Prebacivanje sa usluge Office 365 za kuću na poslovnu pretplatu

Možda ste počeli da radite sa uslugom Office 365 uz plan za kućnu upotrebu, kao što je Office 365 Home ili Personal, a sada ste započeli poslovanje kod kuće. Ili ste možda korisnik verzije za kuću, ali su se vaše potrebe promenile. Koji god da je razlog, ovaj članak vas vodi kroz to kako da se premestite sa pretplate na Office 365 za kuću na poslovnu pretplatu.

Planovi usluge Office 365 za kuću uključuju:

 • Office 365 Home

 • Office 365 Personal

 • Office 365 University

Pre nego što zasučete rukave i počnete, korisno je da shvatite neke ključne razlike između pretplate na Office 365 za kuću i Office 365 za preduzeća.

Planovi za kuću

Poslovni planovi

Licencirano za korišćenje kod kuće

Licencirano za korišćenje na poslu

Office 365 Personal i Office 365 University može da upotrebljava 1 osoba

Do 6 ljudi mogu da koriste Office 365 Home

Možete da kupite korisničke licence za od 1 do 300 korisnika i dodajete ili uklanjate korisnike u skladu sa potrebama.

Korisnici se prijavljuju pomoću Microsoft naloga, kao što je sara@live.com ili dejan@outlook.com.

Korisnici se prijavljuju pomoću korisničkog ID-a, koji je poznat i kao poslovni ili školski nalog.

E-pošti se pristupa pomoću Microsoft naloga.

E-pošta se skladišti u usluzi Office 365 i pristupa joj se pomoću poslovnog ili školskog Office 365 naloga.

Datoteke se skladište u usluzi OneDrive koja je povezana sa Microsoft nalogom korisnika.

Datoteke se skladište u usluzi OneDrive za preduzeća koja je povezana sa poslovnim ili školskim nalogom korisnika koji se koristi za prijavljivanje u Office 365 za preduzeća.

Pošto se OneDrive datoteke i e-pošta skladište na različitim mestima u pretplatama na Office 365 za kuću i Office 365 za preduzeća, verovatno ćete želeti da migrirate neke e-poruke i datoteke uskladištene u usluzi OneDrive u pretplatu na Office 365 za preduzeća koju odaberete.

Refundaciju možete dobiti ako ste:

 • Kupili godišnju pretplatu tokom poslednjih 30 dana

—ili—

 • Kupili mesečnu pretplatu i otkazali je u roku od 30 dana od datuma poslednjeg obnavljanja.

Napomena: Ako ste kupili pretplatu na Office 365 putem prodavca kao što su Apple ili Best Buy, obratite im se direktno za upravljanje pretplatom i naplatu.

Prvi korak je da kupite plan usluge Office 365 za preduzeća koji najbolje odgovara potrebama vaše organizacije. Evo nekoliko odluka koje treba da donesete prilikom izbora poslovnog plana.

Da li želite potpune Office aplikacije koje je moguće preuzeti?    Ako želite da korisnici imaju verziju sistema Office za stone računare, koju mogu da koriste i kad nisu povezani sa internetom, obavezno izaberite plan koji obuhvata verziju sistema Office za stone računare.

Saveti: 

 • Koji planovi uključuju potpune Office aplikacije koje je moguće preuzeti? Office 365 ProPlus, Office 365 Business Premium i Office 365 Enterprise E1, E3 i E5 planovi.

 • Koji planovi ne uključuju potpune Office aplikacije koje je moguće preuzeti? Office 365 Business Essentials i Office 365 Enterprise E1 planovi. Oni obuhvataju samo Office Online aplikacije.

Da li želite da svaki korisnik u organizaciji ima e-poštu poslovne klase?    Ako želite da korisnici imaju e-poštu, kalendar i kontakte poslovne klase uz prijemno sanduče od 50 GB po korisniku, odaberite poslovni plan koji obuhvata e-poštu.

Saveti: 

 • Koji planovi uključuju poslovnu e-poštu? Office 365 Business Essentials, Office 365 Business Premium, Office 365 Enterprise E1, E3 i E5 planovi.

 • Koji planovi ne uključuju poslovnu e-poštu? Office 365 Business i Office 365 ProPlus.

Spremni ste da kupite?    Idite na stranicu products.office.com da biste odabrali poslovnu pretplatu. Kad kupite pretplatu, tražiće se da unesete željeni broj korisničkih licenci. Stvari će kasnije u procesu migracije biti mnogo lakše ako prilikom kupovine nove pretplate kupite korisničku licencu za sebe i svakog korisnika.

