Precizno podešavanje prelamanja teksta oko slike

Ukoliko ste u publikaciji za štampu podesili stil prelamanja neke slike tako da se tekst raspoređuje oko nje, možda ćete želeti da taj tekst precizno podesite. Na primer, možda ćete želeti da tekst više prijanja uz sliku ili da prijanja uz jednu njenu stranu, a bude udaljen od druge.

Napomena : Publikacija za štampanje je publikacija čije ste kreiranje započeli iz čarobnjaka za štampanje publikacija ili iz prazne publikacije za štampanje. Publikacije za štampanje predviđene su za štampanje, a ne za objavljivanje na Webu. U Web publikacijama nije moguće prelamati tekst oko slika.

Pre nego što se upustite u prelamanje teksta, preporučljivo je da odštampate publikaciju. Ponekad tekst u odštampanoj publikaciji više prijanja uz sliku nego što to izgleda na ekranu. Ukoliko mislite da je nakon štampanja potrebno precizno podesiti prelamanje teksta, na raspolaganju su vam tri vrste podešavanja:

Menjanje veličine fonta, slike ili margina okvira za tekst

 • Menjanje veličine fonta. Ukoliko smanjite veličinu fonta, prelomljeni tekst će više prianjati uz sliku.

  Napomena : Menjanje veličine fonta počinje izborom teksta koji želite da promenite. Zatim u meniju Oblikovanje izaberite stavku Font, odaberite željenu veličinu, a zatim kliknite na dugme U redu.

 • Menjanje veličine slike. Ukoliko povećate sliku, prelomljeni tekst će više prianjati uz nju.

 • Menjanje margina okvira za tekst. Smanjivanjem margina prelomljeni tekst će više prianjati uz sliku.

Napomena : Za uputstva o menjanju margina okvira za tekst kliknite na neku od veza u odeljku Takođe pogledajte.

Menjanje oblika konture slike

Konture svake slike se mogu prilagoditi. Konturu ćete prikazati kada kliknete na sliku. U meniju Rasporedi postavite pokazivač na stavku Prelamanje teksta, a zatim izaberite stavku Uredi tačke preloma.

Outline around a picture

Kada izaberete stavku Uredi tačke preloma, oko slike će se prikazati crvena isprekidana kontura s kvadratnim crnim regulatorima (koji se nazivaju tačke preloma). Oblik konture menjate prevlačenjem crnih regulatora.

Adjustment handles on the outline dragged away from the picture

Prevlačenjem regulatora od slike, kao što je prikazano na ručkama ove stolice, povećava se prostor između teksta i slike. Prevlačenje regulatora ka slici ima suprotan efekat.

Napomena : Oblik konture slike zapravo možete promeniti samo ukoliko prelomljeni tekst prijanja uz sliku, odnosno kada je izabrani stil prelamanja slike Zbijeno ili Kroz. Tačke prelamanja možete da uređujete ukoliko je stil prelamanja Kvadrat ili Vrh i dno. Međutim, ako prilikom korišćenja ovih stilova prelamanja prevlačite tačke prelamanja, menja se samo razdaljina između slike i teksta, a ne i oblik teksta oko slike.

Menjanje oblika konture slike:

 1. Kliknite na sliku.

 2. U meniju Rasporedi postavite pokazivač na stavku Prelamanje teksta, a zatim izaberite stavku Uredi tačke preloma Button image .

 3. Konturu je lakše prilagoditi kada sliku uvećate. Pritisnite taster F9 da biste uvećali izabranu sliku i njenu konturu.

  Ukoliko svaki ugao slike sadrži samo jedan regulator tačke preloma

  Ukoliko je slika čije konture želite da prilagodite fotografija, svaki njen ugao može sadržati samo po jedan regulator tačke preloma. Verovatno će vam biti potrebno više regulatora da biste konturu slike podesili na željeni način:

  • Držite pritisnut taster CTRL, a zatim kliknite na ono mesto na crvenoj konturi na koje želite da dodate regulator.

 4. Postavite pokazivač miša na regulator koji želite da pomerite i zadržite ga tu dok se ne pretvori u Adjust pointer for Edit Wrap Points .

 5. Prevucite pokazivač da biste promenili konturu slike.

Napomena : 

 • Ukoliko nakon prilagođavanja regulatora konture promenite stil prelamanja oko slike, može se dogoditi da primenjena prilagođavanja budu izgubljena.

 • Regulator tačke preloma ćete izbrisati kada pritisnete i zadržite pritisnutu kombinaciju tastera CTRL+SHIFT, a zatim kliknite na regulator.

Kontrolisanje tačnog odstojanja teksta od svake strane slike

Ukoliko za stil prelamanja oko slike izaberete Kvadrat, moći ćete precizno da kontrolišete rastojanje prelamanja teksta od vrha, dna i bokova slike. Evo kako:

 1. Desnim tasterom miša kliknite na sliku, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Oblikuj sliku.

 2. U dijalogu Oblikovanje slike izaberite karticu Raspored.

 3. U odeljku Udaljenost od teksta opozovite izbor Automatsko.

 4. U polja Gore, Dole, Levo i Desno upišite željene udaljenosti. Kliknite na dugme U redu.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×