataka koji vi imate. Ostali korisnici ne moraju da podese izvor podataka kako bi otvorili datoteku veze, ali moraju da instaliraju ODBC upravljački program ili OLE DB dobavljača usluga za pristup spoljnim podacima na ovom računaru.

ODC datoteke su preporučeni metod za povezivanje sa podacima i za deljenje podataka. Možete lako konvertovati druge tradicionalne datoteke veze (DSN, UDL i datoteke upita) u ODC datoteke tako što ćete otvoriti datoteku veze, a zatim kliknuti na dugme Izvezi datoteku veze na kartici Definicija u dijalogu Svojstva veze.

Korišćenje datoteka upita

Datoteke upita su tekstualne datoteke koje sadrže informacije izvor podataka, uključujući ime servera gde se podaci nalaze i informacije o vezi koju ste obezbedili kada ste kreirali izvor podataka. Datoteke upita su tradicionalan način za deljenje upita sa ostalim Excel korisnicima.

Korišćenje .dqy datoteke upita.     Microsoft Query možete da koristite da biste sačuvali .dqy datoteke koje sadrže upite za podatke iz relacione baze podataka ili tekstualne datoteke. Kada otvorite ove datoteke u programu Microsoft Query, možete da prikažete podatke u upitu i izaberete različite podatke za upit da biste preuzeli. Možete da sačuvate .dqy datoteke za upit koje kreirate pomoću čarobnjaka za upite ili direktno u programu Microsoft Query.

Korišćenje .oqy datoteka upita.     Možete da sačuvate .oqy datoteke da biste se povezali sa podacima u OLAP baze podataka, na serveru ili u na datoteka vanmrežne kocke (.cub). Kada koristite čarobnjak za povezivanje sa višedimenzionalno u programu Microsoft Query za kreiranje izvora podataka za OLAP baze podataka ili kocke, automatski se kreira u .oqy datoteku. Zato što OLAP baze podataka nisu organizovane u zapise ili tabele, možete da kreirate upite ili .dqy datoteke da biste pristupili ove baze podataka.

Korišćenje .rqy datoteka upita.     Excel može da otvori datoteke upita u .rqy obliku za podršku OLE DB podataka izvora upravljačke programe koje koristite ovaj format. Za više informacija pogledajte dokumentaciju za upravljački program.

Korišćenje .qry datoteka upita.     Microsoft Query možete da otvarate i čuvate datoteke upita u .qry obliku za korišćenje sa starijim verzijama programa Microsoft Query koje ne mogu da otvore .dqy datoteke. Ako imate datoteku upita u .qry obliku koji želite da koristite u programu Excel, otvorite datoteku u programu Microsoft Query, a zatim je sačuvajte kao .dqy datoteku. Informacije o čuvanju .dqy datoteka potražite u članku Microsoft Query pomoć.

Korišćenje .iqy Web datoteke upita     Excel može da otvori .iqy Web datoteke upita za preuzimanje podataka sa Veba.

Vrh stranice

Korišćenje opsega spoljnih podataka i njihovih svojstva

Opseg spoljnih podataka (zove se i tabela upita) jeste definisano ime ili ime tabele koje definiše lokaciju podataka unetih u radni list. Kada se povežete sa spoljnim podacima, Excel automatski kreira opseg spoljnih podataka. Jedini izuzetak od ovog pravila je izveštaj izvedene tabele koji je povezan sa izvorom podataka, u kom slučaju se ne kreira opseg spoljnih podataka. U programu Excel možete da oblikujete i rasporedite opseg spoljnih podataka ili da ga koristite u izračunavanjima, kao i sa bilo kojim drugim podacima.

Excel automatski imenuje opseg spoljnih podataka na sledeći način:

 • Opsezi spoljnih podataka iz Office Data Connection (ODC) datoteka dobijaju isto ime kao i ime datoteke.

 • Opsezi spoljnih podataka iz baza podataka dobijaju ime koje sadrži ime upita. Podrazumevana vrednost Qury_fromizvor je ime izvora podataka koji ste koristili za kreiranje tog upita.

 • Opsezi spoljnih podataka iz tekstualnih datoteka dobili su ime na osnovu imena tekstualne datoteke.

 • Opsezi spoljnih podataka iz Web upita dobili su ime po Web stranici sa koje su ti podaci preuzeti.

Ukoliko vaš radni list sadrži više od jednog opsega spoljnih podataka uzetih iz istog izvora, opsezi se obeležavaju brojem. Na primer, Moj tekst, Moj tekst_1, Moj tekst_2, i tako redom.

Opseg spoljnih podataka ima dodatna svojstva (ne treba ih mešati sa svojstvima veze) koje možete da koristite da biste kontrolisali podatke, kao što je očuvanje oblikovanja ćelije i širine kolona. Ova svojstva opsega spoljnih podataka možete da promenite tako što ćete izabrati stavku Svojstva u grupi Veze na kartici Podaci, a zatim uneti promene u dijaloge Svojstva opsega spoljnih podataka ili Svojstva spoljnih podataka.

Napomena : Ako želite da delite rezime ili izveštaj koji je zasnovan na spoljnim podacima možete da date ostalim osobama radnu svesku koja sadrži opseg spoljnih podataka ili možete da kreirate predložak izveštaja. predložak izveštaja dozvoljava da sačuvate rezime ili izveštaj bez čuvanja spoljnih podataka tako da je datoteka manja. Spoljni podaci se preuzimaju kada korisnik otvori predložak izveštaja.

Vrh stranice

Razumevanje podrške za izvore podataka u programu Excel i usluzi Excel Services

Postoji nekoliko objekata podataka (kao što su opseg spoljnih podataka i izveštaj izvedene tabele) koje možete da koristite za povezivanje sa različitim izvorima podataka. Međutim, tip izvora podataka sa kojim možete da se povežete razlikuje se u zavisnosti od objekta podataka. Možete da koristite i osvežite povezane podatke u usluzi Excel Services, ali postoje dodatna ograničenja i privremena rešenja za koja bi trebalo da znate.

Podrška za objekte podataka i izvore podataka u programu Excel

Sledeća tabela rezimira koji izvori podataka su podržani za svaki objekat podataka u programu Excel.

