Predstavljanje predložaka obrazaca i obrazaca

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Kada dizajnirate datoteku predloška obrasca (.xsn), vi kreirate jednu datoteku koja sadrži nekoliko datoteka za podršku. S druge strane, korisnici prilikom popunjavanja obrasca u stvari popunjavaju datoteku obrasca (.xml), koja se zasniva na predlošku obrasca.

Ovaj članak sadrži:

Šta dizajnirate: predložak obrasca

Šta korisnici popunjavaju: obrazac

Komponente predloška obrasca

Šta dizajnirate: predložak obrasca

Predloške obrazaca možete kreirati u režimu za dizajniranje, koji predstavlja InfoPath okruženje za dizajniranje. Predložak obrasca je datoteka sa oznakom tipa datoteke .xsn. Datoteka .xsn određuje strukturu podataka, izgled i ponašanje popunjenih obrazaca (.xml datoteka).

Predložak obrasca i obrasci koji se zasnivaju na njemu

Predložak obrasca definiše veliki broj stvari, kao što su:

 • Za kontrole, oznake i tekst uputstva koje se pojavljuju u obrascu.

 • Način na koji se ponašaju kontrole kada ih korisnik koristi. Na primer, možete učiniti da se određena sekcija pojavi kada korisnik potvrdi izbor u polju za potvrdu i da nestane kada korisnik opozove izbor u njemu.

 • Da li obrazac ima dodatne prikaze. Na primer, ako dizajnirate dozvole aplikacije obrasca, možete da imate jedan prikaz za električne izvođač, drugi prikaz za agentom primanja i prikaze za koji odobrava ili odbiti zahtev.

 • Gde se i na koji način skladište podaci u obrascu. Na primer, možete dizajnirati predložak obrasca koji će korisnicima omogućiti prosleđivanje podataka u bazu podataka, direktno ili pomoću Web usluge. Odnosno, vaši korisnici mogu čuvati obrazac u deljenoj fascikli.

 • Fontovi, boje i drugi elementi dizajna koji se koriste u obrascu.

 • Da li će korisnik prilagođavati obrazac. Na primer, korisnicima možete dozvoliti da dodaju redove u ponavljajuću tabelu, ponavljajuću sekciju ili opcionalnu sekciju.

 • Da li će korisnici biti obavešteni kada naprave grešku u obrascu ili kada zaborave da popune obavezno polje.

Kada završite dizajniranje predloška obrasca, možete ga učiniti dostupnim ako ga objavite kao .xsn datoteku.

Savet : Pored dizajniranja predložaka obrazaca, možete dizajnirati i elemente predloška (prilagođene kontrole) koje možete koristiti u drugim predlošcima obrazaca ili Microsoft Office dokumentima. Na primer, možete kreirati element predloška koji sadrži polja za prikupljanje kontakt informacija. Zatim taj element možete upotrebiti u nekoliko različitih predložaka obrazaca. Veze ka dodatnim informacijama o elementima predloška potražite u odeljku Takođe pogledajte.

Vrh stranice

Šta korisnici popunjavaju: obrazac

InfoPath obrazac je .xml datoteka koja sadrži XML podatke. Svi InfoPath obrasci se zasnivaju na predlošcima obrazaca.

Kako biste razumeli odnos između predloška obrasca i obrasca, zamislite da ste dizajnirali predložak obrasca zahteva za izdavanje dozvole koji će koristiti električari. Svaki popunjeni zahtev predstavlja obrazac. Taj obrazac je samo .xml datoteka koja sadrži podatke (samo podatke) unete u obrazac. Sve ostale stavke koje čine obrazac su uzete iz predloška obrasca. To znači da svaki put kada neki korisnik otvori obrazac, taj obrazac mora da pronađe i upotrebi predložak obrasca kojem je pridružen da bi ispravno funkcionisao. U suprotnom, korisnici bi videli samo oznake i podatke za XML naznake.

InfoPath sadrži na vrhu svake datoteke obrasca nekoliko kodnih linija, koje se nazivaju uputstva za obradu i koje služe za povezivanje predloška obrasca i obrasca koji se na njemu zasniva. Ovaj kôd povezuje datoteku obrasca sa njoj pridruženim predloškom obrasca.

Vrh stranice

Komponente predloška obrasca

Predložak obrasca je jednu datoteku koja sadrži više datoteka za podršku, kao što su datoteke koje definišu kako kontrole u predlošku obrasca treba da se pojavi, datoteka za grafike koje se pojavljuju u predlošku obrasca i programiranje datoteke koje omogućavaju prilagođene ponašanja u predlošku obrasca. Ove datoteke za podršku su poznate kao datoteke obrasca. Prilikom dizajniranja predloška obrasca, možete da prikažete i radite sa datotekama obrazaca koji čine predloška obrasca tako što ćete izdvajanje i čuvanje datoteka te obrasca u fasciklu.

