Predstavljanje korisničkih uloga

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Ovaj članak sadrži:

Pregled korisničkih uloga

Scenariji za korišćenje korisničkih uloga

Kreiranje i dodeljivanje korisničkih uloga

Pregled korisničkih uloga

Korisnička uloga je unapred definisane kategorije koje možete da dodelite korisnicima na osnovu njihovog radnog mesta ili nekog drugog kriterijuma. Uloge se obično koriste za predstavljanje prilagođenih verzija ili prikaza predloška obrasca za različite tipove korisnika. Možete da unapredite vaše poslovne procese i poboljšati tako što ćete dodati uloge korisnika u predložak obrasca da biste kontrolisali šta korisnici mogu da vide kada otvore obrazac koji je zasnovan na predlošku obrasca prikupljanje podataka. Na primer, pretpostavimo da dizajnirate predložak obrasca zahteva za dozvolu čiji se obrasci će se koristiti u sledećim tipovima korisnika:

 • Električari koji podnose zahtev za izdavanje dozvole

 • Kontrolori koji proveravaju da li se u zahtevu nalaze sve potrebne informacije

 • Administratori koji pregledaju podnete zahteve za izdavanje dozvole

Umesto da dizajnirate tri predloška obrasca za svaki tip korisnika i da upravljate podacima iz svih tih obrazaca, možete dizajnirati jedan predložak obrasca čiji će obrasci prikupljati sve podatke i dodati korisničku ulogu za svaki tip korisnika. Korisnička uloga određuje koji će podaci biti prikazani u prilagođenim prikazima koji se zasnivaju na svakom tipu korisnika.

Napomena o bezbednosti : Uloge korisnika ne treba koristiti da biste ograničili pristup osetljive podatke u obrazac. Čak i ako se predložak obrasca samo za čitanje ili sakrili određene kontrole koji su zasnovani na uloge korisnika, korisnici mogu potencijalno koristiti program za uređivanje teksta kao što je Microsoft Notepad da prikažete ili izmenite na datoteku predloška obrasca (.xsn) i pristupite tih podataka.

Vrh stranice

Scenariji za korišćenje korisničkih uloga

U mnogim situacijama korisničke uloge će biti od velike koristi vašim korisnicima. Na primer, sa korisničkim ulogama možete:

 • Obezbediti jedinstveni prikaz za svaku korisničku ulogu    Predložak obrasca možete dizajnirati tako da budu prikazani različiti prikazi tog predloška obrasca, u zavisnosti od toga ko ih popunjava. Na primer, možete dizajnirati prikaz za električare koji podnose zahtev za izdavanje dozvole, prikaz za kontrolore koji primaju zahteve i prikaz za administratore koji pregledaju sve informacije. Svaki prikaz sadrži samo one podatke koji se odnose na pojedinačnu korisničku ulogu.

 • Prikazati različitu sekciju za svaku korisničku ulogu    Možete dizajnirati predložak obrasca koji će prikazivati različite sekcije, u zavisnosti od toga ko popunjava obrazac. Na primer, sekcija u predlošku obrasca izveštaja o troškovima, koja se odnosi samo na zaposlene, biće prikazana kada službenik otvori obrazac. Neka druga sekcija koja se odnosi samo na menadžere koji odobravaju izveštaj o troškovima biće prikazana samo kada menadžer otvori obrazac.

 • Podesiti validaciju podataka za polja koja se zasnivaju na svakoj korisničkoj ulozi    Možete dizajnirati predložak obrasca tako da se različite validacije podataka primenjuju na kontrole koje su povezane sa određenim poljem, u zavisnosti od korisničke uloge osobe koja popunjava obrazac. Na primer, u istom okviru za tekst možete postaviti maksimalni dozvoljeni iznos za troškove za menadžera i maksimalnu vrednost za administratora. U slučaju da menadžer popunjava obrazac i premaši navedenu sumu, pojaviće se dijalog. Ako administrator popunjava obrazac, okvir za tekst će prihvatiti vrednost koja ne bi bila prihvaćena da je menadžer popunjavao obrazac.

 • Proslediti podatke obrasca u spoljni izvor podataka koji se zasniva na svakoj korisničkoj ulozi    Na primer, možete dizajnirati predložak obrasca tako da električari koji žele da podnesu zahtev za izdavanje dozvole mogu proslediti popunjene obrasce samo u Web uslugu, a da kontrolori obrasce prosleđuju samo u SQL bazu podataka. Administratori mogu proslediti podatke obrasca u bazu podataka i putem e-poruke ako je aplikacija odobrena, odnosno mogu ih proslediti samo u bazu podataka ako je aplikacija odbijena.