Podržani izvor podataka

Excel
objekat
podataka

Kreira
opseg
spoljnih
podataka?

OLE
DB

ODBC

Tekstualna
datoteka

HTML
datoteka

XML
datoteka

Share-
Point
lista

Čarobnjak za uvoz teksta

Da

Ne

Ne

Da

Ne

Ne

Ne

Izveštaj izvedene tabele
(nije OLAP)

Ne

Da

Da

Da

Ne

Ne

Da

Izveštaj izvedene tabele
(OLAP)

Ne

Da

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Excel tabela

Da

Da

Da

Ne

Ne

Da

Da

XML mapa

Da

Ne

Ne

Ne

Ne

Da

Ne

Veb upit

Da

Ne

Ne

Ne

Da

Da

Ne

Čarobnjaka za podatke za povezivanje

Da

Da

Da

Da

Da

Da

Da

Microsoft Query

Da

Ne

Da

Da

Ne

Ne

Ne

Napomena : Ove datoteke, tekstualne datoteke uvesti pomoću čarobnjaka za uvoz teksta, XML datoteka je uvezena pomoću XML mape i HTML ili XML datoteka je uvezena pomoću Web upita nemojte koristiti na ODBC upravljački program ili OLE DB dobavljač za uspostavljanje veze sa izvorom podataka.

Excel Services i podrška za izvore podataka

Ako želite da prikažete Excel radne sveske u sistemu Excel Services, možete da se povežete i osvežavanje podataka, ali morate da koristite izveštaj izvedene tabele. Excel Services ne podržava opsege spoljnih podataka, što znači da sistem Excel Services ne podržava Excel tabela povezana sa izvora podataka, Web upita, XML mapu ili Microsoft Query.

Međutim, možete da rešite ovo ograničenje pomoću izvedene tabele za povezivanje izvora podataka, a zatim dizajn i raspored izvedene tabele kao dvodimenzionalnih tabelu bez nivoa, grupe ili međuvrednosti tako da svi željenu red i kolona vrednosti biti prikazane. Više informacija potražite u članku Korišćenje izveštaja izvedene tabele da bi podaci spoljne tabele postali dostupni u sistemu Excel Services.

Vrh stranice

Razumevanje Microsoft Data Access komponenata

Microsoft Data Access komponente (MDAC) 2.8 je uključena u Microsoft Windows Server 2003, Windows Vista i Windows XP SP2. Sa MDAC, možete da se povežete i koristili podatke iz velikog broja relacione i nonrelational izvora podataka. Možete da se povežete mnogo različitih izvora podataka pomoću Open Database Connectivity (ODBC) upravljački programi ili OLE DB dobavljači koji izgrađeno i isporučene korporacija Microsoft ili razvili razne trećim licima. Kada instalirate Microsoft Office, dodatne ODBC upravljački programi i OLE DB dobavljača usluga se dodaju na svoj računar.

Da biste videli kompletnu listu OLE DB dobavljača instaliranih na računaru, prikažite dijalog Svojstva veze podataka iz Data Link datoteke, a zatim izaberite karticu Dobavljač.

Da biste videli kompletnu listu ODBC dobavljačima instaliranih na računaru, prikažite dijalog Administrator ODBC baze podataka, a zatim izaberite karticu Upravljački programi.

Možete da koristite ODBC upravljačke programe i OLE DB dobavljače drugih proizvođača da biste dobili informacije iz izvora podataka koji ne pripadaju korporaciji Microsoft, uključujući druge tipove ODBC i OLE DB baza podataka. Informacije o instaliranju ovih ODBC upravljačkih programa i OLE DB dobavljača potražite u dokumentaciji za bazu podataka ili se obratite prodavcu baze podataka.

Vrh stranice

Korišćenje ODBC-a za povezivanje sa izvorima podataka

Sledeći odeljci detaljnije opisuju Open Database Connectivity (ODBC).

ODBC arhitektura

U ODBC arhitekturi , aplikacija (kao što je Excel) povezuje se sa menadžerom ODBC upravljačkog programa, koji zauzvrat koristi određeni ODBC upravljački program (kao što je Microsoft SQL ODBC upravljački program) za povezivanje sa izvorom podataka (kao što je Microsoft SQL Server baza podataka).

Definisanje informacija o vezi

Za povezivanje sa ODBC izvorima podataka uradite sledeće:

 1. Uverite se da je odgovarajući ODBC upravljački program instaliran na računaru koja sadrži izvor podataka.

 2. Definišite ime izvora podataka (DSN) pomoću administratora ODBC izvora podataka da biste uskladištili informacije o vezi u registratoru, DSN datoteci ili niski za povezivanje u Microsoft Visual Basic kodu da biste prosledili informacije o vezi direktno do menadžera ODBC upravljačkog programa.

  Da biste definisali izvor podataka, u operativnom sistemu Windows Vista kliknite na dugme Start, a zatim izaberite stavku Kontrolna tabla. Izaberite stavku Sistem i održavanje, a zatim izaberite stavku Administrativne alatke. Za Windows XP i Windows Server kliknite na dugme Start, a zatim izaberite stavku Kontrolna tabla. Izaberite stavke Performanse i održavanje, Administrativne alatke, a zatim izaberite stavku Izvori podataka (ODBC). Za više informacija o različitim opcijama, kliknite na dugme Pomoć na svakoj stranici dijaloga.

Računar kao izvor podataka

Mašina izvora podataka uskladištite informacije o vezi u registratoru na određene računaru koji radi pod imenom korisnički definisane. Možete da koristite mašinskog izvora podataka na samo one su definisane na računaru. Postoje dva tipa izvora podataka mašinskog – korisnika i sistem. Korisnički izvori podataka može da se koristi samo trenutni korisnik i vidljive su samo tog korisnika. Sistemski izvori podataka može da se koristi za sve korisnike na računaru i su vidljiva za sve korisnike na računaru.

Računar kao izvor podataka je posebno koristan kada želite dodatnu bezbednost zato što pomoću njega samo korisnici koji su prijavljeni mogu da prikažu računar kao izvor podataka i računar kao izvor podataka ne može da kopira udaljeni korisnik na drugi računar.