Kada kupite novu pretplatu na Office 365 za preduzeća, sledeći korak je da napravite korisnički nalog za svakog korisnika, kao što je dejan@contoso.onmicrosoft.com ili dejan@contoso.com. Ako ste prilikom kupovine pretplate kupili korisničku licencu za sebe i svakog korisnika, korisnička licenca se automatski dodeljuje korisniku kada mu napravite nalog.

Da biste saznali kako da napravite korisničke naloge u usluzi Office 365 za preduzeća, pročitajte članak Pojedinačno dodavanje korisnika u Office 365 – pomoć za administratore. Da biste saznali više o korisničkim licencama, pročitajte članak Upravljanje licencama.

Korisnici mogu da koriste aplikaciju Microsoft Outlook koja se dobija uz Office 365 za kućnu upotrebu kako bi sačuvali e-poštu, kalendar, zadatke i kontakte u Outlook datoteci sa podacima (PST).

Savet: Outlook Web App ne možete da koristite da biste izvršili korake navedene u ovom odeljku. Svaki korisnik koji želi da migrira Outlook informacije mora da koristi potpunu aplikaciju Microsoft Outlook koja se može preuzeti iz pretplate na Office 365 i instalirati.

Korisnici imaju puni pristup kompletnoj aplikaciji Outlook koja se može preuzeti dok se ne otkaže pretplata na Office 365 za kuću. Kada otkažete pretplatu na Office 365 za kuću, potpune Microsoft aplikacije koje su prethodno preuzeli mogu da pređu u režim smanjene funkcionalnosti, osim ako i pretplata na Office 365 za preduzeća koju ste odabrali obuhvata potpune Microsoft aplikacije.

Pitajte svakog korisnika da dovrši sledeće korake prikazanim redosledom.

Izvoz Outlook informacija u Outlook datoteku sa podacima

Pre nego što napravite Outlook datoteku sa podacima (.pst), nalog sa kojeg želite da izvezete Outlook informacije već mora biti dodat u verziju programa Outlook za računare. Informacije o tome kako da dodate nalog u Outlook 2013 ili novije verzije potražite u člancima Podešavanje e-pošte u programu Outlook (za Windows) ili Podešavanje e-pošte u programu Outlook za Mac 2011.

Zamolite svakog korisnika da dovrši korake u članku Izvoz ili pravljenje rezervne kopije e-pošte, kontakata i kalendara u vidu Outlook .pst datoteke.

Podešavanje naloga e-pošte u programu Outlook

Svaki korisnik mora da podesi novi nalog e-pošte koji je dobio uz pretplatu na Office 365 za preduzeća. Da bi to uradio, potrebna mu je adresa novog naloga e-pošte. Nalog e-pošte svakog korisnika isti je kao korisničko ime koje koristi za prijavljivanje u Office 365 za preduzeća. Izgleda slično ovima sara@contoso.onmicrosoft.com ili dejan@contoso.com.

Zamolite svakog korisnika da doda nalog e-pošte u Outlook. Da biste saznali kako, pročitajte članak Podešavanje e-pošte u programu Outlook (za Windows) ili Podešavanje e-pošte u programu Outlook za Mac 2011.

Pristup Outlook informacijama

Kada se napravi PST datoteka, možete da koristite Outlook da biste izvršili jedan ili oba sledeća zadatka:

 • Uvoz informacija iz PST datoteke u drugi nalog e-pošte. To objedinjava e-poštu, kalendar, zadatke i kontakte uskladištene u PST datoteci u nalogu e-pošte usluge Office 365 za preduzeća.

  Da biste uvezli informacije uskladištene u PST datoteci u nalog e-pošte usluge Office 365 za preduzeća, neka svaki korisnik dovrši korake iz članka Uvoz e-pošte, kontakata i kalendara iz Outlook .pst datoteke.

  – i/ili –

 • Otvaranje PST datoteke radi pristupa e-pošti. Ova opcija pruža pristup e-pošti u PST datoteci bez objedinjavanja pošte u nalogu e-pošte usluge Office 365 za preduzeća. Tu opciju možete da koristite za kopiranje samo željenih e-poruka iz PST datoteke.

  Savet: Ako koristite Mac, onda umesto sledeće procedure primenite korake iz članka Izvoz stavki u datoteku arhive u programu Outlook za Mac.