Vrh stranice

Kreiranje i dodeljivanje korisničkih uloga

Kada kreirate novu ulogu korisnika, možete dodeliti korisnike ga na sledeće načine:

 • Tako što ćete navesti korisnička imena iz usluge direktorijuma Microsoft Active Directory (na primer, "sales\andrew"). Da biste naveli korisničkog imena u Active Directory usluge direktorijuma, mora biti kreirana u i objavljuju na Microsoft Windows mreža koja koristi Active Directory predloška obrasca.

 • Tako što ćete navesti grupe iz aktivnog direktorijuma. Na primer, možete da navedete listu distribucije e-pošte koji sadrži imena svih članova marketinškog tima. Da biste naveli grupu u Active Directory usluge direktorijuma, mora biti kreirana u i objavljuju na Microsoft Windows mreža koja koristi Active Directory predloška obrasca.

 • Tako što ćete navesti vrednost koja se dobija direktno iz polja u obrascu. Polje može preuzimanje podataka iz usluge Active Directory ili korisnik može uneti podatke u kontrolu koja je povezana sa ovom polju. Na primer, ako vaš predložak obrasca sadrži okvir za tekst za Administrator , možete da povežete određeni korisničkoj ulozi sa polje sa kojim je povezana okvira za tekst.

Nakon što dodate korisničke uloge, možete da je postavite kao nešto od sledećeg:

Podrazumevane uloge    Korisnici koji su dodeljene uloge postojećeg korisnika se automatski dodeljuju uloge korisnika koji je naveden kao podrazumevani uloga. Podrazumevane uloge takođe se koristi za korisnike koji su deo grupe, ali koji su rad van mreže. Jedan korisničkoj ulozi uvek postavite kao podrazumevani.

Pokretač uloga    Ako želite da primenite određeni korisničkoj ulozi korisnicima koji otvorite obrazac po prvi put, možete da navedete ulogu pokretač. Na primer, možete da definišete uloge pokretač koji se zove "Izvođač" koja se odnosi na korisnike koji popunjavaju nove dozvole aplikaciju za obrasce. Korisnik koji je dodeljen različite korisničkoj ulozi automatski premešten na ulogu izvođač kada je ta osoba otvara novi obrazac dozvole aplikacije. Međutim, kada sledeći put tog korisnika se otvara na iste obrasca, Microsoft Office InfoPath koristi osobe dodeljene korisničkoj ulozi umesto pokretač uloge.

Ako ste dodelili uloge za korisnike koji su zasnovani na bilo koju kombinaciju imena korisnika, grupe ili vrednosti iz polja, kada korisnik otvori obrazac koji je zasnovan na predlošku obrasca, InfoPath određuje ulogu da dodelite korisniku tako što ćete koristiti u sledećem redosledu:

 1. Ime korisnika je vrednost polja u predlošku obrasca.

 2. Ime korisnika je u usluzi Active Directory.

 3. Korisnik je član Active Directory grupe.

  Napomena : Ako korisnik je član nekoliko grupa i dodeljujete uloge korisnika koji su zasnovani na grupu, InfoPath proverava spisak članova svake grupe u redosledu da grupi je naveden u dijalogu Upravljanje korisničkim ulogama . Na primer, ako korisnik je član primanju agenta grupe i grupe administratora i grupe administratora nalazi ispred primanju agenta grupe, korisnik će biti dodeljeni korisničke uloge administratora grupe.

 4. Ako ništa od navedenog imaju vrednost true, koristi se podrazumevane uloge.

Nakon što definišete uloge korisnika za predložak obrasca, možete da podesite pravilo koje automatski menja prikaz na osnovu uloge korisnika. Na primer, možete da kreirate Menadžer korisničkoj ulozi i zatim kreirajte pravilo za automatski prelazak na prikaz menadžera kada korisnik koji je dodeljena uloga menadžera otvara obrazac. Alternativno, možete da kreirate pravilo prvo i da zatim Definišite uloge korisnika kao deo proces kreiranja pravila.

Na osnovu korisničke uloge možete menjati i ponašanje kontrole. Na primer, kontrolu možete omogućiti samo za određenu korisničku ulogu, dok će za osobe sa drugim korisničkim ulogama ta kontrola biti vidljiva, ali neće moći da je menjaju. Mogućnost postavljanja ograničenja na to ko može da unosi podatke u kontrolu na osnovu korisničkih uloga obezbeđuje pravilan unos podataka u kontrolu. Na primer, u predložak obrasca zahteva za izdavanje dozvole možete postaviti polje za potvrdu Odobrenje koje mogu da izaberu samo samo članovi sa korisničkom ulogom administratora i da na taj način označe da je zahtev odobren. Korisnici kojima su dodeljene druge korisničke uloge, poput kontrolora koji prosleđuju zahteve, videće to polje za potvrdu, ali neće moći da potvrde ili opozovu izbor u njemu.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×