Datoteke izvori podataka

Datoteke izvori podataka (zovu se i DSN datoteke) skladište informacije o vezi u tekstualne datoteke, ne registrator i obično su fleksibilniji za korišćenje od računara kao izvora podataka. Na primer, možete da kopirate datoteku izvora podataka na bilo koji računar sa ispravnim ODBC upravljačkim programom kako bi aplikacija mogla da se oslanja na dosledne i precizne informacije o vezi za sve računare. Možete i da postavite datoteku izvora podataka na jedan server, delite je na više računara na mreži i lako održavate informacije o vezi na jednom mestu.

Može se i onemogućiti deljenje datoteke izvora podataka. Datoteka izvora podataka koje ne može da se deli nalazi se na jednom računaru i upućuje na računar kao izvor podataka. Datoteke izvora podataka koje sene mogu deliti možete da koristite za pristup postojećim računarima kao izvorima podataka iz datoteka izvora podataka.

Vrh stranice

Korišćenje OLE DB-a za povezivanje sa izvorima podataka

Sledeći odeljci detaljnije opisuju Object Linking i Embedding Database (OLE DB).

OLE DB arhitektura

U OLE DB arhitekturi aplikacija koja pristupa podacima zove se prikazivač podataka (kao što je Excel), a program koji omogućava osnovni pristup podacima zove se dobavljača baze podataka (kao što je Microsoft OLE DB dobavljač za SQL Server).

Definisanje informacija o vezi

Universal Data Link (.udl) datoteka sadrži informacije o vezi koje prikazivač podataka koristi za pristup izvoru podataka pomoću OLE DB dobavljača tog izvora podataka. Informacije o vezi možete da kreirate tako što ćete uraditi nešto od sledećeg:

 • U čarobnjaku za podatke za povezivanje koristite dijalog Svojstva veze podataka za definisanje podataka veze za dobavljača usluga OLE DB. Više informacija potražite u članku Uvoz podataka pomoću čarobnjaka za povezivanje sa podacima.

 • Kreiranje prazne tekstualne datoteke sa .udl tip datoteke, a zatim uredite datoteka, što će prikazati dijalog Svojstva veze podataka .

Vrh stranice

Osvežavanje podataka

Kada se povežete sa spoljnim izvorom podataka, možete i da izvršite operaciju osvežavanja i tako preuzmete ažurirane podatke. Nakon svakog osvežavanja podataka prikazaće se najnovija verzija podataka kao i sve promene podataka nastale nakon poslednjeg osvežavanja.

Sledeća ilustracija objašnjava osnovni proces koji se dešava kada osvežavate podatke koji su povezani sa spoljnim izvorom podataka.

Osnovni proces osvežavanja spoljnih podataka

1. Operacija osvežavanja dobija ažurirane podatke.

2. datoteku veze definiše sve informacije koje su potrebne za pristup i preuzimanje podataka iz spoljnog izvora podataka.

3. Postoji mnoštvo izvora podataka koje možete osvežiti: OLAP, SQL server, Access, OLEDB, ODBC, unakrsne tabele i tekstualne datoteke.

4. Ažurirani podaci se dodaju trenutnoj radnoj svesci.

Excel nudi mnoge opcije za osvežavanje uvezenih podataka, uključujući i osvežavanje podataka kad god otvorite radnu svesku, kao i automatsko osvežavanje podataka u zadatim vremenskim intervalima. Možete da nastavite sa radom u programu Excel dok se podaci osvežavaju, a da istovremeno proveravate i status osvežavanja dok se podaci osvežavaju.

Ukoliko spoljni izvor podataka zahteva lozinka za pristup podacima, možete da tražite da se lozinka unese svaki put kada se opseg spoljnih podataka osvežava.

Vrh stranice

Uvoz podataka iz izvora podataka

Windows XP, Windows Vista i Microsoft Office Navedite ODBC upravljački program i OLE DB dobavljača usluga koje možete da koristite da biste preuzeli podatke iz sledećih uobičajenih izvora podataka: Microsoft Office Access, HTML datoteka na World Wide Web, tekstualne datoteke, Microsoft SQL Server Microsoft SQL Server Analysis Services i XML datoteka. Koristeći čarobnjak za povezivanje podataka i Microsoft Query, možete da pristupite i mnogim drugim izvorima podataka koji imaju odgovarajuću OLE DB dobavljača usluga i ODBC upravljački programi, uključujući druge Excel radnih listova, Microsoft FoxPro, dBASE, Paradox, Oracle i DB2.

Vrh stranice

Uvoz podataka iz Access baze podataka

Postoji nekoliko načina razmene podataka između programa Microsoft Office Access i Microsoft Office Excel.

 • Da biste podatke iz programa Access preneli u Excel, možete ih kopirati sa Access lista sa podacima i nalepiti ih na Excel radni list, povezati se sa Access bazom podataka iz Excel radnog lista ili Access podatke izvesti u Excel radni list.

 • Da biste podatke iz programa Excel preneli u Access, možete ih kopirati iz Excel radnog lista i nalepiti ih na Access list sa podacima, Excel radni list uvesti u Access tabelu ili u Access tabeli napraviti vezu sa Excel radnim listom.

Napomena : Uvesti ima dva različita značenja u programima Excel i Access. U programu Excel, uvesti znači da bi trajnu vezu sa podacima koji može da se Osveži. U programu Access, uvesti znači za prenos podataka u program Access jednom, ali bez podataka za povezivanje.

Rad sa Access podacima u programu Excel

Možda ćete želeti da radite sa Access podataka u Excel radnu svesku kako bih iskoristio analize podataka i funkcije za pravljenje grafikona, fleksibilnosti u raspored podataka i raspored ili funkcije koje nisu dostupne u programu Access.

Povezivanje sa Access podacima iz programa Excel

Da biste uneli Access podatke koji se mogu osvežavati u program Excel, možete da kreirate vezu do Access baze podataka i da preuzmete sve podatke iz tabele ili upita. Na primer, možda želite da ažurirate Excel izveštaj o budžetu koji distribuirate svakog meseca tako da sadrži podatke za trenutni mesec.

