Pregled informacija iz internet zaglavlja e-poruke

Zaglavlja e-poruka pružaju tehničke detalje o poruci. Ti detalji mogu da sadrže podatke o tome ko je poslao poruku, o softveru koju je upotrebljen za sastavljanje poruke i serverima e-pošte kroz koje je poruka prošla na putu do primaoca.

O zaglavljima poruka

Nakon što je poruka poslata obrađuje je server e-pošte koji koristi vaša organizacija ili Dobavljač internet usluga (ISP). Ako je poruka namenjena nekome ko nema nalog na tom istom serveru e-pošte, ona se prosleđuje drugom serveru e-pošte. Vrlo često poruka prođe kroz nekoliko servera e-pošte dok ne stigne do servera na kojem primalac poruke ima poštansko sanduče.

Od trenutka kada je poruka napravljena, informacije o njoj se dodaju u skriveni odeljak poruke koji se naziva internet zaglavlje. Te informacije uključuju tehničke detalje, kao što su podaci o autoru poruke, softveru koji je upotrebljen za sastavljanje poruke i serverima e-pošte kroz koje je prošla na putu do primaoca. Ti detalji mogu da prepoznaju probleme sa porukom ili da pomognu u otkrivanju izvora neželjenih e-poruka, poznatih i kao bezvredna e-pošta.

Kako tehnike slanja bezvredne e-pošte postaju naprednije, tako uključivanje lažnih informacija u zaglavlja poruka postaje sve veći problem. To je poznato kao obmanjivanje. Na primer, poruka može ukazivati da ju je poslala Jovana Popov iz preduzeća Contoso (jovana@contoso.com) kada je zapravo poslata preko usluge za masovno slanje koja promoviše načine za brzo bogaćenje. Prema tome, pre nego što nekome odgovorite i pobunite se zbog njegove ili njene poruke, setite se da su informacije iz zaglavlja možda falsifikovane. Osoba za koju mislite da je poslala poruku ne mora biti stvarni pošiljalac.

Vrh stranice

Pregled zaglavlja poruke

  1. Otvorite poruku u zasebnom prozoru.

  2. Sa kartice Datoteka izaberite stavku Svojstva.

Informacije iz zaglavlja pojavljuju se u okviru Internet zaglavlja.

Vrh stranice

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×