Datoteke za podršku koje čine (.xsn) datoteku predloška obrasca

Datoteke za podršku koje čine predložak obrasca možete da uključite jedan ili više XML šema datoteke, datoteke XSL transformacija (XSLT) za svaki prikaz u predlošku obrasca, XML datoteku za podatke koji se podrazumevano pojavljuje kada korisnici prvo otvorite obrazac koji je zasnovan na da predložak obrasca, datoteke skripte ili upravljane sklopove kodova i na datoteka definicije obrasca, koja se naziva Manifest.xsf.

Da biste saznali više o datotekama koje čine predložak obrasca, možete pomoću sledeće procedure da pregledate izvorne datoteke za predložak obrasca.

Prikaz datoteka predloška obrasca

 1. Kreirajte novi prazan predložak obrasca.

 2. U meniju Datoteka izaberite stavku Sačuvaj kao izvorne datoteke.

 3. U dijalogu Pronalaženje fascikle izaberite postojeću fasciklu u kojoj ćete sačuvati datoteke obrasca ili kreirajte novu fasciklu, a zatim kliknite na dugme U redu.

  InfoPath čuva kopiju predloška obrasca kao skup datoteka u fascikli.

 4. U programu Windows Explorer potražite fasciklu koja sadrži te datoteke.

Sledeća tabela opisuje datoteke za podršku predloška obrasca. Ove datoteke se uvek nalaze u predlošku obrasca.

Tip datoteke

Oznaka tipa datoteke

Opis

Datoteka definicije obrasca

.xsf

Datoteka koja sadrži informacije o kreiranju predloška obrasca, XML šemama koje obrazac koristi i datotekama resursa koje sadrži. InfoPath automatski kreira ovu datoteku kada dizajnirate novi predložak obrasca. Prilikom dizajniranja i menjanja predloška obrasca, datoteka se automatski ažurira kako bi se odrazile unete izmene.

XML šema

.xsd

Datoteku ili datoteke koje ograničavaju i proveravaju podatke u predlošku obrasca. Sadržaj datoteke XML šeme – elementi, atributi i tako dalje – predstavljena su grupe i polja u oknu zadataka " Izvor podataka ". Svaki izvor podataka koji je povezan sa predloškom obrasca, uključujući glavni izvor podataka, ima odgovarajuću .xsd datoteku.

Prikaz

.xsl

Datoteke XSL transformacije (XSLT) koje se koriste za predstavljanje, pregledanje i transformisanje prikazanih podataka iz obrasca u HTML. Pri radu sa različitim prikazima predloška obrasca, vi u stvari radite sa različitim HTML reprezentacijama (ili transformacijama) podataka koji su prikazani u obrascu.

XML predložak

.xml

Datoteka koja sadrži podatke koji se podrazumevano prikazuju u određenim kontrolama. Ovi podaci će biti prikazani dok korisnici ne izaberu druge vrednosti u kontrolama.

Pored datoteka iz prethodne tabele, predložak obrasca, u zavisnosti od dizajna, može sadržati bilo koju od datoteka iz sledeće tabele.

Tip datoteke

Oznaka tipa datoteke

Opis

Prezentacija

.htm, .gif, .bmp, i druge

Datoteke koje se koriste za prikaz prilagođenim oknima zadataka ili slika iz predloška obrasca.

Poslovna logika

.js, .vbs

Datoteke koje sadrže skripte za umetanje određenog ponašanja obrasca. Ove datoteke skripte su Microsoft JScript ili Microsoft Visual Basic Scripting Edition (VBScript) datoteke.

Binarne

.dll, .exe, .cab, i druge

Spoljne datoteke koje obezbeđuju programski kôd i dodatnu poslovnu logiku. Na primer, ako za predložak obrasca kreirate prilagođena kontrola, može vam biti potreban instalacioni program da biste automatski instalirali i registrovali tu kontrolu na korisničkim računarima. Binarne datoteke se ne kreiraju u programu InfoPath, već u programima kao što je Microsoft Visual Studio .NET.

InfoPath automatski ažurira datoteke obrasca kada unesete izmene u predložak obrasca. Međutim, ako imate iskustva sa XML-om ili ako ste napredni dizajner obrasca, možete izdvojiti pojedinačne datoteke i ručno ih prilagoditi. Na primer, možete ručno izmeniti skup datoteka obrasca u sledećim slučajevima:

 • Ako želite ponovo da upotrebite XML šemu predloška obrasca (.xsd datoteka) u nekom drugom Microsoft Office programu. Na primer, InfoPath .xsd datoteku možete dodati u biblioteku šema iz programa Microsoft Office Word 2007. Zatim možete mapirati elemente iz InfoPath .xsd datoteke sa sadržajem dokumenta.

 • Ako želite da kreirate traku sa alatkama u predlošku obrasca koja pored ugrađenih komandi, koje su deo programa InfoPath, sadrži i prilagođene komande. Da biste ovo uradili, potrebno je da uredite datoteku definicije obrasca (.xsf) iz predloška obrasca.

 • Ako želite u predložak obrasca da dodate napredna oblikovanja koja nisu dostupna u programu InfoPath, na primer, ako želite na dugme da dodate sliku pozadine (.gif datoteka). Da biste ovo uradili, potrebno je da uredite datoteku XML transformacije (.xsl) iz obrasca.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×