Izvoz Access podataka u Excel

Pomoću čarobnjaka za izvoz u programu Access, možete da izvezete objekat Access baze podataka, kao što su tabele, upit, obrazac ili izabrane zapise u prikazu u Excel radnom listu. Kada izvršite operacije izvoza, možete da sačuvate detalje za buduću upotrebu i čak i Planiranje operacije izvoza da se automatski pokreće u određenim intervalima.

Slede uobičajeni scenariji za izvoz podataka iz programa Access u Excel:

 • Vaše odeljenje ili radna grupa koristi i Access i Excel za rad sa podacima. Podatke skladištite u Access baze podataka, ali koristite Excel za analiziranje i raspoređivanje rezultata analize. Vaš tim trenutno izvozi podatke u Excel kada je to potrebno, ali bi želeli da taj proces učine efikasnijim.

 • Već dugo koristite Access, ali vašem menadžeru više odgovara da izveštaje pregleda u programu Excel. U određenim intervalima podatke kopirate u Excel, ali biste želeli da automatizujete ovaj proces kako biste uštedeli vreme.

Više informacija o izvozu podataka iz programa Access u Excel potražite u sistemu pomoći programa Access.

Rad sa Excel podacima u programu Access

Možda biste želeli da radite sa Excel podacima u Access bazi podataka kako biste iskoristili prednosti upravljanja Access podacima, bezbednost ili opcije za rad sa više korisnika. Iako u programu Access postoje mnoge korisne opcije, korisnicima za Excel podatke naročito su korisne sledeće dve opcije:

 • Izveštaji     Ako ste upoznati sa dizajniranjem Access izveštaja i želite da rezimirate i organizujete Excel podatke u ovaj tip izveštaja, možete da kreirate Access izveštaj. Na primer, možete da kreirate fleksibilnije izveštaje, kao što su grupe i izveštaja sa rezimeom, odštampane oznake i grafički izveštaji.

 • Obrasci     Ako želite da koristite obrazac da biste pronašli ili da biste prikazali podatke u programu Excel, možete da kreirate Access obrasca. Na primer, možete da kreirate Access obrasca da biste prikazali polja u drugačijem poretku iz redosleda kolona na radnom listu ili možete da prikažete dugačak red podataka lakše na Vašem ekranu.

Više informacija o radu sa Access obrascima i izveštajima potražite u sistemu pomoći programa Access.

Povezivanje sa Excel podacima iz programa Access

Možete da povežete Excel opseg u Access bazu podataka kao tabelu. Koristite ovaj pristup kada planirate da nastavite da održavate opseg u programu Excel, ali takođe želite opsegu tako da budu dostupni iz programa Access. Kreirajte ovaj tip veze iz programa Access baze podataka, ne u programu Excel.

Prilikom povezivanja sa Excel radnim listom ili imenovanim opsegom, Access kreira novu tabelu povezanu sa izvornim ćelijama. Sve promene koje napravite u izvornim ćelijama u programu Excel odraziće se na povezanu tabelu. Međutim, sadržaj odgovarajuće tabele ne možete da uređujete u programu Access. Ako želite da podatke dodajete, uređujete ili brišete, izmene morate izvršavati nad izvornom datotekom.

Slede uobičajeni scenariji za povezivanje sa Excel radnim listom iz programa Access:

 • Želite da nastavite da podatke držite u Excel radnim listovima, a da pri tome budete u mogućnosti da koristite moćne opcije upita i izveštaja programa Access.

 • Vašem odeljenju ili radnoj grupi koristi Access, ali podaci iz spoljnih izvora sa kojima radite je u Excel radnim listovima. Ne želite da održavate kopije spoljnih podataka, ali želite da mogu da rade sa njom u programu Access.

Više informacija o povezivanju podataka iz programa Access sa programom Excel potražite u sistemu pomoći programa Access.

Uvoz Excel podataka u Access

Da biste podatke iz programa Excel uskladištili u Access bazi podataka, možete da ih uvezete kako biste ih koristili i održavali u programu Access. Kada uvezete podatke, Access će podatke uskladišti u novu ili postojeću tabelu bez menjanja podataka u programu Excel. Tokom operacije uvoza možete da uvozite samo jedan po jedan radni list. Da biste uvozili podatke iz više radnih listova, ponovite operaciju uvoza za svaki radni list.

Slede uobičajeni scenariji za uvoz Excel podataka u Access:

 • Već dugo koristite Excel, ali, kako napredujete, želite da koristite Access za rad sa podacima. Želite da podatke iz Excel radnih listova premestite u Access baze podataka.

 • Vaše odeljenje ili radna grupa koristi Access, ali povremeno primate podatke u Excel formatu koje treba da objedinite sa svojim Access bazama podataka. Želite da ove Excel radne listove uvozite u svoju bazu podataka dok ih primate.

 • Koristite Access za upravljanje podacima, ali drugi članovi tima vam šalju nedeljne izveštaje u obliku Excel radne sveske. Želeli biste da unapredite proces uvoza da biste se uverili da se podaci uvoze u bazu podataka svake nedelje u određeno vreme.

Više informacija o uvozu podataka iz programa Excel u Access potražite u sistemu pomoći programa Access.

Vrh stranice

Uvoz podataka sa veba

Veb stranice često sadrže informacije koje su savršene za analiziranje u programu Excel. Na primer, možete analizirati cene akcija u programu Excel korišćenjem informacija koje dolaze direktno sa veb stranice. U zavisnosti od potreba možete da preuzimate podatke koji se mogu osvežavati (to znači, možete da ažurirate podatke poslednjim podacima sa veb stranice u programu Excel) ili možete da preuzmete podatke sa veb stranice i zadržite ih kao statične na radnom listu.

Pomoću veb upita možete da preuzmete podatke uskladištene na intranetu ili internetu, kao što su pojedinačna tabela, više tabela ili celokupan tekst sa veb stranice i kao takve da ih analizirate korišćenjem alatki i funkcija programa Excel. Kada kliknete na dugme lako možete da osvežite podatke poslednjim informacijama sa veb stranice. Na primer, možete da preuzmete i ažurirate cene akcija sa javne veb stranice ili da preuzmete i ažurirate tabelu sa informacijama o prodaji sa veb stranice preduzeća.

