Predstavljanje prikaza

Važno: Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Dizajniranjem različitim prikazima predloška obrasca, možete ponuditi korisnici sve načine možete da pregledate podatke. Na primer, možete da kreirate poseban prikaza optimizovanog za štampanje ili možete da kreirate prikaz rezimea visokog nivoa da biste uklonili neke detalje u predlošku obrasca složene.

Ovaj članak sadrži:

Pitanja u vezi sa dizajniranjem

Okno zadataka „Prikazi“

Korisnički aspekt

Scenariji korišćenja prikaza

Postoji mnogo razloga za kreiranje više prikaza predloška obrasca. Na primer, upotrebom više prikaza možete da uradite sledeće:

  • Pojednostavljivanje obimnog i složenog predloška obrasca deljenjem na više prikaza    Na primer, u dužem predlošku obrasca za anketu, možda ćete želeti da podelite pitanja u više prikaza, tako da korisnici mogu da popunjavaju anketu po logičnom redosledu. Po ovom scenariju, svaki od odeljaka ankete možete da smestite u poseban prikaz, da biste zatim u predlošku obrasca kreirali dugmad Prethodno i Sledeće tako da korisnici mogu da se kreću sa jednog na drugi prikaz.

  • Korišćenje prikaza samo za čitanje u predlošku obrasca    Na primer, prikaz samo za čitanje možete da dizajnirate u slučaju da želite da sprečite korisnike da menjaju podatke obrasca nakon njegovog prosleđivanja Web usluzi. Programu Microsoft Office InfoPath možete da naložite da prikaz obrasca promeni iz prikaza za čitanje i pisanje u prikaz samo za čitanje kada korisnik klikne na dugme Prosledi na obrascu.

  • Različite verzije predloška obrasca za osobe sa različitim ulogama u vašoj organizaciji    Na primer, u predlošku obrasca koji se koristi za obradu zahteva za naplatu osiguranja, mogli biste da kreirate jedan prikaz za vlasnike polisa, drugi prikaz za prodavca osiguranja i treći za službenike koji procenjuju zahteve. Svaki od ovih prikaza prilagođen je potrebama one vrste korisnika koja ga koristi prilikom unosa podataka.

  • Kreiranje za štampanje prikaza u obrazac    Ako mislite da je verovatno da će korisnici štampati svoje obrasce, možete da dizajnirate poseban prikaz koji se koristi samo kada se štampa obrazac. Ovaj prikaz naziva Štampanje priw. Možete da kreirate namenski prikaz za štampanje za svaki prikaz u predlošku obrasca. Alternativno, možete da odredite jedan prikaz za štampanje koja se primenjuje na sve prikaze u predlošku obrasca. Na primer, ako vaš predložak obrasca sadrži tri prikaza, možete kreirati prikaz za štampanje koji objedinjuje ključne informacije iz svakog prikaza u jednu odštampanu stranicu.

  • Kreiranje različitih prikaza za različita okruženja za popunjavanje obrazaca    Na primer, u jednom predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem, možete da kreirate jedan prikaz za korisnike koji obrasce popunjavaju u programu InfoPath i drugi za korisnike koji ih popunjavaju u Web pregledaču. Prikaz dizajniran za korisnike programa InfoPath može da sadrži funkcije i kontrole koje nisu podržane u Web pregledaču.

Bez obzira na to koliko prikaze koje imate u predlošku obrasca, dele istu izvor podataka. Za ilustraciju ove tačke, zamislite da je vaš predložak obrasca ima dva prikaza. Ako imate za tekst adrese e-pošte u podrazumevanom prikazu, možete da ga kopirate u drugi prikaz. Kada korisnici otkucajte svoju e-adresu u jednom prikazu, ta e-adresa se automatski pojavljuje u drugom prikazu. Možete da kopirate kontrole između prikaza bez uzrokovati probleme povezivanja. Na primer, ako kopirate okvir za tekst e-adresa iz prvog prikaza, a zatim je nalepite u drugi prikaz, nećete videti povezivanje poruku u kontrola skladišti duplirane podatke koje treba prikazati ako treba da biste kopirali i nalepili okvir za tekst unutar iste prikaza.

Vrh stranice

Pitanja u vezi sa dizajniranjem

Prilikom dizajniranja novog prikaza, obično ćete obavljati sledeće zadatke:

  1. Planiranje prikaza    Koliko vam je prikaza potrebno? Da li je potrebno da neki od njih budu prikazi samo za čitanje? Koji od prikaza se pojavljuje prilikom prvog otvaranja obrasca? Da li je verovatno da će korisnici štampati obrasce zasnovane na vašem predlošku obrasca? Ako jeste, da li želite da dizajnirate poseban prikaz obrasca koji je optimizovan za štampanje? Ako dizajnirate predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem, da li vam je potreban prikaz koji dozvoljava funkcije koje su samo za InfoPath?

  2. Popunjavanje prikaza    Kada vašem predlošku obrasca dodate novi prikaz, on će u početku biti prazan. U novi, prazan prikaz po potrebi možete da kopirate kontrole iz postojećih prikaza ili da u prikaz umećete kontrole uz pomoć okana zadataka Kontrole i Izvor podataka.

  3. Prilagođavanje izgleda prikaza    Da li određenom prikazu želite da dodate boju pozadine ili sliku? U slučaju da je verovatno da će korisnici štampati prikaz, razmislite o prilagođavanju postavki za štampač, vrstu papira i margine, kao i o dodavanju zaglavlja i podnožja stranice.