  Izvršite sledeću proceduru ako želite samo da imate pristup e-pošti koja se nalazi u PST datoteci. Kada otvorite PST datoteku, e-poruke koje su sačuvane u njoj pojavljuju se u levom oknu za navigaciju u programu Outlook. Odatle možete da otvorite e-poštu ili da je prevučete u postojeće Outlook fascikle.

  Napomena: Sledeća procedura pretpostavlja da imate Outlook 2013 ili noviju verziju. Ako imate stariju verziju programa Outlook, umesto toga koristite korake u članku Otvaranje, promena ili zatvaranje Outlook datoteka sa podacima.

 1. U programu Outlook 2013 ili novijoj verziji odaberite stavke Datoteka > Otvaranje i izvoz > Otvori Outlook datoteku sa podacima.

  Kako da otvorite PST datoteku da biste prikazali e-poruke u PST-u.
 2. Potražite PST datoteku koju ste ranije napravili, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Savet: Ako se zatraži lozinka, unesite lozinku koju ste dodelili PST datoteci.

  PST datoteka se pojavljuje u levom oknu za navigaciju u programu Outlook.

Svi planovi usluge Office 365 za preduzeća obuhvataju OneDrive for Business, koji svakom korisniku pruža 1 terabajt skladišta datoteka na mreži. Provešćemo vas kroz način migriranja datoteka iz OneDrive skladišta datoteka koje je povezano sa Microsoft nalogom korisnika u OneDrive for Business koji se dobija uz pretplatu na Office 365 za preduzeća.

Pitajte svakog korisnika da dovrši sledeće korake prikazanim redosledom.

Napomena: Korisnicima treba dovoljno prostora za skladištenje na čvrstim diskovima računara kako bi privremeno uskladištili kopiju datoteka na mreži koje žele da migriraju.

Kopiranje OneDrive podataka

 1. Napravite privremenu fasciklu na čvrstom disku da biste privremeno uskladištili datoteke koje želite da migrirate u Office 365 za preduzeća.

 2. Idite na stranicu https://onedrive.live.com/ i prijavite se pomoću Microsoft naloga koji koristite za pristup pretplati na Office 365 za kuću.

 3. Kopirajte datoteke koje želite da koristite uz Office 365 za preduzeća u lokalnu fasciklu koju ste napravili u 1. koraku.

  Savet: Ako preuzmete fasciklu, OneDrive čuva njen sadržaj u *.zip datoteci. Ako ste preuzeli fascikle u *.zip datoteci, obavezno ih dekomprimujte pre otpremanja u Office 365 for Business.

Uvoz OneDrive datoteka u Office 365 za preduzeća

 1. Idite na stranicu admin.microsoft.com i prijavite se pomoću korisničkog imena i lozinke (kao što je sue@contoso.onmicrosoft.com).

 2. Kliknite na ikonu pokretanja aplikacija u gornjem levom uglu, a zatim odaberite stavku OneDrive.

  Savet: Kad prvi put otvorite OneDrive for Business, morate da podesite OneDrive. Na stranici Dobro došli u OneDrive for Business odaberite stavku Dalje. Kad se OneDrive podesi, odaberite stavku OneDrive je spreman.

 3. To vas vodi u praznu OneDrive fasciklu. Ako želite da napravite potfascikle, odaberite stavke Novo > Fascikla.

  Kreiranje nove fascikle u usluzi OneDrive for business.
 4. Odaberite stavku Otpremi da biste kopirali datoteke sa čvrstog diska gde ste kopirali OneDrive datoteke.

  Otpremanje datoteka u OneDrive for business.

  Napomene: 

  • Možete da otpremate pojedinačne datoteke ili grupe datoteka (na primer, sve datoteke u određenoj fascikli) istovremeno, ali ne možete da kopirate fasciklu u OneDrive for Business. Umesto toga morate da napravite željenu strukturu fascikli u usluzi OneDrive za preduzeća.

  • Ako želite da kopirate datoteke u fasciklu koju ste napravili u 4. koraku, otvorite tu fasciklu pre nego što otpremite datoteke. U suprotnom, datoteke se otpremaju u osnovnu fasciklu. Datoteke možete i da premeštate iz fascikle u fasciklu u usluzi OneDrive for Business kada ih otpremite.

Sada kada su vam korisnici na novoj pretplati na Office 365 za preduzeća, možete da otkažete ili isključite periodičnu naplatu za Microsoft pretplatu.

Ostavite komentar

Da li su ovi koraci bili korisni? Ako jesu, javite nam na dnu ove teme. Ako nisu i još uvek imate problema, recite nam šta ste pokušavali da uradite i na koje ste probleme naišli.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×