Možete da uvezete podatke koji potiču sa Veb stranice pomoću dijaloga Novi Web upit . (Na kartici podaci , u grupi Preuzmi spoljne podatke , izaberite stavku Sa Veba.) Potreban vam je pristup World Wide Web putem internoj mreži kompanije ili preko modema na računaru ili mreži ili možete da kreirate upit preko lokalnih HTML ili XML datoteke.

Vrh stranice

Uvoz tekstualnih datoteka

Excel možete koristiti za uvoz podataka iz tekstualne datoteke u radni list. (Na kartici Podaci,u grupi Preuzmi spoljne podatke izaberite stavku Iz teksta.) Čarobnjak za uvoz teksta ispituje tekstualnu datoteku koju uvozite i pomaže vam da budete sigurni da se podaci uvoze onako kako vi to želite.

Postoje dva načina za uvoz podataka iz tekstualne datoteke pomoću programa Excel: Možete da otvorite tekstualnu datoteku u programu Excel (čime se ne uspostavlja veza sa tekstualnom datotekom) ili možete da uvezete tekstualnu datoteku kao opseg spoljnih podataka (što uspostavlja vezu sa tekstualnom datotekom).

Najčešće se koriste dva formata tekstualnih datoteka:

 • Razgraničene tekstualne datoteke (.txt) u kojima su sva polja teksta obično razdvojena tabulatorskim znakom (ASCII kôd znaka 009).

 • Tekstualne datoteke sa vrednostima razdvojenim zarezom (CSV) (.csv) u kojima je svako polje teksta obično razdvojeno zarezom (,).

Znak za razdvajanje koji se koristi u bilo kom od ova tipa tekstualnih datoteka možete i da promenite. Ovo može biti neophodno da biste osigurali da se operacije uvoza ili izvoza podataka odvijaju na željeni način.

Vrh stranice

Uvoz podataka iz usluge Microsoft SQL Server

Microsoft SQL Server je kompletna relaciona baza podataka dizajnirana za poslovna rešenja za podatke koja zahtevaju optimalne performanse, dostupnost, prilagodljivost i bezbednost. U programu Excel možete se lako povezati sa Microsoft SQL Server bazom podataka. Na kartici Podaci, u grupi Preuzmi spoljne podatke kliknite na dugme Iz drugih izvora, a zatim izaberite stavku Iz usluge SQL Server.

Kada se povežete sa Microsoft SQL Server bazom podataka, čarobnjak za podatke za povezivanje prikazuje tri stranice:

 • 1. stranica: Povezivanje sa serverom baze podataka    Koristite ovu stranicu da biste naveli server i način na koji se prijavljujete na server.

 • Stranica 2: izbor baze podataka i tabele    Koristite ovu stranicu da biste naveli bazu podataka i tabele ili upita.

 • 3. stranica: Čuvanje datoteke sa podacima i veze    Koristite ovu stranicu da biste naveli i opisali datoteku veze i fraze pretrage za pronalaženje datoteke.

Vrh stranice

Uvoz podataka iz usluge Microsoft SQL Server Analysis Services

Analysis Services (komponenta sistema Microsoft SQL Server) podržava poslovno obaveštavanje i predstavlja osnovu za Online Analytical Processing (OLAP) sisteme za analizu, rezultate za indikatore ključnih performansi (KPI), traženje podataka i sisteme izveštavanja sa kontrolnim tablama. U programu Excel možete se lako povezati sa Analysis Services OLAP bazom podataka pomoću OLAP dobavljača. (Na kartici Podaci, u grupi Preuzmi spoljne podatke kliknite na dugme Iz drugih izvora, a zatim izaberite stavku Iz usluge Analysis Services.) OLAP dobavljač je skup softvera koji pruža pristup određenom tipu OLAP baze podataka. Ovaj softver možete da sadrži upravljački program za izvor podataka i drugi klijentski softver koji je neophodan za povezivanje sa bazom podataka. Morate da koristite izveštaj izvedene tabele za povezivanje sa OLAP dobavljačem.

OLAP podacima možete da pristupite i kada niste povezani sa OLAP izvorom podataka. datoteka vanmrežne kocke je datoteka sa oznakom tipa datoteke .cub koja skladišti izvorni podaci deo iz baze podataka OLAP servera. Koristite datoteku vanmrežne kocke da biste nastavili da menjate izveštaja izvedene tabele i izvedenog grafikona kada je server nedostupan ili kada niste povezani sa mrežom.

Kada se povežete sa Microsoft SQL Server Analysis Services, čarobnjak za povezivanje sa podacima prikazuje tri stranice:

 • 1. stranica: Povezivanje sa serverom baze podataka    Koristite ovu stranicu da biste naveli server i način na koji se prijavljujete na server.

 • 2. stranica: Izaberite bazu podataka i tabelu    Koristite ovu stranicu da biste naveli bazu podataka i kocku.

 • 3. stranica: Čuvanje datoteke sa podacima i veze    Koristite ovu stranicu da biste naveli i opisali datoteku veze i fraze pretrage za pronalaženje datoteke.

Vrh stranice

Uvoz XML podataka

Office Excel olakšava uvoz podataka Extensible Markup Language (XML) koja je kreirana iz druge baze podataka i aplikacije, mape XML elemenata sa XML šemu ćelija na radnom listu, a izvoz korigovati XML podataka za interakciju sa drugim bazama podataka i aplikacije. Razmislite o ovim novim funkcijama XML kao Excel pretvara generator XML datoteku podataka pomoću poznatog korisničkog interfejsa.

Korišćenjem XML mape, možete lako dodajte, identifikujete i izdvojite određene delove poslovnih podataka iz Excel dokumente. Na primer, faktura koja sadrži ime i adresu kupca ili izveštaj koji sadrži finansijske rezultate poslednjeg kvartala nisu samo statički dokumenti. Lako možete da uvezete ove informacije iz baze podataka i aplikacije, izmeni i izvoz iste ili druge baze podataka i aplikacije.