  4. Prilagođavanje ponašanja prikaza    Na koji će se način korisnici prebacivati između prikaza vašeg predloška obrasca? Da li su podrazumevane komande menija za prebacivanje prikaza odgovarajuće ili želite da korisnicima omogućite prebacivanje između prikaza korišćenjem dugmeta ili druge kontrole koja se pojavljuje direktno na obrascu? U slučaju da želite da koristite kontrolu, biće potrebno da u dijalogu Pravila kreirate pravilo za prebacivanje između prikaza. Prilikom korišćenja prikaza za štampanje, da li želite da korisnici odjedanput štampaju sve prikaze, ili samo aktivni prikaz? Ovo ponašanje možete da prilagodite u dijalogu Štampanje više prikaza.

Vrh stranice

Okno zadataka „Prikazi“

Okno zadataka Prikazi koristi se za dodavanje i brisanje prikaza, kao i za prebacivanje između prikaza.

Deo okna zadataka „Prikazi“

U oknu zadataka možete da kliknete na dugme Svojstva prikaza da biste otvorili dijalog Svojstva prikaza, gde možete da prilagodite postavke i ponašanje izabranog prikaza.

Okno zadataka Prikazi takođe možete da upotrebite da biste kreirali prikaz za štampanje i pridružili ga postojećem prikazu. Nakon kreiranja prikaza za štampanje, dizajniraćete ga tako da odgovara željenom izgledu odštampanog predloška obrasca. Između ostalog, pod ovim se obično podrazumeva i kopiranje kontrola iz prvog prikaza i njihovo nalepljivanje u prikaz za štampanje. Takođe možete da upotrebite dijalog Svojstva prikaza da biste naveli prilagođene opcije štampanja prikaza za štampanje, kao što su zaglavlje, podnožje i margine stranice.

Vrh stranice

Korisnički aspekt

Korisnici podrazumevano mogu da se prebacuju između prikaza tako što će birati komande iz menija Prikaz. Imena komandi menija odgovaraju imenima koja ste odabrali za prikaze kada ste ih dizajnirali. Aktivni prikaz obeležen je oznakom potvrde pored stavke menija.

Komande za prebacivanje između prikaza u meniju „Prikaz“

U predložak obrasca možete da dodate dugmad za prebacivanje između prikaza da biste korisnicima koji eventualno previde komande menija ukazali na dostupnost više prikaza. Nakon što ste umetnuli dugme u predložak obrasca, možete da mu pridružite pravilo koje će prebaciti prikaz kada korisnik klikne na dugme. Na primer, u predlošku obrasca zahteva za naplatu osiguranja, mogli biste da kreirate dugme Prikaži rezime koje će, kada se na njega klikne, otvarati prikaz visokog nivoa podataka zahteva. U prikazu rezimea korisnik može da klikne na dugme Prikaži detalje da bi se vratio na detaljniji prikaz.

Povremeno možda ćete želeti da sakrijete podrazumevane komande menija za prebacivanje između prikaza od korisnika. Ovo je korisno u scenarijima mesto na koje ne želite da korisnici mogu da pristupe prikaze koji je različit od onog koje nameravate da popunite. Na primer, predložak obrasca koji se koristi za Prikupljanje povratnih informacija o kandidatima za posao može imati tri uloge različitih korisnika povezan sa tim – jedan za regruta, jednu za službenike i jedan za rukovodioce. Za svaku od korisničkih uloga možete da dizajnirate malo drugačije prikaza predloška obrasca. Da biste sprečili službenike prebacivanje regruter ili zapošljavanja Menadžer prikaze, prilikom dizajniranja ova dva i zapošljavanja Menadžer prikaza, možete da biste otvorili dijalog Svojstva prikaza i opozovite izbor u polju za potvrdu Prikaži u meniju prikaz kada popunite obrazac .

Savet: Ukoliko planirate da korisnicima ponudite izbor između više prikaza, razmislite o kreiranju okvira padajuće liste čije bi stavke bile imena prikaza. Korisnici bi tada mogli da iz liste izaberu željeni prikaz.

Korišćenje pravila za prebacivanje između prikaza

Prikazi se često dizajniraju tako da funkcionišu sa pravilima. Pravila omogućavaju da automatizujete određene zadatke koji se obavljaju kao odgovor na događaje ili radnje koje inicira osoba koja popunjava obrazac. Na primer, u vaš predložak obrasca možete da umetnete dugme i da zatim kreirate pravilo koje menja prikaz kada se klikne na ovo dugme. Osim toga, pravilo možete da upotrebite i da biste promenili prikaz prilikom otvaranja obrasca. Ovo može da bude korisno kada želite da se različiti prikazi pojavljuju za različite kategorije korisnika, u zavisnosti od korisničkih uloga koje su im dodeljene.

Dijalog Pravilo možete da upotrebite da biste pravila pridružili većini kontrola u programu InfoPath, među kojima su i dugmad. U sledećem primeru, dizajner obrasca je, u dijalogu Pravilo, kreirao pravilo koje prebacuje obrazac u prikaz rezimea. Ovo pravilo pokreće se svaki put kada korisnik klikne na dugme u obrascu.

Deo dijaloga „Pravilo“

Savet: Korišćenje pravila za prebacivanje između prikaza klikom na dugme takođe je korisno kada želite da se korisnici kreću kroz obrazac tako što će se redom prebacivati između prikaza. U tom slučaju, u svaki prikaz biste dodali dva dugmeta i obeležili ih kao < Prethodno i Sledeće >.

Napomena: Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×