Ključni XML scenariji

Slede osnovni slučajevi u kojima se koriste XML funkcije:

 • Proširivanje funkcionalnosti postojećih Excel predložaka mapiranjem XML elemenata na postojeće ćelije. Ovim se olakšava dodavanje XML podataka u predloške i preuzimanje podataka iz predložaka bez potrebe da ih ponovo dizajnirate.

 • Korišćenje XML podataka kao ulaza za postojeće modele izračunavanja mapiranjem XML elemenata na postojeće unakrsne tabele.

 • Uvoz XML datoteka sa podacima u novu radnu svesku.

 • Uvoz XML podataka sa Web usluge u Excel radni list.

 • Izvoz podataka u mapiranim ćelijama u XML datoteke sa podacima nezavisne od drugih podataka u radnoj svesci.

Osnovni proces korišćenja XML podataka u programu Excel

Sledeći dijagram prikazuje kako različite datoteke i operacije sarađuju kada koristite XML sa programom Excel. U osnovi, postoji pet faza procesa.

Pregled načina na koji Excel funkcioniše sa XML podacima

Oblačić 1 Dodavanje XML datoteke šeme (.xsd) u radnu svesku.

Oblačić 2 Mapiranje elemenata XML šeme u pojedinačne ćelije ili XML liste.

Oblačić 3 Uvoz XML datoteke sa podacima (.xml) i povezivanje XML elemenata sa mapiranim ćelijama.

Oblačić 4 Unos podataka, premeštanje mapiranih ćelija i prilagođavanje funkcija programa Excel, uz očuvanje XML strukture i definicija.

Oblačić 5 Izvoz korigovanih podataka iz mapiranih ćelija u XML datoteku sa podacima.

Korišćenje XML podataka

Kada uvozite sadržaj XML datoteke sa podacima u postojeću XML mapu u radnoj svesci, podatke iz datoteke povezujete sa XML mapom koja je uskladištena u radnoj svesci. Ovo znači da svaki element podataka u XML datoteci sa podacima ima odgovarajući element u XML šemi koji ste mapirali iz XML datoteke šeme ili izvedene šeme. Svaka XML mapa može da ima samo jedno povezivanje XML podataka, a povezivanje XML podataka povezano je sa svim mapiranjima koja su kreirana od jedne XML mape.

Možete da prikažete dijalog Svojstva XML mape (na kartici Projektovanje , u grupi XML kliknite na dugme Svojstva mape.), gde tri opcije na podrazumevano, koje možete da postavite ili opozovite izbor u polju za kontrolu ponašanja za XML podataka povezivanje:

 • Proveri valjanost podataka u odnosu na šemu za uvoz i izvoz    Navodi da li Excel proverava valjanost podataka u odnosu na XML mapu prilikom uvoza podataka. Postavite ovu opciju ako želite da se uverite da XML podaci koje uvozite odgovaraju XML šemi.

 • Zameni postojeće podatke novim podacima    Navodi da li se podaci zamenjuju prilikom uvoza podataka. Postavite ovu opciju ako želite da trenutne podatke zamenite novim podacima, na primer, kada se ažurirani podaci nalaze u novoj XML datoteci sa podacima.

 • Dodaj nove podatke u postojeće XML liste    Navodi da li se sadržaj izvora podataka dodaje postojećim podacima u radnom listu. Na primer, postavite ovu opciju kada usaglašavate podatke iz nekoliko sličnih XML datoteka sa podacima u jednoj XML listi ili kada ne želite da zamenite sadržaj ćelije koja sadrži funkciju.

Vrh stranice

Uvoz podataka pomoću čarobnjaka za podatke za povezivanje

Možete da koristite čarobnjak za povezivanje sa podacima za povezivanje OLE DB i ODBC spoljni izvor podataka koji je već definisan. Da biste otvorili čarobnjak za podatke za povezivanje, na kartici podaci , u grupi Preuzmi spoljne podatke , izaberite stavke Iz drugih izvora, a zatim izaberite stavku Iz čarobnjaka za podatke za povezivanje.

Ako u čarobnjaku za povezivanje sa podacima odaberete opciju izvora podataka Ostalo/više opcija, u dijalogu Svojstva veze podataka možete da vidite listu dostupnih OLE DB dobavljača usluga. Pored toga, Microsoft OLE DB dobavljač za ODBC upravljačke programe takođe dozvoljava pristup ODBC izvorima podataka. U dijalogu Svojstva veze podataka kliknite na dugme Pomoć da biste dobili dodatne informacije o korišćenju svake kartice ovog dijaloga.

Opšte, da biste definisali podatke za povezivanje u dijalogu Svojstva veze podataka , uradite sledeće:

 • Na kartici dobavljača izaberite OLE DB dobavljač, i zatim kliknite na dugme sledećeda biste prikazali karticu veza da biste uneli određene informacije za povezivanje za tu OLE DB dobavljač.

  Svaki OLE DB dobavljač definiše određene informacije za povezivanje. Na primer, Microsoft OLE DB dobavljač za SQL Server zahteva ime servera, lokaciju servera i korisničkog imena i možda ćete želeti da definišete dodatne informacije, kao što su lozinka ili da li želite da koristite Microsoft Windows integrisana bezbednost.

 • Izaberite karticu Više opcija da biste obezbedili dodatne informacije, kao što su postavke mreže i dozvole za pristup.

 • Izaberite karticu Sve da biste definisali svojstva inicijalizacije za taj OLE DB dobavljač.

Napomena : Ne možete da filtrirate ili spajate podatke u čarobnjaku za podatke za povezivanje.

Vrh stranice

Uvoz podataka pomoću programa Microsoft Query

Za uvoz podataka možete da koristite i Microsoft Query. (Na kartici Podaci, u grupi Preuzmi spoljne podatke kliknite na dugme Iz drugih izvora, a zatim izaberite stavku Sa lokacije Microsoft Query.) Microsoft Query koristite da biste podesili ODBC izvora podataka za preuzimanje podataka. U programu Microsoft Query možete da koristite čarobnjak za upite da biste kreirali jednostavan upit ili možete da koristite napredne kriterijume u programu Query za kreiranje složenijih upita i za sledeće:

 • Filtriranje redova ili kolona sa podacima pre nego što se unesu u Excel.

 • Kreiranje parametarski upit.

 • Sortiranje podataka pre nego što se unesu u Excel.

 • Spajanje više tabela.

Microsoft Query obezbeđuje jednostavan pristupni nivo kome se lako pristupa iz programa Excel, da bi se izvodili ovi specijalizovani zadaci upita.

Vrh stranice

Programski uvoz podataka i uvoz pomoću funkcija

Ako ste projektant, postoji nekoliko pristupa u okviru programa Excel koje možete preduzeti da biste uvezli podatke:

 • Visual Basic za aplikacije možete da koristite za pristup spoljnom izvoru podataka. U zavisnosti od izvora podataka, možete da koristite ActiveX Data Objects ili Data Access Objects za preuzimanje podataka. Takođe možete da definišete niske veze u svom kodu koje navode informacije o vezi. Korišćenje niske veze je korisno na primer kada želite da izbegnete da administratori sistema ili korisnici prvo kreiraju datoteku veze ili da olakšate instalaciju vaše aplikacije.

 • Ako uvozite podatke iz SQL Server baze podataka, razmislite o korišćenju SQL Native Client, što je samostalno podataka programa access aplikacije Programming Interface (API) koji se koristi za OLE DB i ODBC. Kombinuje SQL OLE DB dobavljača i SQL ODBC upravljački program u jednoj biblioteci osnovne dinamičkih veza (DLL) istovremeno pružajući nove funkcije koje su odvojena i razlikuju od na Microsoft Data Access komponente (MDAC). SQL Native Client možete da koristite za kreiranje nove aplikacije ili poboljšali postojeće aplikacije koje možete da iskoristite nove funkcije SQL Server 2005, kao što su više aktivni rezultat skupove (MARS), korisnički definisane tipove (UDT) i XML podršku tip podataka.

 • RTD funkcija preuzima podatke u realnom vremenu iz programa koji podržava COM automatizaciju. Programski dodatak RTD COM automatizacije mora biti kreiran i registrovan na lokalnom računaru.

 • SQL. Zahtev za funkciju vrši povezivanje sa spoljnim izvorom podataka i pokreće upit sa radnog lista. SQL. Zahtev za zatim daje rezultat u obliku niza, bez potrebe za programiranjem makroa. Ako ova funkcija nije dostupna, morate da instalirate Microsoft Excel ODBC programski dodatak (XLODBC. XLA). Možete da instalirate programski dodatak Microsoft Office Online Web lokaciji.

Za više informacija o kreiranju Visual Basic for Applications pogledajte pomoć za Visual Basic.

Vrh stranice

Bezbedniji pristup podacima

Kada se povežete sa spoljnim izvorom podataka ili osvežite podatke, važno je da budete svesni potencijalne probleme sa bezbednošću i da znate šta možete da uradite u vezi sa ovim bezbednosnim problemima. Koristite sledeća uputstva i najbolje prakse za zaštitu podataka.

Vrh stranice

Skladištenje podataka za povezivanje na pouzdanoj lokaciji

Datoteka sa podacima za povezivanje često sadrži neke upite koji se koriste za osvežavanje spoljnih podataka. Zamenom ove datoteke, zlonamerni korisnik može da napravi upit kako bi pristupio poverljivim informacijama i kasnije ih distribuirao drugim korisnicima ili da izvrši druge štetne radnje. Stoga je važno obezbediti ispunjenje sledećih uslova:

 • Datoteku veze je napisala pouzdana osoba.

 • Datoteka veze je bezbedan i dolazi iz pouzdane lokacije.

Da biste poboljšali bezbednost, veze ka spoljnim podacima može da se onemogući na vašem računaru. Da biste se povezali sa podacima prilikom otvaranja radne sveske, morate da aktivirate podatke za povezivanje pomoću trake centra za pouzdanost, ili radnu svesku staviti na pouzdanu lokaciju. Više informacija potražite u članku Kreiranje, uklanjanje, ili promena pouzdane lokacije za datoteke, Dodavanje, uklanjanje, ili prikazivanje pouzdanih izdavačai Prikaz bezbednosnih postavki u centru za pouzdanost.

Vrh stranice

Bezbednije korišćenje akreditiva

Pristup spoljnom izvoru podataka obično zahteva akreditive (kao što su korisničko ime i lozinka) koji se koriste za potvrdu identiteta korisnika. Pobrinite se da vam ovi akreditivi budu dostavljeni na siguran i bezbedan način, kao i da ih slučajno ne otkrijete drugima.

Koristite jake lozinke koje kombinuju velika i mala slova, brojeve i simbole. Slabe lozinke ne kombinuju ove elemente. Jaka lozinka: Y6dh!et5. Slaba lozinka: House27. Lozinke treba da sadrže 8 ili više znakova. Bolja je fraza za prolaz od 14 ili više znakova.

Veoma je važno da zapamtite lozinku. Ako je zaboravite, Microsoft je ne može preuzeti. Skladištite lozinke tako što ćete ih zapisati na bezbednom mestu odvojeno od informacija koje one štite.

Izbegavajte čuvanja informacije za prijavljivanje prilikom povezivanja sa izvorima podataka. Ove informacije se mogu uskladištiti kao čisti tekst u radnoj svesci i datoteku veze i zlonamernog korisnika možete da pristupite informacijama na ugroziti bezbednost izvora podataka.

Kada je to moguće, koristite Windows potvrda identiteta (se naziva i pouzdana veza), koja koristi Windows korisnički nalog za povezivanje sa SQL Server. Kada se korisnik povezuje kroz Windows korisnički nalog, SQL Server koristi informacije u operativnom sistemu Windows da biste proverili valjanost ime naloga i lozinku. Pre nego što možete da koristite Windows potvrde identiteta, administrator servera mora da konfiguriše SQL Server da biste koristili ovu režim potvrde identiteta. Ako Windows potvrde identiteta nije dostupna, izbegavajte čuvanja informacije za prijavljivanje korisnika. To je sigurniji korisnici unose svoje informacije o prijavljivanju svaki put kada se prijavite.

Vrh stranice

Bezbedno objavljivanje u sistemu Excel Services

Kada se povežete sa izvorom podataka, možete da koristite dijalog Excel Services za postavku potvrde identiteta da biste odabrali metod potvrde identiteta prilikom pristupa izvoru podataka u sistemu Excel Services. Možete izabrati jednu od sledećih opcija da biste se prijavili na izvor podataka:

 • Windows provera identiteta    Izaberite ovu opciju da biste koristili korisničko ime i lozinku trenutnog korisnika operativnog sistema Windows. Ovaj metod je najbezbedniji, ali može da utiče na performanse kada postoji veliki broj korisnika.

 • SSO    Izaberite ovu opciju da biste koristili jedinstveno prijavljivanje u, a zatim unesite odgovarajuću nisku za identifikaciju u okvir za tekst SSO ID . Administrator lokacije možete da konfigurišete SharePoint lokacije da biste koristili jedinstveno prijavljivanje u bazi podataka gde je korisničko ime i lozinka se mogu skladištiti. Ovaj metod može biti najefikasniji kada postoji veliki broj korisnika.

 • Nijedno    Izaberite ovu opciju da biste sačuvali korisničko ime i lozinku u datoteci veze.

Napomena : Postavke potvrde identiteta koristi samo sistem Excel Services, a ne i program Microsoft Office Excel. Ako želite da obezbedite da se istom podatku pristupa bez obzira da se radna sveska otvara u programu Excel ili sistemu Excel Services, uverite se da su postavke potvrde identiteta u programu Excel iste.

Da biste poboljšali bezbednost veze, koristite biblioteke podataka za povezivanje (DCL). Sa Web je posebna SharePoint biblioteka dokumenata koja može da bude definisana kao pouzdanu lokaciju biblioteke i koja olakšava skladištenje, obezbeđivanje, deljenje i upravljanje ODC datoteke. Na primer, administrator možda ćete morati da premestite baze podataka sa test servera na server proizvodnje ili ažurirate upit koji pristupa podacima. Pomoću jedne ODC datoteke sačuvane u sa Web administracije za informacije o vezi mnogo je jednostavnije i na korisnički pristup podacima je praktičnije, jer sve radne sveske koriste istu datoteku za povezivanje i operacije osvežavanja (da li na računaru klijenta ili servera) dobijaju se ažurne promene ove datoteke veze. Čak i, možete podesiti Office SharePoint Server i računar klijenta za automatsko otkrivanje promene vezu datoteke i koristite najnoviju dostupnu verziju te datoteke veze. Više informacija potražite u članku Office SharePoint Server 2007 pomoći za centralnu administraciju.

Vrh stranice

Problemi sa povezivanjem sa podacima

U sledećim odeljcima opisano je nekoliko problema na koje možete naići kada se povezujete sa spoljnim podacima

Vrh stranice

Problem: Prilikom pokušaja uvoza podataka ponestaje mi prostora na disku.

Ako vam ponestane prostora na disku kada se povežete sa spoljnim podacima, možete uraditi sledeće:

Provera i povećajte dostupnu prostora na disku     Da biste oslobodili prostor na čvrstom disku, pokušajte da pražnjenje korpe za otpatke, pravljenje rezervne kopije nepotrebnih datoteka i zatim ih uklonite iz čvrstom disku ili uklanjanje Windows komponenti koje ne koristite. Više informacija o oslobađanje prostora na čvrstom disku, potražite u Windows pomoći.

Strategije koje možete pokušati kada prostora na disku je ograničena     Ako imate ograničenu količinu prostora na čvrstom disku, pokušajte sledeće:

Microsoft Query    Uradite sledeće:

 • Pojednostavite upita     Uverite se da uključite samo one tabele i polja koji su potrebni za upit. Ako upit sadrži nepotrebnih tabela ili polja, izbrišite ih iz upita da biste smanjili veličinu privremene datoteke upita.

 • Koristite kriterijume da biste smanjili veličinu rezultata postavite     Koristite kriterijume da biste preuzeli samo određene zapise umesto preuzimanje svih zapisa iz baze podataka. Više informacija potražite u članku Microsoft Query pomoć.

 • Postavite ograničenje broja zapisa upit vratio     Ograničite broj zapisa koje daje upit. U programu Microsoft Query, kliknite na dugme Opcije u meniju Uređivanje , potvrdite izbor u polju ograničenje broja zapisa da biste u okviru korisničke postavkei zatim unesite maksimalan broj zapisa da biste se vratili u okviru zapisa .

Čarobnjak za povezivanje podataka     Iako ne možete da ograničite podatke kroz čarobnjak za povezivanje sa podacima, možda ćete moći da ograničite podatke iz izvora podataka tako što ćete definisati upita u izvoru podataka. Ako nemate mogućnost ili dozvolu za definisanje upita u izvoru podataka, obratite se administratoru podataka.

Vrh stranice

Problem: Gde se nalazi čarobnjak za OLAP kocku?

Čarobnjak za OLAP kocku u programu Microsoft Query, koji je kreirao OLAP kocku iz Jet baza podataka, nije dostupan u programu Office Excel.

Vrh stranice

Problem: Šta se dogodilo sa uslugama preuzimanja podataka?

Predstavljene u programu Microsoft Office 2003, usluge preuzimanja podataka koristie Universal Data Connection (UDC) datoteku (.udcx) za pristup veb uslugama i upite za različite izvore podataka.

U čarobnjaku za povezivanje podataka na stranici Dobro došli u čarobnjak za povezivanje sa podacima , možete izabrati Microsoft Business Solutions ili Usluge preuzimanja podataka opcije izvora podataka. Usluge preuzimanja podataka opcija, omogućava vam da odaberete dve usluge preuzimanja podataka: Windows SharePoint Services liste, koji preuzima podatke iz liste i biblioteke dokumenata na serveru na kojem Windows SharePoint Servicesi Microsoft SQL Server , koji preuzima podatke iz Microsoft SQL Server 2000 ili novijoj verziji.

Iako čarobnjak za podatke za povezivanje više ne podržava uređivanje UDC datoteka veze, Excel i dalje podržava postojeće veze usluge preuzimanja podataka, tako da i dalje možete da osvežite te veze.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×